اگر زلزله، سیل، رانش زمین و هر حادثه غیر مترقبه دیگری در شهر و دیاری رخ دهد، واکنش مسئولان به آنچه خواهد بود؟ اعزام گروههای امدادی؟ تشکیل کارگروه ویژه در دولت، مجلس یا نهادهای استانی و کشوری؟ به صف کردن نهادهای امنیتی و انتظامی یا راهکارهای دیگر؟ حال اگر اتفاق رخ داده از نوع زلزله و سیل نباشد، چه؟
به گزارش «تابناک»، در روزگاری که بسیاری از هموطنانمان در حسرت بارش برف زمستانی هستند و نگرانیها در باره شدت بحران خشکسالی در سال آینده خیلی شدیدتر از آنچه تصور میشد، بروز کرده است، در جنوب غربی کشورمان آن چنان اوضاع وخیمی حاکم است که خیلیها نمیدانند آیا تا سال آینده عمرشان به دنیا هست که نگران خشکسالی و بحران آب باشند یا خیر؟!
نزدیک یک هفته است، گرد و غبار غلیظ خوزستان را در بر گرفته؛ آنقدر که از آسمان خاک میبارد، امور روزمره مختل شده، نفسها به شماره افتاده و سلامت عموم به خطر افتاده، ولی هیچ بحرانی شناسایی نشده که برای رفع و رجوعش، کارگروه شکل گیرد، دولت و مجلس جلسه اضطراری تشکیل دهند، تیمهای امدادی به منطقه اعزام شوند و...!
این را به گواه اخبار و شواهد میتوان دریافت که هرچه زیر و رویشان کنیم، ممکن است از برهم خوردن زندگی روزمره مردم فلان شهر در فلان کشور در آنها اثر و نشانهای بیابیم؛ اما از خوزستان، از پاره تن ایران خیر. نه اینکه هیچ کسی ندیده باشد، که برخی رسانهها دیدهاند، اما ظاهرا هنوز چیزی به چشم مسئولان نرسیده است.
چند روزی است، اهواز و برخی دیگر از شهرهای خوزستان اسیر گرد و غباری هستند که سال هاست ریههای ساکنان این خطه را هدف قرار داده، چشمانشان را آلوده، زندگی شان را مختل کرده و همه هست و نیستشان را تحت الشعاع قرار داده؛ اما جز وعدههای سرخرمن، واکنشی از جانب مسئولان رخ نداده تا این ابهام در ذهن مردم منطقه شکل گیرد که «نکند ما شهروند درجه دو هستیم که دردمان دیده نمیشود و برای درمانش اقدامی صورت نمیگیرد»؟
شاید اگر منصفانه هم به ماجرا بنگریم، طرح چنین ابهامی چندان بیراه هم نباشد، چون مگر میشود مدعی سرآمد بودن کشور در عرصههای پژوهشی و علمی شد و برای بحران گرد و غبار در خوزستان هیچ تلاشی نکرد؟ مگر میشود در دیپلماسی آنقدر خوب عمل کرد که کشورهای ۱+ ۵ را وادار به تأیید صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای کشورمان کرد، ولی نتوان مسئولان عراقی را به انجام تعهدات زیست محیطی شان مجاب کرد تا مالچ پاشی حوزههای تولید گرد و غبار از سر گرفته شود؟
مگر میشود شعارهای زیست محیطی سر داد و برای احیای حوزههای آبگیری چون هورالعظیم که گفته میشود نقش بسزایی در تولید گرد و غبار دارد، هیچ کاری نکرد؟ مگر میشود مدعی دستیابی به فن آوری بارورسازی ابرها بود، ولی برای باریدن باران گل و پاک شدن هوایی که خوزستانیها ناگزیر به دم و بازدمش هستند، هیچ کاری نکرد؟ آیا بیماریهایی که تنفس در هوای پر غبار میتواند به همراه داشته باشد، آنقدر بیاهمیت هستند که در خوزستان «پیشگیری بهتر از درمان» نیست و دست روی دست گذاشتهایم تا سونامی بیماریهای تنفسی از راه برسد؟
مگر میشود درد روزافزون مردم خوزستان را دید و دست کم به قدر تشکیل کارگروههای بحران در دولت و مجلس یا تصویب مصوبات و اختصاص بودجه برای یافتن راهکار برون رفت از این بحران هم کاری نکرد و منتظر ماند تا آسمان خوزستان خود به خود پاک شده و مطالبات بحق خوزستانیها تا فرا رسیدن موج بعدی گرد و غبار (بخوانید خاک!) فروکش کند؟
آنچه روشن است، در عملکرد مسئولان و نمایندگان مردم در قبال حال و هوای تیره و تار خوزستان، قصور و کوتاهی به وضوح مشهود است، زیرا اگر غیر از این بود، حالا اخبار پر شده بود از سفر مسئولان به منطقه برای بازدید از حال و روز ساکنان دیاری که از دل خاکش ثروتی بیهمتا استخراج میشود، ولی بر خاکش عدهای زندگی میکنند که سهمشان از منافع آن ثروت، خاک خوردن شده است.
