بیش از شش ماه است، بازارهای کشور ثبات لازم را ندارند و قیمت دلار روزانه تغییر پیدا می کند و بازارهای سرمایه به طبع بازار ارز و طلا در تلاطم است و همین بی ثباتی در بهای اجناس و مواد مصرفی روزمره مردم تأثیر گذاشته و زندگی بسیاری از مردم را تحت تأثیر قرار داده است.
به گزارش «تابناک»؛ بسیاری از کارشناسان، مجموعه ای از عوامل داخلی و خارجی را علت بروز نوسانات اخیر در بازار ارز و افزایش نرخ دلار عنوان می کنند و اعتقاد دارند اگر دولت در زمان افزایش قیمت ها مداخله درست انجام داده بود، تا کنون بحران ارز در کشور حل شده بود و بازار به ثبات می رسید.
علی اکبر کریمی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با تابناک اظهار داشت: اگر بخواهیم مختصر و مفید تحلیلی از اوضاع ارز در کشور ارائه دهیم، می توان عوامل مؤثر در بازار ارز را به سه دسته تقسیم کرد: یک دسته مربوط به مشکلات ساختاری اقتصاد ایران است؛ برای مثال زمانی که اقتصاد کشور وابسته به نفت است و نفت تحریم می شود، خود عاملی است برای کمبود ارز. البته ساختارها ایرادات دیگری هم دارد؛ اینکه ما تنها به یک ارز خاص مانند دلار وابسته هستیم نیز از عوامل مشکل ساز است.
وی گفت: ما از این داستان ها زیاد داریم؛ برای مثال تخصیص ارز در بودجه دولت هم از جمله این عوامل است. در بسیاری از کشورها هزینه های دولت از بخش های دیگری مانند مالیات تأمین می شود، اما درآمد دولت ما از نفت است که تخصیص و تبدیل آن به ریال باعث بروز مشکلات ساختاری در اقتصاد شده است.
اما در بخش دوم عوامل باید گفت: عامل دوم تأثیرگذار در سیستم اقتصادی کشور و بحران ارز ناشی از عوامل بیرونی و تحریم هاست که از بیرون کشور به ما وارد می شود و متأسفانه باید تمهیداتی برای آن اندیشیده می شد که نشده است. ما باید تصمیماتی می گرفتیم که کشور در شرایط بحرانی مقاوم شود، ولی این کار را نکرده ایم.
نایب رئیس مجلس افزود: بخشی از این بحران ها به دلیل تحریم های خارجی است. دشمنان ما تمام قوای خود را بسیج کرده اند که کشور را دچار مشکل کنند و هدف این ها نیز تبدیل جنگ اقتصادی به بستری برای ایجاد نارضایتی و بحران سازی در کشور است.
اما عامل سوم مربوط به تصمیمی است که مدیران اقتصادی دولت گرفته و یا می گیرند، که متأسفانه در این بخش هیچ تصمیم روشن و قطعی پیش روی ما نیست. در ماه های گذشته، تصمیماتی که تیم اقتصادی دولت گرفت، کاملا اشتباه بود؛ نرخ ارز 4200 تومان و آثاری که این تصمیم داشت و عدم پذیرش این تصمیم توسط تیم اقتصادی دولت برای چندین ماه خسارات بسیاری برای منابع کشور ایجاد کرد.
مشکلات دیگری که به دلیل همین تصمم گیری ها دامن کشور را گرفته، تقلب و سوءمدیریتی بود که در ثبت سفارش ها ایجاد و باعث شد قیمت ها یکباره در کشور با جهش بسیاری روبه رو شود.
وی در پایان یادآور شد: در ادامه این تصمیمات، بازار ثانویه ارز با فشاری که به دولت وارد شد، راه افتاد، ولی متأسفانه این تصمیم هم ناقص اجرا و همین باعث شد نتوانیم به نتایج کوتاه مدتی که می توانستیم از این بازار بگیریم، برسیم و همچنان چالش بین دولت و مجلس وجود دارد؛ البته اگر این نواقص رفع شود، می تواند اثربخش باشد. شوکی که به بازار ارز وارد شده، به گونه ای نیست که بشود یک شبه آن را رفع کرد. همچنین نمی شود با این سرعت قیمت ارز به قبل از گرانی ها بازگردد، ولی قطعا روش های علمی و اقتصادی موجود می تواند روند ناپایدار ارز را به ثبات برساند و از طرف دیگر، با یک شیب ملایم، شاهد کاهش نرخ ارز باشیم و با یک نکته منطقی قیمت ارز ثابت شود.