تأملی بر تلاش دولت برای افزایش سه تا شش برابری عوارض خروج از کشور؛

چه کسی پایان جنگ تحمیلی را به نمایندگان مجلس یادآور خواهد شد؟!

این روند تغییرات در حالی جریان داشته که دولت های مختلف، مبلغ این عوارض را در بودجه های سنواتی هر سه سال یک بار به روز کرده و با تأیید مجلس، اجرایی می‌کردند؛ افزایشی که قرار بود به تناسب نرخ تورم و افزایش آن باشد و تا کنون نیز این گونه اعمال می‌شد، ولی ظاهرا دولت دوازدهم تمایل ندارد از چنین فرمولی تبعیت کند.
کد خبر: ۷۵۴۵۰۰
|
۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۰ 11 December 2017
|
27633 بازدید
|

در حالی که چند دهه از پایان جنگ تحمیلی می‌گذرد، قانونی که برای وضعیت ویژه جنگی وضع شده بود، سر و صدای زیادی به پا کرده تا این پرسش پدید آید که چه کسی باید این موضوع را به قانون گذار متذکر شود؟

 به گزارش «تابناک»؛ با منتشر شدن لایحه بودجه سال 97 و در حالی که بسیاری چشم انتظار شنیدن تغییرات کلان رقم خورده در بودجه 1195 هزار میلیارد تومانی سال آینده بودند، خبری منتشر شد که به غایت عجیب و دور از انتظار بود؛ آنقدر که واکنش عمومی را به دنبال داشت و در زمانی کوتاه، اغلب مردم از آن آگاه شدند.

دولتمردان در حال افزایش سه تا شش برابری عوارض خروج از کشور را در لایحه بودجه سال آینده گنجانده و تسلیم مجلس شورای اسلامی کرده‌اند که کمتر کسی از چرایی وضع چنین عوارضی آگاه بود؛ موضوعی که این پرسش را به دنبال داشت که آیا گرفتن چنین عوارضی در دیگر کشورهای جهان نیز رایج است یا خیر؟

پرسش ها و ابهاماتی که کنکاش در خصوصشان به جواب های قابل تأملی می‌رسد. از جمله چرایی وضع دریافت چنین عوارضی در کشورمان که به سی و چند سال پیش بازمی‌گردد. به دوران جنگ تحمیلی و شرایط ویژه‌ای که بر کشورمان حاکم بود و بر اساس آن، نمایندگان وقت مجلس شورای اسلامی، قانون دریافت عوارض خروج از کشور را به تصویب رساندند.

قانونی که در سی ام تیرماه سال 1364به تصویب مجلس رسید و بر اساس مفاد آن، دولت مکلف شد از هر مسافری که با گذرنامه ایرانی سفر می‌کند، عوارض بگیرد؛ عوارضی که مبلغ آن برای بار اول در هر سال پنج هزار تومان در نظر گرفته شده بود و برای بار دوم به بعد، ده هزار تومان بود. با این ملاحظه که این قانون کودکان زیر هفت سال و شاغلان برخی مشاغل یا موارد خاص را جدا می‌کرد و برای زائران هم 50 درصد تخفیف قائل شده بود.

جالب آنکه بر اساس مکاتبات صورت گرفته در آن زمان، اعضای شورای نگهبان وضع چنین قانونی را مغایر با حقوق مسلم فردی و اجتماعی افراد تشخیص داده اما با عنایت به وضع فوق العاده آن روز، آن را تأیید کردند؛ بدین شرح: «حق مسافرت و آزادی سفر از اعمال عادی و حقوق مسلم فردی و اجتماعی هر شخص است که طبق اصل ۲۰ قانون اساسی همگان از آن برخوردارند. سلب این حق در شرایط عادی با موازین شرعی و قانون اساسی مغایرت دارد، ولی نظر به وضع فوق‌العاده فعلی و جنگ تحمیلی با اکثریت آرا تأیید شد.»

البته این پایان راه نبود و این قانون بارها و بارها به مجلس شورای اسلامی برگشت و هر بار با تغییراتی به تصویب رسید؛ تغییراتی که گاه از جنس جایگزین کردن لغت «شهربانی» با «نیروی انتظامی» بود، گاه تغییر افراد معاف از پرداخت این مالیات، مثل خدمه اتوبوس‌ها را شامل می‌شد، گاه به افزایش دایره دریافت این عوارض به مرزهای دریایی می‌رسید و... .

این روند تغییرات در حالی جریان داشته که دولت های مختلف مبلغ این عوارض را در بودجه های سنواتی هر سه سال یک بار به روز کرده و با تأیید مجلس، اجرایی می‌کردند؛ افزایشی که قرار بود به تناسب نرخ تورم و افزایش آن باشد و تا کنون نیز این گونه اعمال می‌شد اما ظاهرا دولت دوازدهم تمایل ندارد از چنین فرمولی تبعیت نماید.

همه اینها در حالی است که می‌دانیم این قانون برای وضعیت جنگی و به تناسب آن روز وضع شده و همان گونه که در مکاتبه شورای نگهبان آمده، با حقوق مسلم اشخاص و به نوعی با قانون اساسی در تعارض است و حالا که شرایط جنگی مدت هاست از بین رفته، باید به لغو این قانون گره بخورد؛ اتفاقی که رخ ندادن آن بر عجایب ماجرا می‌افزاید، به ویژه اگر بدانیم قانون گذار به خوبی به موضوعیت نداشتن دریافت این عوارض از مردم در زمان حال حاضر واقف است!

