سرانجام پس از کش و قوس های فراوان، قرار است ورزشگاه امام رضا (ع) مشهدمقدس شنبه هفته آینده (25 شهریور ماه) با برگزاری دیدار تیمهای منتخب مشهد و کربلا رسما افتتاح شود؛ ورزشگاهی که آستان قدس رضوی آن را با هزینه ای بیش از 200 میلیارد تومان ساخته است، اما به دلایل گوناگون از جمله اسم مقدسی که بر آن نهاده اند و بیم از احتمال توهین تماشاگران و خدشه وارد شدن به قداست نام امام رضا(ع)؛ از افتتاح آن خودداری کرده است.
به گزارش «تابناک»؛ بنا بر آنچه «محمدمهدی برادران» رئیس هیأت فوتبال استان خراسان رضوی عنوان کرده است، مقرر شده تیمهای منتخب مشهد متشکل از بازیکنان دو تیم پدیده و سیاهجامگان و منتخب کربلا روز 25 شهریورماه ساعت 20:30 در ورزشگاه امام رضا(ع) به مصاف یکدیگر رفته و این ورزشگاه بهصورت رسمی افتتاح شود.
افتتاح ورزشگاه امام رضا با بازی منتخب مشهد و منتخب کربلا«علی اکبر هاشمی جواهری»، مديرعامل تربيت بدنی آستان قدس رضوی ضمن تأیید این خبر، اعلام کرده است: از آنجایی که برگزاری یکی از بازی های تیم ملی در این ورزشگاه میسر نشد، با برنامهریزیهای صورت گرفته قرار شد تیم فوتبال منتخب کربلا با تیم منتخب مشهد که متشکل از بازیکنان سیاهجامگان و پدیده است، بازی دوستانهای را در این ورزشگاه برگزار کنند.
ورزشگاه امام رضا(ع)، در بلوار خیام مشهد حدّ فاصل تقاطع بلوار توس و بلوار فردوسی جای گرفته و در مالکیت آستان قدس رضوی است. ورزشگاه به گونهای طراحی شده که تماشاگران بتوانند در کوتاهترین زمان از چندین در برونرو که به خیابانهای پیرامونی دسترسی دارد، بیرون بروند. همچنین چهارده سالن مجهز و جدا در زیر سکوهای تماشاگران گنجانده و ساخته شده است که در حال حاضر این سالنها به بهرهبرداری رسیدهاند. یک درمانگاه شبانهروزی و دائمی در مجموعه وجود خواهد داشت و دو سالن بدنسازی مجهز نیز مختص بانوان و آقایان در آن وجود دارد. این ورزشگاه یکی از گرانترین و زیباترین ورزشگاههای خاورمیانه است.
ویژگی های منحصر به فرد ورزشگاه مشهدزمین چمن ورزشگاه به گونهای زهکشی شده است که بارندگی باعث جمع شدن آب در ورزشگاه نشود. این ورزشگاه دارای یک پارکینگ طبقاتی ۷ طبقه است. در کنار این زمین، یک زمین تمرین درجه یک نیز ساخته شده است. این ورزشگاه گنجایشی نزدیک به 30 هزار و 500 نفر دارد
.
همچنین از دیگر مشخصات این ورزشگاه، سقف مدرن آن با هزینه نزدیک به ۴۰۰ میلیارد ریالی، صندلی های مدرن تماشاگران، سونا، استخر، جکوزی، کلینیک ورزشی، سالن های مختلف بدنسازی و بسیاری از امکانات دیگر از جمله امکانات ویژه رسانه ای برای خبرنگاران و پوشش های تصویری زنده می توان اشاره کرد.
سقف این ورزشگاه را یک شرکت فرانسوی کار می کند که سقف ورزشگاه های جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی را انجام داده است. صندلی های این ورزشگاه از یک شرکت اسپانیایی خریداری شده است. پیست تارتان آن را یک شرکت آلمانی تهیه کرده که در نوع خود، بهترین کیفیت در جهان را داراست.
ورزشگاه امام رضا(ع) جلوتر از ورزشگاه آزادیکارشناسان AFC که سال گذشته برای بازدید امکانات ایران برای میزبانی جام ملتهای آسیا به کشورمان آمده بودند، به این ورزشگاه نمره +A دادند. نمره ورزشگاه آزادی که در جایگاه دوم ورزشگاه های ایران قرار گرفت، A بود. در این پروژه ۱۰ سالن ورزشی به مساحت ۹۰۰۰ متر مربع و امکانات جانبی مورد نیاز آن پیش بینی شده است. هرچند هزینه پایان یافته ورزشگاه امام رضا (ع) بیش از 200 میلیارد تومان عنوان شده، هزینه کل پروژه اعم از پارکینگ ها، تأسیسات و مکان های ورزشی بیش از هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
چند ماهی از آماده شدن ورزشگاه امام رضا(ع) می گذرد، اما هنوز خبری از افتتاح این پروژه بزرگ نیست. در ابتدا قرار بود که با برگزاری یک بازی دوستانه میان تیم ملی ایران و یکی از تیم ملی صاحب نام دنیا این ورزشگاه افتتاح شود که این اتفاق در نهایت نیفتاد. بعد پیشنهادی برای برگزاری فینال جام حذفی در ورزشگاه امام رضا(ع) مطرح شد که این مسأله هم بی سرانجام ماند و حالا خبر از افتتاح رسمی این ورزشگاه در روز شنبه آینده بین منتخب مشهد و منتخب کربلا داده شده است.
