مدیرعامل شرکت ملی گاز از تخصیص بیش از 13 درصدی شرکت گاز تا تسویه رقم جریمه گاز به ترکیه خبر داد و نحوه دریافت گاز را ترکمنستان را تشریح کرد.
به گزارش فارس، حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در یک نشست خبری که صبح امروز برگزار شد، با بیان اینکه بعد از قطع گاز ترکمنستان به ایران خوشبختانه در هیچ نقطهای از کشور با افت فشار مواجه نشدیم، گفت: در حال حاضر 300 هزار کیلومتر شبکه انتقال گاز به همراه 70 ایستگاه تقویت فشار گاز را به 21 میلیون مشترک میرساند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از روزها مجبوریم برای آنکه در مناطق شمال کشور افت فشار مواجه نشود گاز cng استان مازندران را قطع کنیم، تصریح کرد: این موضوع نیز پس از برطرف شدن مشکل حل خواهد شد.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
وی با تاکید بر اینکه سال گذشته 5 هزار روستای جدید را برای گازرسانی آغاز کردیم، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 3 هزار روستا از این تعداد به شبکه گاز وصل شدهاند که منابع مورد نیاز گازرسانی به این روستاها از طریق جایگزینی گاز طبیعی به صنایع و نیروگاهها و صادرات سوخت مایع بدست آمد.
این مقام مسئول با اشاره به احداث خطوط جدید انتقال گاز گفت: خط لوله جدید رشت- سنگر برای گازرسانی به مازندران امسال به صورت ویژه انجام شد. همچنین ایستگاه تقویت فشار منطقه دشت بر روی خط اینچ سرخس- نکا واقع شده به بهرهبرداری رسید.
وی با اشاره به احداث خط لوله نکا به دامغان گفت: این خط نیز تیر ماه سال آینده به بهرهبرداری میرسد و بخشی از خط ششم که برای گازرسانی به قلب کشور مورد استفاده قرار میگیرد سهشنبه هفتهآینده توسط وزیر نفت افتتاح میشود.
معاون وزیر نفت با اشاره به افتتاح گازرسانی به شهر زاهدان گفت: در دهه فجر گاز شهر زاهدان وصل خواهد شد و پروژه جدید گازرسانی از ایرانشهر به چابهار نیز احداث خواهد شد.
این مقام مسئول با اشاره به میزبانی ایران در سال 2020 از مجموعه پژوهشی شرکتهای گاز دنیا گفت: ما پس از مدتها پذیرای مهمانان کشورهای تولیدکننده گاز در سال 2020 هستیم که یک موفقیت برای ایران محسوب میشود.
عراقی با تاکید بر اینکه پس از برجام اجناس مورد استفاده صنعت گاز ارزانتر از گذشته به دستمان میرسد تصریح کرد: از طرفی ما میتوانیم محصولات خود را مانند LPG و گوگرد با قیمت مناسبتری به فروش برسانیم.
افتتاح فاز اول خط لوله صادرات گاز به عراق
وی با اشاره به تکالیف ستاد اقتصاد مقاومتی به شرکت ملی گاز ایران گفت: اولین موضوع خط صادرات گاز ایران به عراق است که فاز اول آن سهشنبه افتتاح میشود و ما آماده هستیم که برای سال آینده کل این خط را مورد بهرهبرداری قرار دهیم همچنین گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان و گازرسانی به بیش از 1200خانوار جدید از تکالیف ستاد اقتصاد مقاومتی به شرکت ملی گاز ایران است.
دلیل واقعی قطع گاز ترکمنستان
عراقی با اشاره به قطع شدن صادرات گاز ترکمنستان به ایران که تنها 2 درصد از گاز کشور را تامین میکرد گفت: این قرارداد در زمان آقای هاشمی رفسنجانی منعقد شد و در آن برهه قرارداد بسیار خوبی بود زیرا ترکمنستان یک کشور تازه استقلال یافته محسوب میشد که نیاز مبرم به برقراری ارتباط با کشورهای همسایه داشت حتی در آن زمان ترکمنستان با قحطی مواجه میشود که ریاست جمهوری وقت کیسههای آرد را به آنجا ارسال میکند که بر این اساس خود را مدیون ایران میدانستند.
وی ادامه داد: در آن زمان شبکه گاز استان مازندران به گاز ترکمنستان وابسته بود و تقریبا 30 میلیون متر مکعب گاز باید به این کشور وارد میکردیم. اما در سال 86 ترکمنستان ادعا میکند که قیمت گاز را باید بالا ببرد به همین دلیل سعی داشته با قطع گاز بتواند حرف خود را به کرسی بنشاند که بر این اساس 350 دلار در ازای هر هزار متر مکعب گاز درخواست کردند که شرکت ملی گاز در آن زمان نیز از طریق انتقال طلا و یا پول نقد به صورت چمدانی آن هزینه را پرداخت کرد تا گاز ترکمنستان قطع نشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه دولت جدید پس از آنکه مذاکرات خود را با ترکمنستان انجام داد قرار شد در کنار پول نقد بتوانیم کالای موردنیاز ترکمنستان را نیز صادر کنیم که این موضوع با موافقت ترکمنستان نیز قرار گرفت.
