در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون وعدهای دیگر برای ارزانی لوکسهای بازار میوه و تره بار، آشنایی با مشتریان توتون و تنباکوی ایرانی، نمودار جهش شاخص کل بورس در نیم ساعت پایانی اول مرداد، پیش بینی بازار نفت در هفته پیش روی، فراز و فرود دلار، یورو و درهم در شروع مرداد، زمانی برای گرانی نان، بازار داغ روسیه در نمایشگاه هوافضا با هواپیماهای پیشنهادی به ایران و تغییرات قیمت انواع سکه را در بر دارد.
وعدهای دیگر برای ارزانی لوکس های بازار میوه و تره بار! / ۱۴۷.۹ درصد افزایش قیمت پیاز
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار گفت: وضعیت تولید و عرضه پیاز به گونهای بود که در هر بازه زمانی بازار تنها به یک منطقه وابسته بود که پاسخگوی نیاز نبود اما تا ۱۰ روز آینده این محصول از مناطق مختلفی مانند بناب آذربایجان به بازار وارد میشود و به زودی قیمت پیاز متعادل شده و کاهش مییابد. حسین مهاجران در گفتوگو با ایسنا افزود: افزایش قیمت سیبزمینی ناشی از کمبود مقطعی و کوتاه مدت این محصول بود که طبیعی است و تا چند روز آینده این مشکل نیز حل میشود. البته آمارهای رسمی و قیمت انواع میوه و ترهبار در بازار نشان میدهد که طی هفتههای گذشته نهتنها قیمت پیاز کاهش نیافته بلکه قیمت سیبزمینی هم افزایش یافته است. بر اساس گزارش هفتگی بانک مرکزی از متوسط قیمت خردهفروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به ۲۳ تیر ماه، پیاز در سطح شهر و به صورت خردهفروشی کیلویی ۳۷۹۸ تومان بوده که نسبت به هفته قبل از آن ۱۵.۱ درصد و نسبت به هفته مشابه ماه گذشته ۳۷.۶ درصد افزایش قیمت را نشان میدهد. جالبتر اینکه هر کیلوگرم پیاز در این هفته نسبت به هفته مشابه سال گذشته ۱۴۷.۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است و با این حساب و کتاب ساده میتوان دریافت که قیمت این محصول در همین بازه زمانی در سال گذشته تا چه حد پایین بوده است. سیبزمینی نیز که به تازگی در فهرست قیمتهای استخراج شده در کنار پیاز به صدرنشین گرانیها پیوسته افزایش نسبی ۱.۳ درصدی داشته و به صورت میانگین در سطح شهر تهران کیلویی ۲۳۸۶ تومان فروخته میشود که قیمت این محصول نیز ۴۲.۸ درصد نسبت به همین هفته در سال گذشته افزایش داشته است.
خرید تضمینی گندم از مرز ۷ میلیون تن گذشت
به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات این وزارتخانه اعلام کرد: از آغاز فصل برداشت تاکنون، هفت میلیون و ۱۰۰ هزارتن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان به ارزش ۹ هزار و ۲۸۳ میلیارد تومان از کشاورزان خریداری شده است. بر اساس این گزارش، تاکنون ۴ هزار و ۶۹۱ میلیارد تومان بهای گندم به کشاورزان پرداخت شده و پیگیری های لازم برای پرداخت باقی مطالبات گندمکاران ادامه دارد.
مشتریان توتون و تنباکوی ایرانی را بشناسید!
بنا بر آمار منتشره از سوی گمرک در یک ماهه نخست سال 96 قریب به 117 تن توتون و تنباکو، از کشور صادر شده است. ارزش دلاری این میزان صادرات 119,947 و ارزش ریالی آن 3,889,573,688 بوده است.
