مصرف برق در ایران و جهان به روایت آمار

کد خبر: ۸۲۰۸۸۳
|
۰۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۴ 30 July 2018
|
34573 بازدید
|

صحبت‌هایی که این روزها درباره وضعیت نامطلوب مصرف برق در کشور مطرح می‌شود، برای توجیه کردن قطعی‌های برق است و وزارت نیرو نباید از وظایف افزایش ظرفیت سالانه تولید برق و راندمان نیروگاه‌ها و کاهش تلفات شبکه توزیع و انتقال غافل شود.

به گزارش فارس، در روزهای گذشته یکی از اصلی‌ترین مسائل، بررسی علت خاموشی‌ها بود. در اکثر مصاحبه‌ها علت اصلی این خاموشی‌ها مصرف بالای مصرف‌کنندگان عنوان می‌شود. اما آیا واقعا تنها دلیل این خاموشی‌ها مصرف بالای طرف تقاضا است؟ در ادامه با مقایسه سرانه مصرف کشور با سایر کشورها به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

"مصرف برق در ایران 4 برابر میانگین جهانی است"، "برای جلوگیری از خاموشی، مشترکان باید مصرف خود را کاهش دهند"، "رکورد پیک در مصرف برق جابجا شد"، "مصرف برق برای سرمایش در ایران برابر مصرف برق سه کشور همسایه است"

تمام این جملات در چند روز گذشته و برای توجیه خاموشی‌ها به کار رفته است، همه این صحبت‌ها به گونه‌ای است که تمام بار مسئولیت را روی دوش مصرف‌کننده قرار می‌دهد. اما آیا واقعا وضعیت مصرف در ایران اینگونه است؟

لزوم بهینه‌سازی مصرف انرژی بر کسی پوشیده نیست و کسی منکر تدبیر در جهت کاهش مصرف انرژی نیست، ولی برای بررسی یک موضوع باید تمام جوانب آن را در نظر گرفت. در این مقاله سعی می‌شود یک بررسی اجمالی از مصرف برق و به طور کلی انرژی در ایران انجام شود و با چند کشور جهان نیز مقایسه‌ای صورت گیرد تا مشخص شود آیا واقعا فرهنگ مصرفی در ایران آنچنان که گفته می‌شود نامطلوب است، یا ضعف فقط مربوط به مصرف‌کننده نیست و مسئولین نیز در وضعیت فعلی مقصر هستند.

در شکل 1 سرانه مصرف انرژی در ایران، میانگین جهانی سرانه مصرف انرژی، سرانه مصرف انرژی در چند کشور توسعه‌یافته و چند کشور که از جهاتی شبیه به ایران هستند، آورده شده است.

شکل بالا نشان می‌دهد ایران از نظر مصرف انرژی سرانه بین کشورهای مورد بررسی وضعیت چندان نامطلوبی ندارد. با وجود این که تقریبا دو برابر سرانه مصرف انرژی ترکیه و میانگین جهانی مصرف دارد ولی با کشورهایی مانند فرانسه، ژاپن و آلمان تقریبا در یک سطح قرار دارد و از عربستان و آمریکا نیز مصرف به مراتب کمتری دارد. اما شاید مصرف سرانه انرژی به طور کلی شاخص مطلوبی برای بررسی پرمصرف بودن یا کم‌مصرف بودن یک کشور نباشد. در شکل2 مصرف سرانه انرژی در بخش خانگی بررسی شده است تا بخشی که به طور مستقیم با فرهنگ مصرفی مردم در ارتباط است، بررسی شود.

شکل بالا نشان می‌دهد که ایران در بخش خانگی در بین کشورهای مورد بررسی جزو کشورهای با مصرف بالا محسوب می‌شود و سرانه مصرف آن نزدیک به دو و نیم برابر مصرف میانگین جهانی است. بنابراین کاهش مصرف انرژی در بخش خانگی امری ضروری است. برای بررسی دقیقتر موضوع باید دید در هر کدام از انرژی‌های مورد استفاده در بخش خانگی وضعیت چگونه است. اصلی‌ترین انرژی‌هایی که در بخش خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد، برق و گاز است.

شکل3 مصرف سرانه برق و گاز بخش خانگی برای کشورهای مورد بررسی را نشان می‌دهد.

سرانه مصرف برق و گاز خانگی در کشورهای منتخب

همان طور که در شکل نیز مشخص است ایران بین کشورهای مورد بررسی بیشترین سرانه مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی را در اختیار دارد. در حالی‌که در برق وضعیت کاملا متفاوت است و ایران جزو کشورهای کم‌مصرف در برق محسوب می‌شود و بر خلاف صحبت‌هایی که این روزها شنیده می‌شود کمتر از دو برابر مصرف میانگین جهانی برق مصرف می‌کند نه بیشتر از چهار برابر!

