درس‌هایی که از رستگاری محکومان به اعدام می‌آموزیم

در سایه چنین کاری، هم خطاکاران حساب کار دستشان خواهد آمد که سخت‌ترین عقوبت‌ها را باید در ازای رفتارشان انتظار بکشند، هم پرونده‌های گره خورده که ‌گاه عمرشان به بیش از ده سال می‌رسد، فرجام خواهند یافت و حاشیه‌های همراه آن‌ها به پایان می‌رسد، هم شائبه تطویل رسیدگی به این پرونده‌ها که به باور اولیای‌دم مانع از برقراری عدل می‌شود، رفع خواهد شد و...
کد خبر: ۳۹۶۲۷۱
|
۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۹ 27 April 2014
|
14944 بازدید
|
کاش در میان این همه اخبار خوش، نمی‌شنیدیم که فردی در روزهای اخیر پس از نوزده سال تحمل زندان، اعدام شد و کارش به رضایت اولیای دم ختم نشد.

به گزارش «تابناک»، پس از آنکه در روزهای پایانی سال ۹۲، با دستور رئیس دستگاه قضا، رسیدگی عاجل به پرونده‌های قصاص در دستور کار قضات قرار گرفت، شاید مسئولان این قوه هم دورنمایی اینچنین در ذهن نداشتند که با تعیین تکلیف ‌این پرونده‌ها، موجی از گذشت در کشور فراگیر شده و همه پرونده‌های منجر به قصاص نفس، تحت تأثیر بزرگواری اولیای دم، رنگ بخشش به خود بگیرند.

پرونده‌ها به سرعت رسیدگی شدند و رأی نهایی آن‌ها صادر شد تا شیب ملایمِ (اگر نگوییم کند) بخشش در ماجراهایی که به رأی قصاص نفس قاتلان رسیده بود، تبدیل به موجی بزرگ از بخشش شده و به گفته سخنگوی دستگاه قضا، سیصد پرونده با رضایت اولیای دم، به اعدام قاتل نرسد.

بدین ترتیب با پای کار آمدن مسئولان، اتفاقی رقم خورد که مردمی و بی‌‌‌نهایت زیباست و در درون آن حرف‌های فراوانی نهفته است؛ سخنانی که نه از جنس جرم‌زدایی و بخشش محکومان بر اساس مجوزهای قانونی، که از جنس رأفت مردمی و شیرینی گذشت از حق برای بازگشت محکومان به حیات است و رگه‌های خالصی از اجرای عدالت در آن به چشم می‌خورد.

از آن دستور تا به امروز، اوضاع به گونه‌ای متحول شده که تقریبا روزی نیست از بخشش محکوم به اعدامی با دریافت رضایت اولیای دم نشنویم. از بخشش محکومی با میانجی‌گری قاضی پرونده گرفته تا رضایت اولیای‌دم به محکومی که چهارده سال در انتظار رسیدن لحظه وداع با زندگی، شب و روز را در زندان به سر برده و احتمالا به جبر گذشت زمان، فکر بخشش را از ذهنش پاک کرده بوده اما اکنون ‌بخشیده شده است.

گویی روحی تازه در کالبد اجتماع دمیده شده باشد که حتی پرونده‌های خاک گرفته و قلب‌های سخت شده از داغ‌های وارده در سال‌های قبل نیز در این روز‌ها متحول می‌شوند و بخشش محکومان به اعدام از پرونده‌هایی که حق قصاص در اختیار اولیای‌دم قرار گرفته، جوانه می‌زند و موجی مثبت از کشورمان به سمت جهان ساطع می‌شود.

اینقدر شرایط متفاوت شده که حاضران در مراسم اعدام،‌‌ همان افرادی که حضورشان بار‌ها و بار‌ها دستمایه نقدهایی در داخل و خارج کشور شده و به باور برخی، ضرورت برچیده شدن اعدام‌ها در ملأ‌عام را یادآوری می‌کرد، به درخواست بخشش فرد اعدامی گره می‌خورد و در چندین و چند مورد که با بخشش همراه شده (اینجا، اینجا، اینجا و اینجا را بخوانید) با سوت و کف و اشک حاضران همراه می‌شود.

عامل شکل‌گیری این اتفاق‌های مثبت هرچه ‌باشد، مهم این است که خانواده افرادِ عزیز از دست داده، احساس تنهایی نکرده و در فراغت و آرامش، با علم به آنکه فرد مقابلشان محکوم شده و مقصر قطعی شناخته می‌شود، نظرشان را از حق قصاص به رحمت و بخشش سوق می‌دهند تا قامت بزرگواری و کرم بیابند؛ قامتی قهرمانانه که جای ستایش دارد و هم بازگشت یک فرد خطاکار به جامعه را کلید می‌زند و هم بازگشتی همراه با خوشی برای این خانواده‌ها به جامعه ارمغان می‌آورد.

اما چه تضمینی هست که این روند تداوم بیابد و مهم‌تر از آن، چه باید کرد که موج بخشش‌ها، توقع خطاکاران برای بخشوده شدن را به همراه نیاورد؟

برای پاسخ به این پرسش‌ها، نخست باید از موج خوبی‌های رقم خورده اخیر بگذریم و فارغ از آنکه تلاش چه کسی و یا کسانی مسیر گذشت را تا این اندازه هموار کرده، به این مهم بپردازیم که نقش نهادهای گوناگون در تداوم مسیر چه باید باشد؟

آنچه در وهله نخست می‌توان دریافت، بی‌‌گمان تعیین تکلیف پرونده‌های قصاص، نقش کارآمدی در این ماجرا داشته است. اگر این گزاره را بپذیریم، باید از مسئولان دستگاه قضا بخواهیم به یمن اتفاقات مبارکی که پس از این اقدام رقم خورده و تداوم یافته، دست کم سالی یک بار چنین پروسه‌ای را تکرار کرده و هم و غمشان را برای منتج شدن پرونده‌هایی از این دست به رأی‌ بگذارند.

