به گزارش
تابناک اقتصادی،در تحلیل امروز به بررسی گروه هایی پرداخته ایم که جو فروش و جو خرید در آن ها در بازار امروز کاملا اشکار بود ، جزئیات فروش بلوک یک بانک توسط یک ابر خودرویی و در پایان هم اشاره ای به شنیده ها و شایعات گسترده و اخبار مهم در بازار امروز کردیم.در بازار امروز بیشترین تاثیر مثبت به ترتیب فرآورده های نفتی،محصولات غذایی و استخراج کانه های فلزی و در مقابل بیشترین تاثیر منفی را به ترتیب گروه های محصولات شیمیایی،خودرووساخت قطعات و بانکها و موسسات اعتباری بر شاخص بورس داشتند. جو خرید متعلق به گروه های محصولات غذایی،انبوه سازی،املاک و مستغلات،استخراج ذغال سنگ و فرآورده های نفتی و در مقابل جو فروش در گروه های تسهیلات مسکن،سایر واسه گریهای مالی،سرمایه گذاریها و کاشی و سرامیک کاملا آشکار بود. امروز مجموع ارزش معاملات بورس وفرابورس نسبت به روز کاری قبل با افزایش بیش از 260درصدی مواجه شد به طوری که مجموع ارزش بورس و فرابورس در روز کاری قبل بیش از 3547میلیارد ریال بود که امروز به بیش از 12801میلیارد ریال رسید.
گروه فرآورده های نفتی
در گروه فرآورده های نفتی ، شاهد معاملات اکثرا
مثبت همراه با افزایش حجم معاملات بودیم. این گروه جزءگروه هایی بود که
امروز بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس گذاشتند و جو خرید خوبی بر آن
حاکم بود. از 11نماد شرکت های قابل دادوستد در این گروه،سهام9شرکت با
افزایش قیمت و سهام 2شرکت با کاهش قیمت روبرو شدند. صف های خرید این گروه
متعلق به شرکت های پالایش نفت اصفهان،پالایش نفت تبریز و پالایش نفت تهران و
در مقابل بیشترین کاهش قیمت متعلق به شرکت نفت سپاهان با درصد تغییر آخرین
قیمت 3.57درصد منفی به خود اختصاص دادند.بیشترین حجم معاملات متعلق به
شرکت پالایش نفت تهران در نماد شتران با خرید و فروش بیش از 33میلیون سهم
بود. بیشترین ارزش معاملات نیز متعلق به شرکت پالایش نفت تهران در نماد
شتران با حدود 116میلیارد ریال بود. میانگین درصد قیمت پایانی گروه 2.28
درصد مثبت و میانگین درصد آخرین قیمت گروه2.00 درصد مثبت بود.
گروه محصولات شیمیایی
در گروه محصولات شیمیایی ،شاهد بودیم که معاملات سهام اکثر شرکت های این گروه با کاهش قیمت روبرو شدند.این گروه جز گروه هایی بود که بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص برجای گذاشت . از 24 سهام قابل دادو ستد دراین گروه، سهام 10 شرکت با افزایش قیمت و سهام 14 شرکت با کاهش قیمت نسبت به روز کاری قبل به کار خود پایان دادند. تنها صف خرید این گروه متعلق به شرکت صنایع شیمیایی سینا و در مقابل بیشترین کاهش این گروه متعلق به شرکت پتروشیمی فارابی با درصد تغییر آخرین قیمت 4.25 درصد منفی بود.بیشترین حجم معاملات متعلق به شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی با دادو ستد بیش از 12 میلیون سهم بود. بیشترین ارزش معاملات متعلق به شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی با بیش از 24 میلیارد ریال بود. میانگین درصد قیمت پایانی گروه 0.04 درصد منفی و میانگین درصد آخرین قیمت گروه 0.41 درصد منفی بود.
گروه محصولات غذایی
در گروه محصولات غذایی ،امروز شاهد معاملات اکثرا مثبت بودیم و نیز حجم معاملات نسبت به روز کاری قبل در این گروه افزایش یافت.این گروه هم جزءگروه هایی بود که امروز بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص گذاشت و هم جو خرید مناسبی بر آن حاکم بود.14 شرکت از 16 نماد قابل معامله، با افزایش قیمت و نماد 2 شرکت با کاهش قیمت به کار خود پایان دادند. صف های خرید این گروه متعلق به شرکت های تولیدی مهرام،شیرپاستوریزه پگاه فارس،مارگارین،شیرپاستوریزه پگاه خراسان،صنعتی بهشهر،شیر پاستوریزه پگاه گلستان،لبنیات کالبر،لبنیات پاک و پگاه آذربایجان غربی و در مقابل بیشترین کاهش قیمت این گروه متعلق به شرکت بهنوش ایران با درصد تغییر آخرین معامله 1.44 درصد منفی بود.بیشترین حجم معاملات این گروه را شرکت لبنیات کالبر با بیش از 9 میلیون سهم به خود اختصاص دادند. بیشترین ارزش معاملات در این گروه نیز متعلق به شرکت لبنیات کالبر با بیش از 17 میلیارد ریال می باشد. میانگین درصد قیمت پایانی گروه 3.22 درصد مثبت و میانگین درصد آخرین قیمت گروه 3.63 درصد مثبت بود.
