چه کسانی اجازه نمی دهند کسب و کار در ایران به آسانی صورت پذیرد؟

به تازگی وزیر امور اقتصاد و دارایی اعلام کرد که ۹۰ درصد مصوبات هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوز‌های کسب و کار اجرا نمی‌شود. بررسی دلیل این عدم اجرای مصوبات هیات نشان می‌دهد که دستگاه‌ها به دلیل منافع و درآمد‌هایی که از موانع موجود بر سر راه کسب و کار‌ها به دست می‌آورند ترجیح می‌دهند موانع پابرجا بماند و برطرف نشود. این موضوع باعث شده است که سال به سال رتبه ایران در شاخص جهانی انجام کسب و کار تنزل یابد.
کد خبر: ۸۵۴۳۴۴
|
۰۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۵ 24 November 2018
|
11437 بازدید
|
سرمایه گذاران بین المللی با چه انگیزه‌ای در ایران سرمایه گذاری کنند وقتی دستگاه‌ها از موانع کسب و کار کسب درآمد می‌کنندبه تازگی وزیر امور اقتصاد و دارایی اعلام کرد که ۹۰ درصد مصوبات هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوز‌های کسب و کار اجرا نمی‌شود. بررسی دلیل این عدم اجرای مصوبات هیات نشان می‌دهد که دستگاه‌ها به دلیل منافع و درآمد‌هایی که از موانع موجود بر سر راه کسب و کار‌ها به دست می‌آورند ترجیح می‌دهند موانع پابرجا بماند و برطرف نشود. این موضوع باعث شده است که سال به سال رتبه ایران در شاخص جهانی انجام کسب و کار تنزل یابد.
 
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ توجه به محیط کسب وکار و رابطه آن با توسعه اقتصادی از اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی و در پی مطالعات هرناندو دسوتو که حاصل آن دو کتاب "راز سرمایه" و "راه دیگر" بود، فزونی یافت. وی به همراه یک تیم تحقیقاتی بالغ بر ۱۰۰ کارشناس حقوق، مدیریت و اقتصاد به این نتیجه رسید که موانع سخت و دست و پاگیر اداری در کشور‌های مختلف باعث شده است تا بخش خصوصی به سمت اقتصاد غیررسمی و خارج از قانون میل کند که توان تولیدی و بهره وری کمتری نسبت به اقتصاد رسمی داشته و در نتیجه توسعه اقتصادی کشور‌ها با تنگنا رو به رو شود.
 
در پی این تحقیقات بود که موسسات گوناگون بین المللی، شاخص های مختلفی را برای سنجش و مقایسه فضای کسب و کار کشور‌ها معرفی نمودند. یکی از مشهورترین و معتبرترین شاخص ها در این زمینه، شاخص سهولت انجام کسب و کار (Ease of Doing Business) بود که بانک جهانی از سال ۲۰۰۴ هر ساله آن را تهیه و منتشر می کند و در آن از روش "اندازه گیری هزینه های اداری و زمان سنجی مراحل انجام کسب وکار" استفاده می شود.

با توجه به اهمیت ارتباط موانع سخت و دست و پاگیر اداری با توسعه اقتصادی کشور‌ها و همچنین با توجه به اهمیت گزارش انجام کسب و کار بانک جهانی نزد فعالان اقتصادی، کارآفرینان و سرمایه گذاران، مسئولین کشورمان در سال‌های اخیر سعی نمودند تا با ارائه راهکار‌هایی موانع را از سر راه کسب و کار‌ها بردارند و رتبه ایران را در شاخص انجام کسب و کار بانک جهانی ارتقا بخشند.
 
یکی از راهکار‌های ایران برای انجام چنین کاری، تشکیل "هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب و کار" بوده است. هیاتی که نمایندگان مجلس در ۲۲ دی ماه ۱۳۹۳ به تشکیل آن رای مثبت دادند تا این هیات با رصد وضع موجود محیط کسب و کار ایران، ضمن شناسایی مقررات زائد و حذف این مقررات و همچنین تقلیل هزینه‌های صدور مجوز کسب و کار، موجبات ارتقاء رتبه ایران در شاخص انجام کسب و کار به کمتر از ۲۰ را ظرف ده سال آینده فراهم کند.

