مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو، در حالی وارد دومین روز خود شده که بنا بر اخبار روز گذشته، قرار بود طرفین امروز وارد بحث درباره جزئیات و مسائل محتوایی شوند. با این حال، برخی گزارشها حاکی از وجود عواملی است که در این زمینه مانع ساخته و جلوی ورود مؤثر به مباحث دقیق و جزئیات را گرفته است.
به گزارش «تابناک» از ژنو، در شرایطی که دومین روز مذاکرات ژنو عملاً آغاز شده، هنوز مشخص نیست آیا طرفین خواهند توانست امروز وارد مباحث محتوایی شده و روند تدوین متن توافقنامه هستهای را آغاز کنند یا خیر!
در این میان، شنیدهها حاکی از آن است که دلیل اصلی عدم ورود به جزئیات و آغاز نشدن روند تدوین متن، همان عامل مشکل ساز دوره پیش، یعنی مواضع تند و غیر اصولی فرانسه است؛ اما صورت مسأله این بار این گونه است که بر خلاف انتظارات به وجود آمده از زمان پایان دور پیش تاکنون، گروه ۱+۵ نتوانسته بار دیگر وحدت خود حول یک موضع منطقی در قبال مذاکرات را بازیابد.
به عبارت دیگر، نه تنها دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ هنوز نتوانستهاند فرانسه را با خود همراه کرده و موضع این کشور را تعدیل کنند، بلکه بیم آن میرود که روند اوضاع حالت عکس به خود گرفته و دیگر کشورهای این گروه ضمن پذیرش موضع تند فرانسه، در یک جبهه در مقابل ایران قرار بگیرند.
این موضوعی است که عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای ایران نیز صبح امروز به طور ضمنی به آن اشاره کرده و نسبت به آن هشدار داده است. وی ضمن اشاره به اینکه دو طرف هنوز وارد فاز جدی مذاکره درباره متن نشدهاند، گفت: «تا وقتی برای ما اطمینان حاصل نشود که روشهای مذاکراتی سالم و مبتنی به نتیجه است، وارد نگارش متن نمیشویم».
وی همچنین گفت: «این گونه نیست که در وضعیت بنبست باشیم، ولی آنچه در دور قبلی مذاکرات ژنو رخ داد، باعث شد تردیدهایی نسبت به نیات طرف مقابل ایجاد شود. امیدواریم در جلسه صبح اعتماد احیا شود».
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران نیز روز گذشته در گفتوگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به همین مسأله اشاره کرده و گفته بود: «در مذاکرات اخیر، پیشرفتهای خوبی حاصل شده بود، ولی باید همه به این نکته توجه داشته باشند که زیادهخواهیها میتواند مسیر توافق برد ـ برد را با دشواریهایی روبهرو کند».
به هر حال، باید منتظر ماند و دید اختلاف نظرهای موجود در میان اعضای گروه ۱+۵ در نهایت در چه مسیری به سمت حل و فصل شدن حرکت خواهد کرد و آیا موضع نهایی این گروه، موضعی منطقی و بر اساس احترام متقابل خواهد بود یا خیر.