پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکنیم.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون رشد ۱.۱۴ درصدی شاخص کل بورس در سومین روز هفته، سقوط سنگین سهام چین، کاهش بهای نفت با افزایش تولید روسیه و عربستان، ادعای آمریکا برای متوقف کردن صادرات نفت ایران واهی است، تولید نفت روسیه در ماه ژوئن افزایش یافت، رشد تقاضای «تسه»ها، سکه تمام وارد کانال ۳ میلیون تومانی شد، واردات بیش از ۳۰۱ تن قلوه سنگ به کشور و فروش هیوندای برقی در بازار هند را در بر دارد.
رشد ۱.۱۴ درصدی شاخص کل بورس در سومین روز هفته
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه، با افزایش 1243 واحدی معادل 1.14 درصد به رقم 109 هزار و 937 واحد رسید. تالار شیشهای در سومین روز کاری هفته، بر خلاف روز یکشنبه، شاهد روند صعودی شاخصهای منتخب بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 377 واحدی معادل 1.14 درصد به رقم 33 هزار و 390 واحد رسید. شاخص کل هم وزن، با رشد 64 واحدی معادل 0.35 درصد، عدد 18 هزار و 625 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 46 واحدی معادل 0.35 درصد به رقم 13 هزار و 433 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 1450 واحد افزایش معادل 1.22 درصد را رقم زد و به سطح 120 هزار و 792 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول، با 1043 واحد افزایش معادل 1.31 درصد به رقم 80 هزار و 490 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با 1822 واحد افزایش معادل 0.83 درصد همراه بود و عدد 221 هزار و 350 واحد را به نمایش گذاشت. نماد معاملاتی فولاد (فولاد مباركه اصفهان) و نماد فارس (صنايع پتروشيمي خليج فارس) بیشترین نقش را سبزپوشی شاخص کل داشتند.
سقوط سنگین سهام چین
روز دوشنبه، بازارهای آسیایی دوباره متحمل سقوط سهام چین شدند. در حالی که نگرانیها قبل از عملی شدن تهدید آمریکا برای وضع تعرفه بر ۳۴ میلیارد دلار واردات چین، تشدید شده است، یوآن چین هم افت کرد. بازارها قبل از موعد ۶ جولای(۱۵ تیرماه) که قرار است آمریکا تعرفههای جدیدی بر واردات چین وضع کند، پر استرس هستند. انتظار میرود پکن هم با تعرفههای خود بر کالاهای آمریکایی، پاسخ واشنگتن را بدهد. یوآن که ماه پیش بدترین عملکرد ماهیانه خود را ثبت کرده بود، در ماه جدید هم همچنان به افت خود در برابر دلار ادامه داد. ارز چینی که روز جمعه در نرخ برابری ۶.۶۲۲۵ دلار بسته شده بود، در معاملات دیروز تا ساعت ۱۰:۴۰ به وقت تهران به نرخ ۶.۶۳۶۳ یوآن در برابر یک دلار سقوط کرد. ایمینی اساندپی ۵۰۰ تا به این لحظه ۰.۵ درصد افت کرده است و انتظار میرود بورسهای اروپایی هم در مقادیر پایینتری باز شوند. شاخص سیاسآی ۳۰۰ چین هم به افت جلسات گذشته خود ادامه داد و ۲.۳ درصد سقوط کرد. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه در خارج از ژاپنِ اماسسیآی، که هفته قبل ۲ درصد سقوط کرده بود، ۰.۶ درصد افت کرد. نیکی ژاپن هم با سقوط سنگین ۲.۲ درصدی به پایینترین سطح ۱۱ هفتهای خود رسید. یک نظرسنجی از تولیدکنندگانِ این کشور نشان داد که با تنشهای ناشی از جنگ تجاری، حالوهوای بازار تیرهتر شده است.
