با توجه به درخواست رئیس صندوق رفاه دانشجویان از مدیران دانشگاهی؛

جز دانشجویان مستضعف و مستعد، وام دانشجویی مابقی دانشجویان حذف خواهد شد!

در دورانی که بسیاری از دانشجویان دانشگاه های دولتی کشورمان منبع درآمد مشخصی ندارند و به دلیل مشکلات اقتصادی در مضیقه هستند، وام دانشجویی به یک منبع مالی حداقلی برای آنها تبدیل شده است و بخش عمده ای از نیازهای دانشجویان به واسطه این وام ها مرتفع می شود؛ وام هایی که بر اساس محتوای نامه نگاری های جدید رئیس صندوق رفاه در آینده نزدیک شامل محدودیت هایی خواهد شد و دیگر همه دانشجویان را شامل نمی شود.
کد خبر: ۷۶۳۳۳۸
|
۲۱ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۱ 11 January 2018
|
17937 بازدید
|

جز دانشجویان مستضعف و مستعد، وام دانشجویی مابقی دانشجویان حذف خواهد شد!در دورانی که بسیاری از دانشجویان دانشگاه های دولتی کشورمان منبع درآمد مشخصی ندارند و به دلیل مشکلات اقتصادی در مضیقه هستند، وام دانشجویی به یک منبع مالی حداقلی برای آنها تبدیل شده است و بخش عمده ای از نیازهای دانشجویان به واسطه این وام ها مرتفع می شود؛ وام هایی که بر اساس محتوای نامه نگاری های جدید رئیس صندوق رفاه در آینده نزدیک شامل محدودیت هایی خواهد شد و دیگر همه دانشجویان را شامل نمی شود.

به گزارش «تابناک»، وام های دانشجویی و نحوه تأمین اعتبارهای لازم برای آن، همواره یکی از دغدغه های مهم مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده است که با روند افزایشی پیش آمده در رابطه با ظرفیت های دانشگاهی دشواری های نوع و نحوه تأمین منابع لازم برای این وام ها نیز افزایش یافته است؛ وام هایی که از سوی راهی برای افزایش رفاه دانشجویان تلقی می شود و از سویی تلاش ها برای تغییر شرایط پرداخت آن در جریان است.

به رغم اینکه در سال های اخیر رقم و گستره پرداخت وام های دانشجویی افزایش یافت و دانشجویان دانشگاه های دولتی کشور به واسطه دلایل مختلفی مثل هزینه های تحصیل، درمان، تغذیه، پژوهش، سفر زیارتی، ازدواج، فرصت مطالعاتی و... از این وام بهره مند شدند، هم اکنون سخن و مکاتباتی در جریان است که نشان می دهد، صندوق رفاه دانشجویان در تأمین منابع مالی و پرداخت وام های دانشجویی با مشکل رو به رو شده است.

اگرچه تصمیم چندماه اخیر صندوق رفاه دانشجویان مبنی بر واگذاری پرداخت وام دانشجویی دانشجویان دکتری تخصصی به یک بانک عامل نیز در راستای کاهش بار مالی این صندوق تعبیر و در ادامه با اعتراض های گسترده دانشجویان رو به رو شد، اما در روزهای اخیر نامه ای از طریق رئیس صندوق رفاه دانشجویان خطاب به دانشگاه های سراسری ارسال شده است که بر اساس آن دور جدیدی از کاهش نوع و میزان پرداخت وام های دانشجویی آغاز خواهد شد.

نامه و درخواستی که از آن سخن به میان آمد اشاره به درخواستی دارد که ذولفقار یزدان مهر در هفته جاری به دانشگاه های کشور ارسال کرده است و در این نامه موضوع تلاش برای معرفی دانشجویان مستضعف و مستعد را برای دریافت وام مورد تأکید قرار داده است.

