بررسی پیشنهاد آوانگارد مدیران شهرداری تهران؛

سه اشکال کلیدی و بزرگ که مانع اجرای طرح ترافیک جدید تهران است!

یکی دیگر از اشکالات کلیدی و اساسی ایده جدید، اولویت ندادن به مقوله آلودگی هواست که آمار‌ها حکایت از آن دارد، ارتباط تنگاتنگ و مستقیمی با ترافیک دارد. اینکه هرچقدر شرایط برای تردد عموم در سطح شهر فراهم شود، آلودگی هوا تشدید خواهد شد و با اجرا شدن طرح جدید و امکان ورود به طرح ترافیک با پرداخت هزینه، هیچ کنترلی روی میزان آلاینده‌هایی که با احتراق سوخت حاصل خواهد آمد، وجود نخواهد داشت
کد خبر: ۷۶۰۸۰۴
|
۱۳ دی ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۷ 03 January 2018
|
15488 بازدید
|

با احداث پتروشيمي در استان گيلان مشكلي نداريم / وزارت نيرو قرار است 20 سد ديگر در استانمان بسازدحمله به طرح ترافیک فعلی و تأکید بر مزیت‌های طرح جدید؛ این تاکتیکی ا‌ست که مدیران جدید شهر تهران به کار بسته‌اند تا به کمک آن ایده تازه خود را به اجرا نزدیک کنند؛ غافل از آنکه در این مسیر چند اشتباه کلیدی و اساسی مرتکب شده‌اند که می‌تواند کلیت کارشان را زیر سؤال برده و مانع از اجرایش شود.

به گزارش «تابناک»؛ چند روزی است در بحبوحه اخبار فراوانی که از ناآرامی‌ها در بسیاری از نقاط کشور منتشر می‌شود، اخباری در خصوص برچیده شدن طرح ترافیک تهران به چشم می‌آید. خبر‌هایی که جزئیاتی جدید از طرح جایگزین به دست می‌دهند و موجب شده‌اند که ایده طرح ترافیک جدید تا حدود زیادی با اقبال عمومی روبه رو شود.

صحبت درباره ایده‌ای است که قرار است به بی عدالتی‌ها در عرضه طرح ترافیک فعلی به برخی پایان دهد و از این رو بسیار شیرین جلوه می‌کند. اینکه برگزیدن حدود ۱۰۰ هزار خودرو از میان چهار میلیون خودرو و واگذاری مجوز ورود به طرح ترافیک به ایشان ناعادلانه است و برای مقابله با آن، می‌بایست تغییر چارچوب‌های طرح ترافیک و ارائه مجوز ورود به آن به عموم را در دستور کار قرار داد.

مبنایی که پورسیدآقایی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران بر آن تأکید دارد و در توضیح ایده‌اش برای جایگزین کردن طرح ترافیک فعلی می‌گوید: «در طرح قدیم ترافیک [منظور طرح فعلی و در حال اجرای ترافیک تهران است!]، عده‌ای یک سال مجوز عبور و مرور به طرح ترافیک را داشتند و این از ایرادات آن است، چرا که این تعداد افراد می‌توانستند هر روز و هر ساعت به طرح ترافیک بیایند و بروند و به نوعی یک طرح تشویقی برایشان بود. از طرفی، طرح ترافیک قدیم [ایضا همان توضیحات]عدالت نداشته است، چرا که ۱۰۰ هزار تن از میان ۴ میلیون خودرو را جدا کرده‌ایم و مجوز به آن‌ها داده‌ایم که در هر ساعتی می‌تواند در شهر با میانگین ۸ ساعت تردد کنند و عده‌ای که کار ضروری هم دارند، باید ۴۰ هزار تومان بپردازند.»

