در حالی که در ماه ها و هفته های اخیر تنش و جنگ لفظی میان ایران و ایالات متحده به اوج خود رسید، دونالد ترامپ در یک هفته گذشته سه بار از تمایل خود برای دیدار با مقامات ایرانی سخن گفت.
به گزارش «تابناک»؛ بسیاری از ناظران و تحلیلگران، تهدید شدید ترامپ علیه ایران و در ادامه تمایل او برای دیدار با مقامات ایرانی را بخشی از بازی «آتش و خشم» ترامپ می دانند که با هدف امتیازی گیری از ایران انجام شده است.
به نظر می رسد، تهدید توییتری ترامپ خطاب به حسن روحانی مبنی بر اینکه «…در غیر این صورت پیامدهایی را خواهید دید که کمتر کسی در تاریخ دیده است» یادآور تهدید او با جمله «خشم و آتش» علیه کیم جونگ اون است.
مقایسه این دو توییت نشان میدهد که ترامپ قصد دارد از همان تاکتیکی که در رابطه با «کیم» استفاده کرد، برای ایران نیز استفاده کند. در مورد کرهشمالی او نخست تلاش کرد، با بیان این ادعا که دولت اوباما باعث ایجاد شرایطی خطرناک در کرهشمالی شده است، یک بحران را ایجاد کرد و پس از آن نیز با برگزاری دیدار و امضای چند بیانیه مدعی شد که توانسته با کرهشمالی به پیشرفتهای چشمگیری دست یابد.
در واقع، لحن این پیام، یادآور پیام تهدیدآمیز «آتش و خشم» است که دقیقا یک سال پیش علیه «مرد کوچک موشکی»، کیم جونگ اون، گفته بود. این پیام ها باعث شد ـ یا حداقل ترامپ این گونه فکر می کند ـ کیم بترسد و رفتار متعادل تری پیش بگیرد و به سرعت سر میز مذاکره بنشیند؛ بنابراین، شاید ترامپ این ذهنیت را داشته باشد که شاید این پیام تأثیری مشابه بر مقامات ایران داشته باشد.
در همین زمینه، پایگاه آمریکایی opednews در یادداشتی به بازی «آتش و خشم» ترامپ در برابر ایران پرداخته و نوشته است که این بازی رئیس جمهور آمریکا که در برابر کره شمالی اجرا شد، به سه دلیل مشخص نمی تواند در برابر ایران کارساز باشد؛
دلیل نخست؛ ایران قانون را نقض نکرده است
کره شمالی قطعنامه های شورای امنیت در مورد برنامه های موشکی هسته ای و بالستیک خود را نقض کرده است و توافق گسترده ای وجود دارد که برنامه تسلیحات هسته ای کره شمالی تهدیدی روشن و جاری علیه صلح و امنیت بین المللی است. در حالی که لفاظی خصمانه ترامپ در برابر کیم جونگ اون تنها سیاست آمریکا بود، او یک اجماع جهانی را همراه خود داشت که تهدید زرادخانه هسته ای کره شمالی دیگر قابل قبول نبود. کره شمالی ناقض قطعنامه ها و قوانین بین المللی بود و ترامپ نیز به خوبی این را می دانست.
با این حال، ایران با توافقنامه هسته ای با پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، آلمان و اتحادیه اروپا مذاکرات موفقیت آمیزی را داشته است و امروز برنامه هسته ای، در انطباق کامل با شرایط این موافقتنامه عمل می کند. شورای امنیت قطعنامه ای را به تصویب رسانید که همه قطعنامه های تحریمی علیه ایران تا پیش از توافق هسته ای را لغو کرد. ترامپ به دلیل سیاست های داخلی آمریکا از برجام خارج شد، نه به این دلیل که ایران تهدیدی علیه امنیت و صلح بین المللی است.