در حالی که طرفهای اصلی مذاکره هستهای تهران و گروه ۱+۵ تلاش میکنند، نشست ژنو به توافق و نتیجه مطلوب برسد، تلآویو و فرانسه با افزایش تحرکات دیپلماتیک، ساز مخالف کوک کرده و درصدد به بنبست کشاندن مذاکره هستند. در چنین شرایطی، انتظار میرود که از درون حمایت ویژهای از تیم مذاکره کننده شود.
به گزارش «تابناک»، کاظم جلالی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: همان گونه که رهبری فرمودند، تیم مذاکرهکننده هستهای در خط مقدم جنگ دیپلماتیک است و سربازان اصلی این نزاع هستند. سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است و یک معنای آن این است که عرصه داخلی یک کشور است که میتواند پشتیبان مذاکرهکنندگان باشد.
بنابراین، بیگمان تیم مذاکره کننده هستهای باید مورد حمایت همه جریانات سیاسی باشد. البته در دستگاه دیپلماسی کشور نیز باید این ظرفیت باشد که دیدگاههای دلسوزان، صاحبنظران و جریانات گوناگون را بشنوند و درصدد جمعآوری آن باشند. وظیفه وزارت خارجه تنها مدیریت عرصه خارجی نیست، بلکه باید این قابلیت را داشته باشد که توان اقناع و اداره داخلی مسائل مربوط به خود را نیز دارا باشد؛ بنابراین، اگر میگوییم سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است، معنای آن این است، کسانی که در عرصه سیاست خارجی هستند باید در مدیریت عرصه داخلی و اقناع جریانات سیاسی داخلی تلاش چشمگیری داشته باشند.
وی افزود: اما اگر گاه انتفادات به درستی و از راه خود باشد، حتما میتواند نقطهای مثبت و اهرم فشاری در دست مذاکرهکنندگان باشد؛ پس نباید از هر نقدی رنجید و نگاه تضعیف کننده به تیم مذاکره کننده داشت، ولی در عین حال باید همه تلاش کنند، تیم مذاکره کننده هستهای را حمایت کنند و نگاهها حمایتی باشد؛ حتی در نقدها نیز باید نگاهمان نگاه حمایتی باشد.
رئیس فراکسیون رهروان ولایت در توضیح این که برخی جریانات سیاسی اجرای برنامههای کاندیداهایی را که رأی نیاوردهاند، از رئیس جمهوری میخواهند که با برنامههای دیگری رأی آورده است، گفت: برخی میخواهند مطالبات مردم را افزایش دهند؛ حال آنکه این خواست مردم و نظام نیست. به هر حال دولتی تازه تشکیل شده و باید آن را کمک کرد. دولت در فضایی کار را تحویل گرفته که نابسامانیهای بسیاری وجود دارد و باید فرصت تفکر و برنامهریزی داشته باشد. نتیجه ایجاد شتابزدگی در دولت میتواند تکرار کارهای غیرکارشناسی باشد که به ضرر کشور بوده و هست. نباید به مسائل و موضوعات ملی نگاه جناحی داشت. باید بر پایه منافع ملی نگاه کرده و دولت را هم کمک کنیم.
جلالی با تأکید بر اینکه اگر در آغاز به کار دولت تلاش شود مسائل با تفاهم پیش برود و کار به تعارضات علنی منجر نشود، کارها بیشتر میتواند مثمر ثمر باشد، همچنین درباره راهکارهای تداوم و نتیجهبخش بودن مذاکرات هستهای گفت: یکی از راهکارها این است که رسانهها بیش از اندازه به این موضوعات نپردازند و حاشیهسازی نکنند و اجازه بدهند امور در مسیر منطقی خود به پیش برود. وقتی رسانهها حساسیت بیش از اندازه نشان میدهند، گمان میشود که یک طرف به دنبال امتیاز گرفتن بیش از اندازه است و این کار میتواند نقش تحریف کننده داشته باشد.
رئیس مرکز پژهشهای مجلس شورای اسلامی در مورد مسائل اخیر پدید آمده در کمیسیون امنیت ملی و حاشیهها و حرف و حدیثها گفت: کمیسیون امنیت ملی کمک کننده دولت و مؤید سیاستهای کلی نظام است؛ اما اینکه افرادی پرسشهایی داشته باشند و آن را در کمیسیون مطرح کنند، طبیعی است. بسیاری از پرسشها نیز تنها مربوط به اعضای کمیسیون نیست و سایر نمایندگان نیز این حق را دارند که در کمیسیون بپرسند.
تا اینجای کار نیز مسائل با تفاهم دولت و مجلس پیش رفته، ولی ذات مجلس نیز پرسشگری و نظارت است و اینکه نسبت به مسئولین آنچه را احساس میکند وظیفه است، انجام دهد. البته برخی مسائل را میتوان در جلسات بستهتری طرح و بحث کرد و مسئولان نیز باید با سعه صدر پاسخ دهند تا مشکلات حل و فصل شود.