در پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون پیشنهاد ارزی «اردوغان» به کشورهای عضو D8، افت دلار، یورو و درهم در شروع هفته، عقبنشینی سکه به پشت مرز روانی، حمایت بی چون و چرا فولاد مبارکه از شاخص کل بورس، جزئیات تورم دوازده ماه منتهی به شهریور، خودروهای بدون سرنشین برای قیمت نفت خطرناکند، سراتو ۵ میلیون تومان گرانتر شد، کنایه سندیکای صنعت برق به وزارت نیرو و نوسان در تولید سواریهای دوگانهسوز را در بر دارد.
پیشنهاد ارزی «اردوغان» به کشورهای عضو D8
رئیس جمهوری ترکیه با بیان اینکه نباید موروثی به مبادلات تجاری با دلار نگاه کرد، گفت: کشورهای عضو D8 باید دلار را از مبادلات تجاری حذف و با ارزهای ملی خود معامله کنند که در این صورت ارزهای آنها از زیر فشار دلار خارج خواهد شد. اردوغان در اجلاس 8 کشور در حال توسعه موسوم به D8 گفت: اگر ما تجارت را با ارزهای ملی انجام دهیم، همه کشورهای عضو از این مسئله سود خواهند برد. به نقل از فارس، اعضای کشورهای D8؛ ایران، بنگلادش، اندونزی، مالزی، نیجریه، پاکستان و ترکیه است.
افت دلار، یورو و درهم در آغاز هفته
در پایان معاملات بازار آزاد روز شنبه، شاهد افت قیمت دلار، یورو و درهم بودیم؛ بنابراین، هر دلار آمریکا با کاهش 7 ریال نسبت به روز پنج شنبه به طور میانگین به قیمت 40 هزار و 103 ریال رسید. هر یورو نیز با افت 211 ریال مواجه شد و در پایان روز به رقم فروش 47 هزار و 267 ریال رسید. همچنین هر درهم امارات در بازار آزاد ابتدای هفته، 10 هزار و 980 ریال قیمت گذاری شد که نسبت به پایان هفته گذشته، 7 ریال ارزان تر فروخته شد.
عقبنشینی سکه به پشت مرز روانی
در اولین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی به پشت مرز روانی یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان عقبنشینی کرد. روز شنبه، سکه ۱۳ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت یک میلیون و ۲۹۷ هزار تومان رسید. آخرین بار سکه ۱۶ مهرماه در کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قرار داشت. کاهش بهای دلار در کنار تخلیه خریدهای سنگین اواسط مهر توسط برخی سکهبازان دو عامل مهم در نزول کانالی قیمت بود. به نقل از دنیای اقتصاد، افزون بر این، برخی معاملهگران انتظار دارند با آغاز ماه صفر میزان تقاضا در بازار سکه افت کند.
حمایت بی چون و چرا فولاد مبارکه از شاخص کل بورس
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه بیست و نهم مهرماه 96 با افزایش 662 واحدی معادل 0.77 درصد به رقم 86 هزار و 430 واحد رسید. تالار شیشه ای در اولین روز کاری هفته بازهم شاهد روند صعودی شاخص های منتخب بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 214 واحدی به رقم 27 هزار و 926 واحد رسید. شاخص کل هم وزن با رشد 53 واحدی، عدد 17 هزار و 556 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 40 واحدی به رقم 13 هزار و 281 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور با رشد 0.80 درصد، 746 واحد افزایش را رقم زد و به سطح 93 هزار و 580 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 651 واحد افزایش به رقم 60 هزار و 182 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز با افزایش 474 واحد معادل 0.25 درصد همراه بود و عدد 190 هزار و 462 واحد را به نمایش گذاشت. نماد معاملاتی فولاد (فولاد مباركه اصفهان) با 263 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشت. این نماد در تمامی روزهای هفته گذشته نیز همراه به عنوان اولین نماد تاثیر گذار در رشد شاخص معرفی شده بود.
جرئیات بیشتر
هشدار رئیس سازمان امور مالیاتی
رئیس سازمان امور مالیاتی می گوید: عده ای عامدانه با قانون شفافیت اطلاعات اقتصادی مقابله و در مسیر مبارزه با فرار مالیاتی سنگ اندازی می کنند.به گزارش شبکه خبر، تقوی نژاد گفت: ما با اجرای مالیات های مستقیم در ارتباط با اخذ اطلاعات، با موانع زیادی مواجه ایم. کسانی در این زمینه، فشار می آورند و سازمان امور مالیاتی در روزهای گذشته تحت شدیدترین فشارها قرار گرفته است. وی با هشدار درباره حمایت برخی افراد مسئول از فراریان مالیاتی تهدید به افشای اسامی این افراد کرد.
