وی اضافه کرد: شهید بهشتی در برابر اتهامات، صبر را خسته کرد و مظلومترین شخصیت انقلاب بود و به ما آموخت که هر چیزی را برای عزت انقلاب و کشور تحمل کنیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مردم در کنار امام و رهبری ایستادند و از روزهای سخت گذشتیم.
تا سال 1400 مشکلات گذشته را حل و فصل می کنیم
رئیس جمهور گفت: اگر دست در دست هم دهیم و نگذاریم توطئه دیگران کارگر افتد می توانیم تا پایان قرن تا حد زیادی مشکلات گذشته را جبران و حل و فصل کنیم.
روحانی در همایش هفته قوه قضاییه، با تکریم شخصیت شهید بهشتی افزود: آن شهید والامقام با سعه صدر خود به ما آموخت که برای انقلاب و استحکام نظاممان تحمل و برای خدا تلاش کنیم، هرچه سختی ها بیشتر باشد اجر بیشتری به ما می رسد.
وی گفت: انقلاب اسلامی ما روزهای بسیار سختی را پشت سر گذارده است. در سال های اول انقلاب گروهک هایی تلاش می کردند مانع از استقرار نظام ما شوند اما مردم ما در کنار امام و رهبر انقلاب ایستادند و از آن روزهای سخت عبور کردیم.
رئیس جمهور افزود: البته شخصیت های ارزنده ای مانند شهیدان بهشتی، مطهری و مفتح به شهادت رسیدند اما راه را ادامه دادیم و مردم پشت سر امام و رهبری ایستادگی کردند.
روحانی همچنین با اشاره به مشکلات دوران جنگ تحمیلی و حتی محرومیت از داشتن سلاح های سبک گفت: این در حالی است که در طرف مقابل، سلاح های مدرن در اختیار دشمنان قرار می دادند اما ما با مظلومیت ایستادگی کردیم و جنگیدیم.
وی فشار و تحریم ها را از دیگر مشکلات کشور دانست و افزود: البته هنوز آثار جنگ وجود دارد و مسائل از نظر حقوقی حل و فصل نشده و طبیعی است که جنگ 8 ساله آثاری سی، چهل ساله دارد.
روحانی گفت: تا می خواستیم نظام را مستقر کنیم جنگ بر ما تحمیل شد؛ درصدد زدودن آثار جنگ بودیم که تحریم ها را بر ما تحمیل کردند.
رئیس جمهور افزود: البته احتمال اینکه جنگ را هم می خواستند بر ما تحمیل کنند بالا بود، همچنانکه در سال 81 پرونده ما را داشتند به شورای امنیت می بردند و همان زمان امریکا می خواست به ایران یا عراق حمله کند و در این باره در تردید بود که البته از آن عبور کردیم.
وی گفت: تحریم ها هم سختی های خود را دارد و مانند دوران جنگ ایستادگی و مقاومت می خواهد گرچه مردم در همه مراحل ایستادند و پشت نظام را خالی نکردند. تحریم ها آثاری دارد و سال ها طول می کشد تا تمام شود.
روحانی افزود: از آغاز دولت یازدهم و اکنون در شرایطی هستیم که می توانیم بگوییم اگر همه دست در دست یکدیگر دهیم و نگذاریم توطئه دیگران کارگر افتد می توانیم تا پایان قرن جدید مشکلات گذشته را تا حد زیادی حل و فصل کنیم.
نباید بهانه و اجازه بسط ید به امریکا بدهیم
رئیس جمهور گفت: اگر ما مشکل زیست محیطی داشتیم، اگر گرد و غبار زندگی عادی مردم را فلج کرد، اگر هوای آلوده سلامت مردم را تهدید کرد، اگر کمبود آب زندگی مردم را در فشار قرار داد، اگر بیکاری به خانواده ها فشار آورد، اگر فقر و مشکلات اقتصادی معیشت مردم را دچار مشکل کرد، آیا اینها مشکلات دولت دوازدهم است یا مشکلات ملت، نظام و همه مردم ماست؟
روحانی در ادامه سخنان خود در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: البته که دشمنان ما نمی خواهند ما با هم متحد باشیم و از هر چیز جزئی و از هر کاهی کوه می سازند، اینها برای ما روشن است؛ چه زمانی بوده است که آنها بخواهند ما در مسیر پیشرفت باشیم .