زیان ده بودن پراید با قیمتهای فعلی
اواسط تیرماه امسال شورای رقابت مجوز افزایش قیمت خودروهای زیر 45 میلیون تومان را صادر کرد؛ بنابراین، با این مجوز قیمت خودروهای پراید و تیبا حداکثر یک تا یک و نیم درصد و قیمت سمند و پژو 2.5 درصد افزایش پیدا می کند. به نقل از تسنیم، بنا بر اعلام تقوی زاده معاون بازار یابی فروش سایپا هنوز ابلاغیه شورای رقابت به این شرکت ارسال نشده اما به محض دریافت مجوز، افزایش قیمت ها را بر روی محصولات پراید، تیبا و تندر 90 اعمال خواهند کرد. وی با اعلام اینکه پراید با قیمتهای فعلی زیان ده است، گفته است: استراتژی ما کاهش تدریجی تولید پراید است، به همین دلیل به دنبال تولید محصولی هستیم که رضایت بیشتری را جلب کرده و همچنین سودآوری را هم برای شرکت کسب کند. با توجه به این صحبت ها بازار خودرو باید ظرف روزهای آینده شاید افزایش قیمت سه محصول شرکت سایپا باشد. اما نکته اینجاست پراید و تیبا در حالی مجوز افزایش قیمت را کسب کردند که همچنان در رده تک ستاره درجا زده و خبری از افزایش کیفیت در آنها نیست. این در حالی است که قرار بود سیاست جدی برای خودروهای تک ستاره اتخاذ شود نه اینکه برای بی کیفیت بودن جایزه هم بگیرند.
شدت مصرف انرژی در ایران سه برابر دنیاست
عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران گفت: در حال حاضر شدت مصرف انرژی در کشور ۲,۵ تا ۳ برابر متوسط استانداردهای جهانی است. پیام باقری در گفتگو با رادیو اقتصاد افزود: در سالیان اخیر به طور متوسط مصرف برق در کشور 6 درصد رشد داشته است. وی اظهار داشت: با توجه به رشد 6 درصدی مصرف برق سالانه باید پنج هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار بهره برداری شود. باقری گفت: میزان سرمایه گذاری برای ایجاد پنج هزار مگاوات نیروگاه جدید در کشور ۱۸ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: بر اساس قانون هدفمندی یارانه ها قرار بود قیمت برق و سایر حامل های انرژی در طول برنامه پنجم توسعه به سمت واقعی حرکت کند. باقری بیان داشت: متاسفانه قدمی در راستای واقعی شدن قیمت برق در طول سال های برنامه پنجم در کشور برداشته نشد. وی گفت: برای نمونه قیمت بنزین از ابتدای زمان اجرای قانون هدفمندی یارانه ها تاکنون ۱۰ برابر و در عوض قیمت برق دو تا سه برابر افزایش یافته که به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. عضو هیأت مدیره سندیکای صنعت برق ایران ضمن تأکید بر اصلاح قیمت برق در کشور افزود: قیمت تمام شده تولید، انتقال و توزیع هر کیلووات ساعت برق امروز در ایران بدون احتساب سوخت ۱۰۰ تا ۱۱۰ تومان است که با احتساب سوخت به عدد ۲۴۰ تا ۲۵۰ تومان می رسد. وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر میانگین هزینه دریافتی انرژی برق از مردم بطور متوسط ۶۰ تا ۶۴ تومان برای هرکیلووات ساعت است. باقری گفت: تراز اقتصاد برق ایران همواره منفی است چون بین هزینه تولید و فروش انرژی هیچ تناسب و تعادلی برقرار نیست.
