روزنامههای امروز شنبه، مزین به تصویر شهید محسن حججی بود که پس از اسارت دو روزه به دست تکفیریهای داعش به شهادت رسید. انتخاب محمدعلی نجفی به شهرداری تهران و واکنشها به آن، بخشی دیگر از گزارشهای اغلب روزنامههای امروز را از آن خود اختصاص کرده است. گزارش هایی درباره برنامه ارائه شده توسط وزرای پیشنهادی حسن روحانی و موضوعات اقتصادی، از جمله رشد بازار مسکن و تحلیل هایی درباره تورم و امکان بازگشت آن از محورهایی بود که در روزنامههای امروز بررسی شد.
به گزارش «تابناک»، روزنامههای امروز در حالی روی پیشخوان مطبوعات رفت که خبر شهادت شهید محسن حججی در مرز سوریه و عراق توسط داعش و تصاویر منتشره این اتفاق در صفحه نخست بیشتر روزنامهها منعکس شده است. واکنش مقامهای سیاسی و نظامی ایران از جمله سردار سلیمانی، دکتر ظریف و تعدادی دیگر همراه با گزارش هایی از واکنش کاربران شبکههای اجتماعی به شهادت این شهید مدافع حرم، بازتاب گستردهای در روزنامههای امروز دارد. روزنامههای ایران با انتخاب تیترهایی حماسی و احساسی در کنار آخرین تصویر شهید حججی، شهادت او را بزرگ داشتند. قانون تیتر پشت صحنه یک شهادت را برای این خبر در نظر گرفت و کیهان پیام سردار سلیمانی مبنی بر انتقام خون این شهید از داعش را منعکس کرد.
فرهیختگان با اشاره به آخرین نگاه شهید حججی، «به روایت چشم هایش» را تیتر کرد و صبح تو عبارت «ایستاده در غبار» را مناسب قرار گرفتن در تصویر شهید مدافع حرم دید.
انتخاب محمد علی نجفی توسط شورای پنجم تهران به عنوان شهردار ـ که پنجشنبه گذشته صورت گرفت ـ در روزنامههای امروز بازتاب گستردهای داشت. تعدادی از روزنامههای نزدیک به اصلاحات، بخشی از اظهارات نجفی، مبنی بر تعهد به مردم تهران برای ساختن شهری بهتر را در کنار خبر انتخاب او قرار دادند.
برخی از روزنامههای اصولگرا از جمله افکار و جوان با رویکرد انتقادی به این انتخاب نگریستند. افکار با گزارشی این انتخاب را بازگشت روح کرباسچی به شهرداری تهران محسوب کرد و جوان با اشاره به نپذیرفتن برخی پستهای توسط نجفی به دلیل مشکل قلب را سوژه خود قرار داد، نوشت: قلب کارگزاران در بهشت خوب شد.
جز موارد یاد شده، روزنامههای امروز موضوعات و محورهای دیگری را نیز در گزارشها و یادداشتهای خود نقد و بررسی کرده اند. همچنین در گفت گو با برخی سیاسیون موضوعاتی مطرح شده که در ادامه تعدادی از آنها را مرور میکنیم.
لبخند سران قوا در عروسی لاریجانی!
آرمان در گزارشی از مراسم عروسی فرزند یکی از شخصیتهای سیاسی با تیتر «لبخند سران قوا در عروسی لاریجانی» نوشت: پنجشنبه مراسم عروسی یک آقازاده بود؛ آقازادهای که پدرش را باید میانهرو دانست. پدری که میان خود و آنچه دولتهای نهم و دهم انجام دادند خط قرمز کشید و فاصله زیادی ایجاد کرد تا به همگان نشان دهد اهل سازش با هر گروهی نیست که با نام اصولگرا پای درمیدان بگذارد، اما رویهای دیگر داشته باشد و از اعتبار جریان اصولگرایی سوء استفاده کند. البته این خط کشیدن برای لاریجانی هزینههایی هم داشت و بارها مورد هجمه دلواپسان قرار گرفت، مانند ۹۱ که سخنرانی علی لاریجانی رئیس مجلس در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن در قم با شعارهایی علیه او همراه شد، آنطور که انتخاب در همان زمان نوشت: «گروهی که ظاهرا پیشتر سازماندهی شده بودند، در ابتدا نهایتا ۲۰ نفر بودند و کمکم به آنها از بیرون افزوده شد، در حمایت از احمدینژاد شعارهای تندی سردادند و به سوی لاریجانی، کفش و مهر نماز پرتاب کردند!» اگر در جستوجوگرهای اینترنتی عبارت «توهین به علی لاریجانی» درج شود مواردی روی صفحه مانیتور نقش میبندد که حکایت از خشم دلواپسان از گزینش رویکرد اعتدالی از سوی علی لاریجانی است.
