ولی نصر در «آتلانتیک» نوشت؛

در چه شرایطی ایران وارد مذاکره با ترامپ خواهد شد؟

ایران باید بین ماندن در یک توافقی که روز به روز کارایی‌اش را از دست می‌دهد و وعده‌های نه ‌چندان مطمئن یک توافق جدید انتخاب کند. تهران برای برداشتن قدم اول نیاز به اطمینان از دستاوردهای ملموس دارد و ترامپ باید کلمات خود را به ‌دقت انتخاب کند، تا مبادا قبول پیشنهادش از سوی تهران را تقریباً غیرممکن کند.
کد خبر: ۸۲۴۶۳۱
|
۲۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۰ 12 August 2018
|
33121 بازدید
|

در ششم آگوست، دونالد ترامپ در اقدامی قابل پیش‌بینی پس از خروج از توافق هسته‌ای، دوباره تحریم‌های اقتصادی که باراک اوباما در قالب برجام از روی ایران برداشته بود، وضع کرد. از آن زمان به بعد، دولت دونالد ترامپ همواره در مورد فشار اقتصادی بیشتر بر تهران به‌ قصد توقف کامل برنامه هسته‌ای این کشور و همچنین کاهش نفوذ منطقه‌ای ایران و حتی توان حکومت و قدرت حکمرانی جمهوری اسلامی ایران سخن گفته که منجر به آن شده، بسیاری سیاست آمریکا را در راستای تغییر نظام ایران ببینند.

به گزارش «تابناک»؛ ولی نصر در یادداشتی در نشریه آتلانتیک، با بیان مطالب فوق ادامه داد: اکنون مشخص شده که هدف دونالد ترامپ بسیار محدودتر است. او خواهان توافق هسته‌ای مختص به خودش با ایران است و توافق هسته‌ای اوباما را همچون مانعی بزرگ بر سر راه می‌بیند. پس از خارج کردن آمریکا از برجام، او همواره به دنبال متقاعد کردن ایران برای رسیدگی به شکایت‌هایش و در نهایت مذاکره با حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران برای یک توافق جدید مختص به خودشان بوده است و بر همین اساس پیشنهاد مذاکره بدون پیش‌شرط با تهران را تنها چند روز قبل از اعمال دوباره تحریم‌ها داد.

اینها همگی شبیه رویکرد ترامپ در برابر کره شمالی است: ضربه‌های سریع و سخت به همراه دیدار و گفت وگو که در استعاره فرق چندانی با فشارهای سخت و شدید اقتصادی اوباما با تحریم برای نشاندن ایران بر سر میز مذاکره ندارد. اما منتقدان ترامپ بر این باورند که استراتژی کره شمالی در مورد ایران کارساز نخواهد بود؛ به یک دلیل، اینکه روحانی بیان کرده نمی‌تواند به رئیس‌جمهوری که به خاطر خواست و هوس خودش از یک توافق بین‌المللی بیرون آمده و خصومت سازی را بر اعتمادسازی ترجیح می‌دهد، اطمینان کند.

در چه شرایطی ایران وارد مذاکره با ترامپ خواهد شد؟

اما اعتماد به یک توافق جدید با آمریکا یک موضوع است و این‌که آیا تهران می‌تواند با واشنگتن در مورد امکان یک توافق جدید گفت وگو کند، موضوع جداگانه دیگر. اگر قرار باشد ایران با ترامپ گفت وگو کند، این کار درواقع به معنی قبول مرگ توافق هسته‌ای و برجام است. درحالی‌که اقدام به روش دیگر تقریباً هیچ منفعت اقتصادی برای ایران ندارد؛ اما ایران باید حواسش را جمع کند که با اقدام خود منجر به رنجیدگی و دشمنی اروپا، روسیه و چین که همچنان به توافق پایبند مانده‌اند نیز نشود. در حال حاضر ایران برتری دیپلماتیک و اخلاقی دارد: وقتی پای توافق هسته‌ای در میان باشد این آمریکاست که منزوی است نه ایران. اگر روحانی با ترامپ گفت وگو کند، ایران این امتیاز و برتری را از دست می‌دهد.

