بازیهای مقدماتی جام جهانی فوتبال 2018 برای کشورمان به پایان رسید، اما پای بانوان ایرانی به ورزشگاه آزادی باز نشد. آنها اگرچه بیش از نیمی از جمعیت کشور را در اختیار دارند و حضورشان در بسیاری از محیط های اجتماعی پر رنگی است، اما فرصت حضور در ورزشگاه ها را نیافتهاند و انگار قرار نیست حتی در آینده چنین فرصتی نصیبشان شود؛ اتفاقی که موافقان و مخالفان خود را دارد و در شرایط کنونی نظر مخالفان بر سایر نظرها غالب است.
به گزارش «تابناک»، سالهای سال است که ورود بانوان ایرانی به ورزشگاهها در کشورمان به عنوان یکی از خواستههای اجتماعی ایشان مطرح است و بلاتکلیف رها شده تا جایی که بسیاری معتقدند عزم و اراده ای برای حل این موضوع وجود ندارد و رفع و رجوع نشدن این موضوع را شاهد و مثال این مدعا مطرح میکنند.
وضعیتی که برایند دیدگاه موافقان و مخالفان این حضور است؛ با این ملاحظه که در برابر سیل عظیم موافقانی که ورود بانوان به ورزشگاه ها را حق قانونی آنها میدانند و در مواضع و گفته های خود بر این موضوع تأکید میکنند، مخالفانی قرار دارند که تا کنون و بر اساس آنچه در عمل رخ داده توان و اراده بیشتری نشان دادهاند.
پایان بازی های مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه و صعود مقتدرانه ایران به مرحله نهایی این مسابقات با همه شیرینیهایی که داشت، حکایت درخواستهای چند باره بانوان برای حضور در استادیوم آزادی را تکرار کرد و ناکامی آنها در ورود با انتقادهای فراوانی در فضای مجازی همراه شد.
اگرچه موضوع انتقاد از فضای حاکم و عدم امکان حضور زنان در ورزشگاه در همه بازی هایی که ایران میزبان آن بود، مشاهده میشد اما این مهم در بازی آخر که بانوان هوادار تیم ملی سوریه با پوششی بعضا مغایر با اصول اسلامی در ورزشگاه آزادی تهران حاضر شدند، ناراحتی های گروه حداکثری مخالف را افزایش داد.
در این فضا بسیاری از فعالان سیاسی و به ویژه زنان نماینده مجلس در حمایت از زنانی که خواستار حضور در ورزشگاه لب به سخن گشودند و وعده پیگیری ماجرا را تا رسیدن به نتیجه مطلوب دادند؛ وعده ای که بر اساس تاریخ، به نظر نمی رسد نتیجه بخش باشد و بیش از آنکه حاصل یک اراده قوی برای حل مشکل باشد، نتیجه یک موج ایجاد شده است که به زودی خاموش خواهد شد.
با این حال شنیدن نظر برخی کارشناسان ورزشی و فرهنگی کشور که سال ها در این محیط فعالیت کرده و صاحب نظر هستند، خالی از لطف نیست. به ویژه اینکه میتواند در روشن شدن ابعاد مختلف موضوع کمک کننده باشد.
مصطفی هاشمی طباء، رئیس پیشین سازمان تربیت بدنی کشور در مورد موضوع ورود بانوان به استادیوم ها به خبرنگار «تابناک»، گفت: من از همان ابتدا که در ورزش کشور مسئولیت گرفتم، با این موضوع موافق موافق بودم و معتقدم لازم است خانواده ها باهم وارد ورزشگاه شوند که به تلطیف فضای ورزشگاه ها نیز کمک بسیاری خواهد کرد.
وی که در انتخابات اخیر ریاست جمهوری به عنوان یکی از کاندیداها حضور داشت و موضعگیریهای معتدلش مورد توجه بسیاری قرار گرفت، در پاسخ به این سوال که چه راهکاری برای حل مشکل پیشنهاد می کنید؟، گفت: راهکار این است که مخالفان این کار با ورود زنان به ورزشگاه موافقت کنند و مطمئن باشند اصلاً در این اتفاق موضوع فرهنگ و اخلاق آسیب نخواهد دید.
هاشمی طباء با اشاره به این مهم که در این باره بحث زیاد کردیم و نتیجه نداده و نخواهد داد، افزود: مسئولان اصلی مملکت باید در این مورد موضع مشخص خود را اعلام کنند. برخی از مراجع عظام تقلید و حوزه های علیمه با اینکه از نظر شخصی موافق هستند، به استناد شرع مخالف ورود زنان به ورزشگاه ها هستند و معتقدند این موضوع از نظر شرعی مشکل دارد و شرع به آنها اجازه صدور چنین مجوزی را نمیدهد.
مشاور سابق وزیر ورزش در ادامه افزود: با اینکه بحث های شرعی و خطابه در کشور ما شرایطشان متفاوت است، اما اگر مجلس با اراده مصمم این موضوع را تصویب و شورای نگهبان نیز آن را تأیید کند، جنبه قانونی پیدا خواهد کرد.
سردار حسین االه کرم به عنوان یکی از مخالفان ورود زنان به ورزشگاه ها در پاسخ به خبرنگار «تابناک» در این باره، هرگونه اظهار نظر در این خصوص را منوط به دیدن فیلم بازی روز گذشته ایران و سوریه دانست و گفت: چون بازی را ندیده ام، نمی توانم در این باره اظهار نظر کنم.
جواد خیابانی، کارشناس و مجری فوتبال نیز در رابطه با موضوع ورود زنان به ورزشگاه ها گفت: مسئله را خودمان بزرگ میکنیم؛ چطور می شود که حضور خانم ها در همه فضاهای اجتماعی مثل نماز جمعه، سینما، جبهه، راهپیمایی ها و... در کنار مردان موردی ندارد، ولی در ورزشگاه ها نباید باشند؟
خیابانی ادامه داد: به نظر من جامعه مخالفان بسیار اندک است و برای حل موضوع، جامعه باید این اطمینان را به مخالفان که البته تصمیم گیر هم هستند بدهد که اتفاق خاصی قرار نیست بیافتد.
وی افزود: سئوال مشخص من این است که مگر در سینما اتفاق خاصی میافتد؟ من تعجب میکنم چون در محیط سینما به دلیل تاریکی فضا امکان نگرانی مسئولان نسبت به ورزشگاه ها که در آن از تاریکی خبری نیست، باید بیشتر باشد.
این کارشناس فوتبال ادامه داد: من در گزارش های خارجی خودم معمولاً با اشاره به خانواده هایی که در استادیوم هستند به این موضوع اشاره میکنم و معتقدم زنانی که در جامعه کار میکنند و دوشادوش مردان در همه فضاهای اجتماعی هستند، باید در ورزشگاهها نیز حاضر شوند.
وی در پایان راهکاری برای حل مشکل نیز پیشنهاد داد: راهکار این است که با بانوان کمی مهربان تر برخورد کنیم و آنها را باورکنیم. من پیشنهاد میدهم برای آزمایش کردن این اتفاق مثل برخی قوانین فوتبال که اول در یک فضای کوچک آزمایش و بعداٌ به شکل گسترده عملیاتی میشود، موضوع ورود خانم ها به ورزشگاه ها را از یک ورزشگاه شروع کنند و اگر اتفاق نامطلوبی افتاد، مانع از تکرار آن شوند. ولی من مطمئن هستم اگر مسئولان ورزشگاه یک شهر را برای ورود بانوان آزاد کنند، نه تنها اتفاق بدی نخواهد افتاد بلکه تأثیرات خوبی نیز خواهد داشت.