«ناراضی هستید؟ پول بدهید راضی‌تان کنیم!»

شهردار تهران برای حل مشکل شهروندان، جیبشان را نشانه گرفت!

طرحی که بر اساس گفته های نجفی، بنای آن بر دریافت هزینه از آن دسته شهروندان است که برای رفت و آمد در سطح شهر، از خودروهای شخصی استفاده می‌کنند؛ طرحی جامع تر از وضع عوارض برای امثال پل طبقاتی صدر که ظاهرا قصد دارد شهروندان را به استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی تشویق کند؛ اما اشاره به کمبودهای فراوان موجود در سیستم حمل و نقل عمومی، کافی است تا نتایج منفی آن قابل حدس به نظر برسد.
کد خبر: ۷۳۹۲۲۱
|
۲۵ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۹ 17 October 2017
|
17677 بازدید
|
«از ترافیک و مشکلات همراه با آن ناراضی هستید و میزان نارضایتی‌تان بسیار بالاست؟ پول بدهید تا راضی‌تان کنیم!»؛ این خلاصه راهکار شهردار تهران برای حل بزرگترین مشکل پایتخت است!
 
به گزارش «تابناک»؛ محمدعلی نجفی، شهردار تهران که امروز برای نخستین بار در نشست خبری در جمع خبرنگاران حضور یافته و پاسخگوی پرسش های ایشان بود، به رغم آنکه تأکید داشت، «امروز در وضعیتی قرار داریم که ادامه سیاست‌های قبلی ممکن نیست»، در قسمتی از سخنان خود به طرح و برنامه‌هایی برای حل مشکلات جاری تهران اشاره کرد که پیشتر نیز مطرح شده و مخالفت هایی آفریده بود.

این موضوع زمانی آشکار شد که یکی از خبرنگاران از وی در خصوص راهکارهای مدیریت جدید شهری تهران برای حل معضل ترافیک پرسید تا وی در پاسخ بگوید: «یکی از مشکلات شهر تهران بی تردید "معضل ترافیک" است که در تمامی نظرسنجی‌ها نیز به عنوان اولین و یا دومین مشکل شهروندان تهرانی مطرح می‌شود و این معضل را می‌توان در چهار راهکار اصلی مورد بررسی قرار داد:

* توسعه حمل و نقل عمومی به صورت شبکه‌ای باید در شهر تهران انجام شود، چرا که در حال حاضر برخی از شهروندان که می‌خواهند از شبکه حمل و نقل عمومی استفاده کنند به دلیل عدم وجود شبکه‌ای در حمل و نقل عمومی این شهر عملا نمی‌توانند از این سیستم بهره‌مند شوند.

* کاستن از سفرهای کاری درون شهری یکی دیگر از راهکارهای کاهش ترافیک کلانشهر تهران است. می‌بایست هوشمندسازی سیستم‌ها صورت گیرد که بخشی از آن باید در درون شهرداری محقق شود تا شهروندان بتوانند در رابطه با کارهایی که در درون شهرداری تهران دارند، بدون داشتن سفرهای درون شهری و از طریق هوشمندسازی سیستم‌ها امورات خود را انجام دهند و بخش دیگر نیز باید در مجموعه دولت و از طریق پیگیری دولت الکترونیک محقق شود که در سال‌های اخیر این کار انجام شده و برنامه‌ای نیز برای ادامه این روند ارائه شده است تا سفرهای کاری را در درون شهر کاهش دهیم.

* مسأله دیگر، مقداری گرانتر کردن استفاده از خودروهای شخصی در تهران و بسیاری از کلانشهرها است. امروز بسیاری از شهروندان در کلانشهرها [در دیگر کشورها] برای استفاده از بزرگراه‌ها باید هزینه‌هایی را بپردازند، اما در تهران این مورد پیش بینی نشده، لذا باید در این خصوص چاره‌ای اندیشیده شود. ما نیز در این راستا طرحی داریم که امیدواریم شورا و مجلس از آن حمایت کنند تا افرادی که در ساعات پیک ترافیک از خودروی شخصی استفاده می‌کنند هزینه‌ای را نسبت به آنچه که به شهر از آلودگی هوا و... تحمیل می‌کنند، پرداخت کنند.