موضوع مهم‌تر برای ایران این است که اکنون دیگر آن اهرم فشار بزرگی را که زمان وارد شدن به مذاکرات هسته‌ای در اختیار داشت، ندارد. ایران از زمان مذاکرات، تقریباً برنامه هسته‌ای خود را متوقف کرده و رهبران و مقامات خود را از مذاکرات در حال حاضر ترسانده است. اما ایران گزینه لوکس مبتنی بر مذاکره در هر زمانی که دلش بخواهد را در اختیار ندارد. فشار تحریم‌های آمریکا زمان لازم برای بازسازی برنامه هسته‌ای را آن‌گونه که در سال 2015 بود از ایران می‌گیرد. درواقع نتیجه تحریم‌های اقتصادی واشنگتن بر تهران در حال رخ‌نمایی است. پول ایران دوسوم از ارزش خود را از دست داده و کاستی‌ها منجر به افزایش تورم و بیکاری شده است. این موضوع خود منجر به نارضایتی و نومیدی عمومی شده که اعتراضاتی را در ایران به همراه داشته، در حالی‌ که این اعتراض‌ها هیچ تهدید جدی علیه نظام نیست، ولی می‌تواند موضع واشنگتن را تقویت و دست ایران را در مذاکرات بسته‌تر کند.

بدون شک ایران به امید آن است که اروپا و همچنین چین و هند و روسیه راهی برای مقاومت در برابر تحریم‌های آمریکا پیدا کنند؛ اما در هر صورت تهران به رغم بدبینی به یک توافق جدید با آمریکا باید این امکان بسیار کمرنگ در مورد دستاوردهای احتمالی از گفت وگو با ترامپ را ارزیابی کند. رهبران ایران قطعاً تأثیر دیدار ترامپ با رهبر کره شمالی در سنگاپور را مورد ملاحظه قرار می‌دهند و این تأثیرات را مستقیم از زبان وزیر امور خارجه کره شمالی، که این هفته از تهران بازدید کرد، شنیده‌اند.

دونالد ترامپ با پیشنهاد برای خلع سلاح اتمی موفق کره شمالی و ملغی کردن مانور مشترک نظامی با کره جنوبی و حتی پایان جنگ کره با کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در شبه‌جزیره کره، لحنی مصالحه جویانه از خود نشان داد که این لحن ظاهراً لحن تند و خشن دولت ترامپ را تحت‌الشعاع قرار داد. وقتی وی پیشنهاد مذاکره با ایران بدون هیچ پیش‌شرطی را مطرح کرده، در واقع تنش اساسی میان اشتیاق خود برای مذاکره‌ای موفق و یک به یک و تلاش تیم امنیت ملی خود برای رفتار با ایران ـ به ‌عنوان تهدیدی جدی، که تنها باید از طریق فشار مداوم در راستای تغییرات بنیادین با او برخورد کرد ـ ایجاد نموده است.

مشکل ایران این نیست که مذاکره با ترامپ بیهوده است، بلکه مشکل این است که قبولاندن این موضوع در داخل دشوار است. در تهران گروه‌های رقیب دولت در حال آمادگی برای رسیدن به قدرت و نفوذ هستند. توافق هسته‌ای برای اعتدالیون یک پیروزی بود و مرگ آن یک پیروزی برای تندروهای محافظه‌کار. رهبران ایران نمی‌توانند در ظاهر آدم‌های ساده‌لوحی که در توافق هسته‌ای اول گول آمریکا را خورده‌اند و اکنون به‌زور مجبور به ورود به توافق دوم شده‌اند، وارد مذاکره شوند. رقیبان محافظه‌کار روحانی این نکته را به‌صراحت بیان و به‌سرعت پیشنهاد ترامپ را رد کرده‌اند.

پاسخ شخص روحانی به این پیشنهاد چیزی بین اندرز هشدار گونه و انتقاد از ترامپ بوده است؛ بدون آنکه مستقیم پیشنهاد ترامپ را رد کند. هنوز ایران پاسخ رسمی به این پیشنهاد نداده و احتمالاً هیچ پاسخی هم نخواهد داد تا زمانی که شورای عالی امنیت ملی ـ که شامل اغلب مقامات ارشد لشگری و کشوری ایران است ـ نظر خود را در این مورد بیان کند. این نظر می‌تواند نخبگان سیاسی ایران را در حمایت از گفت وگو متحد کند؛ اما تنها و تنها در شرایطی که آن‌ها متقاعد شوند ایران در شأن و مقام درخور خود بر سر میز مذاکره حاضر خواهد شد و از دستاوردها و منافع اقتصادی ملموس برای ایران مطمئن شوند.

