سفر رئیس مجلس قطر به مصر در سایه قطع روابط دو کشور، پیشروی ارتش سوریه در غوطه شرقی ریف دمشق، پایان حضور داعش در استان های حماه و حلب، استقرار نیروهای جدید ترکیه در اطراف عفرین سوریه، آغاز عملیات گسترده ارتش مصر در سیناء و راهکار فرانسه برای گسترش روابط با ایران بدون مزاحمت آمریکا، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به احتمال همکاری اطلاعاتی آمریکا با ایران و روسیه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ فرمانده نیروهای ناتو در افغانستان اعلام کرد، شاید آمریکا اطلاعات خود درباره افغانستان را در اختیار روسیه و ایران قرار دهد.
به گزارش اسپوتنیک، ژنرال «جیم هکر» گفت: آمریکا در پی یافتن زمینه مشترک با روسیه، ایران و پاکستان برای کاهش مشکلات در افغانستان است.
فرمانده نیروهای ناتو در افغانستان افزود: ما باید به روسیه، ایران و پاکستان نیم نگاهی برای یافتن مواضع مشترک درباره افغانستان داشته باشیم. آنها میدانند که مواد مخدر از افغانستان به خاک این کشورها وارد می شود، ایران وابسته به آبهایی است که از افغانستان جاری می شود. از این روی، همان گونه که دونالد ترامپ اعلام کرد، ما میتوانیم مواضع مشترک داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما فشار را بر آن گذاشتهایم که کشورهای منطقه از تروریست ها در افغانستان حمایت نکنند و به این فشارها ادامه خواهیم داد.
او ضمن نشان دادن چراغ سبز به این کشورها گفت: اگر آنها میخواهند با ما همکاری کنند، ما آماده هستیم، همچنین اطلاعات افغانستان را با آنها در میان خواهیم گذاشت.
جیم هکر ابراز امیدواری کرد، با این همکاری امکان نابودی گروه های تروریستی وجود دارد.
سفر رئیس مجلس قطر به مصر در سایه قطع روابط دو کشور
«احمد بن عبدالله بن زید آل محمود»، رئیس مجلس شورای قطر، روز جمعه برای شرکت در سومین نشست رئیسان پارلمان های عربی وارد قاهره شد.
سفر رئیس مجلس قطر در حالی صورت می گیرد که روابط دو کشور از هشت ماه پیش قطع شده است.
عربستان، امارات، بحرین و مصر از پنجم ژوئن 2017 ( 15 خرداد 96) با متهم کردن قطر به حمایت از تروریستم، تمامی روابط با این کشور را قطع کردند و مرزهای دریایی، زمینی و هوایی با قطر را هم بستند.
پیش بینی می شود، در نشست قاهره، سندی درباره مبارزه با تروریسم و تندروی تهیه و به بیست و نهمین نشست سران اتحادیه عرب که مارس آینده برگزار می شود، ارایه شود.
از سوی دیگر، گزارش منابع سعودی حاکی است، همزمان «عبدالله بن محمد بن ابراهیم آل الشیخ» رئیس مجلس عربستان هم در این نشست حضور خواهد داشت.
رئیس اتحادیه پارلمان های بین المللی و رئیس جمعیت پارلمان های کشورهای عضو ناتو هم در نشست قاهره ـ که از روز شنبه پیش رو آغاز می شود ـ حضور خواهند داشت.
پیشروی ارتش سوریه در غوطه شرقی ریف دمشق
ارتش سوریه بخش هایی از غوطه شرقی ریف دمشق را از تروریست های تحریر الشام(جبهه النصره) و احرار الشام آزاد کرد.
جمعه شب منابع میدانی اعلام کردند که ارتش و نیروهای مسلح سوریه بر ساختمان اداره ثبت احوال، مسجد عبدالرحمن بن عوف و ساختمان شرکت اردنی ـ لبنانی در شمال غرب شهر عربین در غوطه شرقی ریف دمشق مسلط شدند.