لاریجانی مدتهاست که ترجیح میدهد در گعدههای اصولگرایی برای تصمیمگیریها حضور نداشته باشد، چرا که تجارب قبلی به او ثابت کرده است افراد دارای وزن بیشتر مقبولیت در اردوگاه اصولگرایی بیش از سایرین مورد هجمه قرار میگیرند و از سوی دیگر او را باید در جایگاه رئیس قوه مقننه مورد بررسی و تحلیل قرار داد، چرا که مواضع او فراجناحی و در راستای منافع ملی است.
پنجشنبه شب کارتهای عروسی در دست تعدادی از مقامات کشور بود که از آنها دعوت شده بود در مراسم عروسی پسر علی لاریجانی و دختری از خانواده فیاضبخش حضور پیدا کنند. ساعت مراسم ۱۹ تا ۲۲ بود، یعنی مهمانان ۳ ساعت در کنار هم بودند. نکته قابل تامل افراد حاضر در جشن عروسی بودند که البته در هیچ تصویر منتشر شده نشانی از دلواپسان نیست، اما بر سر میزها مهمانانی نشستند که از میانهروهای مجلس و برخی اعضای دولت بودند. بهروز نعمتی و کاظم جلالی در کنار هم بودند که اینهم نشینی طبیعی است، چرا که هر دو از طیف حامیان لاریجانی در مجلس بودند. اما تصویر قابل توجه جلوس سران قوا در کنار هم و لبخندی بود که بر لب داشتند و ترتیب نشستان آنها هم چنین بود که ابتدا علی لاریجانی، سپس آیتا... صادق لاریجانی و در صندلی کناری او دکتر حسن روحانی نشسته بود، با یک صندلی فاصله از رئیس جمهور هم حجتالاسلام ناطق نوری حضور داشت که گرم گفتوگو با محمدجواد لاریجانی بود. در صندلیهای مقابل سران قوا بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت دولت یازدهم و محمود حجتی وزیر پیشنهادی روحانی برای وزارت کشاورزی دولت دوازدهم حضور داشتند. در تصویری هم عبدالرضا رحمانی فضلی که تازه از راه رسیده است در بالای سر محمد حسین صفار هرندی ایستاده و ظاهرا وزیر ارشاد دولت نهم متوجه حضور او نشده است. آیتا... موحدی کرمانی هم در این مراسم حضور داشت که تصویری از او در کنار رئیس قوه قضائیه منتشر شده است. نمایندگان مجلس هم به دور یک میز هستند که توجه آنها متوجه علی مطهری است. در نهایت علی لاریجانی روز پنجشنبه روی کارتهای دعوت مراسم عروسی پسرش نام مسئولان اعم از سران قوا، روحانیت سنتی، نمایندگان مجلس و... را نوشت که شاید این دعوت را بتوان یک استراتژی تجدید دوستیها قبل از آغاز دولت دوازدهم دانست.
نگرانی عارف از ضربه به اصلاحات
ابتکار در گزارشی از اظهار نگرانی محمدرضا عارف از تأثیر برخی رفتارهای فردی در ضربه زدن به گفتمان اصلاحات خبر داد و نوشت: روز گذشته رئیس فراکسیون امید در نخستین کنگره مجمع زنان اصلاحطلب شرکت کرد و با تشکر از همراهی مجمع زنان اصلاحطلب در انسجام بخشی و تشکیل شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان اظهار کرد: با وجود همه مشکلات ما سه گام اساسی در دهه ۹۰ برداشتیم که هر گام بهتر از گام قبلی بود و سرمایه اجتماعی ارزشمندی در این مدت خلق شد که صاحب و بانی این سرمایه نیز مردم هستند و مهمترین سرمایه جریان اصلاحطلب نیز همین اعتماد مردم است که باید آن را قدر بدانیم.