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه البته جنگ هشت ساله، تحریم ده ساله و مشکلات اقتصادی داشته ایم اظهار داشت: به رغم این مشکلات باید بتوانیم جبران کنیم. دشمنان ما از روز اول می خواستند که انقلاب و نظام ما استقلال پیدا نکند و اگر پیدا کرد نظامی قدرتمند نباشد و نتواند برای دیگران الگو باشد و خدای نکرده مردم ما از این نظام و حکومت ناراضی باشند و احساس کمبود کنند.
روحانی افزود: کشورهای هم سن و سال ما مانند کشورهای شرق آسیا و کشورهایی که در سال 58 با هم بودیم مانند مالزی، ترکیه، کره جنوبی و همه کشورهایی که اطراف ما هستند نگاه کنید که کجا بوده اند، ما کشورهایی بودیم که از لحاظ توسعه تقریبا هم سن و سال هستیم و از یک زمانی روند توسعه را آغاز کردیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: درست است ما جنگ و تحریم داشته ایم و این کشورها نداشته اند اما آیا ما قادر نیستیم به آنها برسیم و از آنها عبور کنیم؟ ما ملت بزرگ، دارای استعداد فراوان، سرمایه های بزرگ و دینی هستیم که به ما برای جهاد و تلاش به ما انگیزه می دهد و همچنین دارای کشوری هستیم که قوه قضاییه آن می تواند به کشور ما امنیت کافی برای اقتصاد، سرمایه گذاری و رونق اقتصادی بدهد.
روحانی تصریح کرد: هیچ گاه راضی نیستم که کسانی بخواهند یک فرد یا یک شعبه را با کل کشور و با این همه قضات فرهیخته و کارکنان دستگاه قضایی که شبانه روز تلاش می کنند تا بار سنگینی که بر دوش آنها هست و خدمت بزرگی که به کشور می کنند، مقایسه کنند.
رئیس جمهور افزود: ما به یک قوه قضاییه که افتخارش اجرای احکام دین است و جامعه ای که آماده است برای قسط، درست است که قوه قضاییه ما بیشترین بار برای عدالت را بر دوش دارد و همان جمله قبلی که به جای قوه قضاییه می گفتند قوه عدلیه، شاید پرمعناتر بود، زیرا عدل برای ما مهم است و همه به سراغ دادگستری می رفتند تحت عنوان نام عدلیه، اما در عین حال قرآن به ما می گوید اسلام، همه انبیا، کتب آسمانی که میزان و معیار سنجش حق و باطل است، همه برای این است که ملت برای قسط قیام کند.
روحانی با بیان اینکه کتاب خودش میزان است اظهار داشت: عجیب است زیرا با اینکه کتاب خودش میزان است بر میزان تأکید می کند گاهی هم میزان می تواند وجدان ما و وجدان عمومی جامعه باشد، آنهایی که باید قسط و عدل را استقرار دهند ملت و مردم هستند و ما به کمک مردم می توانیم عدل و داد را مستقر کنیم ضمن اینکه بار بسیار سنگینی از این بخش عدالت بر دوش قوه قضاییه است.
رئیس جمهور با بیان اینکه همه ما موظف هستیم به قوه قضاییه کمک کنیم ادامه داد: رئیس جمهور اگر یکی از وظایفش اجرای قانون اساسی است بخشی از این قانون اساسی که باید اجرا شود قوه قضاییه و اصولی است که مربوط به این قوه است.
روحانی اضافه کرد: اگر رئیس جمهور درمورد دولت و بخش اجرا دغدغه خاطر دارد و باید قانون اساسی را اجرا کند، درباره قوه قضاییه هم باید همان دغدغه را داشته باشد زیرا آن نیز بخشی از اصول قانون اساسی است.
وی گفت: رئیس جمهور مسئول اجراست و اگر در اصلی از قانون اساسی نقصی و یا در اجرا مشکلی ببیند، باید به صحنه بیاید و در کنار قوای دیگر قرار بگیرد.
روحانی ادامه داد: تردید ندارم که امروز اگر سه قوه کشور تحت فرامین مقام معظم رهبری در کنار هم قرار بگیرند بیش از گذشته، البته در چهارسال گذشته تلاش ما این بوده که در کنار هم باشیم ممکن است از همه انرژی حداکثر استفاده نشده باشد اما در عین حال هیچ گاه قوه مجریه به دنبال تخریب قوه قضاییه، قوه قضاییه به دنبال تخریب قوه مجریه، قوه مقننه به دنبال تخریب دو قوه دیگر و دو قوه دیگر نیز به دنبال تخریب قوه مقننه نبوده اند اما ما باید تلاش بالاتری انجام دهیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به استقلال قوا گفت: همینکه می گوییم مستقل کافی نیست، مستقل به معنی دیوارکشی بین دو قوه نیست، مستقل به این معناست که قوه قضاییه مستقل است ، قاضی مستقل است ، برای انشای حکمش، برای فهم حکمش، او مستقلا قانون را می فهمد و تفسیر و حکم صادر می کند .