سخنانی که مقدمه ارائه پیشنهاد جایگزین هستند؛ پیشنهادی که پورسیدآقایی به اختصار آن را این گونه شرح می‌دهد: «در طرح جدید ترافیک، هر خودرویی حساب کاربری داشته و مبلغی را افراد شارژ می‌کنند تا هر زمانی که وارد طرح ترافیک می‌شوند، بسته به اینکه چه ساعتی بیایند و بروند، از این حسابشان مبلغ کسر می‌شود. در طرح قدیم ترافیک، مدیریت ترافیک نداشته‌ایم، اما در طرح جدید، اگر فردی در ترافیک صبحگاهی یا عصرگاهی عبور و مرور کند، باید ۳ برابر افراد دیگر عوارض بدهد. در واقع زمان را به سه قسمت اوج صبح، ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر و اوج ترافیک عصر تقسیم‌بندی کرده‌ایم. به این ترتیب برای افرادی که از این سه قسمت در طول روز استفاده می‌کنند تفاوت قائل شده‌ایم و عوارض را هم سه قسمت کرده‌ایم، به این ترتیب مردم می‌توانند زمان سفر خود را مدیریت کنند.»

اکنون اگر به این توضیحات، تقسیم بندی مناطق شهر را بر اساس میزان ترافیک و هزینه‌ای که برای تردد در آن منطقه‌ها تعیین شده (در مناطق مرکزی‌تر و پرترافیک، هزینه بیشتر و در مناطق کم ترافیک‌تر و پیرامونی تر، هزینه کمتر) بیفزاییم، تقریبا تصویر کاملی از ایده مدیران شهرداری برای جایگزینی طرح فعلی ترافیک به دست خواهد آمد که بسیار جالب توجه و حاوی نقاط مثبت فراوان است.

ایده‌ای که هرچند در زمان کوتاهی ساخته و پرداخته شده و تا یکی دو ماه پیش اثری از آن به چشم نمی‌خورد، حالا به سرعت در دست بررسی و آماده سازی برای اجرا قرار گرفته و از این روی، نگرانی‌هایی به وجود آورده است. نگرانی‌هایی از جنس اجرای شتابزده طرحی که ممکن است به مانند طرح فعلی، عمر چندین دهه‌ای بیابد و با ریز و درشت اشکالاتش، مردمی را برای طولانی مدت دچار مشکل و عذاب نماید.

این شتابزدگی را می‌شود از بررسی سخنان مسئولان شهرداری تهران نیز دریافت. آنجا که می‌بینیم هفته گذشته مدیران شهرداری از تلاش شان برای نهایی سازی این طرح خبر می‌دادند و احتمال اجرایی شدن آن در سال آتی را ضعیف ارزیابی می‌کردند و حالا معاون حمل و نقل و ترافیک بر آمادگی شهرداری برای اجرای آن از نخستین ماه سال ۹۷ خبر می‌دهد و حتی تا آنجا پیش رفته که این امر را اتفاقی محتوم می‌داند و طرح فعلی ترافیک تهران را «طرح قدیم» قلمداد می‌کند. انگار نه انگار که دست کم تا این لحظه پلیس راهور تهران بزرگ با این طرح موافقت نکرده و علاوه بر ایشان، شورای ترافیک یا حتی شورای شهر این ایده را بررسی نکرده و رأی به اجرای آن نداده‌اند.

اما آیا ممکن است مقدمات فراهم آمده و این طرح از نیمه فرودین ماه سال ۹۷ اجرایی شود؟ این پرسشی است که بهتر است پیش از کنکاش در خصوص آن، امیدوار باشیم که پاسخش منفی باشد چراکه شواهد حکایت از ندید گرفتن برخی موارد بسیار مهم و کلیدی در این ایده جدید دارد که می‌تواند دورنمای تاریکی برای اجرای آن ترسیم کند؛ اشکالاتی که در ادامه سه مورد مهم‌تر آن‌ها را برخواهیم شمرد و مرور خواهیم کرد؛

۱- چرا «طرح ترافیک»؟

نخستین اشکالی که در طرح جدید به چشم می‌خورد، بی توجهی طراحان آن به خاستگاه و دلیل تولد و اجرای طرح ترافیک است. اینکه ترافیک گره خورده تهران در مناطق مرکزی شهر و در پی آن، مشکلات فراوانی که متوجه زیست کلانشهر آلوده و پایتخت کشورمان شده بود، چند دهه قبل مسئولان را بر آن داشت که تردد خودرو‌های شخصی به مناطق مرکزی شهر را ممنوع کنند. ممنوعیتی به قصد کاهش بار ترافیکی و مقدور ساختن فعالیتِ شهر که به دلایلی می‌بایست استثنا‌هایی در آن لحاظ می‌شد.

