هرچند میان پرونده قتل آتنا در پارس آباد و بنیتا در پاکدشت، هیچ ارتباط و حتی مشابهتی دیده نمیشود، بازخورد اخبار منتشره پیرامون هر دو خبر، یک واکنش مشترک به دنبال داشته است؛ تقاضایی مشابه که امید میرود، مورد توجه دستگاه قضا قرار گرفته و موجب تسریع مجازات عاملان این قتل ها شود.
به گزارش «تابناک»؛ با اعتراف قاتل دختربچه پارس آبادی و برملا شدن راز جنایت خونینی که این دیار را ملتهب کرده بود، جمع بزرگی از اهالی داغدار و منقلب این خطه در معابر شهر حاضر شده و شعاری سر دادند که مضمون آن، تسریع در مجازات قاتل آتنا بود؛ خواستهای که دادستان نیز آن را به حق خواند و ابراز امیدواری کرد، در سایه رسیدگی عاجل به پرونده، محقق شود.
اما از آن فاجعه زمان زیادی نگذشته، اتفاق هولناک دیگری در کشورمان رخ داد که بار دیگر بسیاری از مردم را بهت زده و نگران کرد. این بار در حومه تهران و با سرقت اتومبیلی که در آن، کودکی هشت ماهه در مسیری دردناک قرار گرفته بود؛ ماجرایی که با نام «سرقت نوزاد شیرخواره» تیتر برخی روزنامه ها شد و بازتاب وسیعی در شبکه های اجتماعی داشت.
حکایتی که به مانند پرونده قتل آتنا، فرجامی بسیار تلخ داشت. این بار به این شکل که سارقان خودرو حتی از رها کردن بنیتای چند ماهه در جایی که شهروندان پیدایش کنند نیز دریغ کرده و نوزاد را به همراه خودرو در منطقه ای رها کردند و حدود یک هفته بعد و با اعتراف ایشان جای کودک مشخص شد؛ کودکی که دیگر آسمانی شده بود تا داغش بر دل خیلی ها بماند.
پایانی دردناک که این بار نیز خواست عموم برای تسریع در محاکمه عاملان این جنایت را به دنبال داشته و آن گونه که پیگیری های پرونده نشان میدهد، نظر مسئولان قضایی نیز بر آن است. انتظاری که با توجه به حساسیت های پرونده در حال تحقق است و بی شک با طی شدن روال قانونی پرونده، به صدور حکم متناسب برای مجرمان پرونده و اجرای آن بی اطاله وقت گره خواهد خورد.
این در حالی است که به نظر میرسد، یک عامل در رسیدگی عاجل به این دو پرونده و اجرای احکامی که برای آن صادر خواهد شد، تأثیرگذار باشد؛ موضوعی که موجب شده از هم اکنون برخی حقوقدانان درباره آن اظهار نظر نموده و هر یک تفسیری در خصوص آن ارائه دهند. موضوعی قانونی و شرعی که به دیه مرد و زن مربوط است و در صورت صدور حکم قصاص برای عاملان این دو پرونده، بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
آن گونه که قوانین مشخص کرده، برای صدور حکم قصاص در پروندههایی از این دست که مقتول در آنها مونث است و قاتل مذکر، بحث پرداخت فاضل دیه مطرح میشود. به این معنا که اولیای دم باید مابه التفاوت دیه مرد و زن را برای اجرای حکم قصاص پرداخت نمایند و در صورتی که قادر به پرداخت این مبلغ نباشند، نیاز است ناتوانی ایشان در این امر در دادگاه احراز شود.
موضوعی که با توجه به دست داشتن دو تن در قتل بنیتا، قابل تأمل تر هم جلوه میکند چراکه در صورت صدور حکم قصاص برای هر دو تن، باید فاضل دیه دو مرد برای اجرای قصاص پرداخت شود که البته مبلغ بسیار سنگین تری خواهد شد؛ نکته ای که ممکن است عدم توانایی والدین بنیتا را محتمل تر جلوه دهد، اما به فرض اثبات این عدم توانایی، باز اجرای حکم به تعویق خواهد افتاد چراکه نیاز است این موضوع در دادگاه مورد رسیدگی و بررسی قرار گیرد و این امر، زمان بر خواهد بود.
البته همه این بحث ها در حالی مطرح میشود که فرض را بر صدور حکم قصاص قرار دهیم و همچنین، اجرای قصاص را خواسته والدین این دو کودک بدانیم که میتواند همه یا بخشی از این مفروضات صحیح نباشند. نکته ای اساسی که بی توجه به آن، بسیاری از مردم خواستار مجازات عاملان این جنایت ها در اسرع وقت هستند.
این در حالی است که پیشتر با توجه به تعدد بروز مشکلات مشابه از این نوع در پرونده های قتل های غیر عمد در حوادثی مانند تصادفات راهنمایی و رانندگی، طرح یکسان سازی دیه زن و مرد در تمامی حوادث با پیشنهاد قوه قضائیه به شورای نگهبان رفته و با تایید ایشان، جامه عمل پوشیده است. موضوعی که موجب شده، برخی از هم اکنون پرداخت مابه التفاوت دیه امثال قاتل آتنا را حل شده بدانند.
اتفاقی که هرچند حل شده نیست، اما با توجه به حساسیت هایی که این پرونده در جامعه آفریده، این انتظار را در خیل بسیاری از مردم به وجود آورده که دستگاه قضا به این موضوع ورود کرده و با تقبل پرداخت این مبلغ از محل های پیش بینی شده، در اجرای احکام این پرونده تسریع صورت دهد. انتظاری که احتمالا با توجه به رویکرد قوه قضائیه در رسیدگی فوری این پرونده ها، احتمالا به زودی با اظهار نظر مقامات این دستگاه در این خصوص همراه خواهد شد.