روحانی افزود: مستقل به این معنا نیست که همدیگر را یاری و کمک نکنیم و با هم تعامل نداشته باشیم در سیاست داخلی و سیاست خارجی ، مخصوصا در بخش اقتصاد نمی شود به حل و فصل مسائل توجه نداشت، همیشه اینچنین بوده و اگر توانستیم در سیاست خارجی کاری کنیم که خصم ما و بدخواه ما تنها بماند بهتر است یا به گونه ای رفتار کنیم که دیگران یار و یاور دشمن و خصم ما باشند؟
رئیس جمهور با بیان اینکه بنا نیست که به دشمن کمک کنیم اظهار داشت: دشمن به دنبال این است که این منطقه و خاورمیانه صلح ، ثبات و توسعه نباشد و جنگ باشد و او هم از اسلحه خود برای فروش استفاده کند و هم بهانه برای مداخلات خود را افزایش دهد، این کار خصم است.
روحانی گفت: ما به دنبال صلح و ثبات در منطقه و کوتاه کردن دست دشمن و گرفتن بهانه از آنان هستیم ، آیا ما باید به آنها بهانه دهیم و یا اینکه بهانه را از دست آنها بگیریم؟
رئیس جمهور با بیان اینکه به دوگونه می شود رفتار کرد، اظهار داشت: ما می توانیم کاری کنیم که یک سیاست خارجی داشته باشیم که اگر امریکا خواست در برابر ما بایستد، بلافاصله اروپا، چین و روس هم در کنارش باشد یا به گونه ای رفتار کنیم که اگر امریکا خواست رو به روی ما بایستد، قدرت های دیگر نیز او را محکوم و سرزنش کنند.
روحانی ادامه داد: ما می خواهیم در شورای امنیت سازمان ملل متحد، اگر امریکا حرفی می زند،14 عضو دیگر این شورا او را فوری تأیید کنند؟ و آیا می خواهیم برای امریکا اتفاق آرا ایجاد کنیم یا می خواهیم اگر امریکا ادعایی کرد، 14 عضو دیگر یا به آن رأی منفی و یا رأی ممتنع دهند؟
رئیس جمهور افزود: چند روز پیش که امریکا در شورای امنیت سازمان ملل در خصوص قطعنامه 2231 حرف زد و درباره موشک های ایران، آیا کسی بود که امریکا را حمایت کند؟ نه اروپا قبول کرد و نه چین و نه روس و نه بقیه کشورها.
روحانی اضافه کرد: یک زمانی بود که امریکا هر ادعایی علیه ما می کرد، 14 رأی دیگر را نیز قطعی در کنار خود داشت. ما نباید بگذاریم امریکا بسط ید پیدا کند، ما نباید بگذاریم امریکایی ها قدرتمند شوند و نباید بهانه در اختیار آنها قرار دهیم.
قوای مجریه و قضاییه در کنار هم با فساد مبارزه کنند
رئیس جمهور تأکید کرد: قوای مجریه و قضاییه باید در کنار یکدیگر با فساد مبارزه و برای شفافیت و گسترش دولت الکترونیک تلاش کنند.
روحانی در بخش پایانی اظهاراتش در همایش هفته قوه قضاییه توجه به اصل برائت را در دستگاه قضا لازم دانست و گفت: البته اگر ادله کافی پیدا شود، حرف دیگری است و باید قانون اجرا شود.
وی افزود: اگر برای قاضی میان دو نفر در محکمه، محکومیت یکی بر دیگری به دلایل قومیت، مذهب یا تمایلات حزبی تفاوت کند آن قضاوت محل تردید است.
روحانی با تأکید بر لزوم بی طرفی قاضی گفت: برای قضاوت، تعلق به جناح چپ و راست یا تعلق به قومیت کرد، ترک، بلوچ، فارس، عرب و ترکمن یا تعلق به شیعه و سنی یا مسیحی و مسلمان موضوعیت ندارد و همه افراد ملت در برابر قانون مساوی هستند این متن قانون اساسی ماست.