ابعاد تازه جنگ تجاری با طرح ترامپ برای خروج از WTO
دولت ترامپ پیشنویس طرحی را آماده کرده است که به موجب آن رئیسجمهوری آمریکا میتواند قوانین تجارت بینالمللی که توسط «سازمان تجارت جهانی» تنظیم شده است را نادیده بگیرد. این طرح که به اصطلاح «قانون تعرفه عادلانه و متقابل ایالاتمتحده» نام دارد و به سفارش ترامپ آماده شده است، به رئیسجمهوری آمریکا این امکان را میدهد تا بهطور یکجانبه و بدون تایید کنگره تعرفهها را افزایش دهد. در اینباره وبگاه «اکسیوس» در گزارشی اسناد مربوط به پیشنویس این طرح را فاش کرده است. به گزارش این پایگاه، یک منبع آگاه در کاخسفید پیرامون پیامدهای اجرایی شدن این طرح میگوید: «این طرح معادل خارج شدن از WTO و تعهدات ما در این سازمان است، بدون آنکه خروج خود را اعلام کنیم.» این مقام دولتی که نخواسته نام او فاش شود، با احمقانه خواندن این طرح افزود: «خبر خوب این است که کنگره هیچوقت اجازه این کار را به رئیسجمهوری نخواهد داد. این در مرز قابل اجرا نیست، چراکه دهها هزار نرخ تعرفه جدید بر محصولات ما ایجاد و آمریکا را بهطور کامل از مجموعه قوانین تجارت جهانی حذف خواهد کرد.» در اوایل سالجاری، جلسهای به منظور گفتوگو پیرامون این طرح برگزار شد که در آن مارک شورت، مدیر امور قانونگذاری آمریکا به ناوارو گفت که این طرح از همان ابتدا مرده بود و هیچ حمایتی در کپیتول هیل (ساختمان کنگره آمریکا) بهدست نخواهد آورد. ناوارو مشاور تجاری افراطی اما در پاسخ به این اظهارات مارک شورت مدعی شد این طرح حمایتهای بسیاری بهدست خواهد آورد، بهخصوص از جانب دموکراتها. /دنیای اقتصاد
کاهش بهای نفت با افزایش تولید روسیه و عربستان
روز دوشنبه قیمت آتی نفت خام برنت نسبت به قیمت بسته شده در اواخر روز جمعه ۱.۲۴ دلار کاهش یافت و ۷۷.۹۹ دلار در بازار معامله شد. همچنین، معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با کاهش ۴۰ سنتی، بشکه ای ۷۳.۷۵ دلار صورت گرفت. این در حالی ست که قیمت نفت سبک آمریکا، هفته گذشته با رسیدن به بشکه ای ۷۴.۴۶ دلار به بالاترین نرخ خود از ماه نوامبر سال ۲۰۱۴ رسیده بود. اما با اظهارات متعدد آمریکا در طول آخر هفته، بازار نفت سیر نزولی در پیش گرفت. دلیل کاهش قیمت نفت در روز گذشته افزایش تولید نفت روسیه و عربستان سعودی عنوان شده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، طی توییتی در روز شنبه اعلام کرد که ملک سلمان بن عزیز، پادشاه عربستان سعودی، موافقت کرده بود که تولید نفت خود را افزایش دهد “شاید تا ۲ میلیون بشکه.” اما سپس کاخ سفید طی پیامی این اظهار نظر را پس گرفت و اعلام کرد پادشاه عربستان گفته بود که کشورش می تواند در صورت نیاز تولید نفتش را افزایش دهد.
ادعای آمریکا برای متوقف کردن صادرات نفت ایران واهی است
معاون اول رئیس جمهوری روز دوشنبه در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با اشاره به اینکه استمرار صادرات نفت کشور نماد پیروزی ملت ایران در مقابل تحریمهای آمریکاست، گفت: با برنامهریزی و مدیریت توانمند وزارت نفت، ثابت میکنیم که ادعای آمریکا مبنی بر متوقف کردن صادرات نفت ایران واهی است. /شانا
تولید نفت روسیه در ماه ژوئن افزایش یافت
اطلاعات وزارت انرژی روسیه که روز دوشنبه منتشر شد، نشان میدهد میانگین تولید نفت روسیه در ماه ژوئن امسال برای نخستین بار از ماه آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی تاکنون، به بیش از ۱۱ میلیون بشکه در روز رسید. طبق آمار یاد شده، میانگین تولید روزانه نفت روسیه از ۱۰ میلیون و ۹۷۰ هزار بشکه در ماه می امسال به ۱۱ میلیون و ۶۰ هزار بشکه در ماه ژوئن رسید. با این همه، میانگین تولید نفت روسیه در نیمه نخست سال ۲۰۱۸ میلادی ۰,۴ درصد کمتر از دوره مشابه در سال ۲۰۱۷ میلادی بود. از سوی دیگر، تولید گاز طبیعی روسیه در ماه ژوئن به یک میلیارد و ۷۹۰ میلیون متر مکعب در روز رسید که از ماه پیش از آن کمتر بود.