محمدرضا عارف افزود: اگر باورمان شود که شایستگی من نوعی موجب رایآوری شده است، گرفتار خواهیم شد و این گرفتاری در گذشته ما را به مسیرهای خطرناکی سوق داد. رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان تاکید کرد: همه باید بدانند این سرمایه به دلیل گفتمان اصلاحات است و به هیچ حزبی تعلق ندارد و البته امیدواریم که در آینده نزدیک به یک حزب فراگیر اصلاحطلب دست یابیم، ولی تا رسیدن به آن شرایط چارهای جز حرکت جبههای نداریم. عارف با اشاره به اینکه در زمان انتخابات مجلس ما حرکت ائتلافی کردیم، گفت: طبیعی است که برخی افراد پس از ورود به مجلس در مقابل ما قرار بگیرند که گرفتند، ولی این بهانه دیگر در انتخابات شوراها پذیرفتنی نیست، چون هر ۲۱ عضو شورا اصلاحطلب هستند.
رئیس فراکسیون امید مجلس با تأکید بر اینکه همه اعضای شورا باید پایبند به گفتمان جریان اصلاحات باشد، گفت: ما نگرانیم که رفتارهای فردی و شخصی به گفتمان ضربه بزند. تجربه سال ۸۰ نباید تکرار شود. رقیب و طرف مقابل طبیعی است که بخواهد وحدت و انسجام ما را برهم زند، ولی همه ما موظف به حفظ مسئولیت گفتمانی خود هستیم.
عارف تأکید کرد: ما باید این امانت را حفظ کنیم. باید در انتخابات ۹۸ نشان دهیم که درست امانتداری کردیم. ما انتظار داریم یک صدا از شش عضو زن شورای شهر تهران بیرون بیاید. وی افزود: مردم با اعتماد مجدد به جریان اصلاحات در انتخابات ۹۶ استقبال خود را به این جریان نشان دادند و ما باید این اعتماد را حفظ و پاسداری کنیم. رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان با بیان اینکه برای رسیدن به جایگاه اصلی زنان باید تشکلهای زنانه ایجاد شود، اظهار کرد: ما نیاز به تشکلهای زنان داریم. در پایان سال ۹۵ نرخ مشارکت اقتصادی زنان ۵۰ درصد کمتر از مردان است و این در حالی است که بیش از ۵۰ درصد فارغالتحصیلان ما زنان هستند. الان هیچ بهانهای برای عدم استفاده از زنان وجود ندارد. باید چارهاندیشی شود که چرا هنوز نرخ مشارکت زنان کمتر است. وی افزود: زنان به جای رقابت با هم باید رفاقت و همکاری کنند، چرا که نتیجه رقابت زنانه حذف یکدیگر بوده است و امروز زمان رقابت زنان با یکدیگر نیست بلکه مبنا باید رفاقت باشد.
دوئل هستهای دو دیوانه
همدلی در گزارشی از آغاز مرحله جدید تنش میان ترامپ و رهبر کره شمالی نوشت: دوئل تهدیدات میان آمریکا و کره شمالی تبدیل به داغترین موضوع رسانهها در هفتههای جاری شده است. رئیسجمهوری آمریکا در تازهترین اظهارات خود ضمن دفاع از تهدید قبلی خود علیه پیونگیانگ گفت، شاید به کار بردن اصطلاح خشم و آتش به اندازه کافی محکم و مقتدرانه نبوده و کرهشمالی اگر به آمریکا و منافعش آسیبی برساند، باید سراپا اضطراب شود. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در حالی که مایک پنس، معاونش او را همراهی میکرد، برابر خبرنگاران حاضر شد و تاکید کرد اگر کره به رفتار تهدیدآمیز خود ادامه دهد، با چنان پاسخی روبرو خواهد شد که تاکنون تنها با چند کشور آنچنان رفتار شده است.