عراقی ادامه داد: تا همین چند وقت اخیر مشکلی بابت انتقال پول نداشتیم و کارها به صورت روتین انجام میشد اما به یکباره ترکمنستان اعلام کرد که باید بدهی 2میلیارد دلاری خود را دریافت کند. بر این اساس ما سریعا به ترکمنستان رفتیم و مذاکرات خود را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: در مذاکره آذر ماه با آنها اعلام کردیم ما میتوانیم پس از بررسیهای صورت گرفته بین دو کشور بدهی خود را در مدت 12 ماه پرداخت کنیم و آنها نیز این موضوع را قبول کردند اما به یکباره 12 ساعت بعد از این توافق گاز صادراتی خود را به ایران قطع کردند.
وی ادامه داد: ما به هیچ عنوان زیر بار ادعای آنها نمیرویم و آنها باید در جلسات و مذاکرات شرکت کنند و ادعای خود را ثابت کنند.
عراقی ادامه داد: مراحل ارسال پرونده به داوری سوئیس آغاز شده است و قبل از ارسال این پرونده ترکمنستان باید به میز مذاکره بیاید.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه بیش از این جلسه قیمت گاز توافقی بود و پس از آن براساس فرمول تعیین شد خاطرنشان کرد: فرمول نیز تابعی از قیمت نفت است. اما به طور قطع من اعلام میکنم که ترکمنستان اشتباه بزرگی کرد که گاز صادراتی خود را با ایران قطع کرد.
عراقی تاکید کرد: در مذاکراتی که وزیر نفت با طرف ترکمنستانی داشت قرار بر این بود که بدهی ما تبدیل به وام 5 درصد بینالمللی شود که بر این اساس طرف ترکمنستانی هرگز نمیتوانست گاز خود را به روی ایران ببندد.
پتروشیمیهای ترکیه 10 برابر قیمت گاز وارداتی به دولت پول میدهند
عراقی در ادامه این نشست با اشاره به قیمت گاز به نیروگاهها و پتروشیمیها گفت: نیروگاهها به هیچ عنوان براساس برنامهریزی که سازمان برنامهریزی انجام داده است پولی به ما پرداخت نمیکند و پتروشیمیهای ترکیه نیز 10 برابر پولی که از ایران گاز میخرند به این کشور پرداخت میکند. بر این اساس مشخص نیست که چرا صنایع نسبت به بالا بودن قیمت گاز اعتراض میکند.
سر و صدا درباره افزایش قیمت گاز بیمورد است
وی با اشاره به اینکه سالانه باید 8 هزار میلیارد تومان بابت هدفمندی یارانهها پرداخت کنیم گفت: بخشی از این پول از طریق دریافت گاز بهای مشترکین بدست میآید و اخیرا سر و صداهای بیموردی درمورد قیمت گاز در فصول سرد سال مطرح شده که فقط 2 هزار تومان به تعرفههای قبلی افزایش پیدا میکند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در حال حاضر 21 هزار و 800 روستا و هزار و 77 شهر از نعمت گاز طبیعی برخوردارند، ادامه داد: 305 هزار کیلومتر شبکه گازرسانی به همراه 10 میلیون و 598 میلیون انشعاب در کشور وجود دارد که براساس برنامهریزی صورت گرفته 9 درصد از گاز کشور در بخش صنعت، 9 درصد در بخش پتروشیمی، 4 درصد در پالایشگاه، 3 درصد در بخش سیمان، 27 درصد در بخش خانگی و 34 درصد در بخش نیروگاهی مصرف میشود که تعرفه 150 تومانی گاز در بخش خانگی برای مشترکین پرمصرف در سال گذشته نیز اعمال میشد و امسال نیز به کل بخشهای مصرف کننده تخصیص داده شده است.
برای پرداخت طلب ترکمنستان پول نداشتیم
وی ادامه داد: ما مشکلی برای پرداخت پول گاز ترکمنستان نداشتهایم و پول از طریق بانکها پرداخت میشد و اما بحث سر این است که پولی وجود نداشت که پرداخت کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به قرارداد ترکیه و شکایت گازی این کشور گفت: 1.9 میلیارد دلار باید به ترکیه پول پرداخت کنیم اما چون شرکت گاز پولی در اختیار ندارد توافق کردیم 13.5 درصد از قیمت گاز ارسالی به ترکیه کاهش دهیم تا این بدهی تسویه شود.
عراقی با اشاره به اینکه امسال زمستان مشابه سال گذشته قیمتها تغییر پیدا نمیکند، خاطرنشان کرد: برای سال 96 نیز قیمتها تغییر نخواهد داشت.