گروه خودرو و قطعات ساخت
در گروه خودرو و قطعات ساخت ، امروز شاهد بودیم
که معاملات سهام اکثر شرکت های این گروه با افزایش قیمت روبرو شدند. حجم
معاملات نسبت به روز کاری قبل افزایش یافت.این گروه امروز جز گروه هایی
بود که بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند به طوری که شرکت ایران خودرو و
سایپا در این گروه به ترتیب با بیش از 18 و 14 واحد تاثیر منفی داشتند.
سهام 11شرکت از 20 سهام شرکت های قابل معامله امروز در این گروه، با افزایش
قیمت وسهام 9 شرکت با کاهش قیمت به کار خود پایان دادند. صف های خرید
متعلق به شرکت های مهرکام پارس، آهنگری تراکتورسازی
ایران،نیرومحرکه،تولیدمحور خودرو،مهندسی نصیر ماشین و چرخشگر و درمقابل صف
های فروش متعلق به شرکت های صنایع ریخته گری ایران و سازه پویش بود.بیشترین
حجم معاملات این گروه متعلق به شرکت های سایپا و زامیاد با دادو ستد بیش
از 86 و 48 میلیون بود. بیشترین ارزش معاملات این گروه متعلق به شرکت سایپا
با بیش از 118 میلیارد ریال بود. میانگین درصد قیمت پایانی گروه 1.05 درصد
مثبت و میانگین درصد آخرین قیمت گروه 0.68 درصد مثبت بود.
گروه انبوه سازی،املاک و مستغلات
در گروه انبوه سازی،املاک و مستغلات ، شاهد معاملات کلا مثبت همراه با افزایش حجم معاملات نسبت به روز کاری قبل بودیم. این گروه جز گروه هایی بود که جو خرید مناسبی در آن قابل مشاهده بود.از 18 نماد شرکت های قابل دادوستد در این گروه،سهام 17شرکت با افزایش قیمت و سهام1 شرکت با کاهش قیمت روبرو شدند. صف های خرید این گروه متعلق به شرکت های توسعه شهری توس گستر،سرمایه گذاری مسکن تهران و سرمایه گذاری مسکن شمالغرب و درمقابل تنها سهمی که در این گروه منفی بود، شرکت نوسازی و ساختمان تهران با 1.08درصد منفی بود.بیشترین حجم معاملات متعلق به شرکت سرمایه گذاری مسکن تهران با خرید و فروش بیش از 14میلیون سهم بود. بیشترین ارزش معاملات متعلق به شرکت شرکت سرمایه گذاری مسکن تهران با بیش از 20میلیارد ریال بود. میانگین درصد قیمت پایانی گروه 2.25 درصد مثبت و میانگین درصد آخرین قیمت گروه 2.48 درصد مثبت بود.
از شنیده ها و شایعات بازار امروز می توان به موارد زیر اشاره کرد. در گروه_قطعه سازى قائم مقام رنو در آفريقا و خاورميانه با بيان اينكه شركت رنو قصد دارد قطعه سازان ايران را به خط توليد رنو نيسان متصل كند ، تاكيد كرد : اين همكارى فقط به توليد محصولات رنو در ايران خلاصه نميشود بلكه محصولات آنها در توليد رنو نيسان دنيا استفاده خواهد شد .در نماد مخابرات شركت وودافون اعلام كرد : براى كمك به نوسازى شبكه تلفن همراه و زيرساخت هاى فناورى اطلاعات در ايران با يك شركت اينترنتى ايرانى همكارى ميكند .
طبق مصوبه مرداد سال جاری شورای پول و اعتبار و ابلاغ بانک مرکزی ، دو شرکت ایران خودرو و سایپا 6 ماه مهلت دارند تا برای فروش بخشی از دارایی ها اقدام کنند.
در این میان موضوع فروش 33 درصد سهام بانک پارسیان توسط گروه ایران خودرو از سال 88 مطرح بوده اما تا کنون به نتیجه ایی نرسیده ولی امروز سه زیر مجموعه ایران خودرو یعنی شرکت های ایران خودرو دیزل، تولید محور خودرو و چرخشگر از فروش سهام بانک پارسیان خبر داده اند.
براساس این گزارش، مدیران این سه شرکت با ارسال نامه های جداگانه به سازمان بورس توضیحات زیر را دادند. این رویداد موجب شده تا سهام دو شرکت تولید محور خودرو و چرخشگر با اقبال بازار و رشد قیمت روبرو شوند . نماد ایران خودرو دیزل نیز قبل از شروع معاملات به دلیل ابهام درارائه اطلاعات متوقف شد.
