تنشهای بیسابقه میان آمریکا و رژیم اسرائیل که در پی تصمیم نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره آمریکا آغاز شده بود، اخیراً و با نزدیک شدن به زمان این سخنرانی، شدت بیشتری گرفته است. در همین راستا، مقامات آمریکایی و اسرائیلی از روز گذشته تاکنون، موضعگیریهای تندی علیه یکدیگر داشتهاند که محور آنها را موضوع هستهای ایران تشکیل میدهد.
به گزارش «تابناک»، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل، قصد دارد روز سوم مارس به دعوت رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در کنگره این کشور حاضر شده و درباره موضوع ایران سخنرانی کند؛ اقدامی که از همان ابتدا، ناخرسندی کاخ سفید را در پی داشت و مقامات دولت اوباما را به موضعگیری در این زمینه واداشت، ولی از روز گذشته تاکنون، این موضعگیری شدت بیشتری یافته است.
در همین راستا، روز گذشته سوزان رایس، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا، ضمن انتقاد شدید از تصمیم نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره، انجام این سخنرانی را برای روابط ایالات متحده و اسرائیل «مخرب» توصیف کرد. رایس با بیان اینکه موضوع روابط آمریکا و اسرائیل همیشه یک موضوع دو حزبی بوده، گفته این ماهیت روابط باید همچنان حفظ شود و موضوع، به مسألهای سیاسی و حزبی ـ برای جمهوریخواهان و نتانیاهو ـ تبدیل نشود.
اما مهمتر از اظهارات رایس، سخنان جان کری، وزیر خارجه آمریکا بود که ضمن اشاره به دیدگاههای نتانیاهو درباره موضوع مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵، این دیدگاه را اشتباه خواند و گفت: «ممکن است وی قضاوتی داشته باشد که در این موضوع صحیح نباشد».
البته انتقاد کری از نتانیاهو تنها به همین جا محدود نماند و وی با بیان یک مثال، اساس رویکردها و تصمیمات نخست وزیر رژیم اسرائیل را به چالش کشید. کری با اشاره به اینکه در دوره پیش از حمله آمریکا به عراق، نتانیاهو به شدت از چنین حملهای حمایت کرده و بر ضرورت آن تأکید میکرد، افزود: «همه ما میدانیم که بر اثر این تصمیم (حمله به عراق) چه اتفاقی افتاد».
گفتنی است، روز سه شنبه کری نیز در اظهاراتی مشابه گفته بود، کسانی که با مذاکرات هستهای و توافقی که قرار است با ایران به امضا برسد، مخالفت میکنند، «ناآگاه» هستند. البته بر خلاف اظهارات دیروز، در موضعگیری روز سه شنبه خود کری مستقیم از نتانیاهو نام نبرده بود.
این اظهارات، مقامات دولت نتانیاهو را به واکنش و موضعگیری متقابل واداشت. یووال استینیتز، وزیر اطلاعات و امور استراتژیک رژیم اسرائیل با اشاره به سخنان کری گفت: «شاید او (کری) از همه آن چیزی که ما میدانیم، باخبر نیست... ما همه آنچه نیاز است، میدانیم و تصویر کاملی از مذاکرات داریم».
استینیتز با طرح این ادعا که همین اطلاعات موجود در اختیار رژیم اسرائیل، سبب نگرانی این رژیم شده، گفت: «روابط میان اسرائیل و ایالات متحده یک سرمایه استراتژیک است؛ اما وقتی پای امنیت اسرائیل به میان بیاید، ما آماده جنگیدن نیز هستیم».
گفتنی است، به جز اصل موضوع، یعنی برنامه نتانیاهو برای حضور در کنگره به دعوت جمهوری خواهان و نادیده گرفتن مخالفت دولت آمریکا و دموکراتها، یک موضوع دیگر نیز طی روزهای اخیر، زمینه آزردگی بیشتر دموکراتها را از نتانیاهو فراهم آورد و آن رد دعوت دموکراتها از نتانیاهو برای شرکت در جلسهای خصوصی با حضور نمایندگان دموکرات کنگره بود.
نتانیاهو با این بهانه که جلسه مشابهی با جمهوری خواهان ندارد، این دعوت را نپذیرفت. همین موضوع بیش از پیش سبب مطرح شده این استدلال شد که اقدام جمهوری خواهان در دعوت از نتانیاهو و پذیرش این دعوت از سوی وی، یک اقدام کاملاً سیاسی و حزبی در راستای ضربه زدن به دولت اوباما بوده است.
البته این موضوع، واکنشهایی را در خارج از کنگره نیز به همراه داشت؛ برای نمونه، آلون پینکاس، سرکنسول سابق رژیم اسرائیل در نیویورک به روزنامه «نیویورک تایمز» گفت: «از کی تا حالا یک نخست وزیر اسرائیل به برگزاری جلسه با دموکراتها نه میگوید؟ این در حالی است که سابقه رأی دادن دموکراتها به نفع اسرائیل، عالی است. نه خوب و نه خیلی خوب. عالی است. دموکراتها دستشان را پیش میآوردند و او رد میکند؟ این قابل توضیح نیست».
به هر حال، آن گونه که مشخص است، مجموعه این تحولات، آمریکا و رژیم اسرائیل را به سطح بیسابقهای از تنشها رسانده و اختلاف رویکردهای واشنگتن و تل آویو بر سر موضوع ایران، اکنون بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است.