رئیس جمهور با قبیح دانستن عملکرد حزبی ضابطان قضایی افزود: البته امام راحل در وصیتنامه اش به صراحت آورده اند که ارتش، سپاه، بسیج و نیروی انتظامی حق ورود به دسته بندی های سیاسی را ندارد و آنجا دلایلش را نیز تشریح کرده اند.
وی گفت: اگر ضابطان قضایی در پرونده ای منتفع شوند، آنجا افکار عمومی در بی طرفی قضاوت تردید می کند؛ البته همه کارها را که قاضی انجام نمی دهد؛ ضابطان و کارشناسان پرونده را آماده و قضات بر اساس محتویات پرونده قضاوت می کنند.
روحانی افزود: خیلی مهم است که هم قاضی و هم ضابط در همه مراحل رسیدگی به پرونده ها به خاطر حزب و جناح کسی منتفع نشوند؛ البته چنین چیزی نیست اما اگر در دل هم خطور کند مسأله است.
رئیس جمهور تأکید کرد: دستگاه قضایی باید مستقل و بی طرف در کنار دیگر قوا به فکر ساختن ایران آباد باشد که یک بخش بزرگ مشکلات مربوط به عرصه اقتصاد است و همه بر این موضوع تأکید دارند.
وی اضافه کرد: قوه قضاییه می تواند به دولت در بخش های اقتصادی، محیط زیست و آب کمک کند و همه با هم با فساد مبارزه و برای شفافیت و گسترش دولت الکترونیک تلاش کنیم و بگذاریم همه چیز شفاف در اختیار مردم باشد.
روحانی گفت: البته دستگاه قضایی نهاد نظارتی خود را دارد و دیوان عالی کشور ناظر است اما در عین حال بگذاریم دادنامه ها در معرض بحث قرار گیرد؛ امروز بخشی از دادنامه ها به عنوان افتخار دستگاه قضایی در دانشگاه ها دست به دست می چرخد. بگذاریم استادان و دانشجویان حقوق در این باره اظهار نظر کنند.
رئیس جمهور تأکید کرد: همه دستگاه ها باید در برابر مردم با شفافیت عمل کنند و پاسخگو باشیم چرا قوه قضاییه این کار را نکند؟ چرا رسانه ها از باب انتقاد سازنده به کمک سه قوه نیایند؟
وی با تکریم شخصیت آیت الله آملی لاریجانی به عنوان اندیشمندی فرهیخته و مسلط بر فقه و مقتضیات زمان ابراز امیدواری کرد: دولت دوازدهم باید بتواند از قوه قضاییه بهره بیشتری بگیرد.
روحانی گفت: با داشتن اجتهاد پویا و در نظر گرفتن شرایط زمان و مکان، لوایح قوی تر و بهتری به کمک دو قوه تهیه شود، اعتماد عمومی مردم افزایش یابد، کار قضا ساده تر و تعداد پرونده ها کمتر شود.
وی افزود: در یکی از کشورها شرایط قضایی به نحوی است که نهاد قضایی برخی روزها را تعطیل می کند آیا می شود روزی به جایی برسیم که (در دستگاه قضایی) هفته ای یک روز را تعطیل کنیم؟
روحانی گفت: البته این به شرطی است که بخشی از کار دستگاه قضا به دستگاه های دیگر واگذار و اتاق های داوری تشکیل شود وزیر دادگستری می تواند نقش بسیار خوبی میان سه قوه داشته باشد و رئیس قوه قضاییه می تواند برای این کار فردی را تعیین کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی: دغدغه های شهید بهشتی را باید امروز هم با جدیت پیگیری کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: دغدغه های شهید بهشتی را باید امروز هم با جدیت پیگیری کرد که یکی از آنها ایجاد سازوکار برای فعالیت احزاب در اداره کشور است.
علی لاریجانی در همایش سراسری قوه قضائیه با اشاره به فعالیت های شهید بهشتی گفت: ایشان در تأسیس جمهوری اسلامی و در مجلس خبرگان قانون اساسی برای شکل دهی نظام جمهوری اسلامی به ویژه اصل ولایت فقیه خیلی تلاش کردند و هنوز استدلالات ایشان که در صحن علنی بیان کردند، در مشروح مذاکرات مجلس مؤسسان وجود دارد.
