پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون عقب گرد شاخص کل بورس با بازی فولاد و شتران، عقبگرد اوراق از اوج سه هفته در بازار اوراق مسکن، تولید نفت عربستان در ژانویه یک میلیون بشکه کاهش مییابد، تعاملات بانکی ایران و چین دوباره از فردا آغاز میشود، IMF تسهیلات اعتباری ۳.۷ میلیارد دلاری به آنگولا میدهد، صادرات رب گوجه فرنگی آزاد شد، قیمت ماهی نسبت به پارسال صددرصد افزایش داشته است، نفت به قلمرو ۸۰ دلاری باز میگردد؟ و ادامه درخشش طلا در بازارهای جهانی را در بر دارد.
محدودیت تراکنش بانکی برای هر کدملی؛ ۱۰۰میلیون در ۲۴ساعتمعاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به کنترلهایی که برای کد ملی در سیستمهای کارت استفاده میشود، اظهار داشت: در این فرآیند مدیریت ریسک اعمال میشود و از جابهجایی وجوه میلیاردی با ابزار کارت و خالی شدن حسابها در مبالغ کلان از این مسیر جلوگیری میشود. ازاینرو با این اهداف فرآیند تراکنشهای کارتی با محدودیت هر کد ملی در طول روز نهایت تا ۱۰۰ میلیون تومان امکان پذیر بوده و این امر از روز گذشته اجرایی شده است. وی یادآور شد: کارتی که ابزاری غیرحضوری است، ریسکهای بیشتری به نسبت ابزار حضوری دارد. از این رو با اعمال محدودیتهای فوق از ایجاد سوءاستفادهها در قالب کلاهبرداری، فیشینگ و پولشویی جلوگیری تا حجم خسارتی که از این مسیر ایجاد میشود کاهش یابد، همچنین حجم تراکنشهای مشکوک نیز قابلکنترل میشود.
ناصر حکیمی در گفتگو با ایبِنا اظهار داشت: نکته اصلی این است که با تغییرات سقف تراکنشهای بانکی هیچ محدودیتی برای زندگی مردم ایجاد نشده و تنها بانک مرکزی با این مهم، یک انتظام بخشی در ابزارهای پرداخت بر اساس کاربرد آن اعمال کرده است تا مردم به نسبت کاربرد هر یک از ابزارهای بانکی و پرداخت از خدمات آن برخوردار شوند. وی تصریح کرد: با اقدامات فوق، در عمل هیچ محدودیتی در انتقال وجه با مبالغ بالا به وجود نیامده است و مردم برای انتقال وجه یا خرید با مبالغ بالا میتوانند از سامانه ساتنا این عملیات را بدون محدودیت انجام دهند. حکیمی افزود: مردم همچنین میتوانند در معاملات بزرگ با مبالغ بالا از انواع و اقسام چکها ازجمله چک عادی، رمز دار و تضمینشده بهره گیرند. آنچه در اعمال محدودیت سقف تراکنشهای کارتی برای بانک مرکزی مهم بوده، مشخص بودن مبدأ و مقصد پول است و اینکه با این نظم و انتظام از هر ابزاری با توجه به کاربردی که دارد در جای خودش استفاده شود. وی خاطرنشان کرد: مردم و مشتریان بانکها ازاینپس در انتقال وجه و خرید در مبالغ بالا باید از سامانه ساتنا و چک استفاده کنند همچنین سرویس پایا نیز برای انتقال وجه در حسابها قابل دسترس است.
عقب گرد شاخص کل بورس با بازی فولاد و شتران
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با کاهش ۱۹۱ واحدی معادل ۰.۱۱ درصد به رقم ۱۶۶ هزار و ۸۹۱ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش ۵۵ واحد به رقم ۴۸ هزار و ۵۱۴ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز همانند روز قبل با رشد ۱۸ واحد، عدد ۲۷ هزار و ۷۵۵ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز همانند روز شنبه با افزایش ۱۳ واحد به رقم ۱۹ هزار و ۵۴۷ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور نیز بر خلاف روز قبل، ۸۱ واحد کاهش را رقم زد و به سطح ۱۷۹ هزار و ۱۶۴ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۴۴ واحد کاهش به رقم ۱۲۳ هزار و ۲۸۴ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۸۵۲ واحد کاهش همراه بود و عدد ۳۳۰ هزار و ۸۴۴ واحد را به نمایش گذاشت. نماد معاملاتی فولاد متعلق به فولاد مبارکه اصفهان و نماد شتران متعلق به پالایش نفت تهران بیشترین تاثیر منفی را در روند نزولی شاخص کل بورس داشتند.