ذوالفقار یزدان مهر مشاور وزیر و رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در بخشنامه ای که به آن اشاره شد خطاب به دانشگاه های کشور نوشت: در راستای تأکید نهادهای نظارتی و اجرای قوانین و مقررات پرداخت تسهیلات دانشجویی و توزیع اعتبارات وام بین دانشجویان نیازمند، به استناد بند ۱۲ اساس نامه و مواد ۴ و ۵ آیین نامه نحوه استفاده از وام های دانشجویی صندوق رفاه دانشجویان مبنی بر این که «دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی داخل کشور با توجه به استعداد و استحقاق مالی و دریافت نکردن بورس، کمک یا وام از سازمان های دیگر، همچنین اشتغال نداشتن به کاری که مستلزم دریافت اجرت باشد و جهاتی که پرداخت وام یا کمک را ایجاب کند،» با رعایت ضوابط مقرر از طرف هیات امناء و حدود امکانات صندوق می توانند از وام مربوط استفاده کنند.

وی در بخش دیگری از بخشنامه مذکور نوشت: همچنین به استناد ماده ۲۱ آیین نامه نحوه استفاده از وام های صندوق رفاه دانشجویان به استحضار می رساند مسئولیت هرگونه تشخیص موارد مذکور و تعیین شرایط استحقاق دانشجوی مستعد کم بضاعت، تایید مدارک و مستندات دریافت وام و صحت نداشتن اشتغال، برعهده دانشگاه (معاونت دانشجویی) خواهد بود.

بر اساس بخشنامه ای که اخیراً از سوی رئیس صندوق رفاه به دانشگاه ها ابلاغ شده است، محدودیت های زیادی برای شامل شدن وام دانشجویی به دانشجویان طرح شده است که عملاً حجم قابل توجهی از دانشجویان را از پوشش این وام ها خارج خواهد کرد و طبیعتاً بار مالی هزینه ها را برای صندوق رفاه کاهش خواهد داد.

اشاره به بندهای قانونی و اساس نامه ای و تأکید بر لزوم مستضعف بودن دانشجو، مستعد بودن دانشجو، عدم دریافت بورسیه یا اشتغال در هر سازمانی که مستلزم دریافت اجرت باشد، این معنی را به ذهن متبادر می کند که حتی دانشجویان مستضعف و مستعد نیز در آینده از پوشش این وام خارج خواهند شد و این مشکل تنها شامل حال دانشجویان دیگر که البته اکثریت دانشجویان را شامل می شود، نخواهد شد.

از این رو احتمال حذف دانشجویان مستضعف و مستعد نیز از این طرح بالا می رود که می دانیم بسیاری از دانشجویان مستضعف برای تأمین نیازهای مالی دوران تحصیل به کارهای متفرقه و یا پژوهشی مشغول هستند و طبیعتاً از این محل اجرتی نیز دریافت می کنند.

از سوی دیگر دانشجویان مستعد نیز بر اساس بخشنامه بالا که تعریف مشخصی برای آن ارائه نشده است نیز اغلب از سوی نهاد و سازمان هایی مثل بنیادهای خیریه، بنیاد نخبگان و... بورسیه تحصیلی دارند و این موضوع سبب می شود، آنها نیز از پوشش این وام خارج شوند.

نکته مهم و ایراد اساسی دیگر که حتی بحث عدالت را نیز در رابطه با نوع پرداخت وام دانشجویی در آینده به چالش می کشد، این است که در این بخشنامه اظهار نظر در مورد صحت و سقم اطلاعات دانشجویان بر عهده معاونت دانشجویی دانشگاه ها واگذار شده است و این موضوع با توجه به احتمال بالای دخالت نظرهای متفاوت در دانشگاه های مختلف نمی تواند ملاک خوبی برای تأیین صلاحیت وام گیرندگان باشد.

بنابراین صندوق رفاه دانشجویان تحت تأثیر تصمیم گیری های نهادهای مافوق و قانون گذار بنا دارد شرایطی را در پرداخت وام های دانشجویی در پیش بگیرد که به احتمال زیاد جمع زیادی از دانشجویان را از پوشش دریافت وام خارج و آنها را دچار مشکلات فراوانی خواهد کرد.

