برخی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حالی پیگیر عدم اکران برخی فیلمها هستند که ظاهراً این مطالبه، تنها خواسته اعضای این کمیسیون نبوده و برخی اعضا مطالبات وسیعتری را مطرح کردهاند که در نوع خود جای تامل دارد و بیش از آنکه لفظ نظارت را بتوان متصور شد، حکم دخالت در حوزه اجرا را مییابد؛ امری که باید قاطبه نمایندگان مجلس در قبالش حساسیت داشته باشند.
به گزارش «تابناک»، در شرایطی که ماههای متمادی است برخی با جمعآوری امضا، درصدد استیضاح وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند و این موضوع در روزهای اخیر جدیتر از قبل شده، به تازگی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواهان جلوگیری از اکران هشت فیلم شد.
حجتالاسلام احمد سالک و بیش از سالک، حجتالاسلام نصرالله پژمانفر دو چهرهای هستند که بیش از دیگران نگران اکران فیلمها هستند و بیشترین واکنشها در قبال اکران برخی فیلمها که اتفاقاً برخی از آنها نظیر «پاداش» نه تنها بیاشکال هستند و قطعاً در اکران با نقدهای مثبتی همراه میشوند، از خود بروز میدهند و عملاً یکی از خواستههای اصلی سینماگران از سازمان سینمایی را متوقف کردهاند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفته است: «ما اجازه نمیدهیم هر مطلبی که به ذهن فیلمنامهنویس میرسد، به عنوان فیلم مطرح شود، زیرا برخی از این آثار به هیچ وجه ارزشمند نیست. ما مدافع فیلمها و آثار فاخر هستیم و هر اثری که فاخر نباشد با ارزشهای ما در تضاد است» و با این اوصاف تنها باید آثار فاخر مطابق با نظر سالک ساخته شود و سایر فیلمها نباید مجوز ساخت و پروانه نمایش بگیرند.
این شرایط در حالی از سوی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس پیش روی وزارت فرهنگ و ارشاد قرار گرفته که مطالبه سینماگران دقیقاً بر خلاف نمایندگان مجلس است و اتفاقاً در خصوص اکران دو فیلمهای توقیفی اصرار دارند و پشت هر تریبون این خواستهشان را تکرار میکنند و در همین راستا نیز ۱۵۰سینماگر از اصناف مختلف سینمای ایران در نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت جنتی را از اعتبار پروانه نمایش خواستار شدند.
این ۱۵۰ سینماگر بیشترشان چهره سرشناس سینمای ایران هستند و از میانشان علیرضا رئیسیان، کیومرث پوراحمد، جلال الدین دری، فریدون جیرانی، حمید امجد، فرشته طائرپور، رضا عطاران، محمد مهدی عسگرپور، مجتبی راعی، شهرام شاه حسینی، علیرضا شجاع نوری، مهدی کرمپور، ابراهیم شیبانی، پرویز پرستویی، رضا کیانیان، جهانگیر کوثری، علی معلم، مازیار میری، نظام الدین کیایی، سهیلا گلستانی، سیدجمال ساداتیان، سامان سالور، مصطفی کیایی، سحر دولتشاهی، روح الله حجازی، عباس رافعی، فرامرز قریبیان، سام قریبیان، امیر جعفری، بابک حمیدیان، خسرو معصومی، رامبد جوان، نگار جواهریان، حسن پورشیرازی، غزل شاکری، آنا نعمتی، کمال تبریزی، فرهاد توحیدی، امیرآقایی، فرهاد آئیش، بابک کریمی، صابر ابر، ترانه علیدوستی، یکتا ناصر، مهناز افشار، جهانگیر الماسی، ستاره پسیانی، نوید محمدزاده، نوید محمودی، منوچهر محمدی، مهراوه شریفی نیا، ملیکا شریفی نیا، لیلا اوتادی، هومن بهمنش، کامبوزیا پرتوی، نگار اسکندرفر، فرشته صدرعرفایی، ابوالفضل صفاری، هایده صفی یاری، مرتضی شایسته، محمد شایسته، تورج منصوری سرشناس ترند، نظری کاملاً عکس کمیسیون فرهنگی داشتهاند.
بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد در یک دو راهی قرار گرفته است؛ یا در مقابل خواسته صریح سینماگران بایستد و برای تأمین نظر نمایندگان مجلس و تثبیت جایگاه وزیر فرهنگ و ارشاد، این هشت فیلم را برای همیشه در لیست توقیفیها قرار دهد و مقبولیش به شدت در حوزه سینما آسیب ببیند یا با سینماگران همراه شود و در مقابل آماده برخورد نمایندگان مجلس باشد. حقیقتاً چرا مطالبه اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس دقیقاً بر خلاف نظر سینماگران و چهره فرهنگی است و در سال اقتصاد و فرهنگ با رویکرد جهادی و عزم ملی، چنین چالش بیحاصلی پیش روی اهالی فرهنگ پیش کشیده میشود.
با این حال شاید اگر مطالبه مذکور تنها درباره این فیلمها مطرح میشد، به عنوان نگران جدی اعضای کمیسیون فرهنگی قابل هضم و پذیرش بود اما وقتی مشخص میشود دامنه مطالبات برخی نمایندگان بسیار جزئیتر از این مسائل است، شگفتی رقم میخورد. اینکه حتی درباره تجهیز سینماها به سیستم دیجیتال و سیستمهای دیجیتال خریداری شده، پاسخخواهی شود که چرا این مدل ایرانی خریداری نشده و در چنین جزئیاتی شاهد ورود برخی نمایندگان باشیم، شاید تا حدودی نشان دهد برخی نمایندگان تا چه میزان در مسائل جزئی اجرایی نیز ورود میکنند.
با این حال مرزها از این نیز فراتر رفته و شاید بهتر باشد از این پس علی جنتی و معاونش برای انتصاب مدیران زیرمجموعهشان ـ چه مدیران ستادی و چه مدیران جزئی دفاتر جزئی زیرمجموعه اداره کلهای استانی ـ از برخی نمایندگان کسب تکلیف کنند تا شاید بدین طریق نظر برخی از ایشان تأمین شود و ای کاش جنتی با ارائه یک دست سربرگ سفیدامضا به برخی نمایندگان، به ایشان اختیار دهند که حکم انتصاب یا عزل هر شخصی را بر آنها بنگارند و تنها برای ثبت به دبیرخانه وزارت فرهنگ و ارشاد ارائه نمایند!
برخی خواستههایی که در ماههای اخیر از وزارت فرهنگ و ارشاد و زیرمجموعههایش خواسته شده، آنچنان سنگین است که اگر جنتی و معاونانش به آنها تن دهند، دیگر مسئولین قوه مجریه نیستند و اساساً تفکیک قوا معنا نخواهد داشت؛ بنابراین، باید به برخی یادآور شد که نظارت را با دخالت در حوزه اجرا اشتباه نگیرند و شأن نظارتی بالای مجلس شورای اسلامی را در حوزه فرهنگ صرف امور نه چندان پراهمیت نکنند و در سال فرهنگ، امور جزئی فرهنگی، توسط برخی نمایندگان به دغدغه اصلی کشور تبدیل نشود.
انتظار اساسی این است که در این سال، نمایندگان کمیسیون فرهنگی به تکلیف حقیقیشان عمل کنند و بودجه فرهنگی کشور را در قانون بودجه ۹۴ و همچنین در جریان بررسی برنامه ششم توسعه به شکل چشمگیری افزایش دهند تا زمینه توسعه زیرساختهای فرهنگی فراهم شود و احیاناً با جزئینگری افراط گونه، از تکالیف اصلیشان در این سال غافل نشوند و اگر قصد برخوردی نیز دارند، در این حوزههای کلان از دولت و نهادهای فرهنگی مطالبه داشتند.