استثنا‌هایی که در قالب واگذاری طرح ترافیک متجلی شدند و تاکسی تلفنی ها، برخی مشاغل خاص مانند معدودی از پزشکان و خبرنگاران و...، برخی افراد شاغل در نهاد‌های واقع در مناطق مرکزی و دست آخر، شماری از شهروندان که به هردلیل می‌بایست با خودروی شخصی به محدوده طرح ترافیک وارد شوند و هزینه این ورود را می‌پردازند را شامل شدند. استثنا‌هایی که اگر مشمول ممنوعیت شوند، بهتر است تا اینکه به عموم تسری داده شده و به نام عدالت، همگان مجوز تردد به همه نقاط شهر را به ازای پرداخت وجه و بی توجه به معضلات ترافیکی به دست آورند.

به عبارت بهتر، ظاهرا مدیران جدید شهرداری از تاریخچه و چرایی شکل گیری طرح ترافیک بی اطلاع اند که اگر این گونه نبود، می‌دانستند طرح ترافیک در اصل ایده‌ای برای محدود کردن و کاهش بار ترافیک در مناطق پر ازدحام و گره خورده تهران است، نه فراهم آوردن امتیازی ویژه که آن را به برخی واگذار کنند و در نتیجه، بی عدالتی رخ داده باشد. تاریخچه‌ای که اگر مدنظر قرار گیرد، ایده طرح ترافیک جایگزین به شدت لنگ خواهد زد، چون نمی‌تواند کنترل ترافیک را به دنبال داشته باشد و ممکن است به قفل شدن رفت و آمد در مناطق پرترافیک منجر شود.

۲- عدالت تهرانی یا سراسری؟

نکته بعدی که ظاهرا در طراحی طرح ترافیک جایگزین مورد غفلت واقع شده، دایره شمول عدالت است؛ اینکه معاون شهردار می‌گوید از میان چهار میلیون خودرو، به ۱۰۰ هزار تایشان مجوز ورود به طرح ترافیک داده شده که تأکید دارد عادلانه نیست، باید برچیده شود و جایش طرحی بیاید که به همه آن چهار میلیون خودرو مجوز ورود به محدوده طرح ترافیک را، البته به ازای پرداخت وجه، می‌دهد. طرحی که اگر خودرو‌های پلاک تهران مشمولش شوند، ناعادلانه و به نوعی اجحاف در حق دیگر هموطنان خواهد بود و اگر به برابری میان ساکنان تهران و اهالی دیگر شهر‌ها برسد، باز دور از عدالت به نظر می‌رسد.

تنها کافی است به این موضوع دقت کنیم که ارائه مجوز ورود به طرح ترافیک برای عموم ایرانیان، چه ترافیک سنگینی متوجه مناطق پرازدحام پایتخت خواهد کرد و یا عدم ارائه این مجوز به اهالی و ساکنان شهر‌هایی غیر از تهران، چه اندازه منطبق بر عدالت است، تا همه چیز دستتان بیاید. عدالتی که در خصوص آمد و شد در پایتخت، نمی‌توان آن را محدود به خودرو‌های موجود در شهر یا استان نمود و اگر این گونه شود، به بی عدالتی در حق اهالی تهران خواهد رسید که سهمشان از مشکلات تهران فراوان است، ولی در ورود به طرح ترافیک هیچ تفاوتی با شهروندان ساکن شهر‌های بعید از تهران ندارند.

اینجاست که بار دیگر طرح ترافیک جدید لنگ می‌زند و نمی‌تواند به این پرسش پاسخ دهد که منظور از عدالت چیست؟ عدالت برای اهالی تهران یا برای عموم ایرانیان؟ آیا در برقرار کردن این عدالت قرار است پلاک انتظامی خودرو‌ها ملاک قرار گیرد و به عموم این گونه القا شود که پلاک تهران بر پلاک دیگر شهر‌ها رجحان دارد، یا منظور مسئولان شهرداری، تنها افزایش شمار افراد مجاز به ورود به طرح ترافیک از ۱۰۰ هزار تن به چهار میلیون تن است؟

