پای سازمان محیط زیست در کفش‌ وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی

کد خبر: ۸۴۴۵۳۳
|
۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۳ 20 October 2018
|
3053 بازدید
|
۱

مسئولان ارشد وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی بارها پرندگان مهاجر را عامل انتشار آنفلوانزای فوق حاد پرندگان معرفی کرده و نسبت به امکان ابتلای انسان به این ویروس هشدار داده‌اند اما سازمان حفاظت محیط زیست این روزها چیز دیگری می‌گوید. 

به گزارش تسنیم، در حالی که مسئولان ارشد وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی کشور، بارها نسبت به خطر انتقال آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به انسان هشدار داده و با تأکید بر اینکه عامل اصلی شیوع این ویروس، پرندگان مهاجر هستند به سازمان حفاظت محیط زیست توصیه کرده‌اند که زودتر، ممنوعیت صید و شکار پرندگان مهاجر در سال جاری را ممنوع اعلام کند، این سازمان که گویا امسال بنا دارد، علاوه بر حیات وحش، صنعت مرغداری و بهداشت عمومی را هم فدای فروش درآمد حاصل از شکارفروشی کند، این روزها با انتشار گفت‌وگویی از یکی از کارشناسان خود، ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را برای انسان بی‌خطر اعلام کرده و طیور اهلی را عامل انتقال بیماری به پرندگان مهاجر معرفی می‌کند.

پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست جزو مهم‌ترین اخبار خود به نقل از سیامک‌ مسعودی‌ رئیس گروه بیماری‌های حیات وحش این سازمان می‌نویسد: بیماری آنفلوآنزای‌ فوق حاد دام و طیور به انسان سرایت نمی‌کند. در برخی از مرغداری‌ها به علت فقدان کوره‌های مخصوص، لاشه‌های پرندگان مبتلا به بیماری آنفلوآنزا را در محیط آزاد رها کرده و همین موضوع باعث انتقال بیماری به حیات وحش می‌شود. طی 10 سال اخیر سازمان دامپزشکی کشور نسبت به استفاده از طیور مبتلا به بیماری آنفلوآنزا هشدارهای لازم را به شهروندان داده است، به این صورت که اگر کسی بخواهد گوشت پرنده و دامی را مصرف کند باید آن را در حرارت مستقیم قرار دهد و یا اینکه آن را از فروشگاه‌ها و مراکز خرید مطمئن و تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور تهیه و خریداری کند.

این در حالی است که مسئولان سازمان دامپزشکی، بارها اعلام کرده‌اند که عامل اصلی شیوع ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، پرندگان مهاجر هستند که صید، کشتار و عرضه لاشه‌هایشان، عامل گسترش بیماری منطقه است. آنها مردم را از نزدیک شدن و تماس با پرندگان مهاجر منع کرده‌ و از سازمان حفاظت محیط زیست خواسته‌اند ممنوعیت صید و شکار پرندگان مهاجر را زودتر اعلام کند اما حالا در کمال تعجب یکی از کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست که نهاد متولی حفاظت از محیط زیست محسوب می‌شود با اظهار نظر در حوزه اختیارات نهادهای متولی بهداشت عمومی ، طیور اهلی را عامل انتقال این ویروس به پرندگان وحشی معرفی کرده و نهایتا ویروس را برای انسان بی‌خطر عنوان می‌کند.

در ادامه، برخی اظهارات مسئولان وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی در این‌باره یادآوری می‌شود:

12 دی 96، در پی شیوع ویروس آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان در کشور، محمدمهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به تسنیم گفت:

هرچند تاکنون موردی از ابتلای انسان به بیماری فوق‌حاد پرندگان در کشور گزارش نشده اما گسترش انفجاری ویروس آنفلوآنزای فوق‌حاد میان پرندگان سبب شده دانشمندان احتمال بدهند که این ویروس طی تغییراتی ساختاری، جهش یافته و علاوه بر طیور، برای انسان هم بیماری‌زا باشد، به همین دلیل وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی هر اقدامی به‌منظور جلوگیری از ابتلای انسان به این بیماری لازم باشد در دستور کار دارند. در این راستا هر زمان که کانونی از آنفلوآنزا مشاهده شود فوراً نسبت به آن واکنش نشان داده می‌شود. این واکنش دوبخشی است؛ از یک سو، سازمان دامپزشکی بلافاصله عملیات معدوم‌سازی و پاکسازی محیطی را انجام داده و تا شعاع چند کیلومتری را تحت مراقبت قرار می‌دهند و از سوی دیگر وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی به تمامی کارکنان آن کانون واکسن آنفلوآنزا تزریق کرده، برای مصرف 10 روز داروی پیشگیری در اختیارشان می‌گذارند و به‌مدت 10 روز آنها را تحت نظر قرار می‌دهند تا در صورتی که علائمی از بیماری مشاهده شود بلافاصله تحت مراقبت قرار گیرد. به مردم توصیه می‌کنیم از تماس با پرندگان وحشی، خریداری و مصرف گوشت آنها جداً خودداری کنند. تماس با این پرنده‌ها به‌ویژه پر کندن و تماس با ترشحات داخل بدن و مدفوع آنها عامل گسترش این بیماری در سطح جامعه و خسارات بیشتری به طیور است و همچنین احتمال ابتلای انسان به این بیماری را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.