عقبگرد اوراق از اوج سه هفته در بازار اوراق مسکن
قیمت اوراق تسهیلات اسفند ۹۵ (تسه ۹۵۱۲) در معاملات دیروز دومین افت پیاپی را ثبت کرد. هر ورقه از اوراق وام مسکن با سررسید اسفند ۹۵ طی دادوستدهای دیروز ضمن کاهش ناچیز به قیمت ۵۶هزار و ۹۱ تومان معامله شد و نسبت به اوج خود در سه هفته اخیر ۷/ ۳ درصد فاصله گرفت. چنان که انتظار میرفت، پس از ثبت جهشهای متوالی قیمت در بازار اوراق طی هفته قبل، از میزان تقاضا در این بازار کاسته شد و قیمتها از روز شنبه وارد مدار نزولی شدند. دیروز اکثر سررسیدها ضمن نوسان پردامنه، از سطوح منفی در ابتدای معاملات وارد دامنه افزایشی قیمت شدند. شدت نوسان قیمت در اوراق تسهیلات طی یک هفته گذشته نشان میدهد که رسیدن قیمت به سطوح نازل عامل اصلی هجوم سفتهبازانه به این بازار، سپس فشار عرضه در جهت کسب سود بوده است.
تولید نفت عربستان در ژانویه یک میلیون بشکه کاهش مییابد
رویترز نوشت: دو منبع اعلام کردند انتظار میرود تولید نفت عربستان در ماه ژانویه سال آینده میلادی حدود یک میلیون بشکه نسبت به سطح تولید این کشور در ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ میلادی کمتر باشد. یکی از منابع یادشده اعلام کرد با توجه به کاهش فصلی تقاضا از یک سو و اجرای توافق جهانی کاهش تولید نفت از سوی دیگر، پیشبینی میشود صادرات نفت عربستان در ماه ژانویه امسال به ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز برسد. با این همه، منابع یاد شده رقم صادرات نفت عربستان در ماه دسامبر امسال را اعلام نکردند. پیش از این، خالد الفالح، وزیر انرژی، صنایع و منابع معدنی عربستان اعلام کرده بود این کشور در ماه ژانویه امسال روزانه ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت تولید خواهد کرد. /شانا
واشنگتن: ۱۷ درصد صادرات نفت عراق را میخریم
سفارت آمریکا در بغداد طی بیانیهای اعلام کرد: «واشنگتن ۱۷ درصد صادرات نفت عراق را میخرد». در این بیانیه تأکید شده است که صادرات فقط به حوزه نفت محدود نخواهد بود و عراق بار دیگر رهبر اقتصادی در منطقه میشود. این بیانیه افزوده است: «اتاق بازرگانی آمریکا ۵۰ شرکت این کشور را به منظور انجام شراکت و ارائه کالاهای پیشرفته وارد بازارهای عراق کرده و به دنبال تبادل شراکت با بغداد است». /ایلنا
تعاملات بانکی ایران و چین دوباره از امروز آغاز میشود
نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین گفت: پس از حدود ۶۰ روز توقف تعاملات بانکی ایران و چین از امروز دوشنبه ۱۹ آذر، دوباره امکان نقل و انتقالات مالی برای تجار و بازرگانان دو کشور فراهم میشود. مجیدرضا حریری با تاکید بر اینکه این اتفاق به منزله این نیست که مشکلات تبادلات بانکی ایرانیان ساکن در چین حل میشود، گفت: ایرانیان ساکن در چین مانند دانشجویان و کارمندان مانند قبل مشکلات خاص خود را در زمینه نقل و انتقالات بانکی خواهند داشت، چرا که بانکهای چین مانند سایر بانکهای دنیا علاوه بر موضوع تحریمها به بهانه نپیوستن ایران به کنوانسیونهای بینالمللی از جمله Fatf از ارائه خدمات به ایرانیان سرباز میزنند. حریری با بیان اینکه همچنین سایر بانکهای تجاری چینی با ایران مبادلات تجاری انجام نمیدهند، گفت: با آغاز تعاملات بانکی ایران و چین از طریق کونلون بانک تجار و بازرگانان دو کشور از امروز قادر خواهند بود، مراودات مالی خود را انجام دهند. وی با اینکه قرار بود این اتفاق از اول دسامبر رخ دهد، گفت: با چند روز تاخیر این مبادلات از امروز از سرگرفته میشود. نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به اینکه ماهانه یک میلیارد دلار صادرات از چین به ایران انجام میشود، گفت: با توقف مبادلات بانکی بین دو کشور مشکلاتی در زمین تامین مواد اولیه و برخی کالاهای مورد نیاز کارخانجات ما ایجاد شده بود که خوشبخانه با از سرگیری مبادلات مالی این موضوع به زودی حل میشود. /فارس