۳- ایده ترافیکی منهای آلودگی هوا؟

یکی دیگر از اشکالات کلیدی و اساسی ایده جدید، اولویت ندادن به مقوله آلودگی هواست که آمار‌ها حکایت از آن دارد که ارتباط تنگاتنگ و مستقیمی با ترافیک دارد. اینکه هرچقدر شرایط برای تردد عموم در سطح شهر فراهم شود، آلودگی هوا تشدید خواهد شد و با اجرا شدن طرح جدید و امکان ورود به طرح ترافیک با پرداخت هزینه، هیچ کنترلی روی میزان آلاینده‌هایی که با احتراق سوخت حاصل خواهد آمد، وجود نخواهد داشت و اصرار بر داشتن معاینه فنی نیز نخواهد توانست تأثیری که مورد نیاز است را به دنبال داشته باشد.

موضوعی که مدیران قبلی شهرداری کوشیدند با طرح کاهش (LEZ) و دسته بندی خودرو‌ها بر اساس میزان آلایندگی، طرح ترافیک را بر مبنای آن بازتعریف کنند، اما چون از مقوله کنترل بار ترافیکی غفلت کرده بودند، ناکام ماندند و مدیران جدید هم به آن بی توجهی نشان داده‌اند و هم بار ترافیکی و اساس اجرای طرح ترافیک فعلی را ندید گرفته اند. بی توجهی بزرگی که با ناعادلانه خواندن طرح ترافیک فعلی، به نوعی مغفول واقع شده، اما کافی است ایده جدید اجرایی شود تا آثار آن متجلی شده و ترافیک و آلودگی هوای تهران را به اوج برساند.

همه این‌ها در حالی است که می‌دانیم اجرای این ایده جدید چه مقدمات مفصلی نیاز دارد که با توجه به زمان کوتاه باقی مانده تا پایان سال، فراهم آوردنشان تا حدودی غیر ممکن به نظر می‌رسد. نکته‌ای که به درستی رئیس پلیس راهور تهران نیز به آن اشاره کرده و گفته: «اگر امسال کارشناسی طرح از نظر پلیس نتیجه بدهد و مراحل دریافت مصوبات آن طی شود، شاید به اجرا برسد، ولی احتمال اجرایی نشدن آن هم با این فرصت کم، زیاد است.»

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
اتفاقا خیلی طرح خوبیه و یکم به ساکنین اون منطقه که بندگان خدا هیچ حقی از اون سهمیه ها نداشتن بها داده شده فکر کنم چون سهمیه رایگان خبرنگاری حذف میشه یکم شاکی شدی تابناک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
این طرح فاقد کارشناسی هست و فقط می خواهند کسب در آمد کنند
کارمندانی که فقط صبح می آیند و عصر بر می گردنند باید ساعتی 3600 تومان بدهند.....!!!!
پاسخ ها
سلام
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
اقای شهردار باید شش دانگ حواسش به این معاون حمل و نقلش باشد که فاجعه قطار تبریز در شهر تهران تکرار نشود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
فقط کسب درآمد است و بس!