16 دی 96،   هم  علی‌صفر ماکنعلی، متخصص اپیدمیولوژی بیماری‌های قابل انتقال و معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در این باره به تسنیم گفت:

بحث مواجهه انسان با این آنفلوانزی فوق حاد پرندگان حتماً این نیست که انسان مبتلا شود البته مواردی از ابتلا هم گزارش شده، به‌عنوان مثال در جمهوری آذربایجان از 8 نفر که کارشان پرکنی قو بود 5 نفر به این بیماری مبتلا شدند، در واقع این ویروس می‌تواند طی تغییراتی، جهش یافته و برای مبتلا کردن انسان هم سازگاری یابد. با نگاهی به تاریخچه ویروسهای آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان به این نکته خواهیم رسید که با ماهیت ژنتیکی و قابلیت تبادل اطلاعات ژنتیکی بین ویروس‌های مختلف آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان، رد شدن از این مرز بین‌گونه‌ای نه‌تنها دور از دسترس برای این ویروس نیست، بلکه بسیار نزدیک هم به‌نظر می‌رسد. به همین دلیل باید ملاحظات مربوط به جلوگیری از ابتلای انسان در نظر گرفته شود اما همان‌طور که گفتم آنچه در حال حاضر با آن مواجه هستیم تنها این نیست که انسان به این ویروس مبتلا شود بلکه انسان به‌عنوان ناقل این ویروس می‌تواند بیماری را انتشار داده و به پرندگان اهلی و مرغداری‌ها برساند و همین می‌شود که خسارات گسترده به صنعت مرغداری را شاهد هستیم، در نهایت باید بگوییم صید و کشتار این پرندگان هم باعث ابتلای انسان و هم باعث انتشار ویروس در منطقه و در نتیجه ابتلای طیور می‌شود.

سرانجام پس از آنکه با پایان زمستان 96، فصل مهاجرت پرندگان، صید و کشتار متخلفان و در نتیجه شیوع ویروس آنفلوانزا به پایان رسید در 22 اردیبهشت 97، علیرضا رفیعی‌پور،رئیس سازمان دامپزشکی کشور به منظور جلوگیری از تکرار خسارات وارده به صنعت مرغداری در سال جاری، با تاکید بر اهمیت تعامل کلیه نهادهای ذی‌ربط در پیشگیری از گسترش آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در سال جاری گفت:

از کلیه اعضای ستاد مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان می‌خواهم در تمامی ماه‌های سال به تمامی مصوبات عمل کرده و انجام مسئولیت‌های خود را به نیمه دوم سال که فعالیت ویروس آغاز می‌شود محدود نکنند. به علاوه با توجه به گسترش ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و خسارات ناشی از آن به مرغداری‌ها در سال گذشته و با در نظر گرفتن لزوم جلوگیری از صید و عرضه پرندگان مهاجر در سال جاری،از سازمان حفاظت محیط زیست می‌خواهیم ممنوعیت صید و شکار پرندگان در سال جاری را از همین حالا به رسما اعلام کند تا صیادان در انتظار صدور پروانه برای صید و شکار در نیمه دوم سال برنامه‌ریزی نکنند.

درخواستی که سازمان حفاظت محیط زیست بر خلاف دو سال گذشته، امسال زیر بار اجرای آن نرفت. حالا هم با فرا رسیدن فصل مهاجرت پرندگان زمستانگذران به جای آنکه شاهد اعلام ممنوعیت صید و شکار پرندگان و اعمال محدودیت‌های قاطع برای صیادان متخلف باشیم، با رویکردی جدید و وارونمایانه از سوی سازمان حفاظت محیط زیست مواجهیم: مداخله در حوزه تخصصی سایر نهادها به منظور بی‌خطر جلوه دادن ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان برای انسان و معرفی طیور اهلی به عنوان عامل انتشار این ویروس به پرندگان وحشی!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
اسم سازمان حفاظت از محیط زیست را باید تغییر دهند به سازمان حافظت از شکار و شکارچی
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