سفر به خارج با جیب مردم؟!

سفرهای غیرضروری به خارج از کشور که یکی از عوامل مصرف ارز دولتی و حتی آزاد محسوب می‌شود، روندی افزایشی به خود گرفته و گاه برخی منابع آن را بیش از ۱۱ میلیون نفر در سال ذکر می‌کنند.
کد خبر: ۸۱۹۲۳۷
|
۰۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۱ 24 July 2018
|
6875 بازدید
|

«رسول سنایی راد» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

سفرهای غیرضروری به خارج از کشور که یکی از عوامل مصرف ارز دولتی و حتی آزاد محسوب می‌شود، روندی افزایشی به خود گرفته و گاه برخی منابع آن را بیش از ۱۱ میلیون نفر در سال ذکر می‌کنند. به نقل از یکی از خبرگزاری‌ها در سال ۹۶ که بازار ارز از نوسان برخوردار بوده، حدود ۹ میلیون ایرانی به خارج از کشور سفر کرده‌اند.

در سال ۲۰۱۷ مسافران ایرانی به کشور ترکیه حدود ۵ /۲ میلیون نفر بوده‌اند که با میانگین شش شب اقامت و سرانه هزینه کرد ۱۰۰۰ دلار، ۵/ ۲ میلیارد دلار ارز وارد ترکیه شده است. اگر همین میانگین را به سایر کشورها نیز تعمیم دهیم، بیش از ۱۰ میلیارد دلار ارز از کشور به همین مسافرت‌های خارج از کشور اختصاص می‌یابد. گرچه افزایش سطح رفاه و برخورداری جامعه، مهم‌ترین زمینه این سطح از مسافرت را رقم زده، اما یکی از مشوق‌های آن اختصاص ارز دولتی به این سفرها است که برای کشورهای همسایه ۵۰۰ یورو و برای کشورهای دور ۱۰۰۰ یورو می‌باشد.

با توجه به تفاوت نرخ ارز دولتی با ارز آزاد گاه با فروش همین ارز دریافتی توسط مسافر و خرید کالا از خارج از کشور و فروش در داخل، هزینه سفر مستهلک شده و عملاً برای مسافران این مسافرت‌ها مجانی به حساب می‌آید. از این رو برخی آژانس‌های مسافرتی رسماً اعلام می‌دارند در صورت واگذاری ارز دولتی، حاضرند مسافران را مجانی و یا با قیمت‌های بسیار پایین‌تر از مسافرت‌های داخل کشور به مسافرت خارج از کشور اعزام نمایند، یعنی اختصاص ارز دولتی به مسافرت‌های خارج از کشور، عملاً دو پیامد خسارتبار را رقم می‌زند:

۱- سوق دادن گردشگری و درآمدهای آن به خارج از کشور.

۲- به هدر رفتن ارزهای نفتی و یا پدید آمدن زمینه استفاده رانتی از آن.

جالب‌تر اینکه این تعداد سفر را تعدادی از خانوارها یا افراد خاص هستند که به شکل حرفه‌ای و چند نوبت در سال انجام می‌دهند و در واقع بین ۱۱ میلیون ایرانی توزیع نمی‌شود، بلکه برخی افراد چندین نوبت در سال اقدام به مسافرت و از ارز دولتی استفاده می‌کنند و برخی مسافران هم مثل عتبات عملاً از این ارز استفاده نمی‌کنند و از این ارز بین بخشی از این مسافران توزیع می‌شود که با تکرار سفرها حرفه‌ای‌تر نیز شده‌اند.

این در حالی است که ارز دولتی ناشی از فروش منابعی مثل نفت به‌دست می‌آید که متعلق به همه مردم و حتی نسل‌های آینده است و تنها باید در زیرساخت‌هایی استفاده شود که عموم مردم و حتی نسل‌های بعد نیز از آن منتفع گردند و لذا برخی از کشورهای اروپایی این نوع درآمدها را ذخیره کرده و از سود آن برای منافع عمومی بهره می‌گیرند، اما در کشور ما متأسفانه اختصاص ارز دولتی به سفرهای خارجی متداول بوده و مسئولان دولتی دست‌اندرکار هم به دو دلیل عمده از اتخاذ تدابیر و اقدامات لازم برای قطع آن اجتناب کرده‌اند:

۱- ترس از واکنش کسانی که به دریافت این نوع ارزها عادت کرده‌اند که صاحبان ذی‌نفوذ برخی آژانس‌های مسافرتی و برخی مسافران حرفه‌ای در زمره این معترضان هستند.

