سخنان مهم رهبر انقلاب در روز عید مبعث که به موضوع تحولات منطقه اختصاص داشت، تیر یک بیشتر روزنامهها بود. علاوه بر سخنان رهبری نکته مشترک بیشتر روزنامهها اتفاقات عجیب تبریز در هفته پایانی لیگ برتر بود. ادامه مذاکرات هستهای در وین و دیدارهای کمپ دیوید هم بخش دیگر مهم اخبار روزنامهها را به خود اختصاص داده بود.
هرچند جوان تیتر یک خود را به سخنان مهم رهبر انقلاب در خصوص تحولات منطقه اختصاص داده و تیتر «خلیج فارس ناامن برای همه ناامن خواهد بود» را برای این موضوع انتخاب کرده، بیشتر مطالب مهم صفحات داخلیاش به موضوع مذاکرات هستهای ـ که این روزها در وین در حال برگزاری است ـ اختصاص دارد. در این میان هم این موضوع که طرف غربی به دنبال این است که در پوشش توافق هستهای اجازه بازدید از مراکز نظامی ایران را هم پیدا کند، مهمترین دغدغه این روزنامه است. چنانکه عباس حاجينجاري در یادداشت صفحه دو این روزنامه از تیم مذاکره کننده ایرانی میخواهد که
«عجالتاً ميز مذاكره را ترك كنيد!».
اما این تنها یادداشت این روزنامه با این مضمون نیست و نعمان رحيمي هم در صفحه پانزده این روزنامه در یادداشت
«خطقرمز پررنگی که عراقچی به آن بیتوجه است» با اشاره به سخنان یوکیو آمانو در خصوص امکان بازدید از مراکز نظامی ایران مینویسد: «عراقچی بعد از آن حرف آمانو با او دیدار کرد و از یک دسترسی مدیریت شده برای بازرسان آژانس به مراکز نظامی گفت و به نحوی حرف آمانو را تفسیر کرد که گویا آمانو در چارچوب پروتکل الحاقی آن حرف را زده است. این نحو واکنش از سوی مذاکره کننده ارشد ایران آن بهانه را به طرفهای غربی در گروه ۵+۱ میدهد و از این جهت، باید حساسیت خاصی نسبت به این نحو واکنش داشت تا به دست خود زمین بازی در اختیار طرف مقابل داده نشود. کوچکترین اشاره به مراکز نظامی در متن توافق نهایی به معنای تخطی از خطوط پررنگ قرمز ایران است و افرادی مثل عراقچی بهتر است به جای آنکه حرف آمانو را توجیه کنند، چشم به این خط پررنگ قرمز بدوزند و نگذارند در مذاکرات بعدی با گروه ۱+۵ و نگارش متن توافق نهایی از این خط کوچکترین تخطیای بشود»؛ علاوه بر این موضوعات تیترهایی نظیر «حریم دفاعی ایران نباید به روی دشمن گشوده شود» و «توافق نیاز داخلی و منطقهای امریکاست» از دیگر تیترهایی است که جوان در آن به موضوع توافق هستهای پرداخته است.
مانند همه روزنامهها، دیدار رهبر انقلاب با کارگزاران نظام و سفرای کشورهای اسلامی در روز عید مبعث تیتر یک روزنامه ابتکار هم هست. این روزنامه در صفحه سیاسی خود، انتخابات هیأت رئیسه مجلس را فرصتی برای تمرین حزب شدن فراکسیون رهروان ولایت میداند. در بخشی از این گزارش با اشاره به حرکت خزنده کاظم جلالی برای تبدیل کردن فراکسیون رهروان به حزب با حمایت معنوی علی لاریجانی، همگون نبودن اعضا و چهرههای این فراکسیون را مهمترین مشکل این فراکسیون برای تبدیل شدن به حزب عنوان میکند و در ادامه یادآور میشود اگر قرار است جلالی و لاریجانی رهروان را به یک حزب تبدیل کنند هماهنگ کردن اعضا در انتخاب ترکیب هیأت رئیسه مجلس میتواند مهمترین آزمون آنها برای تبدیل شدن به یک حزب باشد.
این روزنامه همچنین در صفحه جامعه و شهروند خود از پدیده جدید
«پایتختخواری» سخن میگوید مینویسد که این روزها باغهای تهران در حال تخریب و تبدیل به زمینهایی برای برجسازان است. در بخشی از این گزارش به سخنان یکی از اعضای شورای شهر تهران اشاره میشود که میگوید: «چندی پیش که با دیگر اعضای شورای شهر در محضر مقام معظم رهبری بودیم، ایشان تاکید کردند که باغها و فضاهای سبز تهران باید حفظ شود. حتی به گفته ایشان در این باغها حوزه علمیه هم نباید ساخته شود». این عضو شورای شهر همچنین در ادامه از تخریب ۵۰ تا ۶۰ درصد باغهای تهران خبر میدهد.