در چهار سالگی تشکیل این هیات، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصاد و دارایی در مورخه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ طی مصاحبه‌ای اعلام کرد که ۹۰ درصد مصوبات هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوز‌های کسب و کار اجرا نمی‌شود. وی در ادامه صحبت‌های خود تاکید نمود: نباید به راحتی از کنار این مساله عبور کرد، بلکه باید با اخذ دلایل عدم همکاری از دستگاه‌هایی که در اجرای مصوبات همکاری لازم را ندارند گزارشی مستند و تحلیلی را به روسای سه قوه منعکس کنیم، زیرا این یک موضوع فرا قوه‌ای است.

گزارش پایش محیط کسب و کار اتاق بازرگانی ایران که به صورت فصلی تهیه و منتشر می‌شود نشان می‌دهد که همین عدم اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب و کار باعث شده است تا مولفه‌ای مانند "موانع در فرآیند‌های اداری و اخذ مجوز‌های کسب و کار در دستگاه‌های اجرایی" در یک سال و نیم گذشته به مانع جدی تری بر سر راه کسب و کار‌ها تبدیل شود. نمودار زیر به خوبی این موضوع را نشان می‌دهد. شایان ذکر است که عدد ده بدترین ارزیابی ممکن از مولفه را نشان می‌دهد.
 
سرمایه گذاران بین المللی با چه انگیزه‌ای در ایران سرمایه گذاری کنند وقتی دستگاه‌ها از موانع کسب و کار کسب درآمد می‌کنند
 
 
این صحبت‌های دژپسند در کنار نمودار بالا نشان می‌دهد که تنها تشکیل هیات‌ها و دفاتر برای بهبود محیط کسب و کار و ارتقاء رتبه ایران در این زمینه در گزارش‌های بانک جهانی کافی نیست بلکه باید دستگاه‌ها مصوبات این هیات‌ها را نیز اجرا کنند. به نوعی دژپسند توپ تنزل رتبه ایران در گزارش سهولت (انجام) کسب و کار بانک جهانی طی سال‌های اخیر را به زمین سایر دستگاه‌ها انداخته است.

اما پرسش این است که چرا دستگاه ها، مصوبات هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوز‌های کسب و کار را اجرا نمی‌کنند؟ پاسخ این پرسش را می‌توان در صحبت‌های چند روز پیش رئیس اتاق بازرگانی جستجو کرد. غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران طی صحبت‌هایی در مورخه ۲۸ آبان ۱۳۹۷ در جمع روسای اتاق‌های کشور گفت: متأسفانه دولت در برابر اصلاحات محیط کسب و کار کشور مقاومت می‌کند. برای مثال در مورد گواهی عدم سوءپیشینه متوجه شدیم این گواهی در برخی از استان‌ها توسط انجمن حمایت از زندانیان صادر می‌شود و برای آن‌ها جنبه درآمدی دارد به همین دلیل تلاش برای حذف لزوم دریافت این گواهی را برابر با توقف حمایت از این قشر می‌دانند. وی ادامه داد: متأسفانه اگر در این وضعیت سخت بتوانیم مانعی را هم حذف کنیم، همچنان کارخانه تولید موانع به کار خود ادامه می‌دهد و به جای مانع از میان برداشته شده دو مانع جدید ظهور می‌کند.

همان گونه که ملاحظه می‌شود طبق گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران، کسب درآمد و منافع از موانع موجود بر سر راه کسب و کار‌ها باعث شده است تا بسیاری از دستگاه‌ها یا به فکر برداشتن موانع موجود بر سر راه کسب و کار‌ها نباشند و یا اینکه موانع جدیدی را بر سر راه کسب و کار‌ها ایجاد کنند تا بتوانند از این موانع درآمد کسب کنند.
 
سرمایه گذاران بین المللی با چه انگیزه‌ای در ایران سرمایه گذاری کنند وقتی دستگاه‌ها از موانع کسب و کار کسب درآمد می‌کنند


همین عوامل باعث شده است تا در سال‌های اخیر رتبه ایران در گزارش سهولت (انجام) کسب و کار بانک جهانی مرتباً افزایش یابد. در جدیدترین گزارش بانک جهانی در این زمینه که مربوط به سال ۲۰۱۹ می‌باشد، با توجه به اینکه نمره ایران از ۵۶.۴۸ به ۵۶.۹۸ افزایش یافت، اما رتبه ایران با چهار پله تنزل نسبت به سال گذشته به رتبه ۱۲۸ ام در بین ۱۹۰ کشور تنزل یافت.