وی گفت: ایشان با آن لسان معقول و استدلالاتی که داشتند این میراث گرانقدر را در آن زمان جاانداخته اند و امروز هم باید آن را حفظ کنیم.
رئیس مجلس افزود: البته شاید نیاز باشد بخش هایی از امور کشور که در آن تزاحم هایی وجود دارد اصلاح شود که البته لازمه آن تغییر در قانون اساسی است که سازوکار خود را دارد.
وی گفت: باید پایه هایی مانند ولایت فقیه که شهید بهشتی آن را رکن می دانستند حفظ شود و آن قسمت از قانون اساسی که نیاز به اصلاح دارد، اصلاح شود.
لاریجانی درباره ویژگی های شهید بهشتی افزود: ایشان به درستی دریافته بود که برای اداره کشور نیاز به سازوکار وجود دارد و لذا شخصاً مانیفیست حزب جمهوری را نوشتند و اصرار داشتند که افراد عضو حزب جمهوری شوند.
وی گفت: واقعیت این است که برای اداره کشور باید سازوکاری باشد، نه اینکه در دوره های نزدیک به انتخابات فهرست هایی تشکیل شود و بعد سازوکاری نداشته باشد.
لاریجانی افزود: دغدغه شهید بهشتی تدوین برنامه و تقویت کادر برای تشکیل احزاب بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی داشتن سعه صدر را دیگر ویژگی شخصیتی شهید بهشتی برشمرد و افزود: ایشان در این مسأله، شخصی نادر بودند و به همین دلیل وقتی آماج حملات قرار می گرفتند با صبر با مشکلات روبه رو می شدند و این روش صبر داشتن برای تکریم نظام جمهوری اسلامی خیلی ارزشمند است.
قرار دادن دوست به جای دشمن خطایی استراتژیک است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: گاهی خط بازی هایی در کشور دیده می شود که دوستان به جای آنکه رفتار سختی با دشمنان داشته باشند به هم تیراندازی می کنند.
علی لاریجانی در ادامه سخنان خود در همایش سراسری قوه قضائیه افزود: شهید بهشتی در مواجهه با دیگران سیاست ویژه ای داشت که تفاوتی نسبت به سایرین درباره ایشان دیده می شود.
وی گفت: دکتر بهشتی در مقابل شیاطین غربی و به ویژه آمریکا و منافقین خیلی صریح و شجاع و روشن حرف می زدند و الان هم برخی زمان ها در رادیو و تلویزیون گوشه هایی از صحبت های ایشان پخش می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: اما شهید بهشتی در مقابل دوستان داخل که به دلیل کمبود تحلیل یا نارسایی بینشی کاستی هایی داشتند با مدارا عمل می کرد.
وی گفت: همین مدارای ایشان باعث می شد برخی افراد که نسبت به ایشان درشتی می کردند و حتی نمی شود الفاظ آنها را به کار برد، بعدها عوض شدند و حتی عضو حزب جمهوری نیز شدند و در واقع رفتار ایشان آنها را منقلب کرد.
لاریجانی افزود: این روشی که در مقابل دشمنان سرسخت و شجاع عمل می کردند و نسبت به این دسته از دوستان که کاستی در بینش و تحلیل داشتند با مدارا عمل می کردند سیاستی کاملاً کارآمد بود.
وی گفت: ما امروز نیز به این سبک و سیاق نیازمندیم.
وظایف دستگاه ها در حوزه قضایی در برنامه ششم مشخص شود
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: قدرت هماهنگی شهید بهشتی نیز زیاد بود چون آن موقع در کشور به هم ریختگی سیاسی داشتیم و علاوه بر دشمنان خارجی در داخل هم مشکلات زیادی داشتیم.
لاریجانی در ادامه سخنان خود در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: شهید بهشتی هم دور بین بود و هم بلد بود مسائل را و جایگاه اعتمادی داشتند و جلسات هماهنگی داشتند.
وی گفت: اداره حکومت به سازماندهی و هدفگذاری و هماهنگی در اجرا نیاز دارد و متأسفانه الان در اداره بسیاری از مسائل در کشور دچار پدیده پریشانی هستیم و همین باعث شده قدرت هم افزایی بوجود نیاید.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: قوه قضاییه تلاش کند وظایف دستگاه ها در حوزه قضایی در برنامه ششم مشخص شود.