وگرنه بایست هزینه کرد مبلغ ورودی به طرح یا جریمه ها تا کنون اعلام می شد که چقدر خرج کاهش آلودگی، ساحت مسیر های کاهنده آلودگی ، فضای سبز منطقه های آلوده و .... می شده!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
باسلام اقای پورسیدی فکر کنم اصلا توجه نکرده است که اکثرا کسانیکه مجوز طرح ترافیک دارند شاید صبح که وارد طرح میشوند میروند داخل یک اداره ودیگر تا بعد از اتممام کار خارج نمیشوند ولی طرح جدید اگراجرا شود فقط شهرداری پول میگیرد ومنطقه حومه شهری هم میشود مثل بقیه خیابانهای تهران حتی شاید شلوغ تر من نمیدانم یکدفعه تصمیم میگیرند طرح 30 ساله تغییربدهند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
تازه كل روز ماشين تو پاركينگ اداره اس
فقط صبح و غروب تردد داره و بيشترين ضريب براش محاسبه ميشه
خشایار
| Netherlands |
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
کدام کارمندا تا الان طرح داشتن که میامدن و میرفتن؟؟؟
hamid
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
این فقط کاسبی هست که اقایون راه انداختن.یک طرح چند سال باید عمر کنه؟اگر ناکارامد بود باید برداشته بشه دیگه نه اینکه منبع درامد بشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
با سلام
1- مقام محترم مشخص نمي كند كه از 100 هزار تا چند تا شخصي است چند تا سهميه هيات علمي - سهميه مدير دولتي كه 90 درصد ادارات دولتي در طرح هستند - ايثارگر و معلول - خبرنگار - پزشك وغيره - چند تا شركت يا منزل دارند در طرح-تاكسي هم كه جدا مشخص نمي كنه كه اينها برقرار است يا خير.
2- طرح جديد هم قراره پول بدهند مگه قراره طرح جديد مفتي باشه الان هم براي ساليانه دو ميليون و 300 مي دهند بقيه هم كه طرح ندارند تردد جزئي دارند روزانه يا هفتگي مي خرند
3- خيلي كلي گفتند براي اينهايي كه در طرح هستند تسهيلات مي دهيم
مرد مومن نصف ساكنين توي منطقه طرح ترافيك اگر ماشينشون رو بيارن بيرون منطقه طرح قفل ميشه
مقام محترم احتمالا قبلا طرح نداشته بهش هم نداند داره انتقام ميگيره(((
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
این ها فقط دنبال پول گرفتن هستند. وقتی قراره یک مبلغی شارژ بشه، در مجموع پول کلانی میشه که پیش پیش گرفته شده.
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
کسی که این گزارش را نوشته احتمالا خودش یکی از همون صدهزار نفری است که طرح ترافیک دارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
بله. خبرنگار دیگه. مگر ندید چقدر این کلمه رو بین این همه شغل تکرار می کنه؟
جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
با سلام
1- بر اساس قانون اساسی افراد در انتخاب محل زندگی و ... آزادند.
2- منزل من در طرح تراقیک واقع شده است. این طرح ترافیک عین بی عدالتی و فقط برای درآمد طراحی شده است.
3- چرا عده ای با پرداخت پول و یا داشتن انواع و اقسام سهمیه های گوناگون باید به طرح ناعادلانه، وارد شوند و مردمی که داخل محدوده هستند نتوانند از ماشین خود استفاده کنند.
4- گفتم که طرح باید عادلانه باشد. اگر میباست به دلایل زیست محیطی محدودیتی قائل شوند باید حداقل برای ساکنان طرح مزیتی قائل شوند.
5- مزیتهایی مثل
- اینکه خروج از طرح کلاً آزاد باشد.
- هر خودرویی که ساکن داخل طرح است در روز یکبار بتواند وارد طرح شود (از روی آدرس سند نیروی انتظامی به راحتی میتوان پی برد).
- هیچگونه فروش طرح وجود نداشته باشد.
- از چند روز قبل از شروع آلودگی هوا بحثهایی مثل زوج و فرد یا محدودیتها اجرایی شود.
- هرجا که پول باشد چشمها بسته شده و فقط پول را می بیننننننند.
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
این طرح کاملا غیرکارشناسی و موجب افزایش بیشتر ترافیک و الودگی بیشتر هواخواهد شد وهدف اصلی کسب درآمدبیشتر برای شهرداری است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
این طرح رای نمیاره چون آقایونی که میخوان تصویب کنند خودشون از همون سهمیه ای ها هستن
ناشناس
|
Germany
|
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۳
آقایون کارشناس! ما در منزلمان بودیم که طرح ترافیک را در منتطقه ما اجرا کردند! حال تکلیف ما چیه ؟ چرا تسهیلاتی برای ما قرار ندادند.وقتی شیفت شب کاری از خارج شهر خسته و کوفته میخوای بیایی منزلت با طرح ترافیک مواجه میشی! فقط میخوای بری منزل بخوابی ! کجای این طرح منصفانه و کارشناسی هست؟ چرا حق استفاده از وسیله نقلیه را از ما که منزلمان در طرح وافع شده میگیرید ؟ چرا‌تفاوت و تسهیلاتی برای کسانی که منزلشان در طرح هست قائل نشدید؟ روزی یکساعت جهت خروج و ورود به طرح جهت مراجعه به منزل باید در نظر بگیرند.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