اینجاست که مجاب میشویم برای پیگیری حقوق این هموطنانمان، نه در خبر و تحلیلی گذرا، که در مطلبی که به روز رسانی خواهد شد، اوضاع خوزستان را لحظه به لحظه رصد کرده و واکنشهای شکل گرفته به بحران حاکم بر این دیار را به اطلاع عموم برسانیم؛ شاید کارگر واقع شده و موجب شکل گیری واکنشهایی شود که در نهایت امر، اندکی از رنج هموطنان خوزستانی مان کاسته شود.
تصمیم گیری عجیب؛ هوا خوب خواهد شد؟!شب گذشته، زمانی که به نقل از روابط عمومی استانداری خوزستان اعلام شد، «مدارس ۱۲ شهر خوزستان فردا (دوشنبه) در نوبت صبح تعطیل است و ساعت کاری ادارات در این شهرها از ساعت ۱۰ صبح شروع خواهد شد». هرچه مردم به آسمان نگاه میکردند، نمیدانستند چگونه قرار است تا فردا نوبتِ عصر مدارس، آسمان صاف شود و حتی قبل از آن، هوا برای تردد کارمندان مساعد شود!
این خبر از این روی عجیبتر به نظر میرسید که مردم اخبار ساعاتی قبلتر (در روز یکشنبه، مورخ نوزدهم بهمن ماه) را به یاد میآوردند که بر اساس آن، مدارس نوبت بعدازظهر شهرستانهای اهواز، آبادان، هندیجان، دشت آزادگان، ماهشهر و امیدیه در همه مقاطع تحصیلی تعطیل اعلام شده و به گفته معاون اداره کل هواشناسی خوزستان، این وضعیت موقتی بود؛ موقتی بود چون گفته میشد، «از اواخر وقت امروز [یکشنبه] با فعالیت سامانه جنوبی، شاهد افزایش ابرناکی در خوزستان و بارش باران تا روز چهارشنبه خواهیم بود».
گردو غبار ۶۶ برابر حد مجازروز گذشته، شهریار عسکری، مدیر روابط عمومی اداره کل محیط زیست خوزستان در گفتوگو با ایرنا با اشاره به اینکه گرد و غبار در استان رو به افزایش است، گفت: میزان غلظت گرد و غبار در شهرستان ماهشهر در جنوب خوزستان به بیش از ۱۰ هزار میکروگرم بر متر مکعب یعنی ۶۶ برابر حد مجاز رسید.
وی افزود: پنجشنبه دو هفته پیش نیز اهواز برای نخستین بار غلظت بالای ۶۶ برابری حد مجاز را در مدت چند سالی که خوزستان با پدیده گردوغبار روبه روست تجربه کرده بود. تا ساعت ۱۳ روز یکشنبه میزان غلظت گردو غبار در اهواز به هشت هزار و ۱۱۰میکروگرم بر متر مکعب رسیده است.