کره شمالی که هفته گذشته آمریکا را به حمله تلافی جویانه به گوام تهدید کرده بود، اعلام کرد که ترامپ شرایط را به سمتی میبرد که شبهجزیره کره درگیر جنگ هستهای شود. پیونگ یانگ هچنین اعلام کرد اظهارت ترامپ، در خصوص تهدید به «خشم و آتش» اراجیف بوده است. فرمانده نیروهای راهبردی ارتش کرهشمالی در پاسخ به سیاستهای چماغ و هویج کاخ سفید ابراز کرد: مذاکره با ترامپ به عنوان فردی که فاقد عقلانیت است، ممکن نیست و تنها زور مطلق میتواند بر او موثر افتد. ترامپ در سخنرانی نیوجرسی، به طور نمادین با اشاره به یک شاخه زیتون (نماد صلح) تاکید کرده بود که آمریکا همیشه آماده مذاکره است! او همچنین در پاسخ به سوالی درباره سخنان قبلی خود که طی آن کرهشمالی را به پاسخی آتشین و خشمآلود تهدید کرده بود، گفت: شاید زمان آن رسیده که بالاخره یک نفر در دفاع از مردم کشورمان برابر (کره شمالی) بایستد. شاید هم آن عبارت خشم و آتش به اندازه کافی خشن نبوده است.
این در حالی است که پیش از این، جان مککین، سناتور جمهوریخواه و رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا ضمن هشدار به رئیسجمهوری کشورش نسبت به اینکه به سرانجام رساندن تهدیدات توخالی کار دشواری است، اذعان کرد: تشدید بنبست اتمی میانکره شمالی و آمریکا بسیار جدی است.
ترامپ با انتقاد از دولتهای قبلی آمریکا گفت، آنها در برابر کره شمالی بسیار ضعیف ظاهر شدهاند و اینکه اجازه دادند این دیکتاتوری کوچک با ادامه برنامه هستهای خود به بمب اتمی دست پیدا کند، یک فاجعه است.
به گزارش شبکه خبری بی. بی. سی، وی یک بار دیگر با انتقاد از چین، مدعی شد: پکن بسیار بیشتر از این میتواند در بحران کره شمالی مداخله کند.
با وجود این، ترامپ در پاسخ به اینکه برنامه کاخسفید برای مواجهه با کرهشمالی چیست، گفت: ما درباره چنین مواردی صحبت نمیکنیم. هیچ وقت علنا صحبت نمیکنیم، اما به شما بگویم اگر کرهشمالی حتی فکر حمله به کسانی که ما نمایندگیشان را میکنیم و یا کسانی که متحد ما هستند و ما دوستشان داریم را در سر بپروراند، باید سراپا غرق اضطراب شود.
وی ادامه داد: در این صورت، آنها با مصائبی که تاکنون حتی تصورش را هم نکرده بودند، روبرو خواهند شد. کرهشمالی بهتر است به خود بیاید؛ وگرنه با عواقبی روبرو خواهد شد که تاکنون فقط چند کشور با آن مواجه شدهاند.
پیونگیانگ به تازگی اعلام کرد، تا اواسط ماه میلادی جاری طرح شلیک چهار موشک میانبرد به سمت قلمروی آمریکا در گوام را تکمیل و برای تصمیمگیری در خصوص اجرای این طرح، به کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی ارائه خواهد کرد. در گزارشی که از سوی خبرگزاری دولتی کرهشمالی منتشر شد، به نقل از کیم راک گیوم، فرمانده نیروهای راهبردی این کشور آمده است: موشکهای هواسونگ- ۱۲ ارتش با عبور از آسمان شیمان، هیروشیما و کوچی ژاپن، با طی مسافت ۳۳۵۶. ۷ کیلومتری در مدت ۱۰۶۵ ثانیه به مناطق آبی در ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری گوام اصابت خواهد کرد.
به گزارش سیانان، جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا پیش از این به کره شمالی هشدار داده بود، از در نظر گرفتن هرگونه اقدامی که منجر به «پایان رژیم و از بین رفتن مردم این کشور» شود، خودداری کند. اظهارات وزیر دفاع آمریکا پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ اعلام کرد، واشنگتن تهدیدهای کرهشمالی را با خشم و آتش پاسخ خواهد داد. وزیر دفاع آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد: کره شمالی باید این مسیر را انتخاب کند که به منزوی کردن خود پایان بخشد و تلاشهای خود به دستیابی به تسلیحات هستهای را کنار بگذارد. اقدامات کرهشمالی در آینده با پاسخ ما مواجه خواهد شد و این کشور هر رقابت تسلیحاتی یا مناقشهای را که آغاز کند، خواهد باخت.
