پس از اینکه عربستان، بحرین، امارات، مصر و دولت مستعفی یمن روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردند و این کشور را در محاصره زمینی، هوایی و دریایی قرار دادند و فشارهای زیادی را علیه این دولت اعمال کردند، بسیاری از تحلیلگران، منتظر واکنش آمریکا و رئیس جمهور این کشور بودند.
به گزارش «تابناک»، با توجه به اینکه قطر میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا (العُدید) در خاورمیانه است، برآورد تحلیلگران این بود که واشنگتن، عربستان و هم پیمانانش را از ادامه تنش با دوحه منصرف کند؛ اما بار دیگر رئیس جمهور آمریکا واکنش غیرمنتظره را از خود نشان داد و با انتشار توییت هایی، قطر را به حمایت از تررویسم متهم کرد.
روز سهشنبه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در اولین واکنش به مناقشه میان عربستان و قطر، از ریاض جانبداری کرد. ترامپ در توییتر نوشت: «در سفر اخیرم به خاورمیانه، گفتم که دیگر نباید از ایدئولوژی افراطی حمایت مالی صورت گیرد.»
وی افزود: «رهبران کشورها به قطر اشاره کردند. ببینید!»
رئیسجمهور آمریکا ساعتی بعد در توییتی دیگر نوشت: «اینکه میبینم سفر به عربستان و دیدار با پادشاه و ۵۰ کشور، نتیجه داده بسیار خوب است. گفته بودند، موضعی سخت در قبال حمایت از افراطگرایی میگیرند.»
وی ادامه داد: «تمام شواهد علیه قطر بود. احتمالا این آغاز پایان کابوس تروریسم است».
موضع ترامپ در حالی اتخاذ شد که وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکا تلاش کرده بودند، موضعی بیطرف در قبال مناقشه اخیر بگیرند. به گفته برخی تحلیلگران آمریکایی مثل «جاناتان کریستُل» عضو مؤسسه «سیاست جهان» (World Policy Institute) ملاک اول برای ترامپ صرفا «پول» است.
شاید به دلیل همین معیار پول و فروش اسلحه باشد که آمریکایی ها روزی یک بازیگر را در خط مقدم مبارزه با تررویسم معرفی می کنند و روز دیگر آن را حامی تروریسم.
در این زمینه باید به بیانیه سفارت آمریکا در قطر اشاره کرد و آن را با توییت های امروز ترامپ مقایسه کرد.
همان طور که مشاهده می کنیم در بیانیه 26 اکتبر، سفارت ایالات متحده در قطر از نقش دوحه در مبارزه با تروریسم قدردانی کرد اما در توییت های امروز ترامپ قطر تبدیل به حامی تروریسم می شود.
بدون شک این دیدگاه های متناقض آمریکایی، ناشی از استانداردهای رفتاری دوگانه آن ها در موضوع مبارزه با تروریسم است. هرجا منافعشان ایجاب کند از مسأله تروریسم برای پیشبرد سیاست هایشان استفاده می کنند. به ویژه در دولت ترامپ که «منافع تجاری و تسلیحاتی» بر هر معیار سیاسی و اخلاقی دیگری ارجحیت دارد.
در همین راستا نیز، برخی سیاستمداران و تحلیلگران آمریکا این نوع جانبداری ترامپ را اشتباه میدانند. «ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در توییترش نوشت: «حمایت از عربستان و امارات در برابر قطر و مهمتر از آن ایران در یمن و فراتر از آن، ممکن است به مشغلهای هزینهزا [و غفلتزا] برای ایالات متحده منجر شود».
«مکس فیشر» ستوننویس ارشد نیویورکتایمز هم در توییترش در واکنش به توییت ترامپ میگوید: ترامپ به سادگی قطر را کنار گذاشت و تلاشی برای حل مسأله نکرد. مهمترین هدف قطر از میزبانی پایگاه آمریکا، جلب حمایت واشنگتن بود، اما حالا دوحه دید که این کار بیفایده است».
سناتور کروکر از چهره های مهم جمهوریخواه که ریاست کمیته روابط خارجی سنا را به عهده دارد نیز وقتی از خبرنگاران شنیده که ترامپ علیه قطر توییت کرده، از شنیدن آن جا خورد.
وی به خبرنگاران با تعجب گفت: کی؟ پرزیدنت؟ چه وقت این حرف را زده است؟.
سناتور کروکر با تأکید بر اهمیت پایگاه های نظامی آمریکا در قطر گفت: باید ببینم ترامپ چه نوشته است.
سناتور «بن کاردین» یک عضو حزب دموکرات در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نیز درباره توییت دونالد ترامپ گفت: خب، شما پرزیدنت را که می شناسید!
وی گفت: همه این کشورها از عربستان، بحرین، امارات تا مصر و قطر کارهای ناپسندی مرتکب شده اند، اما اتحاد آنها برای ما اهمیت خواهد داشت.
در نهایت اینکه رفتار امروز ترامپ با قطر هشداری برای دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس است که تصور نکنند، به این دلیل که آمریکا در کشورهایشان پایگاه نظامی دارد، در هر شرایطی پشتیبانشان خواهد بود.
لازم به یادآوری است که ایالات متحده تقریبا در تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس پایگاه نظامی دارد.