جزئیاتی از نامه امیر کویت به کشورهای محاصره کننده قطر، اعلام وفاداری رهبران انگلیس، آلمان و فرانسه به حفظ برجام، واکنش تهدیدآمیز بارزانی به نتیجه انتخابات عراق، دیدار پوتین و بشار اسد و تلاش اروپا برای در امان ماندن از پیامدهای تحریم ایران توسط آمریکا، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رایزنی مقتدا صدر و عمار حکیم برای تشکیل ائتلاف در مجلس عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مقتدا صدر رئیس ائتلاف «سائرون» با رهبر جریان حکمت ملی عراق به منظور رایزنی برای ایجاد ائتلاف بزرگ در مجلس این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
یک منبع که خواست نامش ذکر نشود، عنوان کرد: طرفین روز پنجشنبه در شهر نجف اشرف با هدف برداشتن گامهای اولیه جهت تشکیل «ائتلاف بزرگتر» در مجلس دیدار کردهاند.
ائتلاف انتخاباتی «سائرون» به رهبری مقتدا صدر براساس نتایجی که کمیساریای عالی انتخابات عراق منتشر کرده، با به دست آوردن ۵۴ کرسی بیشترین آرا را به خود اختصاص داده است.
حزئیاتی از نامه امیر کویت به کشورهای محاصره کننده قطر
یک روزنامه کویتی محتوای نامههای اخیر شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح خطاب به کشورهای محاصره کننده قطر را منتشر کرد.
روزنامه کویتی "الرأی" به نقل از منابعی دیپلماتیک نوشت: تلاش اخیر کویت برای حل بحران کشورهای عربی خلیج فارس و قطر که به اولین سالگرد خود نزدیک شده است، موفقیتآمیز نبود.
به نوشته این روزنامه، امیر کویت در نامههای اخیر خود به سران کشورهای محاصره کننده قطر، بر ضرورت وحدت در مقابله با چالشها، ارتباط با یکدیگر و طرح شفاف مسائل مورد اختلاف و پاسخ به آن در سایه وجود ضمانتهای اجرایی تأکید کرده است.
به گزارش الرأی، کویت به دنبال این است که ابتکار عمل برای حل بحران کشورهای عربی خلیج فارس در دست خود آنها باشد، نه آمریکا و سایر کشورهای غربی دوست و از هرگونه تلاشی کمک کننده در این زمینه استقبال شود.
اعلام وفاداری رهبران انگلیس، آلمان و فرانسه به حفظ برجام
روز پنجشنبه، رهبران انگلیس، آلمان و فرانسه در حاشیه نشست سران اتحادیه اروپا در صوفیه بلغارستان بر پایبندی خود به حفظ برجام تأکید کردند.
به گزارش دفتر نخستوزیری انگلیس، در این دیدار سهجانبه، طرفها اهمیت توافق با ایران را در حوزه مسائل مشترک امنیتی مورد تأکید قرار داده و متعهد شدند که با سایر طرفهای باقی مانده در برجام به منظور حفظ این توافق همکاری کنند.
رهبران سه کشور همچنین بر ضرورت پایبندی ایران به تعهداتش در چهارچوب برجام تأکید کردند.
آنها همچنین نسبت به برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای ایران در منطقه ابراز نگرانی کرده و تعهد خود را به مقابله با این مسائل ابراز داشتند.
این ملاقات پس از نشست پنججانبه وزیر خارجه ایران با همتایان انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل به منظور رایزنی درباره برجام صورت گرفت که متعاقب آن فدریکا موگرینی اعلام کرد: اروپا به حفظ توافق با ایران مصمم است.
وی افزود: همه شرکتکنندگان در این نشست از بابت خروج ایالاتمتحده اظهار تأسف کرده و پذیرفتند، عادیسازی روابط اقتصادی با ایران و رفع تحریمها بخشی ساختاری (جداییناپذیر) از توافق اتمی است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: به همراه ایران و سه کشور اروپایی، بر تعهدهای مشترک تأکید و بر ادامه گفت وگوها و تعمیق آنها توافق شده است.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، امروز همزمان با ورودش به نشست سران اتحادیه اروپا اظهار داشت: کشورهای اتحادیه اروپا بر این مسأله توافق دارند که برجام توافق کاملی نیست؛ اما تأکید دارند این توافق باید حفظ شود. همچنین امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه نیز گفته که اتحادیه اروپا باید از شرکتهای این اتحادیه که با ایران تجارت دارند، در برابر تحریمهای آمریکا حفاظت کند.
