همایش منطقهای «بزرگداشت روز ملی خانواده» دیروز در مجتمع فرهنگی تلاش برگزار شد.
به گزارش روزنامه ایران، انوشیروان محسنی بند پی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در این همایش با اشاره به اینکه خانواده نخستین نهاد اجتماعی است که در شکلگیری و شخصیتسازی فرزندان نقش اساسی دارد، گفت: اگر بتوانیم ساختار و راهبردها را در یک حاکمیت در 4 محور فرصتها، چالشها، توانمندسازی و... بدرستی تبیین کنیم موفق خواهیم بود.
به گزارش «ایران»، وی با بیان اینکه برای انجام هر کاری نیاز به پیوست خانواده است، افزود: درست است که ساختار لازم است ولی راهبردها نقشی مهم و اساسی در توانمندسازی خانواده دارد.
به گفته محسنی، براساس سرشماری سال 95، از 21 میلیون خانواری که وجود دارد 88 درصد از این تعداد مردها سرپرست خانوار هستند و 12 درصد زنان سرپرست خانوارند که از این تعداد 7.3 درصد به دلیل فوت همسر، 2.2 درصد بهدلیل طلاق و مابقی بهدلیل از کارافتادگی مطلق همسر، سرپرست خانوار شدند. رئیس سازمان بهزیستی در ادامه بیان داشت: اگر این آمار را با 10سال گذشته مقایسه کنیم 9 دهم درصد مربوط به زنانی بود که بهدلیل طلاق سرپرست خانوار شدند که میتواند بهعنوان زنگ خطر باشد.البته 47درصد از طلاقها در 5 سال اول زندگی رخ میدهد.
وی خاطرنشان کرد: امروز ما با زنان جوانی روبهرو هستیم که به دلایل مختلف از همسر خود جدا شدند و اکنون بهعنوان زن سرپرست خانوار هستند که 80 درصد از این زنان شغل ندارند.از اینرو باید چند کار استراتژیک را در دستور کار قرار دهیم.
وی به کارگروه ملی شورای عالی اجتماعی اشاره کرد و گفت: پیشگیری از وقوع طلاق و کاهش آن با راهاندازی ثبت الکترونیکی طلاق، مشاوره قبل از طلاق و خط 1480 از جمله برنامههای ما بوده است.به طوری که با راهاندازی ثبت الکترونیکی در مشهد 8.3 درصد از طلاقها کاهش یافت.
وی همچنین به بیمه اجتماعی زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی زنان که بهعنوان حلقه مفقود شده در همه ارگانها تلقی میشود اشاره کرد و افزود: نظام مراقبتهای اجتماعی دانشآموزان در دستور کار ماست. همچنین طرح توانمندسازی خانواده و تهیه بانک اقتصادی برای رصد اطلاعات به روز افراد از دیگر برنامههای بهزیستی بوده است. وی خاطرنشان کرد: اگر بهدنبال ارتقای سرمایه و اعتماد اجتماعی هستیم باید به نیمی از جمعیت کشور که شکننده هستند توجه کرد. محسنی با افتتاح سامانه فرزندخواندگی گفت: با افتتاح این سامانه نیازی به مراجعه مکرر خانوادههای متقاضی به بهزیستی یا صرف هزینه و زمان طولانی نیست و امکان گزارش دهی و دستیابی به سوابق خانوادههای متقاضی فراهم میشود. به گفته وی، این سامانه بهصورت پایلوت در تهران و در آینده در سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
توانمندسازی با رویکرد ملی
حبیبالله مسعودی فرید معاون اجتماعی سازمان بهزیستی نیز در این همایش با اشاره به اجرایی شدن «طرح پیمایش ملی خانواده» از یک سال گذشته گفت: در این طرح ازوضعیت اجتماعی و سبکهای فرزند پروری خانوادهها نمونهگیری میشود تا برنامههای لازم تدوین شود. وی افزود: باید رویکرد ما رویکرد تلفیقی باشد.سیاست اصلی بهزیستی در حوزه خانواده و جامعه هدف توانمندسازی است که معتقدیم باید بهعنوان رویکرد ملی باشد.
به گفته فرید، ما باید یک چرخش اساسی در رویکرد توانمندسازی داشته باشیم و نقش دولتها در این زمینه مهم است.
وی بیان داشت: توانمندسازی باید همه جانبه باشد نه یک جانبه. معاون اجتماعی بهزیستی بیان داشت: سال گذشته از 180 هزار خانوار زن سرپرست خانوار، 17 هزار خانوار از چرخه حمایت مستقیم خارج شدند.
وی در ادامه به تقسیم کار ملی اشاره کرد و گفت: یکی از 18 کارگروه مشخص شده، زنان سرپرست خانوار هستند که برای هر گروه از آنها سیاستهای جداگانه در نظر گرفتهایم که امیدواریم در هفته آینده به شورای عالی کشور ارجاع دهیم.
وی همچنین افزود: ماده 80 برنامه ششم توسعه به سند توانمندسازی خانواده اختصاص دارد که قرار است تدوین شود.