حمایت «پمپئو» از استرداد یک دیپلمات ایرانی به بلژیک توسط آلمان، درخواست سناتور«رند پل»از سنا برای توقف صادرات سلاح به عربستان، تماس تلفنی پامپئو با ولیعهد سعودی درباره خاشقجی، هشدار روسها به آمریکایی ها درباره تحرکات در شرق فرات و درخواست سناتورهای فرانسوی برای تقویت یورو جهت از حمایت ایران از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به مخالفت عربستان با ورود نیروهای ترکیه به منزل سرکنسول سعودی نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، یک مقام مسئول در ترکیه به واشنگتن پست گفت که عربستان مجوز ورود به منزل سرکنسول این کشور در استانبول به منظور تحقیق درباره ربوده شدن جمال خاشقجی را نمیدهد.
دولت ترکیه روز گذشته اعلام کرد که داداستان کل این کشور و معاون وی را برای انجام اقدامات لازم در خصوص کنسولگری عربستان در استانبول کرد انتخاب کرده است.
جمال خاشقجی نویسنده 59ساله عربستانی است که دهم مهر ماه پس از ورود به کنسولگری عربستان ناپدید شد.
در حالی که مقامات سعودی مدعی هستند که خاشقجی از سفارت خارج شده اما نامزد وی این موضوع را رد کرده است و رسانهها به نقل از برخی مقامات ترکیه اعلام کردهاند که این منتقد مشهور سعودی در کنسولگری کشته شده است.
حمایت «پمپئو» از استرداد یک دیپلمات ایرانی به بلژیک توسط آلمان
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در بیانیه ای از اقدام آلمان در استرداد یکی از دیپلمات های ایران به بلژیک حمایت کرد.
وزیر خارجه آمریکا در بیانیه خود در این خصوص گفت: مقامات آلمان دیروز از استرداد اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی به بلژیک خبر دادند.
وی در ادامه مدعی شد: وی در توطئه بمب گذاری در نزدیکی پاریس در ۳۰ ژوئن دست داشت!
پمپئو با تکرار ادعاهای نخ نما دولت آمریکا، مدعی شد که «ایران کشور پیشتاز در حمایت از تروریسم» است و این موضوع را نیز نشان دهنده ادعای موهوم خود دانست.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: ما از متحدین اروپائی خود در مقابله با تهدید ایران حمایت می کنیم و با شرکای خود در این مسیر به همکاری ادامه خواهیم داد.
این در حالیست که دادستانی آلمان دیروز مدعی شده که یک دیپلمات ایرانی را به اتهام مشارکت در برنامهریزی برای اقدام تروریستی به بلژیک تحویل داده است.
سخنگوی دادستانی آلمان در این ارتباط ادعا کرده بود که شهروند ایرانی بازداشت شده متهم به طرح ریزی برای انجام یک اقدام تروریستی در فرانسه بوده است.
لازم به ذکر است، در تیرماه امسال دستگاه امنیتی آلمان با طرح سناریوی ساختگی، اتهاماتی را علیه اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی مستقر در وین مطرح کرد.
درخواست سناتور«رند پل»از سنا برای توقف صادرات سلاح به عربستان
سناتور «رند پل» با انشتار پیامی در توئیتر نوشت: از اینکه دیگران نیز به اقدامات عربستان سعودی حساس شده اند خوشحالم. اما متاسفانه این کافی نیست. ما میلیاردها دلار سلاح به عربستان می فروشیم و به آنها در جنگ یمن کمک می کنیم. امیدوارم که سناتور باب کورکر و دیگران به تلاش های من برای متوقف کردن صادرات تسلیحات به عربستان ملحق شوند.
در همین رابطه شب گذشته نیز سناتور رند پل وعده داده بود تا فروش تسلیحات به عربستان را در واکنش به قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار مشهور سعودی و منتقد ریاض به رأی بگذارد.
این سناتور آمریکائی در این خصوص گفت: اگر سعودی ها مسئول این حادثه باشند وحتی اگر هرگونه نشانه ای دال بر دست داشتن ریاض در قتل این روزنامه نگار به دست بیاید، ارسال سلاح برای عربستان را متوقف می کنیم.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه ارسال سلاح برای عربستان از موارد اختلافی او با ترامپ است؛ افزود: رئیس جمهوری اگر شواهدی دال بر دست داشتن ریاض در قتل روزنامه نگار مذکور سعودی در ترکیه به دست بیاورد، در این باره فکر خواهد کرد.