در سایه چنین کاری، هم خطاکارن حساب کار دستشان خواهد آمد که سخت‌ترین عقوبت‌ها را باید در ازای کارشان انتظار بکشند، هم پرونده‌های گره خورده که ‌گاه عمرشان به بیش از ده سال می‌رسد، فرجام خواهند یافت و حاشیه‌های همراه آن‌ها به پایان می‌رسد، هم شائبه تطویل رسیدگی به این پرونده‌ها که به باور اولیای‌دم، مانع از برقراری عدل می‌شود، رفع خواهد شد و افزون بر اینها ده‌ها خوبی دیگر هم حاصل خواهد آمد.

جدای این رویکرد، باید با پرداختن به خانواده‌هایی که می‌بخشند ـ چیزی شبیه آنچه در برنامه نود رخ داد و در یک شب به دلجویی از خانواده مقتول پرداخته شد و در شبی دیگر، گفت‌وگو با اولیای گذشت کرده در دستور کار قرار گرفت ـ نقطه نظر ایشان را به جامعه بازتاب داد تا شاید آن‌ها که در شرایط مشابه‌ هستند، در کلام ایشان استدلالی برای گذشت بیابند و به این واسطه، گذشت از گزینه‌ای دورمانده به رویکردی عمومی تبدیل شود، چرا که بی‌گمان اگر اینچنین خلق و خوهای مثبت جامعه تقویت شود، اثرات مثبت آن به همه خواهد رسید.

اینجاست که با به‌کارگیری روش‌هایی از این دست، هم می‌توان به تداوم موج گذشت امیدوار بود و هم از این نگرانی که مبادا از جرم‌های به سنگینی قتل، قبح زدایی شود، جدا شد، زیرا قصاص حق اولیای‌دم است و تضعیف آن، جامعه را دچار مشکل خواهد کرد؛ همان گونه که گذشت، اوج بزرگی اولیای دم را نشان می‌دهد و می‌تواند موجی از خوش‌اخلاقی به جامعه تزریق کند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
آفرین

آری این است این مژده و رحمت الهی :
بخشش
و چقدر بزرگوارند این خانواده های محترم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
خیلی خوشحالم از این خبر خوب :)

البته راجع به بخشش ادم های قاتل وحشی من این نظرو ندارم ولی کسی که از روی اشتباه و ... این کارو کرده بخشش قابل احترامه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
بخدا این چند وقته احساس مباهات می کنم که ایرانیم

موج لذتی که این خانواده ها به تمام خانواده های ایرانی هدیه کردند وصف نا شدنی است
و این موج مطمئن باشید در دنیا صدا خواهد کرد
فقط اعدام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
دست همه شما را می بوسم
عدالت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
بخشیدن یک قاتل که به صورت عمد و با برنامه ریزی قبلی شخصی را کشته، پایمال کردن خون مقتول است. این قاتلین لایق بخشش نیستند و حتی اگر اعدام هم نشوند باید به حبس ابد محکوم شوند چون شخصی که به راحتی انسان دیگری را کشته در آینده به احتمال قوی اگر بتواند باز هم اقدام به قتل خواهد کرد.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
قاتلین خطرناکی که با بخشودگی اولیای دم وارد جامعه میشوند، گاهی مجددا مرتکب قتل میشوند.
متاسفانه روند دادرسی و قوانین فعلی به صدور قصاص برای اکثریت قاتلین منجر میشود.
فارغ از اینکه قاتل یک شهروند عادی بوده که در اثر اشتباه مرتکب قتل شده یا یک شرور سابقه دار.
لذا دعوت میکنم که حقوقدانان راهی برای این قضیه پیدا کنند که قصاص برای هر قتلی صادر نشود و از طرف دیگر اگر قاتلی بخشوده شد و از نظر روانشناسان و حقوقدانان مستعد بازگشت به جامعه نبود، وارد اجتماع نشود.
یعنی جزای جنبه عمومی جرم صرفا چند سال زندان نباشد و قاضی بتواند تا زمان مقتضی قاتل را زندانی کند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
عزيز! نمي دانم آيا داغدار خون برادر جوان 25 ساله بوده اي يا نه؟ خود من اگر كسي مرا بي گناه و بر اثر عصبانيت با چاقو بكشد راضي نيستم اولياي دم من رضايت بدهند. من زندگي را دوست دارم و خواهان فصاص قاتل خود هستم.
رها
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
سلام
اعدام در هيچ زماني مانع اتفاق خلاف هاي مشابه نمي شود
اين را بايد اموخت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
ولی این موج بخشش قاتلین که به راه افتاده برای امنیت جامعه مفید نیست و بازدارندگی نسبی قصاص رو تا حد زیادی کم رنگ میکنه .
ناشناس
|
Germany
|
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
در قصاص حيات و زندكي است.اين جيزي است كه در قران امده.كشتن يك انسان و داغدار كردن خانواده وي تا ابد كناهي نيست كه به راحتي بخشيده بشه...اين بخشش هاي بي مورد به قاتلان شجاعت خواهد داد....
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