انتقاد از برخورد دوگانه با کنسرتها
روزنامه مردم سالاری با انعکاس اظهارات دادستان کل کشور درباره برخورد دوگانه با موضوع کنسرت به نقل از او نوشت: برخورد دوگانه با یک موضوع در زمینه مقولات فرهنگی و اجتماعی از جمله برگزاری کنسرتها مناسب و زیبنده دستگاه قضایی نیست و دادستانهای محترم پیشنهادهای خود را در این زمینه ارائه کنند.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری در سخنرانی پایانی همایش دو روزه دادستانهای مراکز استانها با تاکید بر ضرورت افزایش تعامل و ارتباط مستمر دادستانهای سراسر کشور به منظور هم افزایی در خصوص عملکردها، به ضرورت آمادگی هر چه بیشتر در مواجهه با دشمنان نیز اشاره کرد و گفت: بحمدالله با حضور و مشارکت مردم و رهبری مقتدرانه مقام معظم رهبری دشمنان در مواجهه با ملت و نظام اسلامی ایران راه به جایی نخواهند برد.
وی امنیت را از زیربناییترین امور و البته دارای ماهیت فراقوهای دانست و افزود: در ایجاد و استمرار امنیت در کشور دادستانها نقش مهم و محوری دارند.
وی جوان بودن نیروهای دادسراها را موجب خستگیناپذیری در انجام کار و وظایف و نقطه قوت دانست و در عین حال بر نظارت و مدیریت مناسب به منظور ارتقای سطح و توان علمی، تجربه و افزایش آموزشها در دادسراها تاکید کرد. منتظری تقویت نظارت استانی دادستانهای مراکز استانها را خواستار شد و تاکید کرد: بحث نظارتهای استانی بر عملکرد دادستانهای حوزههای قضایی امکان و اختیار جدیدی بر عهده دادستانهای مراکز استانهاست که باید با تهیه ساز و کار مناسب، جدی گرفته شود.
دادستان کل کشور با تاکید بر ضرورت تلاشهای بیشتر در زمینه حفظ حقوق عامه گفت: مصادیقی داریم که متاسفانه تجاوز به حقوق عامه و تعدی به منابع عمومی را برخی متولیان به اصطلاح زیر سبیلی رد میکنند.
وی افزود: دادستانهای سراسر کشور به عنوان مدافع حقوق عامه باید در زمینه حفظ حقوق عامه به صورت جدی پا به میدان بگذارند.
منتظری استفاده از توان نیروهای بسیجی در حفظ حقوق عامه را از راههای مناسب برای این زمینه اعلام و بر تعیین ساز و کاری برای آن تاکید کرد.
دادستان کل کشور همچنین بر ضرورت توجه به موضوع قاچاق کالا و ارز از سوی دادستانها تأکید کرد.
دادستان کل کشور در ادامه بر یکسان سازی رویههای برخورد با برخی مقولههای اجتماعی و فرهنگی تأکید کرد و گفت: دوگانه برخورد کردن با یک موضوع در زمینه مقولات فرهنگی و اجتماعی از جمله برگزاری کنسرتها مناسب و زیبنده دستگاه قضایی نیست و دادستانهای محترم پیشنهادهای خود را در این زمینه ارائه کنند.
تنها کارمثبت احمدی نژاد از نگاه یک زن اصلاح طلب
قانون در گفت وگو با فاطمه راکعی از قول او نوشته است: تنها حسن احمدی نژاد، انتخاب وزیر زن بود. قانون در مقدمه این گفت وگو مینویسد: به تازگی از خانم معصومه ابتکار صحبتی مطرح شد که گفته است، حسن روحانی در تلاش بوده تا از زنان در وزارتخانه استفاده کند، ولی این تلاش در نهایت نتیجه نداد. آیا به گفته خانم ابتکار نیت رییسجمهور برای تحقق وعده انتخاباتی و حضور زنان در کابینه جدی بوده است؟ اگر فرض عزم جدی روحانی را به واقعیت نزدیک بدانیم چه فشارهایی مانع چنین اتفاقی شده است؟
محمود احمدینژاد در گذشته، تابوی این موضوع را شکست و میتوان گفت که بستر را برای روسایجمهور بعد خود فراهم کرد و امروز دیگر انتخاب وزیر زن یک اتفاق عجیب نیست، زیرا در گذشته نه چندان دور، این امر صورت گرفته است. روحانی به نسبت زمان دولت اصلاحات، موانع زیادی پیش روی خود برای انتخاب وزیر زن ندارد و دیگر، صحبت از هنجارشکنی سیاسی در موضوع وزیر زن نیست. امروز دیگر مشکل اصلی مقاومت بخشهای قدرت در قبال تابوشکنی نیست بلکه عزم جدی دولت برای انتخاب و اعتماد به زنان است. این فرض از آن جهت برجسته میشود که مشاهدهمیکنیم رئیسجمهور، همان معاونان زن خود در دولت یازدهم را نیز با تنزل رتبه رو به رو کرده است.