یکی از معضلات اصلی که سد راه برگزاری مسابقه در ورزشگاه امام رضا (ع) طی شش ماهی که از اتمام کار ساخت و آماده سازی آن می گذرد، محل ساخت ورزشگاه است. ورزشگاه امام رضا (ع) حدوداً در مرکز شهر مشهد و در بلوار خیام ساخته شده که جزو پر رفت و آمدترین خیابانهای مشهد است. با اینکه این ورزشگاه تمام مجوزها را در زمان وقت گرفته بود، اما اکنون شورای تأمین از ترس شلوغی خیابانهای اطراف مجوز انجام بازیها را صادر نمیکند. این ورزشگاه مجهز به هفت طبقه پارکینگ مجاور خیابان یاس مشهد است و طبق پیشبینیها ماشینهای تمام هواداران میتواند در این پارکینگ قرار بگیرد. خروجیهای سکوها نیز طوری طراحی شده که ورزشگاه در 5 دقیقه تخلیه میشود و ازدحام جمعیت در ورزشگاه صورت نمیگیرد. با این حال، شورای تأمین ترس قفل شدن خیابانها هنگام خروج ماشینها را دارد، چون در بلوار جانباز که مجاور ورزشگاه است، مجتمعهای تجاری زیادی وجود دارد و چند پروژه تجاری دیگر هم در حال افتتاح است. شورای تأمین به همین دلیل مخالفتهایی برای برگزاری بازی در ورزشگاه امام رضا (ع) دارد.
دغدغه شورای تأمین و آستان قدس برای افتتاحبرخی هم اعتقاد دارند شائبههایی هم مبنی بر سیاسیکاری وجود دارد. به همین دلیل، گویا در جلسهای هم که برگزار شده بود، مسئولان تربیت بدنی آستان قدس اعلام کرده بودند، مشکلی برای برگزاری مسابقات در ورزشگاه امام رضا (ع) نداریم، به شرطی که شورای تأمین مجوز بازیها را صادر و امنیت ورزشگاه را برقرار کند. از سوی دیگر شورای تأمین اعلام کرده بود مجوز را صادر کرده و امنیت را برقرار میکند، اما آستان قدس نامه رسمی بزند که آماده برگزار مسابقات در ورزشگاه امام رضا (ع) است. گویا صحبت آستان قدس در این کشمکش این بوده که وقتی ما ورزشگاه را احداث کرده و آن را افتتاح کردیم، یعنی آمادگی برگزار مسابقات را داریم و این موضوع را هم اعلام میکنیم، اما شورای تأمین فقط نامه میخواهد.
یکی از دغدغههای آستان قدس رضوی هم مسائل فرهنگی در ورزشگاه است که چون این ورزشگاه به نام امام رضا (ع) متبرک شده، مسائل اخلاقی و فرهنگی از سوی هواداران رعایت شود. به همین دلیل درخواست این بوده دو باشگاه پدیده و سیاهجامگان جلسهای را با هیأت فوتبال برگزار کنند تا کانون هواداران این دو باشگاه در مسائل فرهنگی و اخلاقی توجیه شوند. همچنین بحث اجارهبهای ورزشگاه هم وجود دارد که سازمان لیگ اعلام کرده اجارهبهای این ورزشگاه متوسط بین 15 تا 20 میلیون برای هر بازی باشد، اما آستان قدس مبلغی حدود 30 تا 50 میلیون را در نظر دارد.
از اروپاییها الگو بگیریدبه هر حال شورای تأمین شهر مشهد و آستان قدس اصلی ترین تصمیم گیرندگان در خصوص برگزاری بازی های فوتبال در ورزشگاه امام رضا(ع) هستند؛ شورایی که دغدغه ترافیک و موضوعاتی حیاتی شهر این شهر مقدس را دارد و معتقد است که ساخته شدن این ورزشگاه در دل شهر مشهد می تواند، باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای شهر از جمله ایجاد ترافیک سنگین شود. در پاسخ به این دغدغه باید اشاره کنیم که بیشتر ورزشگاه های مدرن اروپایی در مرکز شهرهای مختلف این قاره بنا شده است و اتفاقا برای سودده کردن آن حاشیه این ورزشگاه ها تماما به مراکز تجاری و تفریحی تبدیل شده است، اما با مدیریت صحیح چنین معضلی برای آنها حادث نمی شود؛ حالا ما هم باید به نحوی موضوع ورزشگاه ثامن را مدیریت کنیم که کمترین دغدغه ممکن برای شهر، شهروندان و مسئولان شهری و سیاسی ایجاد شود.