وی افزود: یکی از بخش های برنامه ششم که مجلس با همکاری قوه قضاییه توانست متن قانون منقحی را تدوین کند اهداف کیفی روشنی برای برنامه ششم در قانون آمده است؛ علاوه بر این، اهداف کمی شد و در جداول مختلف شکل پیدا کرد که کار بسیار مهمی بود.
وی گفت: روشن است قوه قضاییه ابتدای برنامه در کجا قرار دارد و انتهای برنامه ششم کجا قرار بگیرد و در این مسیر چگونه باید به او کمک کرد، بودجه آنها چگونه باید تأمین شود، چقدر بودجه باید اختصاص پیدا کند، چقدر اجازه استخدام دارند و در کنار آن درخواست های روشنی وجود دارد که باید تإمین شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در بعضی از بخش های حکومتی قانون برنامه ششم تدوین شد و در یکی از بخش هایی که به شکل مناسبی این قانون تامین شد قوه قضاییه بود.
لاریجانی در ادامه با اشاره به نکات برجسته قانون برنامه ششم در حوزه قوه قضاییه گفت: پیشگیری از جرایم یکی از نکات برجسته این قانون بود در قانون برنامه ششم آمده سالانه 10 درصد جرم از طریق پیشگیری باید کاهش یابد و تا پایان سال اول، برنامه جامع پیشگیری از وقوع جرم و سلامت اجتماعی با رعایت قوانین مربوطه تدوین و اجرا شود.
وی تصریح کرد: شش ماه از مهلت تدوین این قوانین گذشته و قوه قضاییه فقط شش ماه برای تدوین لایحه پیشگیری از وقوع جرم فرصت دارد.
لاریجانی افزود: ضمناً در همین قانون برنامه آمده که تا پایان سال دوم شناسایی عوامل موثر بروز جرائم به تفکیک در حوزه های قضایی هر استان صورت گیرد و اگر نیاز به لوایحی داشت، به مجلس تقدیم شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این اقدام نیز باید تا پایان سال دوم صورت گیرد و بر این اساس یک سال وقت باقی مانده است.
وی افزود: قانون پیشگیری از جرایم تصویب ولی با مشکلی روبه رو شد در شورای نگهبان و به مجمع ارجاع داده شد بالاخره تصویب شد و ساز و کار آن در قوه قضاییه در نظر گرفته شد؛ البته این ساز و کار باید قدرت 10 درصد کاهش جرایم را در سال داشته باشد.
لاریجانی در ادامه گفت: نیروی انتظامی آماری تحلیلی از جرایم را اخیراً در قالب کتابی در اختیار بنده گذاشت، برخی از آمارها نشان می دهد که مشکلات جدی در جرایم وجود دارد به عنوان نمونه هر چند در سال 95 نرخ قتل در مقایسه با سال قبل 8/6 دهم درصد کاهش داشته است اما نکته مهم اینجاست که 36/3 دهم درصد از قتل ها با سلاح گرم صورت گرفته است و این حکایت از ایجاد ناامنی دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: بر اساس این آمار متوسط سنی مقتولین و یا قاتلان بین 20 تا 30 سال است یعنی در عنفوان جوانی گرفتار می شوند.
وی گفت: در زمینه آدم ربایی، تجاوز و سرقت آمارهای مشابهی وجود دارد در سال 95، 84 هزار و 827 مورد سرقت داشتیم که این رقم 3/5 درصد کاهش نسبت به سال 94 داشته اما رقم بالاست و این در شرایطی است که سرقت به عنف در سال 95 معادل سال 94 بوده است.
لاریجانی افزود: کشفیات زمین خواری در سال 95 نسبت به سال 94 ، 24 درصد افزایش یافته و 31 درصد وقوع جرم افزایش داشته پس مشخص است که حل نشده و کارهای فراوانی باید صورت گیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در زمینه قاچاق نیز به همین شکل است و مطلع هستیم که آیت الله آملی لاریجانی در حال پیگیری هستند و همین هفته نیز جلسه ای در مجلس برای پیگیری موضوع قاچاق داریم که موضوع مهمی است و همه قوا باید روی آن حساس باشند.
لاریجانی افزود: آمار در زمینه قاچاق تکان دهنده است و قاچاق لوازم خانگی 161 درصد در سال 95رشد داشته نسبت به سال 94و قاچاق لوازم خانگی از 11 میلیون به 30 میلیون دستگاه رسیده و موضوع کم اهمیتی نیست، این شرایط کلاً تولید کشور را متوقف می کند.