بازار اوراق مسکن؛ رشد تقاضای «تسه»ها
دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند95 (تسه9512) با رشد 2/ 1 درصدی به قیمت 67 هزار و 771 تومان معامله شدند. روز گذشته شاهد رشد دسته جمعی «تسه»ها بودیم. پس از افت قیمت اوراق تسهیلات مسکن از سقف 70 هزار تومانی در هفته ابتدایی تیر، رشد تدریجی تقاضا در فصل اوج تقاضای مسکن، از ابتدای هفته قیمت اوراق را به تدریج صعودی و روز گذشته قیمت اکثر «تسه»ها در کانال 68 هزار تومانی قرار گرفت. در بازار مسکن تهران با وجود افت ۲۲ درصدی تعداد معاملات در خرداد ماه، اما همچنان جهش ۹/ ۸ درصدی میانگین قیمت مسکن نسبت به اردیبهشت رقم خورد. با وجود این «تسه»ها در خرداد با رشد ۴/ ۵ درصدی همراه شدند. همچنان پایین بودن قدرت خرید متقاضیان عامل فشار بر تقاضای مصرفی مسکن است. رحیمی انارکی، مدیر عامل بانک مسکن تلاش برای ایجاد امکان پیشخرید مسکن توسط «صندوق یکم» را اعلام کرد.
سکه تمام وارد کانال ۳ میلیون تومانی شد
در پایان معاملات روز گذشته، سکه تمام طرح قدیم نسبت به روز یکشنبه، ۷۵ هزار تومان گرانتر شد و به قیمت ۲,۸۱۰,۰۰۰ تومان معامله شد. این سکه در بیشترین حالت به نرخ ۲ میلیون و ۸۳۰ هزار تومان نیز رسید. همچنین هر سکه تمام طرح جدید، ۳,۰۰۸,۰۰۰ تومان قیمت گذاری شد که نسبت به نرخ پایانی روز یکشنبه، ۱۶ هزار تومان گرانتر میباشد. این سکه نیز در بیشترین حالت، به نرخ ۳ میلیون و ۴۶ هزار تومانی هم رسید. هر نیم سکه بهار آزادی نیز با رشد ۴۵ هزار تومانی نسبت به روز قبل، به قیمت ۱,۴۶۰,۰۰۰ تومان فروخته شد. همچنین هر ربع سکه بهار آزادی نسبت به نرخ پایانی روز یکشنبه، ۱۲ هزار تومان گرانتر شد و به نرخ ۷۶۵ هزار تومان رسید. هر سکه یک گرمی نیز در معاملات سومین روز هفته، ۴۲۱,۵۰۰ تومان ارزشگذاری شد.
طلای جهانی از درخشش باز ماند
روز گذشته، هر اونس طلا با تقویت دلار، 4.08 دلار کاهش یافت و به 1248.52 دلار رسید. روز جمعه طلا برای نخستین بار طی 5 جلسه کاری پیش از آن افزایش یافته بود. شاخص دلار که ارزش دلار را در برابر سبدی از ارزهای بینالمللی میسنجد، 0.1 درصد رشد کرد و به 94.701 واحد رسید. همچنین ذخایر طلای گلدتراست، بزرگترین صندوق سرمایهگذاری طلا در جهان، در روز جمعه 0.18 درصد کاهش یافت و به 819.04 تن رسید.
واردات بیش از ۳۰۱ تن قلوه سنگ به کشور
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی در سال ۹۶ حاکی از آن است که در این مدت بیش از ۳۰۱ تن قلوه سنگ، ریگ، ریگهای صاف و سنگ چخماق وارد ایران شده است. بر اساس واردات این حجم قلوه سنگ، ریگ، ریگهای صاف و سنگ چخماق به کشور، ۱۳۴ هزار و ۸۷۸ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۴۶۲ میلیون و ۵۹۴ هزار و ۴۴۰ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است. به علاوه این کالا از ۸ کشور جهان از جمله چین، آلمان، امارت، ایتالیا و ... وارد ایران شده است. به نقل از میزان، گفتنی است بیشترین حجم واردات سنگ به ایرن از کشور چین با حجم بیش از ۱۹۰ تن و ارزش دلاری ۸۵ هزار و ۵۳۹ دلار بوده است.
