صورتهای مالی منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۷ بیمه ملت نشان میدهد،هیأت مدیره حقوقی این شرکت، پاداشهای نجومی را در نیمه ابتدایی سال دریافت کرده اند. علاوه بر این موضوع، صورتهای مالی نشان میدهند، گویا در سالهای گذشته، وزارت جهاد کشاورزی زمینی را در هلجرد کرج به بیمه ملت فروخته که در سال ۹۴ شخص ثالثی علیه بیمه ملت پیرامون همین زمین اقامه دعوی کرده و رأی به نفع وی صادر شده است.
به گزارش «تابناک اقتصادی»، شرکت بیمه ملت (سهامی عام) در دوازدهم آبان ماه 1382 با شماره 211230 و شناسه ملی 10102526951 در اداره ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری تهران به ثبت رسید و در چهارم آذر ماه 1382 با مجوز شماره 23863 بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تأسیس شد. آن گونه که در تارنمای این شرکت عنوان شده، سرمایه اولیه شرکت در زمان تأسیس 20 میلیارد تومان بوده که در حال حاضر این سرمایه به 285 میلیارد تومان رسیده است. سهم این شرکت از بازار بیمه در سال 1385 حدود 4.05 درصد بوده که این سهم در سال 1395 به 1.16 درصد کاهش یافته است.
صورت های مالی حسابرسی شده منتهی به 31 شهریور ماه 1397 این شرکت به تازگی منتشر شده است. این صورت های مالی نشان می دهند، سهامداران این شرکت به قرار تصویر زیر است. همان گونه که ملاحظه می شود سهامداران عمده این بیمه، به ترتیب شرکت گروه بهمن (سهامی عام) با داشتن 19.73 درصد از کل سهام، شرکت سرمایه گذاری صبا تأمین (سهامی عام) با در اختیار داشتن 19.09 درصد از کل سهام، شرکت گروه مدیریت ارزش سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری (سهامی خاص) با در اختیار داشتن 16.76 درصد از کل سهام و شرکت افق نیلی خلیج فارس (سهامی خاص) با در اختیار داشتن 11.68 درصد از کل سهام می باشند. شایان ذکر است که بر اساس قانون هیچ سهامداری نمی تواند بیش از 20 درصد سهام یک شرکت بیمه ای را داشته باشد.
قبل از بررسی صورت های مالی بیمه ملت، ذکر این نکته ضروری است که در دهم تیر 1397 علیرضا ابراهیم پور، مدیرعامل بیمه ملت پس از یک سال و نیم حضور در این سمت از این شرکت رفت و به عنوان مدیرعامل هلدینگ مالی ملت منصوب شد. بیمه ملت هم برای آن که مدیرعاملی برای خود انتخاب کند، در یکی از روزنامه های پرتیراژ اقتصادی آگهی را به همین منظور منتشر نمود.
در این آگهی ذکر شده بود، بنا بر بخشنامه شماره ۹۳۹۶۵ مورخه ۱۵ مرداد ۹۷ وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و در راستای شایسته سالاری، کلیه افرادی که تمایل به تصدی سمت مدیرعاملی شرکت بیمه ملت دارند و واجد شرایط آیین نامه ۹۰ شورای عالی بیمه هستند، رزومهکاری خود را در مدت یک هفته از تاریخ این آگهی به آدرس زیر ارسال کنند. در ادامه آگهی آمده بود: انتخاب نهایی بر اساس سوابق تجربی، علمی و ارزیابی های مدیریتی توسط کمیته انتصابات مورد تأیید وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی انجام خواهد شد و لازم است کلیه افراد، موارد قانونی در خصوص رعایت ماده ۲۴۱ قانون تجارت در خصوص مدیران و مزایای اقتصادی و صنعت را در ارسال درخواست لحاظ کند.
همچنین روزبه کردونی، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طی مصاحبه ای در 20 شهریور 1397 اعلام کرد که پیرو بخشنامه انوشیروان محسنی بندپی (سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) انتخاب مدیرعامل شرکت "بیمه ملت" از طریق فراخوان عمومی انجام خواهد شد. این آگهی و مصاحبه نشان می دهد، از 10 تیر ماه (زمان کنار رفتن مدیرعامل بیمه ملت) تا حداقل 20 شهریور ماه 1397 (زمان مصاحبه کردونی) بیمه ملت فاقد مدیرعامل بوده است.
حالا به بررسی صورت های مالی بیمه ملت می پردازیم. در صورت های مالی بیمه ملت در بخش سایر هزینه های عمومی آمده است، هیأت مدیره حقوقی این بیمه در شش ماهه منتهی به 31 شهریور ماه 1397 در مجموع 480 میلیون تومان پاداش دریافت کرده اند. از آن جا که هیأت مدیره حقوقی این شرکت 5 نهاد هستند، می توان گفت که هر کدام از این هیأت مدیره های حقوقی در شش ماهه نخست سال جاری به صورت میانگین حدود 96 میلیون تومان پاداش دریافت کرده اند. این در حالی است که صورت های مالی منتهی به 29 اسفند 1396 بیمه ملت نشان می دهد که این نهادها در سال گذشته نیز در مجموع 480 میلیون تومان پاداش دریافت کرده اند.
واریز پاداش به حساب هیات مدیره حقوقی این شرکت در حالی است که که حتی نتوانسته اند از پس حداقل وظیفه خود یعنی انتخاب مدیرعامل بر بیایند (بر اساس قانون تجارت انتخاب مدیرعامل از وظایف هیأت مدیره است) و برای انجام این کار آن را در روزنامه آگهی کرده اند. در ضمن همان گونه که گفته شد، بر اساس قانون هیچ سهامداری نمی تواند بیش از 20 درصد سهام یک شرکت بیمه را داشته باشد و در نتیجه هیچ سهامداری هم نمی تواند به تنهایی مدیرعامل را برگزیند و این که یکی از سهامداران بخواهد چنین کاری کند.
نکته قابل توجه دیگر در صورت های مالی منتهی به 31 شهریور ماه 1397 بیمه ملت این است که این شرکت زمینی را در گذشته از وزارت جهاد کشاورزی خریداری کرده که گویا زمین معامله شده، متعلق به شخص ثالثی بوده است. همان گونه که از تصویر زیر مشاهده می شود در بخش تأکید بر مطلب خاص صورت های مالی این شرکت در این باره ذکر شده است که "این شرکت قطعه زمینی به مساحت 211 هزار و 275 مترمربع واقع در هلجرد کرج را به بهای تمام شده 40689 میلیون ریال و ارزش کارشناسی 360607 میلیون ریال در سنوات گذشته از وزارت جهاد کشاورزی خریداری کرده که در سال 1394 توسط شخص ثالثی علیه شرکت اقامه دعوی گردیده است. با توجه به رأی صادره در سال 97 به نفع خواهان، شرکت بیمه ملت درخواست تجدید نظر نموده که تا تاریخ تهیه گزارش صورت های مالی منتهی به 31 شهریور ماه 1397 اعلام رأی نگردیده است".