ارتش سوریه در چند روز گذشته درگیری های شدیدی با گروه های تروریستی در غوطه شرقی ریف دمشق داشته است.
تروریست های حاضر در این منطقه پس از فشارهای ارتش سوریه در چند روز گذشته، بر شدت حملات خمپاره ای به پایتخت و حومه آن افزوده است.
سوریه حدود هفت سال است، با حضور گروه های مسلح و تروریستی همچون داعش و تحریرالشام که از سوی غرب و برخی کشورهای منطقه حمایت می شوند، با بحران روبه روست.
با شکست داعش در سوریه در ماه های اخیر و همچنین پیشروی ارتش این کشور، نیروهای مردمی و مقاومت، سوریه پس از سال ها پایداری در آستانه ریشه کنی تروریسم قرار دارد.
پایان حضور داعش در استان های حماه و حلب
فرماندهی ارتش و نیروهای مسلح سوریه، پایان حضور تروریست های داعش در استان های حماه و حلب و نابودی بیشتر تروریست های جبهه النصره در حومه جنوبی حلب را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه سانا، ارتش سوریه در بیانیه ای، آزادی فرودگاه ابوالضهور و مناطقی در حومه حماه، ادلب و حلب و همچنین پایان کار گروه تروریستی داعش در این مناطق را اعلام کرد.
فرماندهی ارتش و نیروهای مسلح سوریه اعلام کرد، ارتش با همکاری متحدانش، شمار بسیاری از شهرها، روستاها و مزارع حومه حماه، ادلب و حلب را آزاد کرد.
در عملیات ارتس سوریه همچنین شمار زیادی تروریست کشته و سلاح های سنگین، مخفیگاه ها و مواضع تروریست ها ویران شد.
این بیانیه افزود: ارتش سوریه به عملیات نظامی خود در مبارزه با تروریست ها و به شکست کشاندن طرح های آنها و حامیانشان بر اساس وظیفه ملی و قانونی تا بازگرداندن ثابت و آرامش به تمام خاک سوریه ادامه خواهد داد.
استقرار نیروهای جدید ترکیه پیرامون عفرین سوریه
جمعه شب شبکه خبری «المیادین» در خبری فوری گزارش کرد: یک کاروان ترکیه متشکل از پنجاه خودروی نظامی برای پشتیبانی نیروهای این کشور از گذرگاه «اطمه» در جنوب جندیرس وارد منطقه عفرین سوریه شده اند.
المیادین به جزئیات بیشتر این خبر اشاره ای نکرده است.
شهرک جندیرس در جنوب غرب شهر عفرین در شمال غربی استان حلب قرار دارد. بنا بر اعلام رسانه های ترکیه، در جریان این عملیات، بیش از شش هزار نیروی نظامی مشارکت دارند.
عملیات شاخه زیتون ترکیه از بیستم ژانویه (سی ام دی ماه) در منطقه عفرین واقع در شمال غربی سوریه آغاز شد.
دولت آنکار مدعی است، هدف از این عملیات، نابودی تروریستهای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک)، حزب اتحاد دموکراتیک سوریه (پ.ی.د)، یگانهای مدافع خلق سوریه (ی.پ.گ)، داعش در عفرین و نجات مردم این مناطق از ظلم و فشار تروریستهاست.
آغاز عملیات گسترده ارتش مصر در سیناء
روز جمعه، ارتش مصر آغاز طرح جامع مقابله با عناصر تروریستی در تمامی نقاط استراتژیک را با هدف سیطره بر گذرگاهها و پاکسازی مناطقی که تروریستها در آن استقرار دارند، اعلام کرد.
سرهنگ «تامر الرفاعی»، سخنگوی رسمی نیروهای مسلح مصر تأکید کرد، فرماندهی کل نیروهای مسلح از ملت مصر میخواهد با نیروهای مسلح برای مقابله با تروریسم و ریشهکنی عناصر تروریستی که امنیت و ثبات کشور را تهدید میکنند، همکاری کنند.