استرالیا که بزرگترین صادرکننده سنگ آهن جهان است، پیش بینی کرد قیمت این ماده خام فولادسازی با افت تقاضای چین و افزایش تولید برزیل، تا دو سال آینده یک پنجم سقوط میکند. به نقل از رویترز، وزارت صنعت استرالیا در گزارش سه ماهه منابع و انرژی خود اعلام کرد قیمت سنگ آهن استرالیا در سال ۲۰۲۰ به ۵۱ دلار در هر تن سقوط میکند که بیش از ۲۱ درصد پایینتر از قیمت ۶۵ دلار در هر تن معاملات روز دوشنبه است.
شستا هم با ارز 4200 تومانی موبایل وارد کرد
محمد دهقان نماینده مجلس، در برنامه پایش در پاسخ به این که گفته میشود، یکی از شرکت های شستا دلار 4200 تومانی گرفته، ولی در لیست اعلام شده توسط آقای جهرمی نبوده است، آیا شما این موضوع را تأیید میکنید، گفت: امروز این موضوع را از وزیر ارتباطات سؤال کردم که آیا شرکت مدیر صنایع نوین تأمین (شمص) ارز 4200 تومانی گرفته و با آن واردات موبایل انجام داده و شما اسم این شرکت را سانسور کردید؟ آقای جهرمی وزیر ارتباطات این موضوع را تایید کرد که یکی از شرکت های زیرمجموعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با دلار 4200 تومانی واردات داشته و اسم آن در لیست ارسالی وزارت صنعت و معدن و تجارت حذف شده، ولی در لیست بانک مرکزی بوده است. دهقان در پاسخ به این سوال که گفته میشود، یکی از شرکت های شستا دلار 4200 تومانی گرفته، ولی در لیست اعلام شده توسط آقای جهرمی نبوده است، آیا شما این موضوع را تایید میکنید؟ گفت: امروز این موضوع را از وزیر ارتباطات سؤال کردم که آیا شرکت مدیر صنایع نوین تامین (شمص) ارز 4200 تومانی گرفته و با آن واردات موبایل انجام داده و شما اسم این شرکت را سانسور کردید؟ آقای جهرمی وزیر ارتباطات این موضوع را تایید کرد که یکی از شرکت های زیرمجموعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با دلار 4200 تومانی واردات داشته و اسم آن در لیست ارسالی وزارت صنعت و معدن و تجارت حذف شده، ولی در لیست بانک مرکزی بوده است. /فارس
فروش هیوندای برقی در بازار هند
رسانه های هند روز دوشنبه از تلاش دولت دهلی نو برای یافتن راهکارهایی با هدف ادامه واردات نفت از ایران بعد از 13 آبان به رغم فشارهای گسترده آمریکا خبر دادند. دهلی نو و واشنگتن هنوز هیچ مذاکره ای برای معافیت هند از تحریم های آمریکا انجام نداده اند اما مقامات هندی خوش بین هستند که بتوانند با وجود درخواست مستقیم واشنگتن از دهلی نو برای توقف کامل واردات نفت ایران، راهی برای ادامه واردات هند بیابند و درهای مذاکره با واشنگتن را هم بسته نگه دارند.
روزنامه 'اکونومیک تایمز' در همین رابطه به نقل از مقامات هندی خبر داد که فهرست جدیدی در وبسایت خزانه داری آمریکا قرار گرفته است که شرایطی را نشان می دهد که بر طبق آنها واشنگتن می تواند به کشورها تخفیف ارائه دهد. یک مقام هندی گفت: اظهارات شدید مقامات آمریکایی بدون شک با هدف پیروی بهتر کشور ها از تحریم ها و همچنین سخت تر کردن شرایط برای بدست آوردن معافیت منتشر شده است. آمریکا قصد دارد پیش از هرگونه مذاکره ای، انتظارات کشورها از دریافت معافیت را کاهش دهد. نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در سفر اخیر خود به هند خواستار توقف کامل واردات نفت هند از ایران تا تاریخ 13 آبان یعنی روز شروع دور جدید تحریم ها شد اما مقامات هندی در پاسخ اعلام کرده اند که توقف کامل واردات نفت از ایران بسیار مشکل است. کارشناسان هندی معتقدند که اینکار به روابط دوجانبه میان ایران و هند که زمینه های مختلف از جمله انرژی و پروژه های ارتباطی را شامل می شود ضرر زده و به منافع دراز مدت هند صدمه می زند. /ایرنا