همایون هاشمی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص تعیین تکلیف حضانت کودکانکار از سوی سازمان بهزیستی کشور، بر ضرورت اصلاح تعریف کودکان کار تاکید کرد وگفت: در قوانین بینالمللی تعریفی برای کودک کار وجود ندارد زیرا کار برای سنین کودکی بر اساس تمام قواعد بینالملل ممنوع است، بنابراین باید از نام کودکانخیابانی برای این قشر استفاده شود که دو گروه را شامل میشوند.
نماینده مردم میاندوآب، تکاب و شاهیندژ در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: برخی کودکان خیابانی مطلقا بدون سرپرست هستند که حضانت این کودکان بدون مشکل و ایراد است و بر اساس مکاتبات سازمان بهزیستی با مقام قضایی، سازمان بهزیستی میتواند حضانت آنها را بر عهده گیرد اما برخی از کودکان خیابانی، بدسرپرست هستند.
وی با بیان اینکه حضانت کودکانی که والدین بدسرپرست دارند مشکل است، تصریح کرد: برای رفع مشکلات در این بخش، دولت می تواند با ارائه لایحهای شرایط را تسهیل کند تا اگر احراز به بدسرپرستی توسط بهزیستی در مقام قضایی صورت گرفت، بهزیستی بتواند حضانت کودک را برعهده گیرد، متاسفانه مسیر حضانت و اثبات بدسرپرستی والدین کودکان خیابانی سخت و پیچیده است ولی اگر قوه قضاییه همکاری خوبی داشته باشد این موضوع محل اشکال و نگرانی ندارد.
هاشمی با تاکید بر انجام اقدامات روان سازی برای حضانت کودکان خیابانی، گفت: شورای عالی اجتماعی به ریاست وزارت کشور باید در قالب جلسات تخصصی به تفکیک وظایف پرداخته و شرح مسئولیت هر دستگاه را ابلاغ کند، لذا تعامل چند سویه بین قوه قضاییه، بهزیستی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سمن ها با پیشگامی وزارت کشور برای تسهیل مسیر پر پیچ و خم حضانت لازم است در چنین شرایطی تصویب قانون جدید هم نیاز نیست.
وی یادآور شد: هم اکنون پس از جمع آوری چند باره یک کودک خیابانی و شناسایی والدین بدسرپرست وی، مسئولان سازمان بهزیستی میتوانند علیه آنها شکایت خود را به مقام قضایی اعلام کنند اما در هر حال روانسازی و ایجاد زنجیره خدمت برای طی روند حضانت کودکان خیابانی ضروری است.
هاشمی مشکل اصلی در خصوص کودکان خیابانی را کمبود منابع، پروسه مددکاری و بازگرداندن کودک به خانواده دانست و یادآور شد: جمعآوری کودکان خیابانی تنها 10 درصد اقدامات را شامل میشود و 90 درصد ساماندهی کودکان خیابانی است که برای نگهداری، آموزش و مراقبتهای تربیتی از کودکان خیابانی هزینه بسیار لازم است که متاسفانه با منابع موجود امکانپذیر نیست، البته انجام اقدامات فرهنگی با این موضوع به عنوان پدیده اجتماعی کلان، از سوی همه دستگاه ها و به خصوص وزارت کشور لازم است.
این نماینده مردم در مجلس دهم این موضوع را از آزار دهندهترین آسیبها در سطح اجتماع دانست و گفت: کودکان خیابانی آسیبهای زیادی در جامعه به جا میگذارند و علاوه بر آموزشهای نامناسب برای سایر کودکان، فضای جامعه به لحاظ سیمای شهری را در هم میریزند.
به گزارش خبرگزاری خانهملت؛ انوشیروان محسنی بندپی مشکل بهزیستی در زمینه ساماندهی کودکانکار و خیابان و مسئله حضانت آنها، خلاء قانونی را یادآور شد و گفت: اگر والدین کودک کار درخواست بدهند که کودک از بهزیستی پس گرفته شده و به خانواده برگردد ما مجبوریم آن را بپذیریم و سپس به خانواده تحویل دهیم.