۲- ذینفع بودن برخی از مسئولان محترم که خود و اطرافیان از جمله همین مسافران محترم حرفه‌ای و یا مرتبط با آن‌ها محسوب می‌شوند.

۳- تأمین درآمد دولت از فروش ارز که بخشی از مشتریان پروپا قرص آن همین مسافران خارجی هستند.

حال در شرایطی که نوسانات ارزی و کاهش درآمدهای ارزی، ایجاب می‌کند مصارف ارز در بخش‌های غیرضروری مدیریت شود، گویا برای مسئولان محترم اتخاذ تصمیم نسبت به این عرصه مصارف ارزی سخت و سنگین است و مرتب اخذ تصمیم را به آینده موکول می‌کنند. در حالی که بسیاری از طرح‌های عمرانی کشور به دلیل عدم تأمین بودجه و اعتبار به تعطیل کشیده شده و بسیاری از شرکت‌های تولیدی که قادر به تأمین ارز برای تهیه مواد اولیه و قطعات واسط نبوده و منجر به توقف خط تولید و بیکاری کارگران می‌شود، آیا اختصاص ارز به مسافرت‌های خارجی یک اولویت است؟

از مسئولان اقتصادی کشور انتظار می‌رود در تصمیمات خود به اولویت‌های کشور توجه داشته و شجاعت اتخاذ تصمیم بر اساس اولویت‌ها و ضرورت‌ها را داشته و با تسریع در این تصمیمات، این روند خسارت‌بار را زودتر سد نمایند.

ناگفته نماند برخی از سفرها که ضروری هستند مثل مسافرت برای درمان، تحصیل و حتی تجارت عمومی و... باید با پیش‌بینی سازوکارهایی از تسهیلات و مساعدت‌هایی برخوردار باشند. همانگونه که برخی مسافرت‌های غیرضروری مسئولان دولتی نیز باید کنترل و هزینه‌های آن به امور ضروری و عمومی سوق داده شود.