این موضوع در حالی است که چنین رویه ای در گذشته مسبوق به سابقه نبوده است و با رسالت های اصلی صندوق رفاه دانشجویان همانطور که در نام این صندوق نیز به خوبی مستتر است، همخوانی ندارد؛ حقیقتی انکار ناشدنی که می توان آن را اینگونه توصیف کرد که وزارت علوم اگر بنا دارد از دانشجویان مستضعف و مستعد حمایت ویژه ای داشته باشد باید راه های دیگری را در پیش بگیرد و این مسئله را با هزینه کردن از جیب اکثریت دانشجویان دنبال نکند.

 پس از انتشار خبر تحلیلی فوق، رئیس صندوق رفاه دانشجویان توضیحاتی را در رابطه با بخشنامه اخیر این صندوق به دانشگاه ها در اختیار «تابناک» قرار داد که در خبر «وام کسی را حذف نمی کنیم، وام دانشجویان مستضعف را افزایش خواهیم داد» می توانید بخوانید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۴۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
جز دانشجویان مستضعف و مستعد و مشمولین بند "پ" ......
محمد
|
Germany
|
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
هزار بار درود بر احمدی نژاد .بخدا ما حامی روحانی بودیم ولی این رییس جمهور پشت سر هم ضربات مهلک بر پیکره قشر متوسط و پایین جامعه میزند و اصلا براش مهم نیست.آفت دولت سرمایه‌داری این است.دولتی که غم و مصیبت مردم را درک نمیکند .وزرای میلیاردر برادر میلیاردر و........
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
از برادر محصولی میلیاردر چه خبر؟
ناشناس
| Netherlands |
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
کاملاً درست میگی! شب انتخابات از استرس خوابم نبرد به خاطر روحانی. حالا داره بهمون خنجر از پشت میزنه. واقعاً پشیمونم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
این تیتری که زدی ، هیچ مستضعف آبرومندی از ترس آبرویش درخواست وام نخواهد کرد.متاسفانه حرف زدن هم به شما یاد نداده اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
کاش محدود نشه. چون تجربه نشون داده محدودیت در نهایت خیلی زود به حذف و هیچ میرسه.
من الان استاد دانشگاهم. اون موقع که دانشجو بودم خیلی کم پول بودم. در کنار کار دانشجویی که داشتم وام هم خیلی به کارم میومد. فشار به پدرم که کارگر ساده بود نمیومد یا کم میومد. خلاصه به در میخوره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
معمولا در این کشور کفگیر فقط برای مردم به ته دیگ میخوره نمیدونم با اینهمه کسری بودجه چطور بعضی ملیارد دلاری میبرن
دانشجوی بدبخت دکتری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
روحانی مچکریم...
ناشناس
|
Canada
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
من سال 94 با رتبه 1100 منطقه یک نتونستم تو دوره روزانه دانشگاه سراسری قبول شوم و رفتم شبانه همون دانشگاه و این در حالی بود که تعدادی از دوستانم در سهمیه منطقه 3 با درصدهای به مراتب بدتر از من( در تمامی دروس درصدهایش یک چهارم درصدهای من بود) به راحتی روزانه قبول شد. حالا این بحث دانش و صلاحیت به کنار که به شکل واضح در حق افرادی مثل من ظلم میشه. من دانشجو پنج ترمه هر ترم نزدیک یک میلیون شهریه میدم که سیصدهزارش رو از این وام ها میدادم. اینها دانشجوها رو به عنوان یه گدا در نظر گرفتن و هیچ ارزشی برای ما قائل نیستند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
شما میدونی دانش آموز منطقه سه تو چه شرایطی درس میخونه؟
زینال بندری
|
Japan
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
خوشبختانه اکثریت قریب به اتفاق دانشجویان ما از قشر مرفه جامعه هستند و بیشتر دنبال مدرک دانشگاهی برای کلاس گذاشتن می باشند و نیازی به وام و کمک هزینه ندارند لازم است این وام ها صرف آموزش احکام دینی به جوانان و دانشجویان شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
دانشگاه ملی یعنی ظلم به یک شخص که میره دانشگاه آزاد
سید حسنی3نیک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
اصلا خود دانشگاه روهم حذف کنید
40 سال سواد به دردِ کی خورد
فقط واردات بیشتر شد
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