عسکری در ادامه با تأکید بر اینکه «میزان طبیعی وجود ذرات معلق در هوا حدود ۱۵۰ میکروگرم بر متر مکعب است» گفت: میزان گرد و غبار در شهرستان آبادان تا این ساعت به ۴۸۶ میکروگرم، در شادگان ۲۲۶ میکروگرم، اندیمشک ۱۱۴ میکروگرم، بهبهان ۲۸۶ میکروگرم و در شوش به ۲۶۰ میکروگرم بر متر مکعب رسیده است.
کمپین اینترنتی خوزستانی ها علیه توفان خاکتعدادی از مردم اهواز و دیگر شهرهای خوزستان با انتشار عکسهایی از توفان خاک یکشنبه، خواستار چاره اندیشی برای این مشکل بزرگ شدند.
شمار زیادی از ساکنان اهواز و دیگر شهرهای خوزستان که با توفان خاک روبه رو شدهاند، عکسهایی از وضعیت خاکی هوا تهیه و در صفحات خود در شبکههای اجتماعی از جمله فیس بوک و اینستاگرام منتشر کردهاند.
«خاک شش» و «ما زندهایم» و «اهواز» نام برخی از این کمپینهای اینترنتی است.
بستری شدن كودكان به علت گرد و غبار در بیمارستانحکیمی، رئیس بیمارستان ابوذر اهواز در گفتوگو با مهر از بستری شدن کودکان به علت آلودگی ناشی از گرد و غبار در این بیمارستان خبر داد و گفت: پس از وقوع پدیده گرد و غبار و آلودگیهای ایجاد شده در استان و شهرستان اهواز، روزانه بین ۱۰ تا ۱۵ نفر بیمار تنفسی به این بیمارستان مراجعه میکنند.
وی افزود: برای نمونه، میتوان به تعداد مراجعان روز یکشنبه به این بیمارستان اشاره کرد که از این تعداد مراجعه کننده، عدهای سرپایی و تعدادی هم پس از بستری شدن مداوا شدند.
تعطیلی ها به سه شنبه هم رسید؛ خبری از خوب شدن هوا نیست!مدیرکل روابط عمومی استانداری خوزستان در حالی خبر تداوم تعطیلی مدارس، ادارات و دانشگاه های 12 شهر خوزستان به دلیل تداوم و شدت پدیده گرد و غبار در روز سه شنبه (21 بهمن ماه) را اعلام کرد که برخی از اطلاع رسانی های ضعیف در این باره گلایه دارند.
این نارضایتی از آنجا نشات گرفته که میبینند اخبار هواشناسی استان مبنی بر وقوع بازندگی و پاک شدن هوا، به حقیقت نپیوسته، بر این اساس گاه تعطیلی مدارسِ نوبت صبح، تعطیلی مدارس نوبت عصر، تاخیر در ساعت آغاز به کار ادارات و تصمیم هایی از این دست به اجرا در میآید که همگی سلیقهای به نظر میرسند!
در خراب بودن اوضاع اطلاع رسانی در استان همین بس که مرجعی رسمی برای اطلاع از تعطیل بودن/نبودن وجود ندارد و عجیب اینکه در سایت اداره کل مدیریت بحران استان، هیچ مطلبی در این باره نمیتوان یافت، چه برسد به سایت استانداری خوزستان!
تعطیلی سلیقهای به بانکها هم رسیددر حالی که همه شاخص های اندازه گیری شده حکایت از چندین برابر بودن میزان آلودگی هوای شهرستان های خوزستان دارد، هنوز هستند کسانی که بر سر کار حاضر میشوند؛ از جمله این افراد، کارمندان بانک ها بودند که تازه دیده شدند!
رييس كميسيون هماهنگي بانكهاي خوزستان از تعطيلي امروز بانكهاي استان به دليل وقوع گردوخاك شدید خبرداد و گفت: فعالیت تمام شعب بانكهايی که شهرستانهاي آنها توسط فرماندار مربوطه تعطیل اعلام شده است، تعطيل است.