وی گفت: در این زمینه ها خیلی باید کار کرد یعنی از نظام آموزش در دبستان تا رسانه ها گرفته همه باید کمک کنند و این امر به مسائل تقنینی نیاز دارد تا قوه مجریه بتواند مسائل را اداره کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در خواست بنده این است که ریاست قوه قضاییه اهتمامی داشته باشد و ساختاری بوجود بیاورند که همه دستگاه ها مسئول و متعهد شوند که متناسب با این وظیفه ای که در قانون برنامه ششم آمده، معلوم شود که دستگاه ها در سال جاری چه وظیفه ای را به عهده دارند، آموزش و پرورش در کتاب های درسی چه وظیفه ای دارد و رسانه ها چه وظیفه ای برعهده دارند و این اهتمام جدی می خواهد.
در پیشگیری از جرم و تغییر عادات مردم و تربیت عمومی مسائل جدی داریم
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: نکته ای که آقای روحانی گفتند بعضی دادگستری ها در کشورهای دیگر سرشان خلوت است خلاف نیست. من در کشوری بودم میزان جمعیتشان از ما بیشتر بود؛ اما تعداد پرونده ها 250 هزار در سال بود، در حالی که اینجا آقای پورمحمدی گفتند یازده میلیون پرونده وارد شده است.
آقای لاریجانی ضمن ابراز نگرانی از تعداد بالای پرونده های قضایی افزود: این نشان می دهد ما در پیشگیری از جرم و تغییر عادات مردم و تربیت عمومی کشور مسائل جدی داریم منهای مسائل اقتصادی.
وی گفت: نکته دیگری که می خواهم دوستانی که در قوه قضاییه هستند به آن توجه جدی کنند این است، حالا که کتاب قانون برنامه ششم تدوین شده است، اگر مسئولان قوه تمرکز نکنند در مقام عمل پیشرفت نکرده ایم چون یکی از مشکلات کشور این است که قوانین برنامه نوشته می شود ولی آخر کار می بینیم که خیلی کم از آن بهره برده شده است.
آقای لاریجانی افزود: من خواهش می کنم مسئولان قوه قضاییه جداول شماره 16 و 17 را با دقت ببینند که در عناوین مختلف گفته شده در طول سال ها چگونه باید در هر بخشی اقدام کنند، مثلاً میانگین زمان رسیدگی به پرونده در 5 سال چگونه باید انجام شود یا تعداد قضات.
وی گفت: یکی از مواردی که باز در قانون آمده این است که ساماندهی اسناد مالکیت اراضی و املاک دولتی و موقوفه و منابع طبیعی کامل شود.
راه اندازی و ساماندهی دفتر املاک کشور در برنامه ششم آمده است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از مواد دیگری که از وظایف قوه قضائیه در این قانون است اینکه سازمان ثبت اسناد موظف به راه اندازی و ساماندهی دفتر املاک کشور به صورت الکترونیک تا پایان سال دوم برنامه ششم است .
علی لاریجانی در ادامه سخنان خود در همایش سراسری قوه قضائیه افزود: با این کار از بسیاری رفت و آمدها و تخلفات جلوگیری می شود .
وی گفت: همچنین در ماده دیگری آمده که ظرف شش ماه آئین نامه سامانه اطلاعات محکومیت های مالی مربوط به افراد با امکان استعلام برخط برای بانکها نوشته شود البته تا پایان فرصت شش ماهه تنها دو ماه باقی است و این را از این بابت می گویم که تجربه ما نشان می دهد برخی قوانین برنامه تمام شد ولی آئین نامه آن نوشته نشد .
لاریجانی افزود: این بار کمیسیونها را موظف به پیگیری از دستگاههای مختلف کردیم که کار آئین نامه ها را سامان بدهند ، سامانه محکومیت مالی برای قوه قضائیه کمک کننده است و برای تسلط قضات مهم است .
وی گفت: یکی از موارد مهم دیگر ایجاد سیستم سامانه الکترونیک برخط تا پایان سال دوم برنامه برای استعلام در مورد اموال است که سازمان امورمالیاتی، سازمان ثبت اسناد، سازمان بورس، شهرداری، نیروی انتظامی بانک مرکزی و کلیه بانک ها و کد رهگیری مشاورین املاک موظف به ارائه اطلاعات به سامانه برای انجام درست نقل و انتقالات هستند .
