به هر روی، به نظر می‌رسد، هفته‌های آینده، تحولات مهمی در پرونده هسته‌ای را شاهد باشیم، شاید بهره‌گیری از فضای پدید آمده در اروپا و آمریکا، شعارهای اوباما، رکود اقتصادی غرب، ایستادگی ایران بر مواضع بر حقش و پیشرفت‌های مهم هسته‌ای، همه زمینه‌هایی را فراهم آورند که جمهوری اسلامی ایران، بتواند پرونده هسته‌ای را در مسیر حل نهایی، و پیروزی پایان‌بخش قرار دهد.
تحولات جدید در پرونده هسته‌ای

روز گذشته، رسانه‌های بین‌المللی، توافق خاویر سولانا و جلیلی را برای آغاز دوباره گفت‌وگوها پیرامون برنامه هسته‌ای ایران را حادثه جدید و مهم ارزیابی کردند.

به گزارش خبرنگار «تابناک» در پنج روز گذشته، تحولات مهمی پیرامون موضوع هسته‌ای رخ داده که مجموع این تحولات، نشان از رویدادهایی حساب ‌شده میان کشورهای اروپایی و آمریکا قلمداد می‌شود.

بنا بر این گزارش، درست یک روز پیش از هنگامی که ‌ایران بنا بود وعده خوش هسته‌ای را منتشر نماید (چهارشنبه هفته گذشته)، گروه 5+1 مرکب از پنج کشور انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه به علاوه آمریکا در لندن تشکیل جلسه داده و در بیانیه‌ای که به وسیله وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد، ضمن پذیرفتن حق برخورداری ایران از دانش و تکنولوژی هسته‌ای (در چهارچوب و نظارت آژانس) موافقت خود را برای آغاز دوباره مذاکرات هسته‌ای اعلام نمودند. این در حالی بود که پیشتر صرفا صحبت از تشدید تحریم‌ها داشتند.

از سوی دیگر، این بار آمریکا اعلام داشت، علاقه‌مند است در این مذاکرات فعالانه مشارکت داشته باشد.

روز پنجشنبه، هنگامی که دکتر احمدی نژاد، پیشرفت‌های جدید هسته‌ای ایران را در اصفهان اعلام نمود و به‌کارگیری هفت هزار سانتریفیوژ جدید و همچنین دستیابی به تکنولوژی نسل جدید آنها را اعلام داشت، بر خلاف تصور، هیچ‌گونه موضعگیری تندی علیه ‌این پیشرفت‌ها از سوی غرب اعلام نشد و تنها فرانسه و آمریکا در درستی این ادعاهای ایران ابراز تردید نمودند! و البته باز هم آمریکا از امکان حل مشکل اختلافش با ایران از کانال دیپلماسی تأکید کرد.

روز دوشنبه (دیروز) مذاکره تلفنی بین جلیلی دبیر شورای امنیت ملی کشور و خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صورت گرفته و بلافاصله خبرگزاری‌های خارجی از قول سولانا سازنده و مثبت بودن مذاکره و موافقت جمهوری اسلامی ایران با آغاز مذاکرات با گروه 5+1 را اعلام نمودند.

در این زمینه، «آسوشیتدپرس» نوشت: ایران روز دوشنبه اعلام کرده بود که آماده گفت‌وگو با شش قدرت جهان درباره برنامه هسته‌ای خود است.
سعید جلیلی در تماس تلفنی با خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرد که تهران مایل به بحث درباره این مسأله است.

یک خبرگزاری ایران، از جلیلی که یک عضو ارشد شورای عالی امنیت ملی ایران نیز هست، نقل کرد که جمهوری اسلامی ایران از گفت‌وگو با گروه شش برای انجام همکاری‌های سازنده استقبال می‌کند.