این را می‌شود از طرحی دریافت که سه سال پیش در مجلس و در کمیسیون میراث فرهنگی و گردشگری در دستور کار قرار گرفته و بر اساس آن قرار بود درآمدهایی که از عوارض خروج از کشور به دست می‌آید، به میراث فرهنگی و گردشگری کشور بازگردانده شود؛ طرحی که هرچند می‌توان انتقادات زیادی به آن وارد کرد، ثابت می‌کند که دریافت چنین عوارضی از مسافرانی که قصد خروج از کشورمان را دارند و اختصاص آن به امور دیگر، تا چه اندازه بی پشتوانه و دور از منطق است.

عوارضی که باید با پایان یافتن جنگ تحمیلی دریافت آن از مردم متوقف می‌شد؛ اما مدتی است برخی می‌کوشند برای دریافت آن توجیه و استدلال های گردشگری بیاورند و حتی دولتمردان برای افزایش چند برابری آن با چنین استدلالی برنامه ریزی هم کرده‌اند؛ شاید به این دلیل که خوب می‌دانند مجلسی ها از چرایی وضع چنین قانونی باخبر نیستند و یادشان رفته جنگ تمام شده و باید مصوبات جنگی اسلافشان را تغییر دهند!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۲
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۰۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
پیرو سیاست جدید دولت، احتمالا چون ملت تو سفر به خارج از کشور عملکرد خوبی داشته اند عوارض سفر به خارج زیاد شده!
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
جریمه مسافرت .
حتی از جریمه مرتضوی هم بیشتره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
ممنون از شجاعت سايت تابناك و گفتن حقيقت و يك مطلب ديگه درخواست اين افزايش از طرف كي بوده و قراره اين بودجه به كدام سازمان تعلق بگيره؟ميراث فرهنگي!تابناك جان !ماشاالله در اين مملكت همه ميخوان اقوامشون يك شبه ثروت حضرت سليمان به دست بيارن ژن برتر مثل اينكه خيلي در اين مسئله در نظر گرفته شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
این کار را کردند که جلوی راهپیمایی کربلا هم گرفته بشه
ایرانی
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
دمت گرم تابناک، نکنه باز جنگ شده و ما خبر نداریم، یا اینکه درگیر جنگ داخلی شدیم احیانا بین مردم و دولت، نمایندگان عزیز هم که هلو بخورن، بخوابن، تا الان که کار مثبتی از نمایندگان ندیدیم و نخواهیم دید. دولت عزیز لطف کنه یه صندوق بذاره و از همه مردم بخواد که تا الان دریافتی یارانه روپس بدین شاید دیگه بحث صدقه به مردم یا گدا مطرح نشه، این از اقتصادو دیپلماسی و تفرقه مذهبی و بیکاری و و بدتر از همه بی اعتمادی و پشیمونی. به کجا چنین شتابان راستی....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
خوب بگين براي بودجه بد نيست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
ميرن تايلند يا انتاليا بايد پول بدن ارز مملكت رو ميربن خرج ....ميكنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۱
خرج افرادی امثال تو؟
ناشناس
| Germany |
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۱
مگر پول شما را خرج می کنند که ناراحتی؟
شما پولت رو جمع می کنی اما برخی دوست دارند باهاش تفریح کنند
ناشناس
|
Canada
|
۲۳:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
واقعا جای تاسف دارد!!! معلوم نیست این قوانین بی پشتوانه از کجا .میاد. مسولین در صورتیکه فکر می کنند با این عوارض سنگین از خروح مشافران از ایران کم کی کنند، 100% اشتباه می کنند. فقط با این کارا درصد نارضایتی مردم را افزایش می دهند تا یه روزی صبر مردم لبریز بشه . واقعا متاسفم برای هم چین مسولینی . می دونم پیامم رو منتشر نمی کنید. اما به خدا بارها و بارها نوسته هام رو پاک کردم تا بشه منتشرش کنید اما دیگه از این ملایم تر نمی تونم بنویسم. خوش باشید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
ممنون از توضیحات تابناک.
در ادامه باید از مسئولین پرسید با این نفری هفتاد و پنج هزارتومان چه گلی به سر مملکت زدید و چرا وضعیت فرودگاه بین المللی ما اینقدر فلاکت بار است؟
در ضمن به اون آقایی که فکر می کنه خیلی زرنگ است و با این روش از پولدارها بیشتر می گیرد بفرمائید که یه مقدار جلوتر از نوک دماغش را ببیند و بفرماید که واقعا فکر می کند به زغم ایشان افراد پولدار این پول را از جیب مبارک می پردازند و یا از جیب بقیه مردم و ما برمی دارند و به دولت می دهند؟
به غیر از حدود ده کشور از دویست کشور دنیا، این رویه گرفتن باج از کسانی که قصد و یا اجبار و یا الزام به مسافرت خارج دارند رایج نیست و چرا ما باید فقط از آنها الگو برداری کنیم؟
چرا وقتی که ارز مسافرتی می دادند به افراد زیر هجده سال نمی دادند ولی از آنها عوارض خروج از کشور می دادند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
قدر تتلو را ندانستیم !
فریب شعار را خوردیم.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