لاریجانی افزود: نکته دیگر اینکه تا پایان سال اول برنامه باید کلیه استعلامات مورد نیاز مراجع قضایی الکترونیک انجام شود که دستگاههای دیگر هم موظف به کمک به قوه قضائیه هستند .
وی گفت: باتوجه به اینکه موادی که از قوه قضائیه در برنامه ششم آمده، موادی غنی است و برای کشور و مردم مهم است،ریاست قوه قضائیه کمیته ای را مشخص کنند که آیین نامه و دستورالعمل ها را تدوین کند و این امر برای دستگاه های اجرایی دیگر الگو شود که به موقع کار انجام شود و ما کمیسیون مربوطه را مامور پیگیری کرده ایم .
به نظر نمی آید در میان مدت مسأله تروریسم در منطقه از بین برود
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به لوایح و طرح هایی که در مجلس در دست بررسی گفت: طرح مبارزه با قاچاق مواد مخدر و ملاحظاتی که قوه قضاییه درباره مجازات اعدام داشت، در کمیسیون قضایی مجلس در حال رسیدگی است و کارهای خوبی هم انجام شده است.
لاریجانی طرح مقابله با سرقت آثار علمی، طرح ورشکستگی به تقصیر، طرح مبارزه با قاچاق کالا و ارز و طرح کودکان و نوجوانان را از دیگر طرح های درحال بررسی در مجلس بیان کرد و افزود: در زمینه تنقیح قوانین هم کارهای خوبی انجام شده که در گزارش آقای پورمحمدی به آن اشاره شد و من همینجا از کارهای خوب انجام شده تشکر می کنم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به مسائل منطقه و شرایط کشور، سرکوب داعش در عراق را مسرت بخش دانست و گفت: از اینکه یک نیروی بدخیم تروریستی سرکوب شده است، بسیارخرسندیم و همینجا جا دارد از آیت الله سیستانی و حکم جهاد ایشان، تلاش های نیروهای مردمی عراق (حشد الشعبی)، مسئولان عراقی و سپاه قدس ایران تشکر کنیم که نقش برجسته ای در این اتفاق مهم داشتند.
لاریجانی در ادامه با طرح این پرسش که آیا با سرکوبی داعش در عراق واقعا از شر آنها خلاص شده ایم یا خیر، گفت: متأسفانه باید بگویم بسیار بعید است که مسأله تروریسم در منطقه حل شده باشد.
وی با بیان اینکه به نظر نمی آید در میان مدت مسأله تروریسم در منطقه از بین برود افزود: تروریست ها مهاجرت می کنند و گاه محاسبه شده این کار را می کنند؛ بنابراین، اگر مسأله تروریستی رشد نکند کاهش هم پیدا نمی کند. پس ما با یک آشفتگی امنیتی در منطقه مواجهیم و چنین شرایطی مسئولیت ما را در داخل مهم تر می سازد.
آملی لاریجانی: قوه قضاییه ، قوه ای مستقل است
رئیس قوه قضاییه گفت: قوه قضاییه در نظام جمهوری اسلامی به مانند قوه مقننه و قوه مجریه، قوه ای کاملا ً مستقل است.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش سراسری قوای سه گانه که همزمان با هفته قوه قضاییه برگزار شده است، افزود : تشکر می کنم از همه مهمانان گرامی، مقامات ارزنده کشوری و لشکری، ریاست محترم جمهوری، ریاست محترم مجلس و ریاست دفتر مقام معظم رهبری که در این مراسم حضور پیدا کردند و همین طور از همه عزیزانی که در مجلس ما حضور یافتند .
وی اضافه کرد: البته از وزیر دادگستری هم تشکر می کنم که گزارش خوبی هم ارائه کردند که هر چند من گلایه هایی هم دارم که در ابتدای این گزارش مطلبی را از بنده فرموده اند، همچین مطلبی نبوده و انتظار داریم دوستان مطالب را دقیق بنویسند و ارائه دهند زیرا هر مطلبی بار خودش را دارد.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: مطالبی که باید عرض کنم، گزارش از دستگاه قضایی است و اگر بخواهیم نگاه اجمالی به آن داشته باشیم، به طول خواهد انجامید؛ البته باید این مزاح را مانند سال های قبل عرض کنم، ما احترام زیادی برای مهمانانمان قایل هستیم اما آنها وقت را رعایت نمی کنند و مقال و مقام را سخت بر میزبان تنگ می کنند، مطلب اولی که باید بگویم درباره جایگاه و نقش قوه قضاییه است.