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۳۷
بانام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
این داستانهایی که شما گفتید در هیچ جای دنیا نظیرش وجود ندارد نه در کشورهای ثروتمند و نه در کشورهای فقیر. هر کس حق دارد پولش را در جاهایی که قانونی و مشروع هست خرج کند. اینکه مسئولین درست عمل نمی کنند و یک عده هم در کنار اینها مملکت را تاراج می کنند چرا باید هزینه اش را مردم بدوش بکشند. زمان جنگ، مردم در صف اول، زمان ریاضت اقتصادی، مردم در صف اول، زمان دزدی اموال، مردم در صف اول پس نقش مسئولین کجاست و اینها کجا باید از خودشان هزینه کنند؟
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
ما که ادعای ام القری اسلام رو داریم چرا این حرف می زنیم
سیرو فی الارض ، باید دید کشورهای دیگر چگونه توسعه و رفاه رو برای مردم شان به ارمغان آورده اند ، باید از اختلاس ها بگید نه رفتن مردم به خارج از کشور
amir
|
Germany
|
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
پول خودمون رو میدیم دلار میخریم با هر قیمتی که شما بخواید و با پول خودمون میریم سفر، شما چرا تحمل ندارین؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
اخه باید پولمون رو هم بدیم به این برادران ..ما که صلاحیت نداریم کلا!!
بانام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
این افراد خاصی را که شما اشاره کردید اگر ارزش هر دلار 1 میلیون تومان هم بشود باز هم از تعداد سفرهایشان کاسته نمی شود بلکه این قشر عظیم متوسط و پایین جامعه هستند که اگر قبلا می توانستند هر چند سال یکبار مسافرت خارجی بروند با این قانونهای یک شبه و من درآوردی الان حتی تا شاه عبدالعظیم هم نمی توانند بروند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
ارز فقط یکبار در سال تخصیص داده میشه.به کشور ترکیه هر نفر بالای ۱۲ سال ۵۰۰یورو.اونوقت چطور حساب کردی هر نفر ۱۰۰۰دلار خرج میکنه؟بچه ها رو هم که هیچ ارزی نمیگیرن ۱۰۰۰دلار؟؟؟چطوری کسی که میره برای درمان با مسافر باید تفکیک کرد؟؟ فردا مسافرا راه افتادن مدارک پزشکی جور کنن چکار میشه کرد؟؟راهکار هم میدادی خوب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
اخه با کدوم هتل داخل گردشگری کنیم ؟ کدوم امکانات ؟ شما ی سر برو ترکیه ، امارات ، گرجستان ، ارمنستان ببین گردشگری یعنی چی یک دهم اون تفریحات در کشور موجود نیست ! قیمت ها هم فضایی! سه سال پیش قیمت هتل گرند تولیپ آمستردام با هتل استقلال زاهدان یکی بود ! خودت زورت نمیاد ؟؟؟
نانشاس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
این روزها ارزی که از کشور بابت خرید ملک در ترکیه و گرجستان و ... خارج میشه پیش این ناچیزه . با یه سیستم کنترلی ورود و خروج مثل کشورهایی چون استرالیا و .. باید برای این افراد محدودیت استفاده از منابع ملی رو فراهم کرد . کسی که به مدت بیش از یک ماه از کشور ( بجز تحصیل و درمان و لزوم) خارج میشه تمام تسهیلات شهروندی او باید به حالت تعلیق و مسدود گردد .
پاسخ ها
ناشناس
| Portugal |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
بيش از يك ماه خارج شد حقوق شهرونديش مسدود شه؟ منظورت حق راي و حق يافت ايرانه و پاسپورتي ايرانه؟ ميخواي بشيم ميانمار؟ كه نصف جمعيت حقوق شهروندي ندارن
علیزاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
همه برای گردش نمی روند دیدار فرزند نوه دختر پزشکی ....دلار را حذف نکنید روش انرا اصلاح کنید با این قیمت ملاقات دخترم و نوهام با حقوق بازنشستگی در اخرای عمرم هیچ وقت اتفاق نخواهد افتاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
وقتی به عقاید شخصی آدم ها و انتخابهاشون مثل موسیقی، ارتباط بین آدمها و نوع پوشش و... که بدیهی ترین چیزهاست دخالت می کنین ، وقتی گردشگر خارجی بدبخت مجبور لچک به سر تو خیابونما بچرخه ، وقتی تو ساحل درب . داغو گشت ارشاد میذارین ، وقتی ابشار و هزار چیز دیگه ممنوه میشه ، دیگه از گردشگری حرفی نزنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
عزیز دل برادر اولاً ارز دولتی یک بار در سال به هر نفر پرداخت میشه. دوماً مگه خرید و فروش ارز آزاده که اگه کسی خواست بره خارج ، اونا از بازار آزاد تهیه کنه. سوماً همه جای دنیا برای ورود به اماکن پول میگیرن ولی اینجا باید پول هم بدی تا بتونی خارج شی!!!
بی نام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
کی گفته مسافرت برای تحصیل و درمان ضروریه بهترین درمانها همین اینجا انجام میشه و فقط عده خیلی کمی از درمان خارجی استفاده می کنند
هر کس هم کمی هوش داشته باشه که به راحتی دانشگاه آزاد قبول میشه هر کس هم که رفته دیگه برنگشته ما خودمون داریم آینده ایران رو به باد میدیم
پاسخ ها
ناشناس
| Portugal |
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۲
نامردي اگه براي تحصيل و درمان خارج شي ها از مملكت بهترين درمان و تحصيل رو داري الان
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با انتقال پایتخت ایران از تهران ...