ابتکار همچنین در صفحه سیاسی خود
روایتی از آزاد اندیشی امام(ره) را از زبان سید حسن خمینی چنین مینگارد: «ایشان در یک سال پایانی عمرشان سدهای بزرگی را شکستند که بعضا اکنون هم بحث از آنها غیر ممکن است. وی در آسیب شناسی جریان فکری نواندیشی دینی گفت: نواندیشی به معنای آن نیست که هیچ اصولی وجود ندارد؛ بلکه اصول باید تعریف شود و شاید یکی از دلایل بارور نشدن بحث نواندیشی دینی این بود که عمر امام کفاف نداد و چارچوب اصلی و اصول ثابت آن به رغم مشخص شدن، تبیین نشد. لذا این عرصه رشد ناهمگونی پیدا کرد و عد های آن را به سمتی بردند که از بین برود؛ طبیعتا در چنین شرایطی طرف مقابل به خوبی سوءاستفاده می کند و ایرادهای جزئی در این طرف را به کل آن تعمیم می دهد؛ لذا موضوع نواندیشی را در چارچوب دینی باید دنبال کنیم».
در سرمقاله این روزنامه با تیتر
«حداقل یک سال همدلى و همزبانى کنید» میخوانیم: «بعضى روزنامه هاى مشهور دست از ادبیات تخریبى وتفرقه افکنانه خود برنداشته ، بلکه با همان عادت مالوف به حمله هاى غیرمنصفانه خود به روحانى وظریف و برخى وزیران دولت ودیگر شخصیت هاى جریان مقابل پرداخته واخیرا هاشمى رفسنجانى ومحسن رضایى را حسابى نواخته اند. افراد محترمى همچون آیت الله علم الهدى وبرخى نمایندگان مجلس و ... تا توانسته اند دراین مدت سنگ تمام گذاشته اند و گویا اگر توصیه به همدلى وهمزبانى نشده و تشویق به تقابل وحمله به یکدیگر هم شده بود بالاتر از این حملات را نمى توانستند انجام دهند. آیا جاى تعجب وحیرت نیست که یک امام جمعه عادل رسماَ اعلام کند همه پول ارشاد اسلامى در مشهد به مطربین داده می شود وحتى یک ریال آن صرف دین نمى شود!؟
در روزنامه آرمان اما ماجرای تغییر کابینه حسن روحانی بسیار جدی پیگیری میشود. تیتر یک این روزنامه
«تغییر در پاستور حتمی است» از تغییراتی در کابینه دولت در آستانه برگزاری انتخابات مجلس سخن میگوید. صادق زیبا کلام هم در یادداشتی از لزوم تغییر وزیر کشور در کابینه حسن روحانی سخن گفته است. او انتخاب یک وزیر کشور اصولگرا را توافق نانوشتهای میان دولت روحانی و اصولگرایان میداند که البته اصولگرایان به آن پایبند نیستند. « طی یک قرارداد نانوشته، آقای روحانی وزارت کشور خود را به اصولگرایان داد که شاید در برابر آن، اصولگرایان تعامل بهتری با دولت داشته باشند اما با وجود این که مهمترین پست و وزارتخانه در اختیار اصولگرایان قرار گرفت نمایندگان مجلس خواست رئیسجمهور را مدنظر خود قرار ندادند. آقای روحانی به این توافق نانوشته پایبند است ولی اصولگرایان به تعهد خود در طول زمان عمل نکردند».
این روزنامه البته
ماجرای هفته پایانی لیگ برتر و اتفاقات تبریز را هم در صفحه سیاسی خود و با عینک سیاسی دیده و از تلاش برای برهم زدن جو شهر تبریز پیش از سفر رئیسجمهور به این شهر سخن گفتهاست. آرمان در این زمینه با مسعود پزشکیان گفتوگو کرده که در بخشی از آن میخوانیم: «جمعه و پس از پایان بازی فوتبال میان تراکتور و نفت اعتراضاتی صورت گرفت؛
تصور میکنید راه بروز این اعتراضات بهطوری که آرامش شهر در آستانه سفر رئیسجمهور را برهم نزند، چیست؟ بستگی به نوع برخورد دولت دارد. من اطلاعی درخصوص جزئیات ندارم اما رفتاری که صورت گرفت ذهنیت مردم را خدشهدار کرد. حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰هزار تماشاگر برای تماشای بازی به استادیوم یادگار امام رفته بودند که بسیاری از آنها مجبور شدند با دلخوری از آنجا برگردند. این بازی کردن با احساسات و روحیات جوانان بویژه فوتبالدوستان درست نیست. من نمیگویم کار داور قانونی یا غیرقانونی بوده اما او میتوانست به بازیکن خاطی تذکر بدهد و کاری کند که بازی به اینجا کشیده نشود. اما رفتار او باعث شد بازی ۱-۳ برده تبدیل به ۳-۳ شود. اخبار نادرستی هم که پخش شد بر انتقادات افزود. الان هم مردم انتظار دارند کاری صورت بگیرد. چهارشنبه هم که رئیس محترم جمهور وارد تبریز میشوند ممکن است مردم درخواستهایی از او داشته باشند.
