هفته پیش، خبری در یکی از خبرگزاری ها مبنی بر اینکه «ویزای ۶۰ یورویی یک کشور اروپایی به قیمت ۱۸۰۰ یورو در یک پاساژ لوکس شمال شهر فروخته میشود» منتشر شد؛ موضوعی که هرچند از سوی سفارت فرانسه در تهران تکذیب شد، نمونه های دیگری از این موضوع به ویژه در خصوص ویزای کشورهای اروپایی و ارائه وقت فوری با هزینه های آنچنانی یا دریافت ویزا با هزینه های خاص تاکنون ملاحظه و در خصوص آن اطلاع رسانی شده است.
به گزارش «تابناک»؛ ماجرا از این قرار بود که به تازگی یک پاساژ لوکس در یکی از مناطق شمال شهر تهران راه اندازی شده که علاوه بر مرکز خرید، رستوران و فست فود، باشگاه ورزشی و استخر و ... به یک مرکز اداری لوکس و لاچکری نیز تبدیل شده است. این مرکز تجاری ـ اداری به واسطه اسمی که در میان بچه پولدارها و افراد خاص در کرده، به محلی برای حضور، خرید و رتق و فتق برخی امور اداری این قشر تبدیل شده است.
نحوه ارائه ویژا در پدیدهای به نام شمال شهر!اگر به ویژه عصرها سری به این مرکز تجاری و اداری لوکس شمال شهر بزنید، انواع و اقسام خودروهای آخرین مدل و چهره های خاص را که به این مرکز رفت و آمد می کنند، ملاحظه خواهید کرد. همین امر سبب شد که انواع و اقسام خدمات برای رفاه حال این طبقه جامعه در پاساژ مذکور ارائه شود که آخرین آن برمی گردد به خبری با تیتر «وقتی ویزای ۶۰ یورویی ۱۸۰۰ یورو فروخته میشود».
ماجرا از این قرار است، در خبری که هفته گذشته توسط یکی از خبرگزاری های رسمی کشور منتشر شد، به نحوه ارائه خدمات مربوط به ارائه ویزا توسط سفارت فرانسه در ایران انتقاد شد. در خبر مذکور عنوان شده بود که «سفارت فرانسه در تهران پاسخگو باشد؛ تشکیلاتی که در پاساژ لوکس شمال تهران راهاندازی کرده، چه هدفی را دنبال میکند؟
»
این پرسش «جمشید مرادیان» هنرمند مجسمهساز کشورمان است که با انتقاد از دلالیهایی که اطراف این تشکیلات راه افتاده، گفت: تا پیش از این، هر بار که به ویزای فرانسه نیاز داشتیم، به خود سفارت درخواست میدادیم و با ۶۰ یورو ویزای این کشور را میگرفتیم، اما حالا اگر به این سفارت یا سایت اینترنتی آن مراجعه کنید، متقاضیان را برای تشکیل و پیگیری پرونده ویزا به دفتری که در پالادیوم راه افتاده، ارجاع میدهند. این نکته در سایت سفارتخانه هم نوشته شده که به VFS در خارج از سفارت مراجعه کنید.
وی ادامه داد: معلوم نیست در تشکیلاتی که در آن پاساژ راه انداختهاند، چه خبر است. وقتی به این دفتر که کارمندان ایرانی دارد مراجعه کنید، از طرف کسانی با پیشنهاد صدور «ویزای فوری» فرانسه به قیمت ۱۸۰۰ یورو روبهرو میشوید. آیا نباید وزارت خارجه از سفارت فرانسه سؤال کند این دفتر چه هدفی را دنبال میکند؟
پس از انتشار این خبر، سفارت فرانسه در ایران با صدور اطلاعیه چنین مسأله ای را رد کرد و نوشت: فقط شرکت VFS صلاحیت آن را دارد که از طریق فرآیندی مطمئن، به متقاضیان ویزا وقت مصاحبه بدهد و پرونده شان را در ازای دریافت هزینه ثابت 25 یورویی (علاوه بر مبلغ 60 یورو که در چارچوب هزینه قانونی توسط سفارت اخذ می شود) برای خدمات فوق تحویل بگیرد. با این حال بررسی پرونده و صدور ویزا صرفا در صلاحیت مقامات فرانسوی می باشد. لذا نه شرکت VFS و نه هیچ آژانس خصوصی دیگر کوچکترین صلاحیتی درزمینه های فوق ندارند.