با این حساب میتوان پرسید چگونه کارمندان بانک های این شهرها در روزهای غبار آلود و تیره و تاری که سپری شد، بر سر کار حاضر شده و کسی نگران سلامتی شان نشد؟
پیش بینی هواشناسی: امروز و فردای خوزستان خاکی و بارانی استمديركل هواشناسي خوزستان درباره وضعيت هواي امروز و فردا در استان گفت: در حال حاضر در سطح استان با پدیده گرد و خاك روبرو هستيم و وزش باد به 50 كيلومتر در ساعت خواهد رسيد.
كوروش بهادري افزود: امروز (21 بهمن ماه) پدیده گرد و خاك در برخی نقاط خوزستان مشاهده ميشود و همزمان در برخی نقاط ديگر بارش باران خواهيم داشت. اين بارشها بیشتر در مناطق شمالي و شرق استان خواهد بود.
مديركل هواشناسي خوزستان افزود: از فردا (22 بهمن ماه) نيز به صورت مقطعي پدیده گرد و خاك وجود خواهد داشت ولي از ظهر به بعد انتظار بارشهاي گسترده را تا پايان روز پنجشنبه داریم.
سکوت مسئولان چه زمانی خواهد شکست؟خوزستان در حالی روز خاک آلود دیگری را پشت سر میگذارد که هنوز واکنش درخوری از جانب مسئولان درباره اوضاع وخیم این استان مشاهده نشده است؛ نه سفر ویژه ای به این خطه صورت گرفته، نه کارگروهی در مجلس یا دولت یا نشست ویژه ای در این نهادها برای بررسی موضوع تشکیل شده و نه حتی شیوه قدیمی «وعده درمانی» به کار گرفته شده است.
با این حساب هنوز انتظار برای شکسته شدن سکوت مسئولان درباره وضعیت وخیم خوزستان و نفس های به شماره افتاده ساکنانش شکسته نشده است؛ انتظاری که نه تنها معلوم نیست چه زمانی سر میآید، بلکه کسی نمیداند آیا به پایان خواهد رسید و امید احیای هوای پاک این دیار را زنده خواهد کرد یا... ؟!
آیا واقعا قرار بود دو معاون رئیس جمهور به خوزستان بروند؟!در حالی که گرد و غبار آسمان خوزستان را گرفته و پروازهای وروردی و خروجی به شهرهایی چون اهواز و ماهشهر و برخی دیگر از شهرها چند روزی است انجام نمیشود، شنیدن خبر سفر دو معاون رئیس جمهور به منطقه برای ارزیابی اوضاع، خبر خوشی بود که به گوش خوزستانی ها رسید.
بر اساس اخبار رسیده، قرار بود نوبخت و ابتکار راهی خوزستان شوند تا اوضاع منطقه را مورد ارزیابی قرار دهند اما این سفر تنها در حد خبر ماند چراکه ظاهرا دولت مردان فراموش کرده بودند گرد و غبار غلیظ موجب کاهش عمق میدان دید شده و پروازها را لغو میکند!
بدین ترتیب سفر ایشان به همین سادگی لغو شد تا برای شهروندان خوزستانی این سوال پیش آید که آیا سفر زمینی به این منطقه یا اتخاذ راهکارِ پرواز تا شهرهای مجاور و عزیمت زمینی از آنجا ممکن نبود که مسئولان قید بررسی اوضاع وخیم خوزستان را زدند؟!
اعتراض اهوازیها مقابل استانداریمردم اهواز در اعتراضی خودجوش نسبت به آلودگی هوای استان ناشی از گرد و خاک و عدم تحرک مسئولان کشور روبروی درب استانداری خوزستان تجمع کردند.
به گزارش فارس، در این تجمع مردم اهواز با ماسک در مقابل استانداری خوزستان تجمع و نسبت به این پدیده شوم گرد و غبار اعتراض خود را بیان کردند.
