رسمیت یافتن جدایی جبهه النصره از القاعده و واکنش وزارت خارجه آمریکا به این موضوع، نگرانی مقامات آمریکایی از تأثیر تحولات اخیر ترکیه بر روند مبارزه با داعش، هشدار آمریکا درباره وقوع حملات تروریستی در عربستان و اعزام دانشمندان هسته ای ایران به روسیه، از جمله مهمترین موضوعاتی است که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، اعلام رسمی جدا شدن گروه تروریستی جبهه النصره از القاعده و واکنش ها به آن، یکی از مهمترین موضوعاتی است که از شب گذشته تاکنون مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است. محمد الجولانی، سرکرده گروه تروریستی جبهه النصره، با ارسال ویدئویی به شبکه خبری «الجزیره» از انحلال این گروه و تشکیل گروه جدیدی به نام «جبهه الفتح الشام» خبر داد. الجولانی در این ویدیو اعلام کرد، این اقدام برای متحد شدن دیگر گروهها با یکدیگر صورت گرفته است. سرکرده جبهه النصره همچنین گفت، این گروه با هیچ گروهی در خارج ارتباط ندارد. وی در ابتدای سخنرانی خود از ایمن الظواهری، سرکرده القاعده تشکر کرد و گفت، تاریخ این اقدام وی را به نیکی یاد خواهد کرد. الجولانی گفت که گروه جدیدش با این اقدام میخواهد از بهانههای جامعه جهانی، آمریکا، روسیه برای هدف قرار دادن مردم سوریه رها شود.
با این حال، دولت آمریکا تأکید کرده این تغییر نام، در ماهیت تروریستی گروه مذکور تغییری ایجاد نمی کند. به نوشته «راشا تودی»، جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در واکنش به تغییر نام گروه تروریستی جبهه النصره به جبهه فتح الشام گفت که این تغییر نام و قطع ارتباط این گروه با القاعده به معنای توقف موجودیت تروریستی آن نیست. کربی افزود: «این سازمان همچنان خارج از نظام آتش بس در سوریه و هدفی مشروع برای آمریکا و طبعاً روسیه است؛ کشوری که در سوریه حضور نظامی دارد». ژنرال فوتیل، فرمانده نظامی آمریکا در خاورمیانه نیز گفت: «النصره همچنان تهدید تلقی می شود و در ارتباط با شبکه های تروریستی است». فوتیل افزود: «این سازمان ها حقه باز و شدیداً انعطاف پذیر هستند... شاید شاخه ای دیگر به این درخت (تروریسم) اضافه شود و تا حدی متفاوت باشد، اما ریشه این شاخه در ایدئولوژی و نگاهی ثابت قرار دارد و در قلب این سازمان، خود القاعده نهفته است».
در همین حال، مدیر اداره امنیت ملی آمریکا نسبت به تأثیر احتمالی تحولات جاری ترکیه بر روند مبارزه با داعش هشدار داده است. به نوشته «رویترز»، جیمز کلپر روز پنجشنبه در «همایش امنیتی آسپن» در کلورادوی آمریکا گفت، این پاکسازی باعث کنار گذاشته شدن بسیاری از افسران ترکیه شده که با آمریکا همکاری داشتند. به گفته کلپر، با توجه به تأثیر حوادث اخیر ترکیه بر همه بخش های تشکیلات امنیت ملی این کشور، طبعاً این حوادث بر جنگ با داعش نیز تأثیر گذار است. وی افزود: «بسیاری از طرف های صحبت ما پاکسازی و یا دستگیر شدند. تردیدی نیست که این مسأله مانع ایجاد می کند و همکاری با ترکیه را دشوارتر می سازد». جوزف واتل، رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا نیز در این همایش گفت: «فکر می کنم شماری از شخصیت های نظامی ترکیه که آمریکا با آنها کار می کرد، در زندان هستند».
هشدار آمریکا نسبت به احتمال وقوع حملات تروریستی در عربستان سعودی، موضوعی است که «بیزنس اینسایدر» به آن پرداخته است. وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور در خصوص وقوع حملات تروریستی توسط اعضای داعش در عربستان هشدار میدهد. دستگاه دیپلماسی آمریکا در بیانیه خود همچنین نسبت به وقوع حملاتی علیه اماکن دیپلماتیک کشورهای غربی در عربستان هشدار داد. در این بیانیه آمده است، اهداف احتمالی شامل مساجد، اماکن زیارتی، تأسیسات دولتی، هتلها، رستورانها، مراکز خرید، مدارس بینالمللی و سفارتخانهها و کنسولگریهای کشورهای غربی در عربستان میشود. در این بیانیه جزئیات بیشتری درباره این موضوع ارائه نشده است.
در نهایت، در مطلبی مرتبط با ایران، خبرگزاری «ایتارتاس» از اعزام دانشمندان هسته ای ایران به روسیه برای گذراندن یک دوره آموزشی خبر داده است. به نوشته این خبرگزاری، متخصصان نیروگاههای هستهای روسیه قرار است یک دوره دو هفتهای کارآموزی برای دانشمندان هستهای نیروگاه اتمی بوشهر برگزار کنند. مرکز اطلاعرسانی «روسانرژیاتم»، یک شرکت روسیهای که اداره ده نیروگاه اتمی این کشور با 33 رآکتور را بر عهده دارد با اعلام این خبر افزود این دوره در نیروگاه اتمی «کالینین» برگزار خواهد شد. هدف اصلی این دوره کارآموزی، آشنا کردن دانشمندان ایرانی با روشها و تجربیات دانشمندان روسی در زمینه معاینه فنی تجهیزات نیروگاههای هستهای خواهد بود. نیروگاه اتمی «کالینین» در شمال شهر «تور» روسیه واقع شده است.