راهکار فرانسه برای گسترش روابط با ایران بدون مزاحمت آمریکا
فرانسه برای سال جدید میلادی، به دنبال اجرای کامل طرحی یک ساله برای ارائه اعتبارات یورو به خریداران ایرانی محصولات فرانسوی است تا تجارت دو جانبه در خارج از چهارچوب تحریمهای آمریکا حفظ شود.
به گزراش یورو نیوز، با وجود عدم اطمینان از سرنوشت توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی، بار دیگر فرانسه شرکت های خود را به افزایش همکاریهای تجاری با ایران تشویق کرد.
جفری سلستن ـ اوربن، مدیر روابط دوجانبه در وزارت دارایی فرانسه در جریان دومین نشست یک روزۀ نهاد سرمایه گذاری «یورومانی» (Euromoney) در پاریس ـ که با محوریت ایران و با حضور نمایندگانی از این کشور از جمله رئیس بانک مرکزی ایران، مشاور اقتصادی رئیس جمهور، رئیس بیمه مرکزی برگزار شد ـ اعلام کرد: «ما شرکت ها را به ادامه فعالیت تجاری با ایران تشویق می کنیم؛ اما ما در صحنه بینالملل قرار داریم و هیچ کس نمیداند، پس از ماه می چه پیش میآید. شرکت های فرانسوی با بی اطمینانی مواجه هستند و اگر شما میخواهید آنها در ایران فعالیت تجاری داشته باشند، باید تضمینهایی بدهید.»
یورو نیوز می نویسد: پاریس قبل از انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی (۱۳۵۷ شمسی) روابط اقتصادی نزدیکی با تهران داشت و کارخانههای فرانسوی بزرگی همچون رنو و پژو در این کشور فعالیت میکردند. این کشور پس از لغو تحریمهای بینالمللی در سال ۲۰۱۵ میلادی در پی توافق هستهای نیز بار دیگر درصدد تقویت روابط تجاری خود با ایران برآمد.
بنابراین، بر پایه اعلام سلستن-اوربن، صادرات فرانسه به ایران در یازده ماه نخست سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۲۰ درصد افزایش یافت و به رقم ۱.۲۹ میلیارد یورو (۱.۶ میلیارد دلار) و واردات از ایران نیز در همین دوره با ۸۰ درصد افزایش به رقم ۲.۱۶ میلیارد یورو رسید.
به گفتۀ او، اولویت کوتاه مدت فرانسه برای انجام مبادلات تجاری با ایران، حفظ روابط تجاری ساده بوده است.
پاریس اکنون و برای سال جدید میلادی به دنبال اجرای کامل طرحی یک ساله برای ارائه اعتبارات یورو به خریداران ایرانی محصولات فرانسوی است تا تجارت دو جانبه خارج از چهارچوب تحریمهای آمریکا حفظ شود.
مدیر کل بانک سرمایه گذاری فرانسوی «Bpifrance» که این طرح با همکاری این بانک به اجرا گذاشته شده، در نشست روز پنجشنبه «یورومانی» اعلام کرد، به این طرح که اجرای آن از پایان ماه می و اوایل ماه ژوئن اجرا خواهد شد، اطمینان دارد. با وجود این، هشدار داد که مذاکرات دربارۀ چگونگی حمایت از شرکت های فرانسوی در صورت اعمال دوبارۀ تحریمهای آمریکا همچنان ادامه دارد.
یورو نیوز در پایان می نویسد: تهران امیدوار است، بار دیگر گسترده به عرصه تجارت بینالملل بازگردد اما ناتوانی این کشور در متقاعد کردن بانک های غربی برای پذیرش انجام معامله با ایران، مانع اصلی برای تحقق این خواسته بوده است. ادغام بانک های ایران در این سیستم مالی جدید نیز به زمان نیاز دارد و احتمالا برای عملی شدن این برنامه، باید از سوی تهران نیز حمایت هایی ارائه شود؛ از جمله در موضوع کمک تهران به کاهش هزینههای اضافی بانک هایی که خطرات بیشتری برای همکاری با بازرگانان ایرانی پذیرفتهاند.