* البته باید نگاه علمی نیز به شهر تهران داشته باشیم، چه بسا که با برخی تغییرات و اصلاحات هندسی می‌توان تا میزان زیادی در ساعات پیک، ترافیک را کاهش داد. در این مورد نیز با پلیس راهور و دانشگاه‌ها برای بهره گیری از ظرفیت آنان در حال انجام برنامه ریزی هستیم.
»
 
اکنون نیم نگاهی به چهار راهکار مطرح از سوی شهردار تهران برای حل معضل ترافیک کافی است تا دریابیم هیچ نکته جدیدی در میانشان به چشم نمی‌خورد؛ از تأکید بر ضرورت توسعه حمل و نقل عمومی که از چندین دهه پیش مطرح شده و یکی از سردستی ترین و شعاری ترین جملات در این خصوص است تا کاهش سفرهای غیرضروری که برای محقق کردن آن، امثال دفاتر پیشخوان دولت و پلیس+10 و حتی دفاتر الکترونیک شهر دایر شده و نتوانسته معضل ترافیک را رفع و رجوع کند.

این در حالی است که جز این دو مورد، شهردار تهران دو راهکار دیگر نیز برای حل معضل ترافیک بیان کرده که از قضا آنها هم جدید نیستند؛ یکی دریافت هزینه از خودروهای شخصی و گران کردن هزینه استفاده از خودروهای شخصی در تهران که پیشتر در قالب طرح دریافت عوارض از رانندگان در بزرگراه‌های سطح شهر در سال های گذشته مطرح شده و در نتیجه مخالفت ها، اجرایی نشده و دیگری، همکاری و تعامل با امثال پلیس راهور برای اعمال برخی تغییرات برای کاهش ترافیک که امثال طرح کاهش (LEZ) محصول آن است که از سال گذشته اجرایی شده است.

اما آنچه سخنان شهردار تهران در این خصوص را عجیب تر جلوه می‌دهد، نه تکیه به راهکارهای ارائه شده در گذشته، که برخی شان اجرایی هم شده‌اند، که تأکید موکد وی بر یکی از این چهار گزینه است؛ آنجا که وی از طراحی طرحی برای گران کردن هزینه استفاده از خودروهای شخصی سخن گفته و حتی ابراز امیدواری کرده که اعضای شورا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی شهرداری تهران را در اجرایی کردنش همراهی کنند.

طرحی که بر اساس گفته های نجفی، بنای آن بر دریافت هزینه از آن دسته شهروندان است که برای رفت و آمد در سطح شهر، از خودروهای شخصی استفاده می‌کنند. طرحی جامع تر از وضع عوارض برای امثال پل طبقاتی صدر که ظاهرا قصد دارد شهروندان را به استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی تشویق کند؛ اما اشاره به کمبودهای فراوان موجود در سیستم حمل و نقل عمومی کافی است تا نتایج منفی آن قابل حدس به نظر برسد.

طرحی که می‌تواند هزینه رفت و آمد در سطح شهر را به شدت گران کرده و حتی در ایاب و ذهاب مردم در سطح شهر، اختلالات فراوانی ایجاد نماید، به ویژه زمانی که می‌دانیم بخشی از رفت و آمدهای شهروندان تهرانی را مسافربرهای شخصی عهده دار هستند و علاوه بر آن، خارج کردن خودروهای شخصی از مدار آمد و شدهای شهروندان، سیستم پرمشکل حمل و نقل عمومی را نیز تا حدودی از کار خواهد انداخت.

وضعیتی که برای پی بردن به آن، توجه به ازدحام وحشتناک مسافران مترو و اتوبوس در ساعات اوج ترافیک کافی به نظر می‌رسد اما ظاهرا نه شهردار تهران و نه همکاران طراح وی به آن توجه نکرده‌اند. این در حالی است که اگر نگوییم با گران کردن هزینه استفاده از خودروهای شخصی، تقاضا از عرضه پیشی گرفته و در نتیجه آن، کرایه تاکسی ها افزایش خواهد یافت، از نکته‌ای بسیار مهم مغفول شده و تأثیر آن بر زندگی شهروندان تهرانی را ندید گرفته‌ایم.