تماس تلفنی پامپئو با ولیعهد سعودی درباره خاشقجی
به گفته سخنگوی کاخ سفید مایک پامپئو با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی درباره سرنوشت نامعلوم جمال خاشقجی تلفنی گفتگو کرده است.
گفته می شود در این تماس تلفنی طرف آمریکایی خواستار اطلاعاتی درباره خاشقجی شده است.
همچنین کاخ سفید اعلام کرد جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا و جارد کوشنر داماد ترامپ نیز با بن سلمان درباره خاشقجی صحبت کرده اند.
ترامپ نیز امروز در کاخ سفید در پاسخ به خبرنگاران از تماس تلفنی خود با مقامات بلندپایه سعودی صحبت کرد و گفت که همسر خاشقجی را به کاخ سفید دعوت کرده است.
هشدار روسها به آمریکایی ها درباره تحرکات در شرق فرات
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه در نشست خبری با خبرنگاران ضمن ابراز نگرانی نسبت به تحرکات نظامیان آمریکایی در شرق فرات در سوریه، اظهار داشت که واشنگتن با ایجاد پایگاههای دائمی در شرق فرات در حال حمایت از برخی نیروهای ضددولتی است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در این ارتباط اظهار داشت که وضعیت در شرق فرات به مرحله هشدار رسیده و حقیقت آن که آمریکا با حمایت از برخی نیروهای ضددولتی بدنبال کنترل این منطقه است.
زخارووا اقدامات واشنگتن در شرق فرات را در راستای تاسیس یک شبه دولت در آن منطقه عنوان کرد که با قانون اساسی سوریه در تضاد است و چشم انداز مثبت برای حل سیاسی بحران سوریه را از بین میبرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین اقدامات آمریکا در شرق فرات را باعث برهم زدن نظم جمعیتی منطقه دانست که میتواند باعث تنش در میان سایر اقوام غیرکردی از جمله اعراب و آشوریان سوری ساکن در آن منطقه شود، هرچند به گفته زاخارووا در حال حاضر نیز نارضایتیها نسبت به اقدامات نیروهای تحت حمایت و وابسته به آمریکا در شمال سوریه بسیار زیاد است.
درخواست سناتورهای فرانسوی برای تقویت یورو جهت از حمایت ایران
دو سناتور فرانسوی روز چهارشنبه ضمن انتقاد از اقدامات یکجانبه آمریکا در بسیاری از پرونده های بین المللی از جمله خروج وی از برجام، خواستار تقویت یورو در برابر واشنگتن در حمایت از ایران شدند.
«ژان بیزه» سناتور جمهوری خواه و «فیلیپ بُنکار» سناتور راست میانه سنای فرانسه با انتشار بیانیه ای خواستار ایجاد سازوکار ویژه مالی و تقویت نقش یورو برای دور زدن تحریم های آمریکا و ادامه همکاری های تجاری- اقتصادی با ایران شدند.
همچنین این دو سناتور فرانسوی دراین بیانیه از اتحادیه اروپا خواستند تا باایجاد نهادی ویژه در مقر این اتحادیه در بروکسل، برای مقابله با خطرهای ناشی از تحریم های آمریکا و حمایت از همکاری های شرکت های اروپایی با ایران اقدامی عملی انجام دهد.
سناتور بیزه و بنکار در بیانیه خود تاکید کردند که تنها راه دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران، تقویت یورو در برابر دلار است و ایجاد راه کار مالی برای انجام مبادلات پایاپای با ایران است و هرگونه استفاده از بانک سرمایه گذاری اروپا و رجوع به سازمان جهانی تجارت هیچ تاثیری ندارد.
دو سناتور فرانسوی در گزارش خود بر ضرورت ایجاد یک ساختار مستقل اروپایی نیز تأکید کردند که قادر باشد به شرکت های اروپایی به ویژه شرکت های کوچک و متوسط برای تجارت با ایران مشاوره حقوقی ارائه دهد.
در همین ارتباط، چندی پیش نیز «برونو لومر» وزیردارایی فرانسه با بیان اینکه آمریکا نمی تواند درباره همکاری تجاری اروپا با ایران تصمیم گیری کند، گفت: تحریم های واشنگتن علیه ایران فرصتی است تا اروپایی ها نهادهای مالی مستقل خاص خود را ایجاد کنند.
وی با بیان این مطلب که واشنگتن نمی تواند برای ما تصمیم بگیرد که آیا اجازه تجارت با ایران را داریم یا نه؟، افزود: من معتقدم که نتیجه بحران با ایران، فرصتی برای اروپا خواهد بود تا نهادهای مالی مستقل خود را داشته و بتواند با هرکسی که می خواهد تجارت کند.