زاگرسنشینان مانند ایلامیها بذر چال کنند.
استان ایلام از نعمت ۶۴۰ هزار هکتار جنگل برخوردار است که ۴۴۰ هزار هکتار آن را درختان بلوط تشکیل میدهند. از محاسن پزشکی میوه بلوط بگذریم، هر هکتار جنگل بلوط توانایی تصفیه بیش از ۲. ۵ تن ریزگرد را دارد. بر اساس پژوهشی که در منابع طبیعی لرستان صورت گرفته هر درخت بلوط ۱۶۹ میلیون تومان ارزشگذاری شده است، حال آن که افراد سودجو آن را تبدیل به ذغال کرده و ارزش آن را به هشت هزار تومان میکاهند.
متأسفانه چند سالی است این سرمایه ارزشمند استان مورد تهدیدات مختلف قرار گرفته است؛ خطراتی از جمله آفات و امراض، خشکیدگی، ریزگردها و آتش سوزیهای پی در پی جنگلهای استان را تهدید کرده است.
بنا بر آمار بیش از ۳۰ درصد جنگلهای استان دچار خشکیدگی شدهاند. در شش ماهه نخست سال ۲۵ مورد آتش سوزی گزارش شده است. ۲۵۰ هزار هکتار از بلوط زارهای استان مبتلا به پدیده خشکسالی شدهاند. آفت لورانتوس توانسته ۱۵ درصد جنگلهای استان را آلوده کند. یکی دیگر از بحرانهایی که جنگلهای بلوط را تهدید میکند، انقراض سنجاب است.
اساسا یکی از راههای تکثیر طبیعی این درخت از طریق کاشته شدن میوه بلوط توسط سنجاب هاست که افراد سودجو با شکار سنجابها موجب انقراض این حیوانات شدهاند.
چند وقتی است انجمن دوستداران محیط زیست ایلام حرکت جدیدی را پایهگذاری کردهاند. اعضای این انجمن در ایام تعطیل در مناطق حفاظت شده گرد هم میآیند و بذر بلوط میکارند. در دو برنامه توانستهاند بیش از ۳۰۰۰ بذر بلوط بکارند. دوستداران محیط زیست بر این باورند که این عرصه وسیع طبیعی بدون حضور و همکاری مردم قابل صیانت نیست پس اقدامات عملی خود را برای فرهنگ سازی در این زمینه شروع کردهاند.
آنها امید دارند که این حرکت در میان لایههای مردم ترویج پیدا کند و در بین تفریحات آخر هفته مردم جایی پیدا کند و حتی امیدوارند مانند سنت برف چال به یک سنت در بین زاگرس نشینان تحت عنوان بذرچال تبدیل شود.
از همه دلسوزان طبیعت، گروههای زیست محیطی، گروههای کوهنوردی و عامه مردم که زاگرس را با همه زیباییهایش درک کردهاند، انتظار میرود به سهم خود در بسط و ترویج این فرهنگ نیک بکوشند.
فرستنده: حسین نعمتی زاد - رئیس هیئت مدیره و مسئول کمیته اطلاع رسانی انجمن دوستداران محیط زیست ایلام
* برای آشنایی با شرایط و نحوه همکاری با «نگاه شما» اینجا را کلیک کنید.