جهش شاخص کل بورس در نیم ساعت پایانی اول مرداد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه یکم مردادماه 96 با افزایش 192 واحدی به رقم 80 هزار و 863 واحد رسید. تالار شیشه ای در دومین روز کاری هفته جاری در ادامه رشد روز قبل، شاهد روندی صعودی شاخص های منتخب بازار سرمایه بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 62 واحدی به رقم 26 هزار و 395 واحد رسید. شاخص کل هم وزن با رشد 60 واحدی، عدد 17 هزار و 729 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) با افزایش 45 واحد به رقم 13 هزار و 494 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور با رشد 0.36 درصدی، افزیش 317 واحدی را رقم زد و به سطح 89 هزار و 120 واحد رسید. شاخص بازار اول رشد و بازار دوم افت داشتند. بر این اساس، شاخص بازار اول، با 233 واحد افزایش به رقم 56 هزار و 339 واحد رسید و شاخص بازار دوم در پایان اولین روز مرداد با کاهش 122 واحد همراه بود و عدد 178 هزار و یک واحد را به نمایش گذاشت. در بازار فرابورس نیز شاخص کل با افزایش 0.37 واحد به رقم 924 واحد رسید.
بهای انواع سکه باز هم کاهش یافت
در جریان معاملات روز یکشنبه بازار آزاد تهران، قیمت انواع سکه با کاهش مواجه شد. بر این اساس هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با ۱۷۰۰ تومان کاهش به یک میلیون و ۲۰۶ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. همچنین نرخ هر قطعه سکه بهار آزادی طرح قدیم، نیم سکه و ربع سکه هر یک با کاهش هزار تومانی به ترتیب به یک میلیون و ۱۶۷ هزار تومان، ۶۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان و ۳۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. به نقل از مهر، هر قطعه سکه یک گرمی نیز با کاهش ۲۵۰۰ تومانی به ۲۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
پیش بینی بازار نفت در هفته پیشرو
در این هفته، از یک طرف، افزایش تولید نفت نیجریه و لیبی و همچنین افزایش صادرات اوپک و از طرف دیگر کاهش موجودی نفت آمریکا و نشانه هایی مبنی بر رشد تقاضا در برخی کشورها از مهمترین مسائلی بود که این هفته بر بازار نفت تأثیر داشت. در روز جمعه قیمت نفت حدود ۲.۵ درصد کاهش یافت. پیش بینی می شود که برای افزایش قیمت نفت، سران اوپک به همراه روسیه در جلسه دوشنبه مورخ ۲۴ جولای، برای تشدید توافق اوپک به نتیجه برسند.
زمانی برای گرانی نان / رقابت میان نانوایان نیست
رئیس اتحادیه نان های حجیم و نیمه حجیم صنعتی درباره آخرین وضعیت قیمت نان اظهار داشت: باتوجه به افزایش هزینه های جاری و ثبات نرخ طی سه سال اخیر تغییر قیمت نان امری ضروری است. وی با اشاره به اینکه به طور متوسط هر کیلو گندم از کشاورزان 1350 تومان خریداری می شود، افزود: دولت آرد را با قیمت 665 تومان در اختیار نانوایان یارانه پز و 900 تومان آزاد پز قرار می دهد که یکسان سازی نرخ آرد و گندم افزایش کیفیت و رقابت را به همراه دارد. کرمی ادامه داد: با توجه به آنکه افزایش قیمت نان نگرانی هایی برای دولت در بردارد از این رو پرداخت یارانه مستقیم به افراد ضمن کاهش نگرانی ها از بی کیفیتی نان جلوگیری می نماید. رئیس اتحادیه نان های حجیم و نیمه حجیم صنعتی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه کیفیت و رقابت سالم منوط به افزایش قیمت است، بیان کرد: هرچند هزینه و قیمت تمام شده نان از سوی سازمان حمایت باید مورد بررسی قرار میگیرد، اما پیش بینی می شود که حدود 30 الی 35 درصد این نرخ افزایش یابد. وی با اشاره به ضرورت یکسان سازی نرخ آرد و گندم تصریح کرد: با وجود نرخ های متفاوت خرید تضمینی گندم، عرضه به نانوایی ها و نرخ های جهانی خبری از رقابت میان نانوایان نیست که این امر گلایه مندی افراد از کیفیت نان را در بر خواهد داشت.