سابقه فروش بلوک 33 درصدی بانک پارسیان
اساس این گزارش ، شرکت ایران خودرو از مؤسسین اصلی بانک پارسیان است که بعد از ورود این بانک به بورس در آبان 83 به قیمت هر سهم 660تومان و فراز و فرود 816 تا 127 تومانی تا سال 85، تصمیم به فروش بلوکی 28.8 درصدی سهام بانک پارسیان به صورت عمده و یکجا گرفت.
با این تصمیم یک میلیارد و 440 تومان سهم بانک پارسیان که در آن زمان عنوان بزرگترین بانک خصوصی کشور را داشت به قیمت هر سهم 204 تومان و به ارزش 293 میلیارد و 670 میلیون تومان از سوی کارگزاری بانک سپه روی میز فروش بازار سهام قرار گرفت.با این اتفاق چند سرمایه گذار حاضر به خرید این بلوک مدیریتی سهام بانک پارسیان شدند تا اینکه گروه صنعتی صفا با مدیریت صفا رستمی به همراه یک شریک ایرانی الاصل به نام العقیلی موفق به خرید این بلوک شد.
با این رویداد مهم که دومین خصوصی سازی بزرگ بورس بعد از بلوک 30 درصدی صدرا در سال 82 بود بحثهای متعددی در خصوص صلاحیت خریداران و لزوم بررسی تأیید صلاحیت توسط بانک مرکزی و چگونگی تأمین منابع مالی برای پرداخت وجه معامله 293 میلیارد تومان مطرح شد تا اینکه در واپسین روز مهلت پرداخت وجه نقد معامله، علی صالح آبادی رئیس وقت سازمان بورس اوراق بهادار از عدم قطعیت این معامله بزرگ در 9 مهرماه 85 خبر داد و دلیل آن را عدم ارسال به موقع مدارک در مهلت قانونی اعلام کرد.
از جانب دیگر در بحبوحه این ماجرا رئیس جمهور در میان مردم ساوجبلاغ به طور غیرمستقیم اما مشهود از این معامله ابراز نگرانی کرده و دستور برخورد را صادر کرد تا اینکه به دستور ابراهیم شیبانی رئیس کل بانک مرکزی آن دوران، عبدالله طالبی و بهرام فتحعلی مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره بانک پارسیان برکنار شدند تا قصه فروش بلوک مدیریتی و 28.8 درصدی این بانک بزرگ با خاطره ای تلخ برای خریداران به پایان برسد.
اما این پایان ماجرا نبود و ایران خودرو در حالی اوایل سال 88 به دلیل اصلاح ساختار مالی و انباشت بدهی با مشکلات مالی و عدم امکان تقسیم سود در مجمع سالیانه و زیان 177 میلیارد تومانی مواجه بود که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار و با هدف رفع مشکلات کمبود نقدینگی این خودروساز بزرگ، تصویب شد هزار میلیارد تومان برای ایران خودرو در نظر گرفته شود.
این مبلغ توسط بانکهای عامل تأمین شد،اما با بهبود وضعیت تولید و فروش ایران خودرو از یک سو و اعمال افزایش سرمایه بانک پارسیان (به 899 میلیارد تومان در آن زمان) و احتمال افزایش ارزش این بانک از سوی دیگر ، قدرت چانه زنی مسئولان ایران خودرو برای فروش بلوک 33 درصدی پارسیان بالاتر رفت.
این در حالی است که با توجه به سه عرضه عمده و 650 میلیون سهمی از سوی شرکت های بیمه و سرمایه گذاری پارسیان و صبا تامین و فروش 469 میلیون سهم و همچنین نوسان های سهام این شرکت، تصمیم گیران ایران خودرو ترجیح دادند سهام عمده بانک را در شرایط و قیمت بهتری عرضه کنند،بنابراین در شرایطی قطعیت این عرضه محرز و سهام بانک پارسیان از وثیقه خارج شده که حراج بیش از 29.6 میلیارد سهم بانک پارسیان به سال های بعد موکول شد.
شهریور سال 91 نیز فروش بلوک 33 درصدی سهام بانک پارسیان توسط گروه ایران خودرو در میان فعالان بازار سهام قوت گرفت ولی هنوز مسئولی رسما" این خبر را تایید نکرد.
در این زمزمه و خبر غیر رسمی که از سوی چند منبع آگاه تایید شده بود ، بحث فروش 400 تومانی هر سهم بانک پارسیان و معامله 33.5 درصد سهام به ارزش 1764 میلیارد تومان در میان بود و حتی گفت شد چک 30 یا 300 میلیارد تومانی هم بین دو طرف رد و بدل شده است اما زمان مشخص کرد چنین رویدادی بی نتیجه ماند.