البته نکته‌ای که در این نمودارها باید به آن توجه کرد این است که برخی کشورهایی که آب‌وهوای گرمتری دارند مانند عربستان، مصرف برق بالاتری دارند و کشورهای سردتر مانند روسیه مصرف گاز بالاتری دارند. برخی کشورها مانند ترکیه در هر دو کم‌مصرف و کشورهایی مانند آمریکا در هر دو پرمصرف هستند. بنابراین با وجود این که وضعیت مصرف انرژی در ایران مطلوب نیست و کارهای بسیاری باید در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی انجام گیرد، اما این موضوع برای گاز طبیعی به مراتب اولویت‌دار از برق است. در نتیجه به نظر می‌رسد صحبت‌هایی که این روزها از سمت مسئولین وزارت نیرو مطرح می‌شود مبنی بر این که وضعیت مصرف برق در کشور بسیار نامطلوب است، برای توجیه کردن قطعی‌های برق است. لازم به ذکر است روند مصرف برق در جهان کاملا صعودی است و تا حدی می‌توان توسعه یک کشور را مرتبط با مصرف برق در آن کشور دانست و برای پاسخ به این روند صعودی وظیفه طرف عرضه بسیار بیشتر از طرف تقاضاست. بنابراین در وضعیت فعلی که همه صحبت‌ها علیه مردم و مصرف‌کنندگان است، علاوه بر توصیه به کاهش مصرف، نباید از وظیفه و مسئولیت وزارت نیرو غافل شد. وظیفه‌ای که شامل افزایش ظرفیت سالانه تولید برق، افزایش راندمان نیروگاه‌ها، کاهش تلفات شبکه توزیع و انتقال است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Romania
|
۰۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
آیا خوشیهای ایرانیها هم مثل سایر دنیاست؟
heidar
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
خانه هایی تحویل مردم دادین پوست کاعذی که باد هم ازش رد میشه. انتظار دارین مردم در زمستان از سرما تلفات بدن؟قرار بود برای دوجداره کردن شیشه ها سوبسید بدن، دو روز دادن بقیش معلوم نیست چی شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
عمده مصرف بی رویه گاز بخاطر موتور خانه های غیر استاندارد و فرسوده است.جایگزینی سیستم پکیج تا حد بسیار زیادی در کاهش مصرف موثر است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
لطفا دمای متوسط این کشورها را برای مصرف برق در تابستان و فرسودگی صنایع برق خور و ...هم بگویید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
فکر کنم داریم برق میخوریم..وسط ظهر برق تیر برق خیابان روشنه یا دستگاههای پرمصرف به مردم میفروشید ..فکر میکنی کی مقصره..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
تو این آمار خروجی اداره برق لحاظ شدهع
اگر جمع کنتورهای خانگی بود خیلی کمتر بود
چون
1- کنتورهای اداره های دولتی جدا نشده( همه کولر گازی گذاشتن و لامپ معمولی و...)
2- برق های دزدی به حساب خانگی نوشته شده
3- مهمتر از همه تلفات شبکه به پای مردم نوشته شده

واسه مصرف آب هم همین اشتباه رو میکنن و به گفته نجفی شهردار سابق بیش از 70 درصد نشتی داریم و همه موقع قطع و وصل شدن آب میتونن اینو متوجه بشن
درحالت عادی فشار لوله بیشتره و این فشار مثبت به بیرون میره و وقتی آب قطع میشه چون این فشار مثبت نیست گل از اطراف لوله واردش میشه و کلی باید شیر آب رو باز بذاری تا آب شفاف بشه

نباید خروجی اداره برق و آب رو به عنوان مصرف مردم گرفت بلکه باید کنتورهای خانگی رو جمع زد که این توجیح ها نشه
و همه کاسه کوزه ها سر مردم شکسته نشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
پرت برق در ایران در حد 90 درصد مربوط به شبکه قدیمی کشوری هست مصرف کننده 5 درصد بیشتر مصرف ندارد فقط و فقط شبکه برق کشور مشکل است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
لطفا به برقی بودن وسایل پخت و پز در کشورهای متفاوت نیز توجه شود!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
سیاستگداری ها اشتباه بود .

بجای گاز کشی خانه به خانه باید نیروگاه هایی اطراف شهرها ساخته میشد تا گاز را به برق تبدیل کند . اینکار چند مزیت داشت .
1- راندمان تولید برق در نیروگاه بسیار بیشتر از سوختن ناقص گاز در منازل است
2- تولید الودگی در نیروگاه ها قابل کنترل است و بسیار کمتر است
3- به دلیل زلزله خیز بودن کشور لوله کشی گاز در شهرهای تحت تنش بسیار خطرناک و پر ریسک است و در صورت بروز حادثه طبیعی خسارت مالی و جانی بسیار به بار میاورد .
4- توسعه شبکه برق و نگهداری ان قطعا راحت تر و سریع تر و کم خطر تر از شبکه گاز میباشد .
ناشناس
|
Sweden
|
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
مقایسه مصرف انرژی در ایران با فرانسه و آلمان.
انرژی شاید مهمترین منبع تولید و عملا گرداننده اقتصاد یک کشور باشه. حال ببینید ما مصرف انرژی تقریبا برابر با آلمان و فرانسه چه مقدار خروجی داریم نسبت بهشون؟!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
آخرین اخبار
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