همان طور که از اسم اين اوراق هم مشخص است، اوراق مشارکت اوراق بهاداري است که بيانگر مشارکت دارنده آن در يک طرح است. اجازه بدهيد با يک مثال توضيح دهيم. فرض کنيـد يک شرکت پتروشيمي براي راهاندازي خط توليد جديد، به 200 ميليارد تومان سرمايه جديد نيـاز دارد. همچنين براساس بررسيهاي کارشناسي، درصورت راهاندازي اين خط توليـد، سرمايه صرف شده براي آن ظرف مدت 4 سال پس از راهاندازي، از محل افزايش درآمد ناشي از فروش محصولات جديد، جبران شده و ميزان سوداوري شرکت هم طي اين مدت، سالانه 25 تا 30 درصد افزايش خواهد يافت، به بيان ديگر، طرح مذکور داراي توجيه اقتصادي است.
مهمترين جذابيت اوراق مشارکت در مقايسه با ساير انواع اوراق بهادار مانند سهام، تضمين پرداخت سود است، به اين معنـا که دارنده اوراق مشارکت اطمينان دارد که سود مشخص و تضمينشدهاي را بهعنوان سود عليالحساب، در فواصل زمانـي معيـن، دريافت ميکند.
طبيعتا شرکت يا سازمان منتشرکننده اين اوراق نميتواند خودش، پرداخت سود اوراق را هم تضمين کند. در حال حاضـر، سود اغلب اوراق مشارکتي که در کشور منتشر ميشود، توسط بانکها و موسسات مالي معتبر و يا دولت، تضمين ميشود، بنابراين، خريدار اين اوراق اطمينان دارد که در سررسيدهاي مشخص، سود تعهدشده را دريافت ميکنـد. بين ريسک و بازده رابطه مستقيـم وجود دارد، بنابراين اوراق مشارکت، با توجه به اينکه بازدهي تضمين شده دارند و ريسکي را متوجه سرمايهگذار نميکنند، بنابراين بازده مورد انتظار آنها هم در مقايسه با ساير انواع اوراق بهادار، کمتـر است.
سود تضمينشده اوراق مشارکت، به صورت عليالحساب به دارنده اوراق پرداخت ميشود، به اين معنا که پس از پايان پروژه و در سررسيد نهايي، ناشر اوراق موظف است سود قطعي پروژه را محاسبه کرده و درصورتي که سود قطعي پروژه، بيشتر از سود عليالحساب پرداختي به خريداران اوراق باشد باشد، مابهالتفاوت را به آنها پرداخت نمايد. البته، درصورتي که سود قطعي پروژه، از سود عليالحساب پرداختي کمتر باشد، جبران مابهالتفاوت برعهده ضامن اوراق مشارکت است و ضرر و زيانـي از اين بابت، متوجه خريدار اين اوراق نيست.
سود اوراق مشارکت، معاف از پرداخت ماليات است و اين موضوع نيز يکي از جذابيتهاي سرمايهگذاري در اوراق مشارکت محسوب ميشود.
اوراق مشارکت، اغلب بينام منتشر شده و فردي که اين اوراق را در اختيار دارد، مالک آن شناخته ميشود، بنابراين بايد از اوراق مشارکت نيز همانند اسکناس و بلکه بيشتر از آن، مراقبت کرد. البته، بانکها معمولا اين امکان را براي خريداران اوراق مشارکت فراهم ميکنند که بتوانند اوراق خريداري شده را نزد بانک، به امانت بگذارند تا از مواردي مانند سرقت، آتشسوزي و... در امان باشد.
سود اوراق مشارکت، در فواصل زماني تعيين شده (مثلا يك ماهه يا سه ماهه) و ازطريق برگههايي که همراه اوراق مشارکت، به خريدار تحويل ميشود، به وي پرداخت ميشود. درصورتي که فرد اوراق مشارکت را نزد خود نگهداري کند، هنگام تحويل برگههاي دريافت سود به بانک، بايد اصل اوراق مشارکت را هم به همراه داشته باشند تا مالکيت فرد بر اين اوراق، توسط بانک ، خريدار اوراق مشارکت ميتواند اوراق خود را نزد بانک به امانت گذارده و با پرداخت کارمزد جزئي، از بانک بخواهد تا سود اوراق را در سررسيدهاي تعيين شده، به صورت منظم به حسابش واريز نمايد.
منبع: باشگاه خبرنگاران