به گزارش «تابناک»؛ اخبار ناخوشایندی که از کشتار پلنگ در سالهای اخیر مخابره شده و نگرانی از انقراض این گونه ارزشمند را به دنبال داشته، مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان (دست کم برخی از ایشان) را به واکنش واداشته است؛ واکنشی از جنس لاپوشانی و کتمان این دست اتفاقات ناخوشایند!
این را میشود از اخباری دریافت که فعالان محیط زیست نقل میکنند. مثل خبر کشف لاشه یک پلنگ در منطقه حفاظت شده درونه در خراسان رضوی که برخی فعالان حیات وحش افشا کردند و نگذاشتند مسئولانِ پنهان کار استان بر آن سرپوش بگذارند؛ اتفاقی که حالا برای بار دیگر تکرار شده است.
گزارشهای رسیده از این فعالان حکایت از پنهانکاری خبر کشف لاشه دو پلنگ دیگر طی یک ماه گذشته در این استان دارد؛ یکی مرگ پلنگی بالغ در پارک ملی تندوره و دیگری کشف لاشه توله پلنگی در منطقه شکار ممنوع کلیلاق شهرستان فریمان؛ اولی در تاریخ بیستم بهمن ماه و دومی در پنجمین روز ماه جاری.
همه اینها در حالی است که دوستداران حیات وحش پیشتر و در اردیبهشت ماه با انتشار تصاویری از لاشه یک پلنگ در فضای مجازی، خبر کشف لاشه یک پلنگ در منطقه حفاظت شده درونه در شهرستان بردسکن -که مسئولان اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی از انتشار آن خودداری کرده بودند، را فاش ساختند.
پس از انتشار آن خبر، حمید صالحی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، علت مرگ پلنگ را، کهولت سن اعلام کرد و در واکنش به انتقاد رسانهها مبنی بر عدم اطلاع رسانی در این زمینه، گفت: «مرگ بر اثر کهولت سن در مورد هرگونه موجود زنده امکان پذیر است و این موضوع چندان عجیب و دور از باور نیست و موضوع به محض دریافت نظرات مکتوب کارشناسان دامپزشکی اطلاع رسانی شد.»
این در حالی است که اکنون میبینیم یک ماه از کشف لاشه پلنگی در یک پارک ملی -که از مهمترین درجه حفاظتی در میان مناطق چهارگانه تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست به شمار میرود- میگذرد، اما باز هم اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، از انتشار خبر آن خودداری کرده است. انگار نه انگار که پای مرگ گونهای در خطر انقراض در یکی از اصلیترین زیستگاههای این گربهسان یعنی پارک ملی تندوره در میان است و مخابره کردن و همچنین تعلل در انتشار خبر آن، معانی متفاوتی به ذهن می رساند!
اتفاقی که البته برای اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی جدید نیست و پیشتر هم رخ داده است. نمونه آن، سکوت این اداره کل در قبال خبر کشف لاشه یک پلنگ در منطقه حفاظت شده جنگل خواجه در شهرستان سرخس در بهار سال ۹۴ بود که ششمین مورد از تلف شدن پلنگ در آن سال بود. رویکردی که بیشتر به پاک کردن صورت مسأله شباهت دارد تا واکنش حرفهای متولیان مراقبت از میراث ارزشمند حیات وحش کشورمان.
وضعیتی که معلوم نیست در نتیجه تصمیم مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان به وجود آمده یا نتیجه تشخیص مدیران استانی است، اما آنچه واضح است، نه پلنگ کشی و روند نگران کننده کشتار این گونه بی نظیر و در معرض انقراض در کشورمان متوقف شده و نه سازمان برای حفاظت از این گونه تدبیری اندیشیده و در دستور کار قرار داده است، بلکه تنها مخابره این اخبار متوقف شده است.
تصمیمی که معلوم نیست چند بار در مواجهه با لاشه پلنگ در دیگر نقاط کشورمان اتخاذ و به لاپوشانی این دست خبرها منجر شده است، اما از آن نگران کنندهتر آنجاست که میبینیم به واکنش معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست منجر نشده است. نکتهای قابل تأمل که موجب شده برخی تصور کنند، پنهان کردن این اخبار نه تصمیم مدیران استان ها، که موضوعی خواسته شده از سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان باشد؛ شائبهای که تنها عیسی کلانتری میتواند به آن پاسخ دهد.