هند و امارات نیز دلار را کنار گذاشتند
با توجه به نوسانات ارزی و تنشهای سیاسی و تجاری که از سوی ایالات متحده آمربکا بر سایر کشورهای جهان ایجاد شده و در یک سال اخیر به اوج خود رسیده است، بسیاری از کشورها این روزها به منظور رهایی از وابستگی به دلار آمریکا به فکر تبادلات تجاری و مالی با استفاده از ارزهای ملی خود افتادهاند و میخواهند که با ایجاد یک سازوکار ویژه دوجانبه نقش ارز واسط در تبادلات تجاری خود را از بین ببرند. به نقل از ایسنا، بر اساس بیانیهای که سفارت هند در امارات متحده عربی منتشر کرده است، توافق سوآپ ارزی میان دو کشور هند و امارات به این دو کشور این امکان را میدهد تا از سلطه دلار آمریکا خارج شده و تبادلات تجاری خود را تسهیل ببخشند. در ادامه این بیانیه همچنین آمده است که توافق سوآپ ارزی میان این دو کشور به تقویت ارزش ارزهای ملی روپیه هند و درهم امارات نیز کمک کرده و تاثیرات منفی نوسانات نرخ دلار در بازارهای جهانی بر اقتصاد آنها را به حداقل خواهد رساند. بر اساس گزارش arabianbusiness، این در حالیست که در حال حاضر حجم مبادلات تجاری و همکاریهای میان هند و امارات سالانه بیش از ۵۰ میلیارد دلار برآورد میشود که در نتیجه موجب میشود روند صادرات و واردات میان این دو کشور با سهولت، سرعت و ثبات بیشتری انجام شود. امارات متحده عربی ششمین صادرکننده بزرگ نفت به هند محسوب میشود و حجم مبادلات غیرنفتی میان این دو کشور ۳۴ میلیارد دلار در سال تخمین زده شده است.
IMF تسهیلات اعتباری ۳.۷ میلیارد دلاری به آنگولا میدهد
صندوق بین المللی پول اعلام کرد که هیات مدیره آن با تخصیص تسهیلات اعتباری ۳.۷ میلیارد دلاری به آنگولا در جهت پشتیبانی از اصلاحات اقتصادی این کشور موافقت کرده و دور اول پرداخت آن که تقریبا ۹۹۰ میلیون دلار است بزودی انجام خواهد گرفت. پیش از این آنگولا در ماه اوت اعلام کرده بود که به دلیل رشد اقتصادی کمتر از حد انتظار خود به دنبال حمایت مالی از صندوق بین المللی پول است. در همین حال اقتصاد آنگولا، دومین کشور بزرگ آفریقایی تولید کننده نفت به دلیل کاهش بهای طلای سیاه آسیب دیده است و این امر منجر به تحت فشار قرار گرفتن نقدینگی دلار و ناامیدی بسیاری از شرکتهای خارجی برای سرمایه گذاری در آنگولا شده است. صندوق بین المللی پول در اطلاعیهای اعلام کرد که این تهسیلات اعتباری سه ساله است و به آنگولا کمک خواهد کرد که ثبات مالی و خارجی خود را بدست آورد و شرایط برای تداوم، تنوع اقتصادی بواسطه بخش خصوصی را ایجاد کند. صندوق بین المللی پول پیش بینی خود از رشد اقتصادی آنگولا را در سال جاری میلادی ۲.۲ درصد اعلام کرده که این رقم کمتر از پیش بینی ۴.۹ درصدی دولت این کشور است. بر پایه این گزارش، رییس جمهور آنگولا گفته است که خواهان احیاء اقتصاد این کشور بوسیله باز کردن شرایط سرمایه گذاری خارجی و تنوع بخشیدن به صادرات است. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد از صادرات آنگولا متکی به نفت است.
صادرات رب گوجه فرنگی آزاد شد
علی اکبر شامانی در بخشنامهای به گمرکات اجرایی کشور موضوع رفع ممنوعیت صادرات رب گوجه فرنگی را به تمام گمرکات اجرایی ابلاغ کرد. در این بخشنامه آمده است: صادرات رب گوجه فرنگی (مطابق کدهای طبقه بندی مندرج در نامه صدرالاشاره) حداکثر تا سقف میزان عملکرد وزنی صادرات سه سال گذشته کالای مذکور توسط واحدهای تولیدی-صادراتی ذیربط و صرفا با کارت بازرگانی واحدهای مذکور بلامانع میباشد.