از طرفی در مورد نگرانی های فرهنگی مسئولان ورزشی آستان قدس هم باید اشاره کنیم، بهتر است در این زمینه از بانک مرکزی الگو بگیرند. چند سال پیش به دنبال برخی سوء استفاده هایی که از سوی بعضی مؤسسات مالی و اعتباری صورت گرفت و گلایه های مردم را به دنبال داشت، بانک مرکزی طی دستورالعملی از آنها خواست که از به کار بردن اسامی ائمه اطهار و متبرک برای نامگذاری این مؤسسات اجتناب کنند و البته از برخی مؤسساتی که چنین اسامی داشتند طی ضرب الاجلی درخواست کرد که اسامی خود را تغییر دهند.
تغییر نام ورزشگاه امام رضا(ع) بهترین راهکار برای رفع نگرانیهای فرهنگیاین مسأله باعث شد که اگر خطایی از سوی این مؤسسات سر زد و اقدام خلافی صورت گرفت، مردم و صاحبان حساب در چنین مؤسساتی آن را به پای ائمه اطهار و اسمای مقدس نگذارند. لذا این مسأله را می توان یکی از اقدامات ارزشمند بانک مرکزی در راستای جلوگیری از ضربه خورد مقدسات دانست.
حال شاهدیم که همین مسأله باعث ایجاد یک نگرانی برای مسئولان ورزشی آستان قدس رضوی شده است که اگر فحاشی و ناسزایی در ورزشگاه مزین به نام امام هشتم(ع) از سوی تماشاگران داده شود و یا مسائل اخلاقی و فرهنگی در چنین ورزشگاهی رعایت نشود، این موضوع به معنای هتک حرمت خواهد بود. باید خطاب به مسئولان ورزشی آستان قدس رضوی یادآور شد که تماشاگران در وهله اول نیازمند فرهنگسازی و آموزش هستند، اما تا آن موقع باید چه کرد؟
باید توجه داشت که یکی از اقتضائات تماشاچی فوتبال بودن و اصلا اصل مسأله تماشای فوتبال در ورزشگاه جدای از لذت بردن از یک بازی ورزشی، زمینه ای برای تخلیه هیجانات است، زمانی که فردی بازی فوتبال را نگاه می کند، ممکن است متأثر از هیجاناتی که بر وی وارد می شود، ناخودآگاه حرف و سخنی را بر زبان براند، حتی اگر آموزش های لازم را داده باشیم و فرهنگ سازی صورت گرفته باشد، لذا نمی توان به طور قطع جلوی چنین اقدامات یا سخنانی را که بر زبان تماشاچی جاری می شود، گرفت.
چرا در کربلا نام ورزشگاه را امام حسین(ع) نگذاشتند؟!به نظر می رسد اینکه ما ورزشگاهی را به نام یکی از ائمه معصومین(ع) نامگذاری کنیم و بعد از آن نگران این باشیم که هتک حرمتی صورت بگیرد، از بن ماجرا نادرست است. پس به جای اینکه نگران تخلیه هیجانات تماشاچیان باشیم بهتر است؛ چنین فضاهایی را حداقل با نام ائمه اطهار یا اسامی مقدس نامگذاری نکنیم. تا نگرانی های بعدی آن را هم نداشته باشیم و حالا هم برای افتتاح چنین ورزشگاهی به سراغ تیم منتخب یک شهر مقدس دیگر یعنی کربلای معلی نرویم.
اگر دقت کرده باشید، اخیرا در کربلا نیز ورزشگاه مجهزی به بهره برداری رسید که اتفاقا مسئولان آن، نام امام حسین(ع) را بر آن ننهاده اند. پس بهتر است برای رفع دغدغه ها و نگرانی ها، مسئولان آستان قدس رضوی هم نام ورزشگاه امام رضا(ع) را به ورزشگاه مشهد یا نام های دیگری که خودشان در نظر دارند، تغییر دهند تا دغدغه و نگرانی هم از بابت هتک حرمت نداشته باشند. این نکته مد نظر سایر مسئولان و نهادها هم باشد که از به کارگیری اسامی ائمه معصومین(ع) و اسامی مقدس برای چنین مکان ها و فضاهایی اجتناب کنند.