واکنش تهدیدآمیز بارزانی به نتیجه انتخابات عراق
نخست وزیر اقلیم کردستان عراق با بیان اینکه کردها حق دارند در ساختار جدید دولت آتی عراق به منصب حاکمیتی دست یابند گفت: در صورتی که کردها به حق و حقوقشان دست نیابند، عراق رنگ ثبات را نخواهد دید.
نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در نشست خبری هفتگی خود در اربیل گفت: هیأتی را به منظور گفت وگو با تمام فراکسیونهای سیاسی در مورد تشکیل دولت آتی به بغداد اعزام خواهیم کرد.
وی گفت: کردها مذاکرات جدی را برای تشکیل دولت عراق انجام خواهند داد. بارزانی تصریح کرد: این حق کردهاست که به پست حاکمیتی در عراق دست یابند و بدون تحقق خواستههای کردها ثبات سیاسی در عراق محقق نخواهد شد.
بارزانی کمیساریای انتخابات را به رسیدگی شکایتهای گروههایی فراخواند که نتایج انتخابات در سلیمانیه را نپذیرفتند. وی همچنین خواهان در پیش گرفتن همه اقدامات لازم در خصوص روند شمارش آرایی شد که با مشکل مواجه شدند.
وی در خصوص دیدارهای مک گورک، فرستاده ویژه آمریکا در ائتلاف ضد داعش گفت: دیدارهای مک گورک با تمامی گروههای سیاسی ادامه دارد.
دیدار پوتین و بشار اسد؛ درخواست پوتین برای خروج نیروهای نظامی خارجی از سوریه
رئیس جمهوری سوریه در دیدار با همتای روس خود از آمادگی کشورش برای شروع فرایند راه حل سیاسی در سوریه خبر داد.
شبکه راشا تودی روسیه لحظاتی پیش اعلام کرد که «بشار اسد» با «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه در شهر سوچی دیدار و گفتوگو کرده است.
در این دیدار، وزرای دفاع و امور خارجه هر دو کشور حضور داشتهاند.
رئیس جمهوری سوریه در این دیدار به پوتین گفته است، این آمادگی را دارد که فرآیند راه حل سیاسی در سوریه آغاز شود.
بر پایه بیانیهای که کاخ کرملین روسیه در این ارتباط منتشر شده است، دو طرف در مورد حل مسالمتآمیز بحران سوریه تأکید کردهاند.
رئیس جمهوری سوریه تصمیم گرفته است، نمایندگان خود را به منظور تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی سوریه براساس نتایج مذاکرات ژنو خواهد فرستاد.
خبرگزاری تاس نیز گزارش داد: در جریان این دیدار پوتین خطاب به بشار اسد گفت که روی خروج نیروهای نظامی از خاک سوریه حساب می کند، چون به عقیده کرملین به دلیل پیروزی ها و موفقیت های ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم و آغاز رویه حل و فصل سیاسی به طور فعال، نیروهای نظامی از خاک سوریه خارج خواهند شد.
تلاش اروپا برای در امان ماندن از پیامدهای تحریم ایران توسط آمریکا
«ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد، این اتحادیه از فردا جمعه اقدامات لازم برای حمایت خود از پیامدهای بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران را آغاز خواهد کرد.
در پی اقدام آمریکا و خروج این کشور از برجام رئیس جمهور این کشور فرمانی ریاستی را برای بازگشت تحریم های اقتصادی علیه ایران امضا کرده است. این اقدام پیامدهایی برای همکاری های اقتصادی کشورهای اروپایی با ایران خواهد داشت.
در همین راستا، پیشتر شرکت نفت و انرژی فرانسه، توتال، اعلام کرد، به علت تصمیم رییسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای خروج از توافق هستهای با ایران، قادر به ادامه دادن پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی ایران نیست.