لیگ جهانی والیبال با کیفیت اچ دی تصویربرداری شد و برای پخش جهانی در اختیار دیگر رسانهها قرار گرفت و رسانه ملی برای نخستین بار در راستای اجرای این بند از قوانین میزبانی لیگ جهانی، اقدام به واردات فناوری پخش با این کیفیت کرد اما آیا این اتفاق، مقدمه تبدیل سریع رسانه ملی به یکی از رسانههای دارای این کیفیت تصویر به عنوان یک امتیاز بزرگ خواهد بود؟
به گزارش «تابناک»، حضور تیم ملی والیبال ایران در این دوره از لیگ جهانی مزیتهای فراوانی داشت که از آن جمله، ورود فناوری پیشرفته «وضوح بالا / High-definition» یا همان «اچ دی / HD» با کیفت 1080 به ایران بود. فدراسیون بین المللی والیبال (FIVB) یکی از شروط میزبانی لیگ جهانی را برخورداری از امکان ضبط و پخش این رقابتها با کیفیت اچ دی اعلام کرد و صداوسیما نیز تجهیزات ضبط و تجهیزات مرتبط با خودرو پخش زنده (SNG) این کیفیت و ملحقات دیگر را خریداری کرد و بازی ایران و برزیل با کیفیت اچ دی تصویربرداری شد.
هرچند بینندگان ایرانی همچنان بازی را با کیفیت «وضوح استاندارد / Standard-definition» یا همان «اس دی / SD» دیدند و تصاویر اچ دی تنها برای پخش جهانی در دیگر شبکههای ماهوارهای فرستاده شد، سرانجام صداوسیمای ایران وارد فضای نمایش فیلم با کیفیت اچ دی شد و این اتفاقی نیست که با پایان رقابتهای والیبال به پایان برسد و آغازی متفاوت برای انقلابی در کیفیت تلویزیون کشورمان است؛ مشروط بر آنکه در این زمینه ارادهای باشد.
صداوسیما از مدتها پیش اقدام به تبدیل دوربینهای خود به دوربین XDCAM با کیفیت «اچ دی / HD» کرده بود و هم اکنون نیز بخش وسیعی از تصویرهای استفاده در تلویزیون با همین دوربینها ثبت و ضبط میشود و حال با واردات تجهیزات مورد نیاز برای پخش زنده با کیفیت «اچ دی / HD»، امکانات لازم برای گام برداشتن تلویزیون ملی ایران به این سمت فراهمتر شده تا ایران نیز همچون دیگر کشورهای منطقه، صاحب تلویزیونی با کیفیت تصویر «اچ دی / HD» یا همان HDTV شود.
وضوح تصاویر شبکههای «اچ دی / HD» چهار برابر «اس دی / SD» است و همین باعث میشود در دورهای که بخش گستردهای از مردم کشورمان صاحب تلویزیونهایی با کیفیت «اچ دی / HD» و تلویزیونهای 4K نیز هستند، جذابیت تماشای این شبکهها به اندازه محتوای شبکهها اهمیت یابد. این در حالی است که بسیاری از رسانههای خارجی توانستهاند از این مزیت نسبی، بازخوردهای مناسبی دریافت کنند و طبیعتاً تلویزیون کشورمان نیز میتواند آهسته آهسته به این سمت حرکت کند.
شبکه NHK ژاپن المپیک پیشین را در ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده با کیفیت 8K Ultra HD پوشش داد و شبکه Sky بریتانیا، تصمیم به پخش زنده برنامههای خود با کیفیت 4K گرفته و همچنین شرکت سونی و فیفا، سه بازی از رقابتهای جام جهانی را به صورت 4K مشتمل بر یک بازی از مرحله دوم در 28 ژوئن، یک بازی از مرحله یکچهارم نهایی در چهارم ژوییه و دیدار فینال در سیزدهم ژوییه در ورزشگاه ماراکانا ریو دو ژانیرو، برای بینندگان تلویزیونی دارای تلویزیونهای اولترا اچ دی با کیفیت 4K پخش میکنند.
با این اوصاف و در چنین شرایطی، افزایش کیفیت تصاویر تلویزیون، اجتناب ناپذیر است و رخداد به وقوع پیوسته میتواند آغاز عملیاتی شدنِ سریع این پروژه باشد؛ بنابراین، تلویزیون میتواند به مرور در این زمینه وارد عمل شده و نخست علاوه بر پخش زنده رقابتهای ورزشی، تاک شوها و برنامههای اینچنینی از پخش زنده برخوردار شوند و سپس تمامی شبکهها و برنامهها از این کیفیت بهرهمند شود. بپذیریم رقابت برای جذب مخاطب ایرانی بالاست و برای نگه داشتنش چنین گزینههایی، کمترین انتظارات است.