راکعی در بخشی از این گفت وگو میگوید: اگر یک نکته مثبت در تمام عملکرد آقای احمدی نژاد باشد، همین تابو شکنی حضور زنان به عنوان وزیر در کابینه است. ما تصور میکردیم او کار نمایشی کرد تا نشان دهد و بگوید به ضرورت اجتماعی بخش زیادی از جامعه پاسخ دادم. همان کاری که در دوره اصلاحات اجازه نداد صورت بگیرد. شما شاهد هستید که دولت اصلاحات قصد داشت وزیر زن انتخاب کند، ولی برخی از آقایان هشدار دادند که ما به ملت میگوییم به شما مالیات ندهند. اما بعد با احمدینژاد مخالفتی صورت نگرفت و همه فهمیدند که این مشکل جریان سیاسی مقابل با اصلاحات است که میخواهند به هیچ وجه اصلاحات، کار بزرگی انجام ندهد. البته، چون اقدام احمدینژاد نمایشی بود و احساس قوی انسانی و حقوقی پشتش نبود، دیدیم که این زن که عملکرد بسیار بهتری طبق معمول از برخی آقایان در آن کابینه داشت به دلیل یک مخالفت، به سرعت برکنار شد. احمدینژاد ناخواسته حرکتی را انجام داد که به نفع جامعه زنان بود، زیرا امروز دیگر کسی نمیتواند بگوید تابو بوده و اسلامی نیست، چرا که با صدای بلند میگوییم چگونه برای آقای احمدی نژاد و دولت او تابو نبوده و برای ما تابو است.
رشد مسکن بعد از ۱۸ فصل رکود
روزنامه خراسان در گزارشی از وضعیت رشد مسکن در چند سال اخیر از رشد آن پس از ۱۸ فصل خبر داده و مینویسد: بخش مسکن که بعد از بهار سال ۹۱ وارد رکودی عمیق شده بود، در زمستان سال گذشته سرانجام رشد مثبت را تجربه کرد.
مرکز آمار ایران گزارش رشد اقتصادی کل سال ۹۵ را منتشر کرد. طبق این گزارش، اقتصاد کشور در کل سال گذشته ۱۱. ۱ درصد رشد کرده است. رشد بخش غیرنفتی اقتصاد نیز ۶. ۴ درصد گزارش شده است. ارقامی که تقریبا مشابه گزارش بانک مرکزی از رشد اقتصادی سال ۹۵ است. بانک مرکزی رشد اقتصادی کل را ۱۲. ۵ درصد و رشد بدون نفت را ۳. ۳ درصد اعلام کرده بود. اما آن چه در گزارش مرکز آمار چشمها را خیره میکند، رشد اقتصادی قابل توجه اقتصاد در زمستان سال گذشته است.
گزارش مرکز آمار یک عدد جالب دیگر هم در خود دارد؛ بخش مسکن در زمستان سال گذشته نسبت به زمستان ۹۴، چهار درصد رشد مثبت ثبت کرد؛ اتفاقی که از بهار ۹۱ بی سابقه بوده است. گفتنی است در بهار سال ۹۱ بخش مسکن ۳. ۸ درصد رشد کرده بود و بعد از آن مدام نرخهای منفی را ثبت کرد. البته گزارش بانک مرکزی، برای بخش مسکن ۶. ۸ درصد رشد منفی ثبت کرده است؛ بنابراین برای خارج شدن مسکن از رکود باید منتظر عملکرد این بخش در فصل بهار و تابستان امسال بود. گفتنی است به طور متعارف ثبت حدود چهار فصل رشد مثبت در یک بخش را نشانه رونق گرفتن آن بخش میدانند. جدول مقابل جزئیات رشد بخش مسکن بر اساس گزارشهای مرکز آمار را در ۲۰ فصل گذشته (بهار ۹۱ تا زمستان ۹۵) نشان میدهد.