در ادامه اطلاعیه سفارت فرانسه در تهران آمده است: بنا برآنچه گفته شد، سفارت فرانسه نسبت به هرگونه کلاهبرداری یا اخاذی در این مورد که در اینترنت یا حوالی مرکز VFS پیشنهاد می شود و دایر بر امکان دریافت وقت سفارت خارج از چهارچوب فرآیند فوق یا تسهیل در صدور آن در قبال پرداخت مبالغ اضافی هنگفت است، به متقاضیان ایرانی ویزا هشدار می دهد.
فقط ویزای فرانسه لوکس صادر نمیشود!البته اگر سری به اینترنت، برخی آژانس های مسافرتی و گردشگری و حتی امکانی نظیر پاساژ لوکس مذکور یا پاساژهای لوکس در شمال بزنید، حتما با چنین پیشنهادهایی روبه رو خواهید شد که در قبال دریافت مبالغ خاص و بالا، وقت مصاحبه بدون نوبت یا امکان دریافت وقت سفارت و حتی ویزا خارج از نوبت و بدون دردسر ناشی از ایستادن صف جلوی درب سفارتخانه ها به ویژه در خصوص برخی کشورهای اروپایی به شما داده می شود.
در این بین، دو مسأله هم مطالبه وجود دارد که به جای پیگیری آن از سفارتخانه های کشورهای خارجی یا وارد کردن انتقاد به آنان باید اول از همه آن را از دستگاه دیپلماسی کشورمان و معاونت كنسولي، مجلس و امور ايرانيان مطالبه کرد و پیگیر شد. موضوع اول حفظ کرامت ایرانی ها از سوی کشورهایی که در جمهوری اسلامی نمایندگی دارند و مسأله دوم نظارت بر اقدامات سفارتخانه های خارجی در داخل کشور است.
در حقیقت وزارت امور خارجه باید نسبت به اقدامات و برخورد با ایرانیان متقاضی ویزای خارج از کشور از سوی کشورهایی که در جمهوری اسلامی ایران نمایندگی و سفارتخانه دارند، حساس باشد و به دقت آن را رصد کند. اینکه بسیاری از هموطنان ما برای دریافت ویزای یک کشورها باید ساعت ها و روزها در صف اخذ نوبت مصاحبه یا دریافت ویزا باشند، شایسته کرامت ایرانیان نیست، آن هم در حالی که ابزارهای نوین نوبت دهی و جلوگیری از شکل گیری صف های طویل امروز بهتر از هر زمان دیگری فراهم است. از طرفی طبق برخی گزارش ها نحوه برخورد برخی سفارتخانه ها و کارکنان آنها با شهروندان ایرانی متقاضی نوبت مصاحبه و ویزا به هیچ عنوان زیبنده نیست که وزارت امورخارجه کشورمان و معاونت متولی این مسأله باید با این گونه موارد به طور جدی برخورد کند.
آزمونی دیگر برای وزارت امور خارجههرچند برخی عنوان می کنند، ایران برای جذب گردشگر و توسعه صنعت توریسم ناچار از انجام اقدامات متقابل در برابر کشورهایی که برخورد نادرستی با ایرانیان در پروسه دریافت ویزا انجام می دهند، معذور است و نمی توانند چنین کاری انجام دهند، طبعا معاونت كنسولي، مجلس و امور ايرانيان حتما باید راهکارهایی برای حفظ کرامت و شان ایرانیان بیندیشد.
از طرفی پدیده «دریافت مبالغ خاص و بالا برای گرفتن وقت مصاحبه بدون نوبت یا امکان دریافت وقت سفارت و حتی ویزا خارج از نوبت»، موضوعی است که امروز برای قشر مرفه و غیر مرفه کاملا قابل لمس و ملموس است. این موضوع را با سرچ کوتاهی در اینترنت یا گشتن در پاساژهای لوکس شمال شهر به راحتی می توانید ببینید؛ حالا اینکه واقعی است یا غیر واقعی! موضوعی است که باید وزارت امورخارجه به آن پاسخ بگوید.
به نظر می رسد، دستگاه دیپلماسی کشورمان کمی باید درباره موضوع نظارت بر عملکرد سفارتخانه های خارجی داخل ایران حساس تر باشد و از خواب غفلتی که طی این سال ها، باعث شکل گیری پدیده های مختلفی در ارتباط با گرفتن ویزای دیگر کشورها شده است برخیزد، چون جدای از وظایف مربوط به امور سیاسی و سیاست خارجی باید از شکل گیری پدیده های نوظهور، نابهنجار و نادرست هم باید با کمک دستگاه های نظارتی و انتظامی جلوگیری کرد.