از آنجا که گزارش انجام کسب و کار بانک جهانی به نوعی به کارآفرینان، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران نشان می‌دهد که کدام کشور‌ها برای راه اندازی کسب و کار و سرمایه گذاری مساعد هستند، بنابراین ارتقاء رتبه ایران در این گزارش به این معناست که کشور ایران از نظر کارآفرینان، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران برای راه اندازی کسب و کار و سرمایه گذاری کشوری مساعد نیست و این برای کشور که با مشکل بیکاری در حال دسته و پنجه نرم کردن است و برای چرخاندن چرخ تولید نیازمند سرمایه‌های خارجی است مضر می‌باشد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۳۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
موانع اداری و تشریفات آن زیاد است.

سرمایه گزار مغز ..... نخورده که بیاد وقت و عمر و پولش رو بریزه دور.
پاسخ ها
سبوس برنج شمال
| United States of America |
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
طبق بررسی کارشناسان



مغز........... با کیفیت ترین مغزهاست.
مخاطب تابناک
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
یه مغازه میخای بزنی پدر آدمو میارن اتحادیه اماکن شهداری آتش نشانی سوء پیشینه عدم اعتیاد اداره مالیات دارائی و ... جلو چشماش نمدونم این موسسه های مالی چطوری افتتاح میشه و پولارو میگیرن و در میرن .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
سازمانها راز بقاشون تو ایرا ایجاد مانع و سب درامد از طریق ایجاد این موانع هست.
سازمانا در دنیا ابجاد می شه تا کار ها رو تسهیل کنه و موانع رو بردارده ولی در ایران دقیقا برعکسه سازان ایجاد می شه تا مانع ایجادکنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
وقتی دولت به راحتی دست تو جیب مردم خودش میکنه و سرمایه هاشون یه شبه چندین برابر افت میده کی جرات میکنه از خارج بیاد سرمایه گذاری کنه .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
با سلام
سپاس از نویسنده به نکات خوبی اشاره کردند. پدر ما رو درآوردند آقا این دستگاه ها. برای گرفتن یک مجوز چقدر باید دوندگی کنیم و پول قانونی و غیرقانونی بدیم تا مجوز بدن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
رانت وانحصار توسط نهاد و سازمان و عده اي خاص که البته 58 درصد و بيشتر توليد و واردات و انحصار را در چنبره خود دارند زماني اين نهادها مدافع فقرا و مستضعفان بودند الان به محلي براي رانت و انحصار و چپاول جيب ملت تبديل شده اند.
ناشناس
|
Switzerland
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
وقتی دید به همه مسایل امنیتی هست اینها باعث ایجاد موانع در همه جا میشه
اعتدال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
یه روز وزیر محترم امور خارجه از فساد مالی و پولشویی خبر میده ؛ یه روز معاون محترم رییس جمهور اونقدر فشار روش هست و در یک جمله خودش رو خالی میکنه که حتی اجازه تغییر منشی رو هم نداره و یه روز هم وزیر محترم اقتصاد اینجوری تحملش تموم میشه ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
سرمایه گذارهای داخلی هم همین مشکلات رو دارن. الان برای گرفتن ارز و وارد کردن تجهیزات پزشکی، که واقعا مردم نیاز دارن، بانکها بدون دلیل ۶ درصد کل ارز رو برای خودشون بر میدارن و هشت درصد هم صرافی که دولت تعیین کرده برمیداره. یعنی سرمایه گذار باید ۱۴ درصد هم پول به بانک و صرافی بده تا ارز مورد نیازش رو تامین کنه.
تا وقتی دولت تصمیم نگیره دستش رو از جیب مردم در بیاره، از روی شونه های مردم بیاد پایین و بخور بخورشون رو کنار نذارن، آش همینه و کاسه همین
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
گرفتن جواز کسب خودش هفت خانه وای به حال تاسیس شرکت و تولیدی ! من خودم وقتی اقدام کردم برای دریافت جواز کسب مسئول قسمتی که اسناد رو میخواست تحویل بگیره بدون اینکه تو روی من نگاه کنه و جواب سلام منو بده انگار که با نوکر خودش طرف باشه کارتخوان و انداخت جلو من و گقت که نهصدو نود تومن بکش فعلا تا بعد ببینم چی میشه ؛ منم گفتم الان انقدر ندارم با حالتی زننده جواب داد تو چه کاسبی هستی که انقدر پول نداری تو کارتت ؟؟! خلاصه اینکه انجام کار خلاف ، خفت و خواریش کمتره تا کار ثواب تو این مملکت !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۳
بجای اینکه برای یک مجوز به 10 جا پرداخت کنیم و از 10 جا مجوز بگیریم میتوانستن مکانیزمی بذارن که همه این پرداخت ها و مجوز ها در یک جا تجمیع بشه
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