در سالگرد حصول توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+ ۵ و در شرایطی که روند اجرای تعهدات از سوی دو طرف مدت هاست آغاز شده، ادعاها علیه برنامه هستهای ایران از سوی برخی دولتها و نهادها همچنان ادامه دارد. در تازهترین مورد، مؤسسه آمریکایی علوم و امنیت بین المللی در گزارش خود مواردی را درباره برنامه هستهای ایران پس از حصول برجام مطرح کرده است.
به گزارش «تابناک»، یک هفته پس از آنکه دولت آلمان به استناد گزارش نهادهای اطلاعاتی این کشور، مدعی تلاش ایران برای خرید اقلام ممنوعه هستهای شد، مؤسسه علوم و امنیت بین المللی آمریکا نیز که همواره به طرح ادعاهای مختلف درباره موضوع هستهای ایران مشهور بوده، در تازهترین گزارش خود ،موارد جدید را علیه ایران مطرح کرده است.
نشریه «نیوزویک» خلاصهای از گزارش این مؤسسه را در سایت خود منتشر کرده که در آن آمده: «مؤسسه علوم و امنیت بین المللی دریافته که سازمان انرژی اتمی ایران، به تازگی برای خرید چندین تن فیبر کربن کنترل شده از یک کشور اقدام کرده است. این اقدام، پس از روز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صورت گرفته است».
این مطلب میافزاید: «تلاش ایران برای دستیابی به فیبر کربن، از سوی تأمین کننده این ماده و همچنین دولت متبوع آن تکذیب شده است. با وجود این، سازمان انرژی اتمی ایران به اندازه کافی فیبر کربن برای جایگزین کردن بخش گردان سانتریفیوژهای فعلی خود در اختیار داشته و تا چند سال آینده، نیازی به فیبر کربن اضافی برای این منظور پیدا نمیکند؛ چه برسد به خریداری چندین تن از این ماده».
در ادامه این گزارش آمده: «این تلاش، نگرانیهایی را درباره پایبندی ایران به برجام ایجاد کرده است. به طور مشخص، شاید ایران درصدد ذخیره سازی فیبر کربن باشد تا بتواند اقدام به ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته کند که از نیازهایش بر اساس برجام، بسیار فراتر است. این کار به این کشور امکان میدهد تا در صورت تصمیم به رها کردن یا نادیده گرفتن برجام طی چند سال آینده، یک نیروگاه غنی سازی پیشرفته احداث کند. علاوه بر این، تلاش برای خرید فیبر کربن، نمونه دیگری از تلاش گروه ۱+ ۵ برای محرمانه نگه داشته اقدامات مسأله دار ایران است».
بر اساس همین گزارش، «نیوزویک» مدعی شده از زمان حصول توافق هستهای، ایران نه تنها در موضوعاتی همچون عراق و سوریه رویکرد تهاجمی تری در پیش گرفته، بلکه درباره خود توافق هستهای نیز اقدام به «تقلب» و فریبکاری کرده است. این نشریه همچنین دولت باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا را به دلیل اتخاذ رویکردی نامناسب در مقابل این اقدامات ایران، مورد انتقاد قرار داده است.
این در حالی است که مؤسسه علوم و امنیت بین المللی، گزارش خود را همچون همیشه و کاملاً غیرمستند و مبهم منتشر کرده است؛ بدین معنا که در آن، نه اشارهای به نام کشوری که ادعا شده ایران قصد خرید فیبر کربن از آن را داشته، شده و نه منبعی که این اطلاعات را در اختیار مؤسسه مذکور گذاشته مشخص است. از سوی دیگر، این مؤسسه با وجود اشاره به تکذیب ماجرا از سوی کشور به اصطلاح فروشنده، باز هم بدون هیچ گونه استنادی بر ادعای خود پافشاری کرده است.
از سوی دیگر، باید طرح این ادعا را در راستای فضاسازیهای اخیر علیه برنامه هستهای ایران قلمداد کرد که به ویژه در جریان گزارش اخیر نهادهای اطلاعاتی آلمان درباره ایران نمود پیدا کرد. بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز اخیراً ادعاهای را درباره برنامه موشکی ایران مطرح کرده که آن را نیز باید در همین راستا ارزیابی کرد.