قیمت ماهی نسبت به پارسال صددرصد افزایش داشته است
رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران گفت: باوجود اینکه مصرف ماهی از اوایل پاییز افزایش مییابد و در زمستان و شب عید به اوج خود میرسد، اما خوشبختانه در یکماه اخیر افزایش قیمت نداشته ایم. وی به قیمت ماهی نسبت به سال گذشته اشاره کرد و گفت: در مقایسه با پارسال قیمت ماهی صددرصد افزایش داشته است. یوسفخانی با بیان اینکه قیمت ماهی درحال حاضر نسبت به سال گذشته در همین زمان دو برابر شده است، افزود: به عنوان مثال ماهی قزل آلا در سال گذشته در همین زمان هر کیلوگرم ۱۴ هزار تومان به دست مصرف کننده میرسید اکنون به کیلویی ۲۸ هزار تومان به فروش میرسد. رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران افزود: ماهی قزل آلا هر کیلوگرم حداکثر ۲۸ هزار تومان، ماهی سفید پرورشی هر کیلوگرم ۳۰ هزار تومان، ماهی حلوا سیاه هر کیلوگرم ۶۵ هزار تومان، ماهی شیر جنوب هر کیلوگرم ۶۵ هزار تومان و ماهی سرخو هر کیلوگرم ۷۵ هزار تومان برای مصرف کننده تعیین شده است که فروشگاهها باید به همین قیمتها ماهیها را عرضه کنند. یوسفخانی با بیان اینکه قیمت ماهی براساس کیفیت و اندازه متفاوت است، گفت: درخصوص ماهی قزل آلا بسته به نوع و اینکه برای کدام شهر باشد قیمت آن متفاوت است. وی افزود: بهترین قزل آلا برای شهرکرد است و قیمت آن با مناطق دیگر متفاوت است. /خبرگزاری صداوسیما
نفت به قلمرو ۸۰ دلاری باز میگردد؟
راشا تودی به نقل از ممدوح سلامه، تحلیلگر بینالمللی نفتی با بیان اینکه توافق اوپک و متحدانش بسیار مهم است، گفت: در ماه ژوئن امسال عربستان و روسیه برخلاف خواسته بیشتر اعضای اوپک، تولید روزانهشان را ۶۵۰ هزار بشکه افزایش دادند و این مسئله در کاهش قیمت نفت بازتاب یافت. وی افزود: عوامل بنیادین بازار جهانی نفت همچنان در جهت افزایش قیمت هستند؛ تقاضای جهانی به سرعت افزایش مییابد و اقتصاد رشد میکند. این کارشناس گفت: در مجموع پس از این کاهش، انتظار داریم قیمتها بالا برود. تعجب نمیکنم که قیمت فراتر از ۷۰ دلار برود و در مواردی استثنایی ممکن است به ۸۰ دلار برسد. به گفته سلامه، توافق اوپک فشار اقتصادی بر عربستان را نیز که برای توازن بودجه خود به قیمت نفت ۸۰ دلار نیاز دارد، کاهش میدهد.
پیش بینی: ادامه درخشش طلا در بازارهای جهانی
تازهترین نظرسنجی کیتکو نیوز نشان میدهد اکثر کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی و سرمایه گذاران بین المللی پیش بینی کردند که قیمت طلا در هفته آینده با افزایش روبرو خواهد شد. ۱۴ کارشناس ارشد اقتصادی وال استریت در این نظرسنجی شرکت کردند که ۸ نفر معادل ۵۷ درصد پیش بینی کردند قیمت طلا طی روزهای آینده افزایش خواهد یافت. ۳ نفر معادل ۲۱ درصد اعلام کردند قیمت طلا با کاهش روبرو خواهد شد و همین تعداد نیز بر این باورند که قیمت طلا تغییری نمیکند. در نظرسنجی آنلاین نیز ۵۰۱ نفر شرکت کردند که ۳۱۹ نفر معادل ۶۴ درصد پیش بینی کردند قیمت طلا روندی صعودی خواهد داشت. ۱۱۸ نفر معادل ۲۴ درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و ۶۴ نفر معادل ۱۳ درصد نیز اعلام کردند قیمت طلا بدون تغییر خواهد بود.
فرانسه کشوری با بالاترین نرخ مالیات
درحالیکه هنوز گردوخاک اعتراضات شدید به بالا رفتن نرخ مالیات سوخت، در خیابانهای پاریس به زمین ننشسته است، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (اوایسیدی) اعلام کرد که فرانسه در سال ۲۰۱۷ با کنار زدن دانمارک، به کشوری با بالاترین نرخ مالیات تبدیل شده است. در بین ۳۴ کشور توسعهیافته عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (اوایسیدی)، فرانسه به رهبری امانوئل ماکرون، بالاترین رتبه را از لحاظ نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی، به دست آورده است. درحالی که میانگین نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی در بین کشورهای عضو این سازمان ۳۴.۲ درصد است، فرانسه با مالیاتی برابر با ۴۶.۲ درصد تولید ناخالص ملی، پیشتاز است و به این ترتیب از این لحاظ از دانمارک هم که مدتها رتبه اول را در اختیار داشت، بالاتر رفته است.