منظور از رشد بخش مسکن، افزایش ارزش تولیدات آن بخش و منظور از رکود، کاهش ارزش تولیدات است. به این ترتیب وقتی از رشد چهار درصدی مسکن در زمستان سال ۹۵ سخن میگوییم، منظور این است که مجموع ارزش ایجادشده در این بخش در زمستان ۹۵، چهار درصد بیشتر از زمستان ۹۴ بوده است. درباره نحوه محاسبه میزان ارزش افزوده هم فرض کنید که در یک فصل در اقتصاد ۵۰۰ فقره ساختمان ایجاد شده است. ارزش فروش این ساختمانها هم ۱۰۰ میلیارد تومان است. اگر ۵۰ میلیارد تومان، هزینههای مواد اولیه ساخت این تعداد ساختمان باشد، ارزش تولیدات این بخش ۵۰ میلیارد تومان است. رشد چهار درصدی به آن معناست که در فصل بعدی، این ارزش به ۵۲ میلیارد تومان افزایش یافته است که البته تورم سالانه از آن کم میشود تا ارزش واقعی آن مشخص شود. این افزایش میتواند ناشی از تعداد ساختمانهای ساخته شده یا قیمت آن باشد.
طی سالهای ۹۱ تا ۹۵، میزان تولید مسکن، هر سال کمتر از سال قبل و هر فصل کمتر از فصل مشابه سال قبل بود، اما این روند در زمستان سال گذشته معکوس شده است. با این حال برای قضاوت درباره خروج مسکن از رکود باید کمی صبور بود. به طور معمول باید سه یا چهار فصل (فواصل سه ماهه) رشد متوالی ثبت شود تا بتوان با قطعیت از رونق یک بخش سخن گفت. آن گونه که وزیر راه چندی پیش گزارش داده بود میزان تسهیلات ساخت و خرید مسکن که سال گذشته توسط بانک مسکن پرداخت شده به ترتیب ۴۷ و ۷۴ درصد نسبت به سال ۹۴ رشد داشته است. علاوه بر آن گزارشهای بانک مرکزی از معاملات مسکن در برخی کلان شهرها نیز حکایت از رشد ملایم معاملات دارد. به عنوان نشانهای دیگر برای سنجش پایداری این رشد، میتوان به جهش سودآوری شرکتهای سیمانی نیز اشاره کرد؛ موضوعی که میتواند نشانه افزایش تقاضا برای ساخت و ساز باشد. علاوه بر آن روند معمولی دورههای رونق و رکود نیز فرضیه پایداری رشد را تایید میکند؛ چرا که طی چهار سال گذشته حجم قابل توجهی از تقاضای مسکن بدون پاسخ مناسب از طرف عرضه سرکوب شده است. با این حال برخی نشانهها از قوت این پیش بینی که رشد مسکن پایدار خواهد بود میکاهد؛ از جمله وجود حدود ۲ میلیون واحد مسکونی خالی – که البته درصدی از آن لوکس است و متناسب با تقاضای بازار نیست- و همچنین رشد قیمت آهن آلات به خاطر رشد قیمتهای جهانی که ممکن است با افزایش قیمت، مانع از رونق گرفتن بازار شود. باید منتظر آثار این نشانهها و همچنین عملکرد دولت در ساخت سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکن اجتماعی از امسال، کاهش نرخ سود و افزایش دوره بازپرداخت وامهای مسکن و از همه مهمتر کیفیت رشد قدرت خرید مردم بود تا بتوان رشد بخش مسکن را بهتر پیش بینی کرد.
جذب ۱۷ هزار نیروی جدید در آموزش و پرورش از مهرماه
روزنامه ایران با اعلام خبر جذب ۱۷ هزار نفری آموزش و پرورش در ماههای آینده نوشت: رئیس دانشگاه فرهنگیان از ورود ۱۷ هزار نیروی کادر جدید به آموزش و پرورش در مهر ماه سالجاری خبر داد.
