چند سالی است که آزمون ورودی دکترای تخصصی در کشور، توسط سازمان سنجش و نیمه متمرکز برگزار میشود. هرچند این شیوه، در آغاز مطرح شدن، امیدها را برای برخورداری از عدالت بیشتر در ادامهٔ تحصیل دانشجویان و همچنین پایان سلیقهگرایی مصاحبه کنندگان در آزمونهای دکترای دانشگاههای مختلف زنده میکرد، اما کم کم و با تغییر هر سالهٔ شیوهٔ برگزاری آزمون بیش از آنکه موجبات آسودگی خاطر داوطلبان را فراهم آورد، موجب سردرگمی داوطلبان شده است.
تغییر ضریب آزمون کتبی و مصاحبه که ابتدا به صورت ۳۰ درصد نمره کتبی و ۷۰ نمره درصد مصاحبه بود، به ضرایب برابر ۵۰، ۵۰ از مواردی بود که امید بهبود شرایط را میداد.
لیکن، امروز، بار دیگر با انتشار اطلاعیه نامنویسی آزمون دکترای نیمه متمرکز در فاصلهٔ زمانی کمتر از چهار ماه به برگزاری آزمون و مشخص شدن تغییر دوباره در روند برگزاری و سنجش در این آزمون، و ضریب ۷۰ درصدی نمرهٔ مصاحبه، که مجددا برای این آزمون در نظر گرفته شده است، تنها به دانشگاهها این امکان را میدهد که طبق سلیقهٔ مصاحبه کنندگان، دانشجویان را گزینش نمایند و باز هم عدهای از داوطلبان که از لحاظ علمی نمره و پیشینهٔ خوبی دارند، بر اساس سلیقهٔ مصاحبه کنندگان از ادامهٔ تحصیل باز بمانند!
آنچه باید مورد پرسش قرار میگیرد آن است که داوطلبان آزمون دکترا در فاصلهٔ زمانی کمتر از چهار ماه تا آزمون چرا باید با تغییر در روند گزینش و همچنین روند برگزاری آزمون نسبت به سالهای گذشته مواجه شوند؟
فرستنده: فاطمه الف- کارشناس ارشد فوتونیک