ایران باید بین ماندن در یک توافقی که روز به روز کارایی‌اش را از دست می‌دهد و وعده‌های نه ‌چندان مطمئن یک توافق جدید انتخاب کند. تهران برای برداشتن قدم اول نیاز به اطمینان از دستاوردهای ملموس دارد و ترامپ باید کلمات خود را به‌دقت انتخاب کند، تا مبادا قبول پیشنهادش از سوی تهران را تقریباً غیرممکن کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۷۹
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
به همین راحتی تسلیم شویم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
بحث تسلیم نیست حتی ترامپ بنظرم خیلی بهتر از بقیه است منتها ترامپ میخواد جلوی دوربین با روحانی ملاقات کنه و روایط رو عادی کنه که برای سران نظام قبولش غیر ممکن بنظر میاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
نویسنده هیچ شناختی از ساختار قدرت در ایران نداره،......
ناشناس
|
Philippines
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
ان موقع که میخواستیم مذاکره بشه واسه این بود که اقتصاد فلج نشه و دلار ده هزارتومان نشه حالا که شده و حتی با مذاکره هم به قیمت قبل بر نمیگرده دیگه به درک میخوام صد ساله سیاه مذاکره نکنند با ترامپ الدنگ دلقک
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
توافق احتمالی ایران با امریکا مشخص است که به ضرر همه دشمنان فعلی و هم کشورهای اروپا وچین وروسیه است درنظر بگیرید درمقابل شرکتهای امریکایی دررقابت پروژه هاجایی برای هیچکدام نیست عربستان اینهمه پول خرج کرده هیچ هیچ می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
ایران مذاکره نمی کنه!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
ایران با ترامپ مذاکره نمیکند ؟ چون مطمأن است ترامپ در دورهٔ بعدی انتخاب نخواهد شد ،و هر کسی ریس جمهور امریکا شود به برجام باز میگردد ،و مذاکرات مربوط به سایر اختلافات را پیگیری میکند ،و ایران هم بدنبال ساخت بمب اتمی نیست چون جزٔ ،، ان ،، پی ،،تی ،، میباشد ؟ و دیگر اینکه تا زمانی که اختلاف فلسطین ،و اسراییل ،و لبنان ،وسوریه حل ،وفصل نگردد ،و فروش تسلیحات پیشرفته ،و هواپیما ،و راهدار ،و موشکها در منطقه الخصوص عربستان ، امارات متحدهٔ عربی ،و همسایگان ایران متوقف نشود ،ایران هم دست از ارتقأ و تولید موشک برنمیدارد ؟ ،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
این حرف اشتباهه که فکر کنیم توی ایران اعتدالیونی وجود دارند که موافق برجام هستند و تندروهایی وجود دارند که مخالف برجام هستند!
توی ایران یک جناح بیشتر وجود نداره که همان جناح محافظه‌کار هست و همه هم ،بدون استثنا موافق تمام و کمال برجام هستند.حتی حسین شریعتمداری و کیهان هم که از برجام انتقاد می‌کنند! واقعیت این هست که در دل خودشون موافق برجام هستند،هر چند که در سخن ابراز مخالفت کنند!
در مورد مذاکره با آمریکا و ترامپ هم باید گفت همهٔ نشونه‌ها از این حکایت دارند که مسئولان تصمیم گرفته‌اند که یک جوری دوران ریاست‌جمهوری ترامپ رو تحمل کنند تا دوران ریاست‌جمهوریش بگذره(حداقل برای دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ این طور خواهد بود).دلیل اون هم اینکه هیچکسی شجاعت پذیرفتن امتیازی که ترامپ می‌خواد رو نداره.تعطیلی تقریباً کامل و همیشگی برنامهٔ اتمی ایران اون امتیازی هست که آمریکا می‌خواد.کی می‌خواد مسئولیت امضای این توافق جدید رو قبول کنه؟
هیچ مذاکره‌ایی نخواهد شد.بر فرض محال که مذاکره هم بشود،هیچ توافقی نخواهد شد.متأسفانه تحریم‌ها برای ماه‌ها و سال‌های آینده ادامه خواهد داشت.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
هوشیارانه بود گرچه طبق معمول احمقانه بود!!!!
منظورم ان است که در تقارن معمول اینچنین تحلیلهایی ، این تحلیل یک تحلیل هوشیارانه بود در حالیکه با مقیاس یک تحلیل صحیح از واقعیتها ایت تحلیل مثل بقیه تحلیلهای غربیها یک تحلیل غیر واقعی و احمقانه بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
شرایط الان نشان داده که غربیها هیچ شناختی از ساختار حکومتی در ایران ندارند
ن.ت
|
Germany
|
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
قضیه امریکا مثل قضیه جوپان دروغگوست که هیچکس باورش نمیکند.اگر سیاستمداران مابرنامه ای بریزند که این بحران (اقتصادی)را پشت سر بگذاریم البته با کمترین اذیت برای مردم انوقت قیافه مسئولین امریکا دیدنی است .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
اینها را که خودمان هم می دانستیم.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