درست مثل اینکه بخواهیم برای رفع بزرگترین مشکل شهروندان پرشمار تهران (یعنی معضل ترافیک)، از ایشان هزینه بیشتری برای حمل و نقل روزمره شان دریافت کرده یا ایشان را مجبور به استفاده از سقف اتوبوس های شهری و مترو برای تردد روزمره نماییم؛ نسخه‌ای برای حل مشکل شهروندان با تکیه بر جیب ایشان که بی شک ارائه آن توسط نهادی که باید حمل و نقل عمومی را گسترش داده و استفاده از آن را تسهیل نماید، محل تعجب و نگرانی خواهد بود!


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
اگر از تراکم هم درآمد داشته باشه همین شما می گید ببینید چه کرد.تابناک تو که در همه چی عقل کلی راه حل بده
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
منظور این اقا کدام مردم است ان برج سازهایی که خالی گذاشتند و نشسته اتد از بانک نزول میگیرند و هی غر میزنند ‌و یا مردمی که جان و مال در علاقه نظام هستند و با سیلی صورتشان را سرخ نگه میدارند. اگر قرار باشد که مشکل را بشیند و با پول مردم حل کند که هر کسی میتوانست شهردار شود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
هاهاها !!! Lez که پارسال اجرا شد . مسخره ها . مردم رو گذاشتید سر کار . همه رو مجبور می کنید معاینه فنی بگیرند بعد کافیه تعداد موتور های گازی و ماشین هایی که عین دودکش دود می کنند بشمرید . تو این کشور هر کاری که بخوای بکنی صدای یک عده ای در میاد . با موتوری و وانتی برخورد کنی میگن مستضعفه کاری به کارش نداشته باش . با دستفروش برخورد کنی فداییان حقوق بشر آزرده میشن . بی خیال بابا ! مملکته داریم ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
خوب کاری کرد ! ملتی که از سر بیکاری تو خیابون ها ول هستند باید باهاشون همین رفتار رو کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
آخه از نجفی چه انتظاری داریم؟ اصلاح طلبا این بار هم با انتخاب یک شهردار خنثی فرصت مناسبی که مردم بهشون دادن رو به فنا دادن... دوره بعد متاسفانه شاهد بی انگیزگی مردم و طبیعتا حضور شورای شهر و شهردار اصولگرا یا نظامی خواهیم بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
دلیل طرح چنین مسائلی این است که:
1. آقایان مشکلی در پرداخت هزینه های این چنینی ندارند و اصلا پرداخت هم نخواهند کرد. باز هم دولت و از جیب ملت هزینه های آنها تامین خواهد شد
2. این مسئولانی که میخواهند مشکلات این چنینی را حل کنند حتی یکبار هم پشت چراغ قرمز نایستاده اند، در ترافیک گیر نکرده اند برای اینکه همیشه محافظانشان و پلیس راه را برایشان باز کرده و یکبار هم بصورت غیر نمایشی و واقعی سوار مترو و اتوبوس نشده اند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
جیب ثروتمندان نه اقشار ضعیف . اتفاقا کار خوبیه . هر که بامش بیش برفش بیشتر . نه اینکه برج بسازه الهیه اما مثل من مالیات بده !
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
بهتر است مانند همه جای دنیا از شهروندان پول بگیرند تا آرامش و آسایش خود و فرزاندان و هوای نسل آینده را به برج سازها بفروشند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
ميخواد عوارض براي بزرگراه ها بگيره كه مثلا ترافيك كم بشه؟! خوب بار ترافيكي به جاهاي ديگر كه پولي نيست سرايت ميكنه و مشكل چند برابر ميشه!!
اصلا در كدام كشورها از بزرگراه هاي داخل شهر عوارض ميگيرند.
در ضمن ما داريم ساليانه عوارض خودرو ميپردازم!!!
ولي هميشه آسانترين كارها اين است فبل از اقدامات ديگر فورا دست به جيب مردم ببريم!!!!
تورج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
« از کرامات شیخ ما این است/ شیره را خورد و گفت شیرین است»!
آقا کسی هست بخواهد تو این مملکت صادقانه کارکند؟!وجوابگو باشد؟؟؟؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