یکی از خصوصیات خوب غربیها، حفاظت تمامعیار از فرهنگشان هست، یکی از جلوههای چنین ارادهای، حفاظت از اسناد، کتابها و عکسهایشان است. در عصر اینترنت، یکی از کارهای مرسوم آنها دیجیتالی کردن این اسناد، کتابها و عکسها و آنلاین کردن آنهاست.
به گزارش عصر ایران، این فرهنگ دیجیتالی گاهی به صورت محدود آنلاین میشود، و برای دسترسی به آنها باید پول پرداخت. گاهی مثل مورد جدید کتابخانه بریتانیا در کمال تعجب، حدود یک میلیون عکس به صورت رایگان آنلاین میشود.
چند روز پیش، کتابخانه بریتانیا خبر هیجانانگیزی را اعلام کرد، این کتابخانه یک میلیون عکس را در فلیکر به صورت رایگان قرار داد، این عکسها، از کتابهای قرنهای ۱۷، ۱۸ و ۱۹ موجود در کتابخانه اسکن شدهاند.
البته فناوری و تجهیزات لازم برای اسکن کردن کتابها را شرکت مایکروسافت در اختیار کتابخانه قرار داده بود.
عکسهای اسکن شده طیف وسیعی دارند: از نقشهها و نمودارها، طراحیهای زیبا، تصاویر کمیک و کارتونها گرفته تا عکسهای مناظر و تایپوگرافیها.
گرچه عکسها تگگذاری شدهاند و بر این اساس میدانیم که هر یک از عکسها از چه کتابی آمدهاند، اما هر عکس توضیحات دقیق ندارد. در حال حاضر نقطه ضعف مجموعه عظیم آنلاینشده، همین مطلب است.
اما کتابخانه بریتانیا میخواهد تا با استفاده از نیرو و دانش کاربران اینترنت، این کار را انجام بدهد. بیشتر عکسهایی که از زنان در عهد قاجار دیدهایم، آنها را فربه، زشت و از ریختافتاده نشان میدهند، اما همه زنان ایرانی آن طور نبودند:
رسانههای انگلیسی سالهاست که از نامهای جعلی برای خلیج فارس استفاده میکنند، اما در کتابخانههای خودشان، اسناد چیز دیگری میگویند!
میرزا رضای کرمانی، قاتل ناصر الدین شاه قاجار
عکس شاید بینظیری از بازار رشت
زن ارمنی و کودکش
تعزیه، میرزا غلامحسین در هیئت حضرت عباس
تکیه دولت