اول مرداد با ادامه روند نزولی دلار و درهم و رشد یورو همراه بود
در پایان معاملات بازار آزاد اولین روز مردادماه، هر دلار آمریکا همانند روز قبل، با کاهش 44 ریال نسبت به روز شنبه، به طور میانگین به قیمت 37 هزار و 652 ریال فروخته شد. هر یورو نیز با افزایش 72 ریال همراه بود و به رقم فروش 43 هزار و 560 ریال رسید. همچنین هر درهم امارات در بازار روز یکشنبه، 10 هزار و 358 ریال قیمت گذاری شد که نسبت به اول هفته، 13 ریال ارزان تر فروخته شد.
روسیه هواپیماهای پیشنهادی به ایران را در نمایشگاه هوافضا فروخت
در نمایشگاه هوافضای مکس 2017 مسکو که روز یکشنبه پایان یافت و صدها شرکت از چهل کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران در بخش های نظامی و غیرنظامی شرکت کرده بودند، روسیه موفق شد شش میلیارد و 700 میلیون دلار قرارداد فروش هواپیما و تولیدات صنایع هوافضا ارائه شده را با کشورهای مختلف امضا کند. به نقل از ایرنا، بنا به گزارش اعلام شده اولیه پس از پایان این نمایشگاه پنج روزه، روسیه توانست 20 فروند هواپیمای سوخو سوپرجت 100 را به مشتریان جدید بفروشد. همچنین فروش 16 فروند هواپیمای مسافربری ام.اس-21 که هنوز پرواز تجاری خود را آغاز نکرده است، از دیگر دستاوردهای این نمایشگاه دو سالانه برای روسیه بود. فروش این دو هواپیما از پیشنهادهای روسیه به ایران است که رسیدن به توافق را در این زمینه پیگیری می کند. آلکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه چندی پیش از برنامه جمهوری اسلامی برای خرید 12 فروند هواپیمای مسافربری سوخو سوپرجت-100 خبر داده بود. نوواک در گفت وگو با شبکه تلویزیونی روسیه اظهار کرد: مسکو علاقه مند به راه اندازی خط تولید قطعات و تجهیزات هواپیماهای روسی در ایران است و اگر پیشنهاد طرف ایرانی را دریافت کنیم، آماده بررسی هستیم. وی افزود: شرکت های روسی با شرکای ایرانی برای تنظیم پیشنهادها و توافق های معین همکاری می کنند. دنیس مانتوروف وزیر صنعت و تجارت روسیه نیز گفته است: ما به تحویل هواپیمای مسافربری SSJ-100 و همچنین مشارکت موسسات مرتبط ایرانی برای تولید قطعات هواپیمای میان برد ام سی 21 علاقه مندیم که تهران مدتی بعد می تواند این هواپیما را خریداری کند.
بحران بزرگترین خودروساز کره جنوبی در چین
بزرگترین خودروساز کره جنوبی از دو معضل افت فروش و استراتژی آشفته رنج میبرد. در پی مجادلات سیاسی بین پکن و سئول بر سر استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در کره در ماه آوریل، که موجب بایکوت گسترده محصولات کرهای توسط چین شد، نمایندگان فروش هیوندایی اظهار میکنند که تأثیر این تنش سیاسی بسیار گسترده و جدی است. به نقل از دنیای اقتصاد، از ماه آوریل تاکنون فروش هیوندایی در چین دچار افت شده است تا جایی که در ماه ژوئن به 62 درصد کمتر از فروش سال گذشته رسید. مدتها هیوندایی رتبه سوم فروش در چین را به خود اختصاص داده بود و پس از فولکسواگن و جنرال موتورز قرار داشت، جایگاهی که اکنون به خطر افتاده است. چین مهمترین بازار فروش هیوندایی است. برخی تحلیلگران بر این باورند که پیش از بحران سیاسی، اشتباهات استراتژیک این خودروساز موجب این مشکلات شده است.