بانک مرکزی جزئیات تورم دوازده ماه منتهی به شهریور امسال را اعلام کرد
بانک مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران (شاخص تورم) در شهریورماه ۱۳۹۶ به عدد ۱۰۸ رسیده که نسبت به ماه قبل معادل ۰.۳ درصد افزایش داشته است. در گزارش جدید بانک مرکزی، جزئیات این شاخص و اثر افزایش قیمت هر کدام از زیرگروه های کالایی بر نرخ تورم اعلام شده است. بر اساس گزارش تازه بانک مرکزی، شاخص مذکور نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۸.۴ درصد افزایش یافت. طی شش ماه اول سال جاری شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی نسبت به دوره مشابه سال قبل معادل ۱۰.۱ درصد افزایش داشته است. میزان تورم در دوازده ماه منتهی بـه شـهریورماه ۱۳۹۶ نسـبت بـه دوازده مـاه منتهـی بـه شهریورماه ۱۳۹۵ معادل ۹.۹ درصد است. شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصـرفی در شـهریورماه ۱۳۹۶ پـس از حـذف نوسـانات فصلی نسبت به ماه قبل ۰.۳ درصد افزیش یافت. شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهریورماه ۱۳۹۶ نسبت به ماه قبـل تقریبـاً در نیمی از استانهای کشور افزایش داشته است، به طوری که بیشترین میزان افـزایش مربـوط بـه استان چهارمحال و بختیاری معادل ۰.۷ درصد بوده است. بیشترین میزان کاهش نیـز مربـوط بـه استان کردستان معادل ۱.۴ درصد بود. شاخص مذکور در استان تهران معادل ۰.۶ درصد افـزایش داشته است.
جزئیات بیشتر
خودروهای بدون سرنشین برای قیمت نفت خطرناکند
به گزارش شبکه سی ان بی سی، جان آرنولد، معاملهگر انرژی گفت: در دهههای گذشته، عرضه، مهمترین مسأله در بازار نفت بوده است، اما در دهههای آینده، پرسش اصلی درباره تقاضا خواهد بود. به گفته وی، نظریههای اخیر نشان میدهد، پدیدههایی همچون خودروهای بدون سرنشین، خودروهای برقی، برق ارزان تولیدی از انرژیهای تجدید پذیر و نرم افزارهای یافتن خودرو، به تقاضای نفت آسیب میزنند. این معاملهگر انرژی گفت: تلاقی این چهار فناوری سبب میشود آنها در کنار هم حمل و نقل در آینده را به طور ساختاری دگرگون کنند؛ به گونهای که مردم در آینده مالک خودرو نخواهند بود و از حمل و نقل به عنوان یک نوع خدمات بهره میبرند که پیامدهای آن برای نفت، بسیار منفی خواهد بود. وی همچنین پیش بینی کرد قیمت نفت به احتمال زیاد از ۶۰ دلار برای هر بشکه فراتر نخواهد رفت، زیرا با عبور قیمت نفت از این سطح، شرکتهای آمریکایی تولید خود را به شدت افزایش خواهند داد. /شانا
سراتو ۵ میلیون تومان گرانتر شد
بر اساس بخشنامه ابلاغی سایپا به نمایندگیهای فروش این گروه خودروسازی، قیمت سراتو دنده اتوماتیک 2000 آپشنال از 99 میلیون و 158 هزار تومان به 104 میلیون و 158 هزار تومان رسیده که رشد 5 میلیون تومانی را نشان میدهد. همچنین قیمت سراتو دستی آپشنال از 81 میلیون و 429 هزار تومان به 86 میلیون و 429 هزار تومان افزایش یافته که نشان دهنده افزایش 5 میلیون تومانی قیمت این خودرو است. در مورد سراتو دنده اتوماتیک 2000 سیسی نیز باید به افزایش 5 میلیون تومانی قیمت این خودرو اشاره کنیم که از 91 میلیون و 145 هزار تومان به 96 میلیون و 145 هزار تومان رسیده است. به گزارش فارس، گروه سایپا همچنین قیمت چانگان را از 66 میلیون و 57 هزار تومان به 69 میلیون و 57 هزار تومان افزایش داده که رشد قیمت 3 میلیون تومانی را در مورد این خودرو نشان میدهد. در بخشنامه جدید سایپا، قیمت تیبا 2 با افزایش یک میلیون تومانی همراه بوده و از 27 میلیون و 717 هزار تومان به 28 میلیون و 616 هزار تومان رسیده است. در مورد ساینا نیز شاهد افزایش قیمت 900 هزار تومانی این خودرو هستیم به طوری که قیمت آن از 28 میلیون و 5 هزار تومان به 28 میلیون و 900 هزار تومان افزایش قیمت یافته است. گروه سایپا، قیمت آریو دستی 1600 سیسی را نیز یک میلیون تومان افزایش داده و قیمت جدید این خودرو 49 میلیون و 745 هزار تومان تعیین شده است. قیمت آریو دنده اتوماتیک 1600 سیسی هم با افزایش یک میلیون تومانی به 57 میلیون و 815 هزار تومان رسیده است.