مردم بعد از شنیدن خبر لغو پرواز رئیس سازمان محیط زیست کشور به اهواز به دلیل گرد و غبار غلیظ خواستار عزیمت فوری معصومه ابتکار از طریق زمینی به خوزستان شدند.
هیات دولت جلسه ویژه خواهد داشت و وزیر بهداشت راهی اهواز میشود
بعد از آنکه سفر دو معاون رئیس جمهور لغو شد، اعلام سفر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خرسند کننده ترین خبری است که تا کنون درباره اوضاع وخیم خوزستان مخابره شده.
دکتر سیدحسن هاشمی در حاشیه مراسم رونمایی از سانتریفیوژهای طراحی و ساخته شده توسط شرکتهای دانشبنیان سازمان انرژی اتمی و انستیتو پاستور ایران، ضمن اشاره به برگزاری جلسه فوری در دفتر معاون اول رییس جمهور جهت بررسی موضوع آلودگی هوای اهواز، گفت: سعی میکنیم امشب به اهواز برویم.
وی افزود: امروز اطلاع یافتیم که وضعیت هوا در این مناطق مجددا نامناسب شده است. بنابر تماس تلفنی معاون اول رییس جمهور تعدادی از اعضای دولت امروز جلسه داریم. سعی میکنیم که امشب نیز به اهواز برویم. البته حتما مسئولان دیگری هم خواهند آمد.
وزیر بهداشت در این باره ادامهداد: مسلم آن است که اداره شرایطی مشابه آنچه که در خوزستان شاهد آن هستیم، به سرعت امکانپذیر نیست، اما کمک به مردم و ارائه تسهیلات به آنها کاری است که باید به سرعت انجام شود. بنابراعلام رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز تمام مراکز اورژانس در این مناطق در آمادگی کامل به سر میبرند و ماسکهای مناسب نیز میان ساکنان این مناطق توزیع شده است. البته این کار باید روزانه انجام شود. تا زمان آسیبشناسی کامل، این اقدامات باید ادامه یابد.
ابراز هم نفسی اینستاگرامی!به فاصله کوتاهی از اعلام خبر تشکیل جلسه اضطراری دولت برای بررسی معضل خوزستان، صفحه اینستاگرام منتسب به روحانی متنی در این باره منتشر کرد که بدین شرح است:
با شما همنفسام... دلاوران جنوب، خوزستانیهای خونگرم، مرزبانان غیور؛
باز هم نفسهایتان از میهمانِ شومِ گردوغبار به شماره افتاده است. اینکه شما هموطنان عزیزم، گاه به گاه در برخی استانها و این روزها در خوزستان و اهواز دلاور، به جای هوای پاک، حتی خاک تنفس کردهاید، دردی مشترک و اولویتی جدی است.
با شما همنفسام... چنانچه هم قسم بوده و هستیم... تا مشکلی را که سالیان دراز ایجاد شده، گام به گام از میان برداریم...تا برای همیشه غبار از پیکرِ عروس کارون بزداییم.
کارگروه رفع آلودگی هوا در دولت، به ریاست رییس سازمان محیط زیست و حضور تعدادی از وزرا، لحظه به لحظه پیگیر کاهش آلودگی هوا و ارائه گزارش اقدامها در این زمینه هستند.
از استاندار خوزستان خواستهام ضمن مشارکت همه دستگاهها و صاحبنظران، با کارگروه دولت در تماس و همکاری باشند و پیشنهادهای عملی ارائه کنند.
از وزیر بهداشت هم خواسته ام که به بیماران و آسیبدیدگان رسیدگی ویژه کنند. سازمان مدیریت و برنامه ریزی هم موظف شده اعتبارات ویژه را تخصیص دهد.
