گروهی از شهروندان مقدونیه روز پنجشنبه در هنگام ورود دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به این کشور با برگزاری تظاهرات و آتش زدن پرچم این سازمان با عضویت کشورشان در ناتو مخالفت کردند.
به گزارش ایرنا از رسانه های خبری صربستان، «ینس استولتنبرگ» در حالی که در پارلمان مقدونیه سخنرانی داشت، گروهی از شهروندان مقابل ساختمان مجلس در مخالفت با ورود کشورشان به پیمان آتلانتیک شمالی تظاهرات کردند.
استونبرگ طی سخنانی در مجلس مقدونیه، از اسکوپیه بخاطر شرکت نیروهای این کشور در ماموریت های حافظ صلح قدردانی و ابراز امیدواری کرد که این کشور به موفق ترین پیمان نظامی در جهان ملحق شود.
دبیرکل ناتو در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه مونته نگرو در سال گذشته به بیست و نهمین عضو ناتو نایل شد، گفت: این پیمان نظامی خواهان این است که مقدونیه نیز به بخشی از خانواده ناتو در آید.
وی همچنین با تاکید برای اینکه مقدونیه برای نایل شدن به عضو ناتو کارهای زیادی را در پیش رو دارد، گفت که مقدونیه به خصوص برای حل و فصل تنش با یونان پیرامون نام کشور تلاش کند.
دولت مقدونیه به رغم اختلاف چندین ساله خود با یونان بر سر نام این کشور تلاش دارد با مذاکرات راه را برای پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هموار سازد.
دولت جدید مقدونیه از زمانی که زوران زائف در سال جاری میلادی در صدر آن قرار گرفت، تلاش دارد تا راه را برای عضویت این کشور در ناتو امکان پذیر سازد و در این راستا خواهان برطرف کردن موانع از جمله اختلاف با یونان بر سر نام مقدونیه است.
مقدونیه از طرف دیگر تلاش دارد که جامعه بین المللی این کشور را براساس قانون اساسی آن با نام جمهوری مقدونیه به رسمیت بشناسد که یونان به عنوان عضو ناتو و اتحادیه اروپا با این نام به شدت مخالف است و مانع ورود مقدونیه تحت این نام به اتحادیه اروپا و ناتو است.
مشکلات با یونان بر سر نام کشور مقدونیه از مسائل مهمی است که دولت اسکوپیه با آن مواجه است. از زمان اعلام استقلال مقدونیه در سال 1991 از یوگسلاوی سابق، این کشور با یونان بر سر نام جمهوری مقدونیه اختلاف دارد.
یونان به دلیل اینکه مقدونیه قدیم بخش بسیار بزرگی از خاک یونان را شامل می شده، نگران این مساله می باشد که دولت مقدونیه بعدها ادعایی درباره این بخش از یونان مطرح کند و به همین دلیل خواهان تغییر نام جمهوری مقدونیه است.
ورود به ناتو به قدری برای مقدونیه مهم است که این امکان وجود دارد تا حکومت اسکوپیه با آتن در این رابطه به توافق دست یابد.
مقدونیه در سازمان ملل متحد و دیگر سازمان های بین المللی تحت نام «مقدونیه، جمهوری سابق یوگسلاوی» مطرح است. از طرف دیگر مردم مقدونیه با هر تغییری در خصوص نام کشورشان مخالف هستند.
با توجه به اهمیت کشورهای بالکان غربی برای ناتو، آمریکا تلاش دارد که با اعطای امتیازاتی کشورهای این منطقه از اروپا را به عضویت ناتو درآورد و در این راستا حضور خود در این منطقه را تقویت کند.
کارشناسان سیاسی بالکان بر این باورند که ناتو به مقدونیه برای بالا بردن بنیه دفاعی خود نیازی ندارد و تنها عاملی که می توان بر روی آن تاکید کرد دور کردن روسیه از منطقه بالکان است و به این دلیل آمریکا و ناتو تلاش دارند تا با به عضویت در آوردن کشورهای منطقه بالکان غربی در ناتو، روسیه را از این منطقه دور کنند.
جمهوری مقدونیه در غرب بالکان، برای بالا بردن ضریب امنیت خود تلاش دارد که به مراحل عضویت خود در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سرعت بخشد.
جمهوری مقدونیه در راستای عضویت در ناتو اخیرا به تقویت روابط نظامی با ایالات متحده آمریکا و همچنین برگزاری رزمایش مشترک در جنوب این کشور با نیروهای این سازمان پرداخته است.
احتمالا این جمهوری یوگسلاوی سابق با توجه به اهمیت منطقه بالکان بخصوص بالکان غربی برای ناتو، کشور بعدی در این منطقه حساس اروپا خواهد بود که به زودی به عضویت ناتو درخواهد آمد.
پیمودن مراحل پیوستن به اتحادیه اروپا نیز یکی از مشکلات بزرگ مقدونیه است. این کشور از سال 2005 نامزد عضویت در این بلوک سیاسی و اقتصادی است و اکنون بروکسل هشت شرط را برای ادامه مذاکرات با این کشور برای پذیرش عضویت آن گذاشته است.