روز چهارشنبه، برتری دونالد ترامپ از رقیب دموکراتش هیلاری کلینتون و انتخابش به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا، مردم جهان را شوکه کرد. شاید شوک پیروزی او، بیش از همه باعث آشفته شدن سرمایه گذاران و ایجاد تغییر در روند تصمیمگیری آن ها شده باشد و نیز نوسانات شدید در بورس و بازار جهانی، به خصوص بازار آسیا، دلیل خوبی برای غیر منتظره بودن انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا باشد.
به گزارش
تابناک اقتصادی، صبح چهارشنبه با اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، شاخص های عمده بازارهای جهانی با افت نسبتاً شدیدی روبه رو شد؛ افتی که نظیرش را پیشتر با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا دیدیم. در این میان، قیمت کالاهایی نظیر نفت، فلزات صنعتی و محصولات کشاورزی کاهش یافت و قیمت طلا افزایش داشت. سهام برخی شرکت ها نیز که پیشتر ترامپ در موردشان اظهار نظر کرده بود، مثل شرکت های تولید کننده توربین های بادی، با افت شدیدی رو به رو شد.
در این آشفته بازار، تصمیم گیری برای سرمایه گذاران سخت شد. سرمایه گذاران معمولاً دوست دارند تغییرات سیاسی اقتصادی را پیش بینی کنند و پر پایه اطلاعاتی که دارند، سرمایه گذاری کنند. در حال حاظر، با وجود مِهی که در مسیر اقتصاد بین الملل وجود دارد، شاید بهترین تصمیم برای سرمایه گذاران خرید طلا، کنار نشستن و رصد اوضاع باشد.
اما برای اقتصاد آمریکا وضع کمی متفاوت است. با توجه به اینکه اقتصاد آمریکا تحت تأثیر سیاست گذاری های دوگانۀ "پولی" و مالی" ست، می توان آیندۀ اقتصادی کشور را در گرو توجه به این سیاست ها دانست. سیاست های پولی برآمده از تلاش نظام فدرال برای بالا بردن اقتصاد و کم کردن نرخ بهره است. سیاست های مالی ترکیبی از اصلاح دستورهای مالیاتی و بودجۀ دولت برای پروژه های عظیم است که به اقتصاد پول تزریق کرده و شغل های جدیدی ایجاد می کند. اکنون که جمهوری خواهان سکان کاخ سفید را بر دست گرفته اند و بر کنگره و سنا نیز تسلط دارند، شاید زمان آن رسیده که سیاست های مالی تأثیر خود را بر اقتصاد آمریکا بگذارد و سیاست های پولی که در هشت سال گذشته بیشتر مد نظر بود، کمرنگ شود.
تا کنون ترامپ در سخنرانی هایش بیش از همه بر ساخت و ساز داخلی و ایجاد فرصت های شغلی در داخل آمریکا تأکید داشته و حرف چندانی در رابطه با سیاست های اقتصادی بین المللی اش نزده، مگر آنچه دربارۀ بستن مرزها و تجدید نظر در قراردادهای تجاری گفته. او قصد دارد دو برابر هیلاری کلینتون یعنی 500 میلیارد دلار روی زیرساخت ها سرمایه گذاری کند و حدود یک میلیارد دلار صرف برنامۀ بازسازی کند. همچنین او وعده داده است که مالیات ها را کاهش خواهد داد و فرصت های شغلی فراوانی برای شهروندان آمریکایی ایجاد می کند. آن طور که به نظر می رسد، او که تاجر ماهر و کهنه کاری ست، تنها چیزی که می شناسد پول است و در این میان، همه روابط تجاری آمریکا با کشورهای دیگر می تواند تغییر کند.
اما نمی توان دور آمریکا حصار کشید و به سرمایه گذاران خارجی بی اعتنا بود. در دراز مدت، حتما اقتصاد آمریکا نیازمند همکاری تجاری دوجانبه با سایر کشورها خواهد بود؛ همکاری هایی که به نفع هر دو طرف باشد. با این حساب، شاید ادعای ترامپ در مورد اقتصاد داخلی در کوتاه مدت درست باشد. او در سخنرانی پیروزی اش گفت: ما برنامۀ اقتصادی بزرگی داریم. ما رشد اقتصادی مان را دو برابر می کنیم و قوی ترین اقتصاد را در جهان خواهیم داشت.