برای پاکیزگی هوا، عزمی تازه لازم است. با هم همت کنیم تا فضای تنفس بگسترانیم.اعلام آمادهباش به استانهای همجوارِ خوزستانچرخ ساز، سرپرست سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر با اعلام این که تیمهای امدادی به منظور ارائه خدمات به مردم متاثر از گرد و غبار و ریزگردها در خوزستان، در حال خدمترسانی هستند، از آمادهباش استانهای همجوار خوزستان خبر داد و گفت: تا کنون میان ۲۲۰ هزار تن از مردم استان خوزستان ماسک و در میان ۲۰۰ هزار
تن دیگر بروشورهای آموزشی و هشدار دهنده درباره ریزگردها، توزیع شده است.
وی که به همراه وزیر بهداشت و درمان و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی به منظور بررسی شرایط استان از نظر مواجهه با ریزگردها به خوزستان سفر کرده است، افزود: مقرر شده است تا گزارش سفر اعضای دولت به خوزستان به منظور بررسی شرایط این استان از نظر مواجهه با پدیده گرد و غبار و ریزگردها روز شنبه به دولت ارائه شود.
گفتگوی تلفنی رییس جمهور با استاندار خوزستانرییس جمهوری در گفتوگویی تلفنی با استاندار خوزستان، در جریان آخرین تلاش ها و اقدامات برای کاهش آلودگی هوا و کنترل اثرات آن در این استان، بهویژه شهر اهواز قرار گرفت و دستورات لازم را در این زمینه صادر کرد.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دولت، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی در این گفتوگو از "عبدالحسن مقتدایی" استاندار خوزستان خواست تا ضمن همکاری مستمر با کارگروه رفع آلودگی هوا در دولت، پیشنهادهای لازم راپس از مشورت با نخبگان و مدیران دستگاهها برای مقابله با بروز و آثار این پدیده زیست محیطی ارائه دهد.
رییس جمهوری در این گفتوگو بر ضرورت تامین و عرضه نیازهای فوری مردم از قبیل ماسک، تمهیدات امدادی و فوریت های پزشکی تاکید کرد و افزود: بایستی علاوه بر انجام اقدامات لازم در این مرحله؛ برای نیازهای پس از گرد و غبار، نظیر نظافت و خدمات شهری و همچنین غبارزدایی و حفظ محیط شهری از آلودگی ریز گردها نیز پیش بینی های لازم صورت گیرد.
درمان رایگان بیماران تنفسی ناشی از گردو خاکسید حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، چهارشنبه در نشست بررسی علل و عوامل بروز پدیده گرد و خاک های اخیر خوزستان در محل استانداری گفت: تا کنون چندین جلسه در هیات دولت در این خصوص برگزار شده و تمامی مسایل مربوط به این پدیده بررسی شده است.
وی که به نمایندگی از دولت در این نشست شرکت کرده بود افزود: روز گذشته (سه شنبه)نیز با دستور رهبر معظم انقلاب ،جلسه ای ویژه با حضور معاون اول رئیس جمهوری و تعدادی از وزیران برگزار شد تا اقداماتی فوری برای کاهش اثرات گردو غبار انجام شود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه بدترین اتفاق، دادن اطلاعات اشتباه به مردم است، گفت: باید اطلاع رسانی به مردم در خصوص بروز پدیده گرد و غبار به موقع انجام شود تا مردم قبل از این پدیده برای مقابله با آن آمادگی داشته باشند.
هاشمی بیان کرد: یکی از دلایل اصلی بروز گردو غبار ،خشکسالی های اخیر در کشور و خوزستان است و بر اساس آمار میزان بارش ها در خوستان نسبت به سال گذشته کاهش بسیاری داشته است.
وی بیان کرد: مسوولان ارشد نظام و دولت در جریان کامل مشکلات گرد و خاک در خوزستان هستند و نسبت به این مشکلات نیز بی تفاوت نبوده اند؛ در صورت تشدید پدیده گرد و خاک در خوزستان، استان های مجاور آمادگی دارند که با ارایه و جابجایی خدمات به مسوولان استان کمک کنند.