اعضای کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در پایان دو روز جلسه فشرده، عصر امروز (جمعه) برای کاهش عرضه به بازار به میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه به توافق رسیدند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران از این کاهش معاف شد.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ در یکصد و هفتاد و پنجمین نشست اوپک با حضور چهارده عضو این سازمان در وین، پایتخت اتریش، مقرر شد اعضای اوپک ٨٠٠ هزار بشکه و اعضای غیر اوپک ٤٠٠ هزار بشکه (در مجموع یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه) میزان عرضه نفت به بازار کاهش دهند. همچنین ایران با توجه به تحریم ها، مشمول معافیت از کاهش عرضه به بازار شد.
توافق اعضای اوپک و غیراوپک برای شش ماه است. به نقل از ایرنا، قرار شده اعضای اوپک 2.5 درصد از تولید ماه اکتبر(مهر-آبان) ٢٠١٨ خود را کاهش دهند. ایران، لیبی و ونزوئلا از کاهش عرضه معاف شدند. طبق توافق، قرار است این معافیت با ترتیباتی اعمال شود.
«بیژن زنگنه»، وزیر نفت ایران در پایان جلسه امروز در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره روند مذاکرات و میزان کاهش عرضه به بازار گفت: «مذاکرات سختی بود؛ «خدا را شکر» از همین میزان کاهش عرضه نفت (اعضای اوپک و غیراوپک) نیز راضی هستیم.»
زنگنه در پاسخ به خبرنگاران، معافیت ایران از مشارکت در توافق کاهش تولید را تأیید کرد و در پاسخ به این که آیا از کلمه معافیت در بیانیه پایانی استفاده شده است، گفت: ایران از مشارکت در این توافق مستثنا شده و ما نامه معافیت را از اوپک دریافت میکنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شما از تماس دولت آمریکا با برخی اعضای اوپک ناخشنودید؟ عنوان کرد: بله. ما قبلا نیز تجربه چنین رفتارهایی را داشتهایم. اوپک نمیخواهد از بیرون سازمان تحت فشار قرار گیرد. نمیدانم دولت آمریکا چه زمانی از این رویه درس میگیرد. زنگنه، مذاکرات را سخت و پیچیده توصیف کرد و در پاسخ به پرسشی درباره تأثیرگذاری روسیه در حصول توافق امروز، گفت: روسیه در درون اوپک تأثیرگذار نیست، اما در مجموع در توافق بین اوپک و غیراوپک، نمیتوان نقش مهم روسیه را نادیده گرفت. وی در پاسخ به این پرسش که چرا مذاکرات دیروز منتج به توافق نشد، گفت: ما به زمان بیشتری نیاز داشتیم.
وی دیروز پس از پایان نشست روز نخست اوپک، فضای این نشست را سخت توصیف، ولی ابراز امیدواری کرده بود که مذاکرات به نتیجه برسد. روز نخست اعضای اوپک دیروز پنجشنبه پس از حدود شش ساعت مذاکره، پشت درهای بسته بدون نتیجه پایان یافت.
وزیر نفت کشورمان پیش از آغاز مذاکرات گفته بود، صحبت از کاهش 1.3 تا 2.4 میلیون بشکهای سطح تولید مطرح و قرار است درباره این ارقام بحث شود. وی با بیان اینکه تهران با کاهش تولید اوپک مشکلی ندارد و این مسأله به تصمیم اکثریت اعضا وابسته است، یادآور شد، ایران تا زمان رفع کامل تحریمها به هیچ توافقی برای کاهش تولید ملحق نمیشود.
این در حالی است که روز گذشته، زنگنه در گفتوگو با CNBC گفته بود: کاهش تولید نفت در شرایط تحریم، خط قرمز ایران است و ایران تولید نفت خود را کاهش نخواهد داد.
وی همچنین اظهار داشت: به دلیل تحریمهایی که علیه ایران اعمال شده، ایران هیچ گونه کاهش تولید انجام نخواهد داد اما از اوپک حمایت میکند تا بتوانند اعضا را مدیریت کنند.
وزیر نفت گفت: ایران در ماه قبل، هیچ گونه افزایش تولید نداشته است؛ بنابراین، کشورهایی که در ماه گذشته تولید خود را افزایش دادهاند، باید تولید خود را کاهش دهند. این در حالی است که تولید نفت ایران، تقریبا 800 هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
جهش بهای نفت پس از اعلام توافق اوپک
انتشار گزارشهای اولیه درباره توافق اعضای اوپک برای کاهش تولید نفت، سبب شد بهای نفت حدود ۵ درصد افزایش یابد. به گزارش رویترز از لندن، قیمت شاخص نفت خام برنت در ساعت ۱۳ و ۵۵ دقیقه به وقت گرینویچ (ساعت ۱۷ و ۲۵ دقیقه به وقت تهران) با ۳ دلار و ۲۶ سنت افزایش به ۶۳ دلار و ۳۲ سنت رسید. قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا نیز در این مقطع با ۲ دلار و ۶۲ سنت افزایش به ۵۴ دلار و ۱۱ سنت رسید. افزایش قیمت نفت اندکی پس از آن اتفاق افتاد که منابع آگاه اعلام کردند اعضای اوپک برای کاهش تولید نفت به میزان ۸۰۰ هزار بشکه در روز به توافق رسیدهاند.
نقش روسیه برای توافق نفتی بین ایران و عربستان
بلومبرگ در خصوص توافق امروز نوشت: این توافق پس از آن حاصل شد که ایران معافیت از کاهش تولید دریافت کرد، زیرا این کشور به علت تحریم های آمریکا هم اکنون با کاهش شدید محموله های نفتی خود روبه روست. ایران برنده این مذاکرات پرمنازعه بود، زیرا گفته می شود، معافیت از کاهش تولید را دریافت کرده است. این موفقیت در سازمان اوپک به دنبال یکسری نشست های دوجانبه میان روسیه به عنوان واسطه اصلی میان عربستان و ایران صورت گرفته است. به گفته نمایندگان در اوپک، از آنجا که مذاکرات بر پیشنهاد کاهش تولید اوپک و هم پیمانانش به میزان حدود یک میلیون بشکه در روز و سهم 650 هزار بشکه ای اوپک متمرکز شده بود، این توافق نهایی یک سوپرایز است. میزان مشارکت روسیه هنوز مشخص نیست. به گفته یک نماینده در اوپک، در آغاز از این کشور کاهش 100 تا 150 هزار بشکه در روز درخواست شده، ولی در نهایت مشخص شد، با اندکی کاهش بیشتر ممکن است موافقت کند.