سخنگوی سولانا اظهار داشت: جلیلی به‌ این مقام اتحادیه اروپا گفته است که ‌ایران در پاسخ به پیامی که چهارشنبه گذشته توسط شش کشور و اتحادیه اروپا انتشار یافت، بیانیه‌ای صادر خواهد کرد.

همچنین خبرگزاری فرانسه نوشت: یکی از مقام‌های رسمی آمریکا که نخواست نامش فاش شود، با استقبال از گفت‌وگوی تلفنی «سعید جلیلی»، مذاکره‌کننده اصلی ایران در امور هسته‌ای با «خاویر سولانا»، مسئول سیاست ‌خارجه اتحادیه اروپا گفت که هنوز زمانی برای این گفت‌وگوها تعیین نشده است.

از سویی، «رابرت وود»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، گفت که البته ما از این واقعیت که ‌ایرانی‌ها به گفت‌وگو علاقه‌مندند، استقبال می‌کنیم.

همه‌ این رخدادها، در حالی است که خبرگزاری‌ها اعلام نمودند، ایران گفته است که به زودی در پاسخ به پیام گروه 5+1 بیانیه‌ای صادر خواهد کرد.

کارشناسان سیاسی، این اقدام شش قدرت جهانی و ورود آنها در این برهه را که ‌ایران به پیشرفت‌هایی نیز دست یافته، ناشی از دو احتمال دانسته‌اند؛
 
نخست این‌که مجموعه کشورهای اروپایی و آمریکا با این تحلیل که هر گونه تندروی و خرابکاری از سوی اسرائیل ـ  که با روی کار آمدن دولت جدیدش احتمال آن افزایش یافته ـ به ضرر منافع آنها در منطقه خواهد بود، می‌‌خواهند با فعال کردن فضای گفت‌وگو، ابتکار را در این زمینه به دست گرفته و فضا را برای هر گونه اقدام خرابکارانه رژیم صهیونیستی بسته نگه دارند.

احتمال دیگر آن است که آنها به ‌این نتیجه رسیده‌اند، چنانچه در همین دوره و با استفاده از روی کار بودن اصولگرایان، نتوانند به توافقی دست یابند و احیانا اصولگرایان از قدرت کنار بروند، توافق با اصلاح‌طلبان، به مراتب سخت‌تر از اصولگرایان خواهد بود،  چرا که بسیاری از ارکان قدرت، توافقات اصلاح‌طلبان با غرب را به سادگی نخواهند پذیرفت و با این دید، تلاش دارند فضای گفت‌وگو و نتیجه‌گیری را بازتر کرده و به نوعی برگ برنده حل مشکل تحریم‌ها و پایان فضای دشمنی پرونده هسته‌ای را در دسترس دولت کنونی قرار دهند.

به هر روی، به نظر می‌رسد، هفته‌های آینده، تحولاتی را در پرونده هسته‌ای شاهد باشیم، شاید بهره‌گیری از فضای ایجاد شده در اروپا و آمریکا، شعارهای اوباما، رکود اقتصادی غرب و نیاز آنها به حل مشکلات سیاسی منطقه و از طرفی، ایستادگی ایران بر مواضع اصولی‌اش و پیشرفت‌های مهم هسته‌ای، همه زمینه‌ای را فراهم آورند که جمهوری اسلامی ایران، بتواند پرونده هسته‌ای را در مسیر حل نهایی و پیروزی پایان‌بخش قرار دهد.

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

نهایتا دوباره با جدی نگرفتن مذاکرات از طرف ما و ناامید شدن آنها مذاکرات دوباره به حال تعلیق در خواهد آمد.رفتن پای میز مذاکره یعنی آمادگی برای دادن امتیاز در مقابل گرفتن امتیاز.آیا در ایران کسی آماده دادن امتیاز است؟ اگر هدف تبیین نظرات است که دهها بار این کار انجام شده است.اگر برای مذاکره با هدف حل مسئله جدی نیستیم بهتر است وارد این گود نشویم.