محمود مهر محمدی در بازدید از روزنامه ایران با اعلام این خبر گفت: مهر ماه سال گذشته حدود ۲۲ هزار نفر از فارغالتحصیلان دانشگاه وارد سیستم آموزش و پرورش شدند و برای مهر امسال هم پیشبینی میکنیم حدود ۱۷ هزار نفر از فارغالتحصیلان دانشگاه فرهنگیان جذب وزارت آموزش و پرورش میشوند.
وی درباره دانشگاه فرهنگیان و مأموریتهای این دانشگاه گفت: دانشگاه فرهنگیان بر اساس قانون و مقررات ملی، کار تربیت معلم را برعهده دارد، سال ۹۱ بود که اساسنامه دانشگاه تربیت معلم به دانشگاه فرهنگیان تغییر نام داد و ما در حال حاضر ۱۰۰ مرکز دانشگاهی در نقاط مختلف کشور داریم که کار تربیت معلم را انجام میدهند. البته در سال ۹۱ در اساسنامه آمده بود که ۶۱ پردیس دانشگاهی برای تربیت معلمان تأسیس شود، اما به خاطر نگاه کمی مسئولان آن زمان حدود ۱۰۰ مرکز راهاندازی شد و ما هماکنون در حال فعالیت در این مراکز هستیم.
او با اشاره به اینکه وزارت آموزش و پرورش با کمبود نیرو مواجه است و ما وظیفه تربیت نیرو را به طور جدی در سالهای آینده برعهده داریم تأکید کرد: دانشجویانی که وارد دانشگاه میشوند جذب آنها در آموزش و پرورش بلامانع است؛ بنابراین ما با حساسیت ویژه دانشجو را پذیرش میکنیم. دانشجویان ما از سوی وزارت آموزش و پرورش گزینش میشوند و کار گزینش بسیار جدی است چرا که دانشجویان در بدو ورود استخدام دولت میشوند.
داوطلبان ورود به دانشگاه هم این را میدانند. در بخش علمی هم حساسیت ویژهای داریم؛ داوطلبان در دو مرحله وارد دانشگاه میشوند آنها ابتدا در کنکور شرکت میکنند و باید رتبه حداقلی را بهدست آورند البته رتبه آنها هم برای دانشگاه بسیار مهم است و بعد از آن مصاحبه میشوند تا سطح توان و گرایشهای معلمی و جسمی آنها سنجیده شود.
رئیس دانشگاه فرهنگیان اظهار داشت: دولت قبل در سال ۹۱ ترم دانشگاهی را از بهمن ماه آغاز کرد و رسماً فارغالتحصیلان ما هم در بهمن ماه میتوانستند وارد چرخه آموزش و پرورش شوند؛ این موضوع برای آموزش و پرورش خوشایند نبود برای اینکه آنها در مهر ماه سال تحصیلی جدید را آغاز میکنند.
ما برای اینکه بتوانیم این موضوع را جبران کنیم در تابستان ترمهای تحصیلی گذاشتیم و دوره تحصیلی را از ۸ ترم به ۷ ترم کاهش دادیم که با پشت سر گذاشتن این ترم مهر ماه امسال ۱۷ هزار نفر وارد آموزش و پرورش میشوند. البته نیاز آموزش و پرورش بیشتر از این تعداد است.
بر اساس آنچه مرکز نیروی آموزش و پرورش اعلام کرده است تا سال ۱۴۰۴ حدود ۶۰۰ هزار نفر از آموزش و پرورش خارج میشوند و ما تا آن زمان باید سالی ۶۰ هزار نفر ورودی داشته باشیم. گرچه در برخی از سالها بر اساس اطلاعات نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش ۹۰ هزار نفر بازنشسته میشوند و ما هم باید برای آن دورهها فکری کنیم. محمدی با اشاره به اینکه تعداد استاد و دانشجو یک به ۹۰ است اظهار کرد: در دانشگاه به لحاظ کمی و کیفی مشکلاتی داریم یعنی نمیتوانیم میزان دانشجویان ورودی را افزایش دهیم، چون به کیفیت آموزش لطمه میخورد؛ هدف تربیت یک معلم با کیفیت است، نمیخواهیم فقط آمار دهیم و آمارهایمان را بالا ببریم فکر کردیم غیر مستقیم از طریق درگیر کردن سایر دانشگاهها معلم تربیت کنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.