کنایه سندیکای صنعت برق به وزارت نیرو
نایب رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق با اشاره به اینکه سالانه باید 5 هزار مگاوات نیروگاه جدید احداث شود که نیازمند سالانه 20 هزار میلیارد تومان اعتبار است، گفت: قیمت تمام شده برق 110 تومان و متوسط فروش آن 65 تومان است پس با فروش بیشتر برق وزارت نیرو بدهکارتر میشود. باقری تصریح کرد: وزارت نیرو و دولت دوازدهم باید اقتصاد برق را جراحی و اصلاح کنند و تا زمانی که اقتصاد برق اصلاح نشود وضع همین گونه باقی خواهد ماند. رکود صنعت برق جدیترین موضوع بخش خصوصی است و این موضوع روز به روز در حال افزایش است چرا که وزارت نیرو منابع ندارد و تراز آن وزارتخانه منفی است. به گفته باقری، در سنوات گذشته با رکود کاری مواجه شدیم که این موضوع ناشی از اقتصاد برق است چرا که وقتی کسب و کار وضعیت نامطلوبی داشته باشد، بدهیها افزایش و رکود و ورشکستگی بیشتر میشود.
نوسان در تولید سواریهای دوگانهسوز
شهریور ماه امسال تولید برخی سواریهای دوگانهسوز کاهش و برخی نیز افزایش یافته است. تولید پژو پارس دوگانهسوز ایران خودرو مرکزی با افزایش همراه بوده و از ۵۱۳ دستگاه در شهریور ماه سال گذشته به ۷۷۲ دستگاه رسید. تولید سمند دوگانهسوز ایران خودرو مرکزی اما متوقف شده و از ۱۶۴۶ دستگاه در شهریور ماه ۱۳۹۵ به صفر کاهش یافت. تولید پژو ۴۰۵ دوگانهسوز ایران خودرو خراسان نیز کاهش یافته و از ۵۳۴۱ دستگاه در شهریور ماه سال گذشته به ۲۹۱۱ دستگاه رسید. به گزارش ایسنا، شهریور ماه امسال تولید سمند دوگانهسوز ایران خودرو تبریز صعودی بوده و از ۱۸۳۲ دستگاه در شهریور ماه ۱۳۹۵ به ۳۴۰۴ دستگاه افزایش یافت. تولید پراید دوگانهسوز پارس خودرو اما متوقف شده و از ۷۹ دستگاه در شهریور ماه سال گذشته به صفر رسید. تولید تیبا دوگانهسوز سایپا کاشان صعودی بوده و از صفر دستگاه در شهریور ماه ۱۳۹۵ به ۷۶۸ دستگاه افزایش یافت.
دلار ۴۲۵۰ تومانی برای زائران اربعین
سفارت عراق در تهران برای ویزای هر نفر از زایران اربعین ۴۰ دلار مطالبه می کند که این مبلغ در سامانه سماح متعلق به سازمان حج و زیارت به ازای هر دلار ۴۲۵۰ تومان به ۱۷۰ هزار تومان پول نقد تبدیل شده است. یعنی دولت در این سامانه دلار را حدودا ۲۴۰ تومان بالاتر از نرخ بازار آزاد با زایران حساب می کند. در همین حال مسئولان سازمان حج و زیارت با همراهی صداوسیما تلاش دارد تا سامانه سماح را به عنوان تنها مرجع صدور ویزای عراق به زایران اربعین معرفی کند اما سفارت عراق در دفاتر خود و برخی آژانس های مسافرتی نیز امکان صدور ویزا را فراهم کرده است. نیروی انتظامی هم اعلام کرده است که ثبت نام در سامانه سماح اجباری نیست. گزارش خبرنگار مهر حاکی است که بسیاری از زایران اربعین بدلیل همین گرانفروشی، از دریافت ویزا از طریق سامانه سماح منصرف شده و از طریق مراجعه به سفارت عراق یا دفاتر آن یا آژانس های مسافرتی نسبت به دریافت ویزا اقدام کرده اند. بانک مرکزی قیمت دلار دولتی را هر ساله مشمول زایران اربعین می شد را ۳۵۰۰ تومان اعلام کرده است و انتظار می رفت این نرخ در محاسبه هزینه ۴۰ دلاری ویزا مبنای محاسبه سایت سماح قرار بگیرد اما در این سایت نرخ برابری دلار در برابر ریال، ۴۲۵۰ تومان محاسبه می شود. همچنین یک مقام مسئول در نظام بانکی در گفتگو با خبرنگار مهر تأکید کرد: نرخ 4250 تومانی دلار را در سامانه سماح، خود سازمان حج و زیارت تعیین کرده و بانک های ملی و ملت، تنها عامل اجرای پرداختها در این سیستم هستند و بانک مرکزی این موضوع را پیگیری میکند.