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

.امیدواریم این فرصت را غنیمت بشماریم

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

مزیت این تحولات هسته ای ایران و کشفیات جدید چیست این کشفیات به تولید برق کمک می کنه!!؟؟ از این به بعد امیدوار باشیم که قطعی برق نداریم و پاداش این همه تحمل ، تهدید ، تحریم و به دنبال آن فقر مالی و قرار مغزها چه خواهد بود؟؟؟؟!!!

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

بله دوست عزیز! در ایران هم مسئولین آماده دادن امتیاز هستند. آنچه که ما آمادگی دادن آن را نداریم شرف و عزت و اعتبار ملی است. ما در مسائل مهمی چون عراق و افغانستان و فلسطین و سوریه و ... وارد مذاکره واقعی می شویم نه در مساله ای چون مساله هسته ای. در این خصوص ما حرفی برای گفتن یا شنیدن نداریم. جمهوری اسلامی ایران هم اکنون یک قدرت هسته ای است و تمام! دیگر جایی برای گفت و گو باقی نمانده

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

پیشرفت هسته ای غرور و افتخار هر ایرانیست. امیدوارم دوست محترمی که فرمودند "دیگر جایی برای گفت و گو نمانده" یکبار دیگر خود بخوانند آنچه را که نوشته اند. یادشان باشد که ایشان ایرانی هستند و اینک فقط با گفتگو و استفاده از فرصتها میتوان حقوق از دست رفته سالیان طولانی ایرانی را بدست آورد. (جنگ ، دشمنی ، کبر، انزوا و ... قطعا دیگر در این دنیا حقی پایدار را به وجود نخواهد آورد).

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

کجایند کسانی که میگفتند دولت کنونی در امر سیاست خارجی بد عمل کرده. آقای احمدی نژاد طبق فرمایشات مقام معظم رهبری و با روحیه بسیجی در این مقوله عمل کرد و بحمدا... هم به نتیجه واقعی خواهد رسید. دست مریزاد دلاور

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

تنها راه مبارزه با این گرگ و روبه صفتان این است که ایران پافشاری بر این کند که یک قدرت هسته ای است و بس. من 25 سال است که در اروپا زندگی می کنم و آنها را بهتر از خودشان می شناسم. اگر ایران این اشتباه را بکند که امتیاز در برنامه های هسته ای بدهد از الان مطمئن باشد خیلی چیزها از دست می رود. پذیرفتن ایران هسته ای و در مقابل ایران به آنها در عراق و افغانستان و ... کمک کند.این تنها راه ایران است.درود بر بنیانگزار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

دنیا مثل یک کشتی است که همه بر آن سوار شده ایم و امنیت و آرامش شخصی معنی ندارد و همه باید مسایل را جهانی ببینند و در صدد حل آن باشند بهترین راه حل مشکلات هم مذاکره هوشمندانه و با درایت است این که ما قدرت هسته ای و نظامی و سیاسی هستیم ، دردی از ما دوا نمی کند ما باید در کنار این قدرتها قدرت تعامل با جهان را داشته باشیم در این کشتی ، همه به هم نیازمندند و هیچ کس نباید خود را تافته جدا بافته بداند

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

بگذارید این اعمال منجر به انزوای سیاسی اقتصادی نتیجه بده ، بعد افاضه کلام فرمایید ..

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

باسلام. باید به ملت عزیز و رهبری آن تبریک گفت. مقاومت دولت نهم هم ستودنی است و دنیای امروز هم منطق ایران را پذیرفت. اگرچه دنیای استکبار خیلی در حق مردم ما نامردی کرد ولی بازهم خدارا شکر در مقابل نسل آینده سرافکنده نشده ایم. در پاسخ به آن دسته از عزیزانی که همچنان می فرمایند که انرژی هسته ای چقدر ارزش داره که اینقدر دنبالشیم باید عرض کنم همینقدر ارزش داره که دنیا را علیه ما بسیج کرده بود که الحمدلله حقانیت و جایگاه والای ارزش هسته ای ماندن مشخص شده است. ممنون

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

در ایران هیچ کس مخالف گفتگو در شرایط برابر و عزت مندانه نیست

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

ایران باید قوی باشد اما اقایانی که بر ایران حکومت می کنید ایا می دانید که مهمترین عامل قدرت اقتصاد قوی است.