آقاي روحاني بايد راسا وارد قضيه شوند؟
چيزي كه من ميدانم اين است كه آذریها نسبت به تيمشان بحق يا ناحق حساسيت دارند. مساله جمعه که امری ساده بود تبديل به يك مساله شد. اگر دولت يا وزير ورزش قبل از سفر به تبريز ماجرا را پيگيري كنند قضيه بهتر جمع ميشود تا اينكه پيگيريها را به بعد از سفر موكول كنند.»
کیهان البته امروز به جای تمرکز بر تحولات داخلی، بیشتر به تحولات منطقه پرداخته و در میان اخبار مهم سیاسی این روزنامه بیشتر تیتر اخبار مربوط به اوضاع منطقه به چشم میخورد. دیدار شیوخ عرب با باراک اوباما امروز دستمایه برخی اخبار مهم روزنامه کیهان بود.
این روزنامه در سرمقاله خود رهآورد دیدار اعضای شورای همکاری خلیج فارس با باراک اوباما را در همین چند کلمه خلاصه کرده است: «کمپ دیوید اگر برای اعراب آب نداشت، برای آمریکاییها نان داشت و به همین خاطر بود که اوباما قول داد سال دیگر هم میزبان دوستان خود در شورای همکاری خواهد بود. نشستی که دستاوردش برای آمریکا دهها میلیارد سود است و برای اعراب عکسی یادگاری با پرزیدنت اوباما!» همچنین گزارش اصلی صفحه دو این روزنامه هم گویا به نقل قول سردبیر بخش خاورمیانه روزنامه گاردین اختصاص دارد که گفته
«شیوخ عرب آمریکا نروند کجا بروند؟» و در ان هم کمپ دیوید را نقد و مورد تمسخر قرار داده است. علاوه براین دو تیتر در صفحه دو این روزنامه تیترهایی نظیر «دلارهای شیوخ عرب را بالا بکش و چشم به جنایتهای آنها ببند!»، «عربستان فرافکنی میکند تا بخران داخلی را بپوشاند» به چشم میخورد.
روزنامه وطن امروز هم تیتر و عکس یک خود را به سخنان روز گذشته رهبری اختصاص داد و از تیتر
«آل سعود بدتر مشرکان کعبه» برای آن استفاده کرد. برای این روزنامه هم مانند روزنامه جوان، ماجرای بازرسی از اماکن نظامی ایران دغدغه مهمی است و در میان تیترهای انگشتشمار صفحه نخست این روزنامه، تیترهایی نظیر «اعتراف نظامی عراقچی» و «اوباما: بینظیرترین بازرسیها از ایران صورت میگیرد» به چشم میخورد.
این روزنامه اما در گزارشی که در نیمتای دوم صفحه نخست خود منتشر کرده است به
ماجرای خصوصیسازی اموزش و پرورش پرداخته و مینویسد: «خصوصیسازی مدارس دولتی ـ چه مدیران ما بدانند و چه ندانندـ پروسه «گسست آرمانی نسلها» را سرعت بخشیده و فضای خصوصی تربیت نسل آینده را به دست بخش غیرحاکمیتی در حوزه جهانی خواهد داد. آیا به همین دلیل است که برخی تئوریسینهای دولت یازدهم همراه با قلع و قمع توأمان مراکز تربیت معلم، سیستم استخدامی آموزش -پرورش و تخریب مدارس دولتی، علنا اعلام میکنند «دوره آموزشوپرورش ایدئولوژیک به پایان رسیده است؟» آیا این همان طرحی نیست که هم اکنون در فلسطین، اردن، امارات، عربستان و مصر با هدف حذف مظاهر «نفرت» و «تعارض با جامعه جهانی» رای به پاکسازی کتب درسی از تاریخ «اعراب و اسرائیل» داده است؟ آیا این همان نگاهی است که تقویم مهدهای کودک خصوصی کشور را به واسطه آموزههای نئولیبرالیستی یونسکو از مناسبتهای انقلابی و میهنی خالی کرده است؟ ما در حال یک جنگ تمامعیار در همه حوزههای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی با ژنرالهای جهانیسازی اجباری و نخبگان بیوطن هستیم. تصمیم با ماست؛ با مطهری و بهشتی و علامه طباطبایی بمانیم یا تربیت فرزندانمان را به زیگموند فروید و روسو بسپاریم».