پس از برگزاری دومین دور مذاکرات میان مقامات سازمان حج و زیارت کشورمان و دولت سعودی و انتشار اخباری مبنی بر حل مشکل صدور روادید در کشورمان، سازمان حج و زیارت در بیانیهای رسمی از محروم شدن هموطنان متقاضی اعزام به حج تمتع امسال خبر داد.
به گزارش «تابناک»، این بیانیه در حالی منتشر میشود که پیشتر مقامات سازمان حج و زیارت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ضیق وقت و ممکن نبودن تدارک اعزام شمار زیاد زائران ایرانی، حضور هموطنانمان در حج تمتع سال جاری را ناممکن خوانده بودند و تأکید داشتند با وجود این، مذاکره در راستای محقق شدن شروط کشورمان را ادامه خواهند داد.
اتفاقی که با اعزام هیأت ایرانی به دور دوم مذاکره با مقامات سعودی رقم خورد و به انتشار اخبار خوشایندی در خصوص رفع مشکل صدور روادید برای زائران ایرانی در کشورمان منجر شد اما در نهایت به صدور بیانیه ای رسیده که در آن از محقق نشدن همین شرط هم سخن به میان آمده و بر پوچ بودن آن تأکید شده است.
این در حالی است که اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت کشورمان پیش از اعزام به دور دوم مذاکرات، به یازده شرط کشورمان برای اعزام زائران ایرانی به حج تمتع سال 95 اشاره کرده و حل مشکل صدور روادید را یکی از این مجموعه شروط خوانده بود؛ شروطی که به نظر میرسد، هیچ یک از آنها محقق نشده تا نه تنها شاهد محروم شدن متقاضیان پرشمار ایرانی به حج امسال باشیم، که اعزام ایشان به حج در سال های آتی نیز دشوار به نظر برسد.
متن بیانیه سازمان حج و زیارت کشورمان در این باره ـ که در 8 بند تنظیم و در آن بر استمرار اقدامات بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زيارت برای حضور حجاج كشورمان در مراسم حج سال 1395 تأکید شده ـ بدین شرح است؛
1) نگاه جمهوري اسلامي ايران به حجّ و عمره، نگاهي معنوي، وحدت آفرين، توسعه بخشِ اُخوت ديني و اسلامي و پرهيز از فرقهگرايي و طايفهگري بوده و هست و شركت با شكوه حجاج ايراني در نمازهاي جماعت مسجدالحرام و مسجدالنبي(ص)، توّجه جدّي به تلاوت قرآنكريم و اهتمام به دعا و مناجات با حضرت احديت، شاهد بر اين است كه جمهوري اسلامي ايران به مراسم حجّ نگاهي فرا ملّي داشته و دارد.
2) جمهوري اسلامي ايران از حجّ گذشته، برنامهريزي براي حجّ امسال را آغاز و نسبت به فراهم ساختن مقدمات برگزاري حجّ 95 اقدامات لازم را بعمل آورد و از آن زمان تا كنون هيچگونه ترديدي براي اقامه حجّ نداشته و همچنان مصمّم به برگزاري حجّی با شکوه میباشد.
3) دور اول مذاكرات حج تمتع امسال علیرغم پیگیری های جمهوری اسلامی ایران برای امضای به موقع تفاهمنامه حج، به علت همکاری نكردن مسئولین سعودی تحت تأثیر مسائل سیاسی، به جای دی ماه 94 با ۳ ماه تأخیر در اواخر فروردين 95 انجام شد که به دلیل عدم قبول صدور ویزا در داخل کشور و عدم امکان استفاده از هواپیمایی جمهوری اسلامی و موارد دیگر نا تمام ماند.
4) برای دور دوم مذاکرات علیرغم وعدههای مسئولین عربستان، روادید برای سفر دوم هیأت ایرانی با 45 روز تأخیر و پس از انتصاب وزیر جدید حج عربستان صادر شد و نهایتاً هیات جمهوري اسلامي ايران با دعوت رسمی وزیر جديد حج عربستان و قول مساعد حل مشکلات در مورخ پنجم خرداد ماه 95 عازم اين كشور شد.
5) در گفتوگوهای این دوره ضمن حل مشکل صدور روادید در ایران و استفاده از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در انتقال حجاج کشورمان تلاش گردید تا با توجه به حوادث تلخ گذشته شرايط اعزام حجاج ايراني را با اطمینان از "تأمين امنيت و حفظ عزت وكرامت حجاج" فراهم آید که به علّت ناهماهنگی در سطوح عالی عربستان و تأثیر نگاه سیاسی بر مسائل حج، به اين مطالبات پاسخ مثبت داده نشد.
6) با وجود ادّعای طرف سعودی برای حل مسائل کنسولی، تا کنون هيچ توافق مکتوبی در این خصوص بین مسئولین وزارت امور خارجه عربستان با وزارت امور خارجه سوئیس بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی صورت نگرفته است.
7) عربستان سعودي علي رغم تبليغات سوء رسانههای خود، تحت تأثیر فضای سیاسی بین دو کشور، حج را به مسائل سیاسی گره زده و بر همین مبنا متن تفاهمنامه متداول و هر ساله را تغییر داده است. لذا این دولت سعودی است كه ضمن بهره برداری سیاسی از حجّ و حرمین شريفین، با حقّ مسلم مردم شریف ایران برای انجام مناسک حجّ مخالفت به عمل آورده و صدّ عَن سَبیلِ اللّه نموده است.
8) اکنون با عنایت به از دست دادن زمان برای برنامهریزی و تدارکات امور حجاج ایرانی و عدم تأمین مطالبات به حق جمهوری اسلامی اعلام میشود که به دلیل استمرار کارشکنیهای دولت سعودی، زائرین عزیز جمهوری اسلامی ایران از حضور در مراسم حج تمتع سالجاری محروم میشوند که مسئولیت آن بر عهده دولت عربستان سعودی است.