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

صنعت خارج از گردونه جهانی رو به فنا است. باید درس بگیریم. فرض که دانش را بدست آوردیم مثال طراحی آی سی است که می بایست برای فاندری(ساخت) به یک کشور خارجی در مرحله طرح بفروشیم. تا این جا اگر خوب حرکت کرده ایم به این دلیل است که به مسائل اقتصادی و صرفه و صلاح منافع آن فکر نکرده ایم. آیا با این تحریم ها سوخت هسته ای توجیه اقتصادی خواهد داشت بدیهی است که جواب منفی است. باید امتیاز بدهیم امتیاز بگیریم به گونه ای که در مقایسه با شرایط فعلی منافع بیشتری داشته باشیم.

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

در پاسخ به دوستی که فرموده بودند دنیا کشتی است و ... باید بگویم که در هر کشتی اتاقهای استراحت وجود دارد و اگر ساکنین یک اتاق بخواهند به اتاق دیگر زورگویی کنند و احیانا پا را از گلیم خود خارج کنند دفاع از حقوق فردی حق مسلم ساکنین مورد تجاوز در آن کشتی خواهد بود ولی هیچ کس کل کشتی را از بین نمی‌برد همچنانکه ما در تعاملاتمان بر حقوقمان تاکید داریم ولی به دنبال از بین بردن دنیا نیستیم. اینکه ساکنین یک کشتی از حقوق خود نگذرند و ضمن حفظ کل کشتی خواهان احقاق حقوق خود باشند را نمی‌توان عدم تعامل آنان با بقیه کشتی نامید برادر عزیز!

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

شما را بخدا اینها را با کلمات پیروزی تشویق نکنید خسارت ایران از این جریان وحشتناک است و در اخر هم عراق و امارات را هسته ای می کنند جامعه جهانی با این کار مخالف است

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

باسلام.بقول جناب وین دایر نباید در دنیا که همه از یک ( واحد ) هستیم خود را جدا و دنیا را دشمن خود بداریم بلکه بایستی دشمن را شریک خود قرار داد و با او با تعامل و مدارا زندگی کرد . ما ایرانیان مردم با هوشی هستیم نباید مرزهای خود را به روی جهان ببندیم بلکه بایستی با اغو‌َ ش باز جهانی فکر کنیم و ترسی از معاشرت با دنیا ند اشته باشیم

کاربر مهمان -> 1388/01/25
پاسخ

ایستادگی دولت در مسئله هسته ای قابل تقدیر است ولی بهرحال اوضاع اقتصاد جهانی را هم باید در نظر داشت. اگر آمریکا در عراق زمینگیر نشده بود و اوضاع افغانستان نیز آرام بود شاید اوضاع طور دیگری بود. اکنون که از موضع قدرت وارد مذاکرات میشویم مواضع خردمندانه ای انشاالله خواهیم داشت و یادمان باشد که مذاکرات انعطاف می طلبد و نهایتا طرفین باید به "سازش" برسند. یعنی طرفین کمی از مواضع اولیه خود کوتاه میایند و به نتیجه میرسند. اگرچه لغت سازش در فرهنگ مارکسیستی لغت بدی بود و خیلیها انرا هنوز بد میدانند ولی در تاریخ صدر اسلام پیامبر اکرم و ائمه اطهار بعضا به مذاکره با دشمن و انعطاف با آنها مینشستند. به امید سربلندی هرچه بیشتر ایران.

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین